Torkskåp bäst i test 2024 – hitta det bästa torkskåpet

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Nimo Torkskåp ECO Dryer 2.0 HP Titan2. Electrolux DC3500TWL3. Nimo torkskåp Eco Dryer 2.0 HP
Nimo Torkskåp ECO Dryer 2.0 HP TitanElectrolux DC3500TWLNimo torkskåp Eco Dryer 2.0 HP

Att hitta ett bra torkskåp kan vara svårt, speciellt när det finns så många märken och vardera har dussintals olika torkskåp. Vi tog tag i uppgiften att jämföra torkskåp så att valet blir enklare för dig. Vår uppgift var att hitta torkskåp bäst i test, och vi klarade det. Vi har nu listat de bästa, och tagit med tre olika torkskåp som är anpassade för olika situationer och sammanhang.

Att tänka på när man ska köpa torkskåp

Innan vi går in på vilka som är de bästa torkskåpen så tänkte vi gå igenom snabbt vad man bör tänka på innan man köper sitt torkskåp.

Utrymme

Beroende på hur stort hushåll du har, eller ifall du ska köpa ett torkskåp till en förskola, så behöver du anpassa storleken efter detta. Detta är något vi har i åtanke när vi tittar efter de bästa torkskåpet. Ibland kan man kanske inte prioritera utrymmet, då man kanske har ett anpassat utrymme i huset man tänkt ställa den vid. Det är därför viktigt att du mäter upp hur mycket utrymme du har för torkskåpet innan du blir kär i en viss modell.
Utrymmet är alltså viktigt att tänka på både hur pass mycket kläder som får plats, men också beroende på hur stort utrymme du har tillgängligt.

Energianvändning

Att ha energianvändningen i åtanke är inte bara smart för miljön, det är även smart för plånboken. Elpriserna när man bor i hus kan vara enorma, och ifall man kan spara in på de genom att till exempel köpa ett energisnålt torkskåp är ett bra val. De energisnåla torkskåpen tenderar att vara något dyrare i pris, men detta tjänar du in på längden genom lägre kostnad för elen.

Ljudnivå

Ljudnivån på ett torkskåp är en otroligt viktig grej man bör hålla koll på, som många blundar för. Detta gör att de köper hem ett torkskåp som sedan visar sig vara väldigt högljutt och detta resulterar i att man inte kan torka kläder om natten, eller medan man ser på film i vardagsrummet. Detta tycker vi är synd. De torkskåp som listas i vårt torkskåp bäst i test är tysta som möss. Vi lovar att du kommer kunna blunda om nätterna, men gör det för guds skull inte när du tittar efter ljudnivån på ett torkskåp.

Pris

Det är inte allt för många saker att ha i åtanke när man köper torkskåp, detta då dess uppgift är relativt enkel – att torka kläder. Det finns många olika automatprogram och ett bra torkskåp kan skilja sig markant från ett dåligt torkskåp. I detta torkskåp bäst i test har vi inte tagit priset i åtanke, men ifall din budget är knapp så kan det vara ett bra val att titta på de. Alla produkter i vårt torkskåp test är kanonbra, så du kommer inte bli missnöjd oavsett vilket torkskåp det än blir.

Topp 3 Bästa Torkskåp 2024

Torkskåp bäst i test - Nimo Torkskåp ECO Dryer 2.0 HP Titan1. Nimo Torkskåp ECO Dryer 2.0 HP Titan

Vårt förstahandsval av torkskåp går till Nimo Eco Dryer 2.0 HP Titan av ett flertal olika anledningar! Som ett av de mest effektiva och energisnåla torkskåpen på marknden är ECO dryer även ett av de tystaste.  

Med detta torkskåp har du tre rader av uppfällbara och utdragbara hängare som gör det enkelt att hänga upp och placera all din tvätt så de får plats i torkskåpet på en och samma gång. Torkskåpet har en hänglängd på 16 meter och en normallast upp till ungefär 4 kilo. Torkskåpet är även mycket snabbtorkande, upp till 22 gram vatten per minut. Här snackar vi torkning på hög nivå.  

Vad som gör detta torkskåp extra speciellt är att Nimo Eco Dryer 2.0 HP Titan använder sig av en värmepumpteknik. Det gör att för torkskåpet kan uppnå en ännu mer skonsam och effektiv torkning, med ytterligare reducerad energiförbrukning. Med ECO Dryer sparar du upp till hela 65 procent mer energi i jämförelse med andra manuella torkskåp på marknaden. Dessutom kräver detta torkskåp inte heller någon frånluftsventilation.  

Många torkskåp som är snabbtorkande och effektiva ger tyvärr ifrån sig en hel del ljud. Men Nimo Eco Dryer 2.0 HP Titan har en ljudnivå på endast 52 db(A), vilket innebär att du kan torka all din tvätt helt utan störande oljud. Torkskåpet har även dubbla vanthängare på dörrens insida, som gör det enkelt och smidigt att hänga upp dem vid behov.     

Nimo Eco Dryer 2.0 HP Titan är det perfekta torkskåpet för den som är ute efter ett snabbtorkande, energisnålt och dessutom snyggt skåp som passar dem som vill hålla sin energiförbrukning nere!  

Se priset här!

2. Electrolux DC3500TWL

Detta torkskåp från Electrolux är snarlikt med det vi tittade på innan från Cylinda, men har inte riktigt alla funktioner. Till exempel så har inte denna modell sensorer som känner av när kläderna är torra, utan baserar det istället på en tid. Till en början kanske man övertorkar kläderna lite, men efter ett tag får man koll på ungefär hur lång tid som behövs.

De funktioner som inte finns med här är endast den, och de två olika auto-programmen som fanns på Cylinda TS 190. Detta syns på priset då detta är ett billigt torkskåp i jämförelse med de två andra i denna lista.

Electrolux är välkända för deras otroliga vitvaror och säljer allt mellan råsaftscentrifuger, köksmaskiner och till och med robotdammsugare! De kan helt enkelt detta med vitvaror. Med detta torkskåp kan du torka 4kg kläder om gången. Du kan alltså få lakan, kläder och ytterkläder torkade på samma gång. Allt som inte platsar i torktumlaren, så som tröjor, lakan och badkläder (här är en lista på 7 saker du aldrig ska torktumla) hänger du enkelt upp i torkskåpet.

Längden på detta torkskåp är 185cm, och den väger 50kg. Även denna är har frånluft. Detta torkskåp är något billigare än den från Cylinda, det är dock inga funktioner som saknas utan mer att Cylinda erbjuder fler funktioner som man faktiskt kan vara utan ifall man vill lägga sig på en prisklass under.

Se priset här!

3. Nimo torkskåp Eco Dryer 2.0 HP

Nu kommer vi till ett riktigt powerhouse när det kommer till torkskåp nämligen Nimo Eco Dryer 2.0! Nu tar vi verkligen nästa steg genom att hoppa upp två prisklasser upp till de något dyrare torkskåpen.

Detta bastanta torkskåp på 95 kg och 192,5 cm i höjd är i särklass det tystaste, mest effektiva och energisnåla torkskåpet på marknaden. Nimo använder sig av värmepumpteknik för att få den mest skonsamma och effektivaste torkningen av tvätten som möjligt.

Vi pratade tidigare om att Cylinda sparar upp till 40% av energin i jämförelse med ett manuellt torkskåp, i detta fall så är den siffran uppåt 65%. Är ljudnivån viktig för dig? Klart det är! Torkskåpet låter inte mer än vad ett kylskåp gör, alltså nästan ingenting. Du behöver alltså inte skrika för att göra dig hörd ifall du står och pratar nära den, eller höja volymen på tv:n för att höra vad de säger medan torkskåpet är igång.

Då detta är ett torkskåp som inte har frånluftsventilation så kan du praktiskt taget installera denna i vilket rum som helst. Du skulle kunna installera den i en garderob, eller bredvid kylen då den är ungefär lika hög som ett standard kylskåp. Även denna klarar upp till 4 kg tvätt. Den enda nackdelen vi ser med denna produkt är priset, då det handlar om nästan trippla priset på denna än de två föregående.

Detta är dock inget problem då du kommer spara in så mycket på elen genom åren samt att du får större flexibilitet i och med att du inte behöver koppla torkskåpet till en slang.

Se priset här!

3 vanliga frågor om torkskåp

1. Vad finns det för typer av torkskåp? 

Idag finns det tre olika typer av torkskåp. Först har vi de gamla traditionella skåpen som endast använder sig av en timer för att starta torkningen. På senare år har det även kommit torkskåp med sensor. Dessa sensorer känner av när luften i skåpet inte längre är fuktig och då stängs skåpet av automatiskt. Denna teknik användas idag på alla torktumlare på marknaden.  
 
De torkskåp som är sensorstyrda är mycket energieffektiva. Idag finns det även torkskåp med värmepumpsteknik. De sortens skåp drar ännu mindre ström och kan placeras var som helst, då de inte behöver anslutas till en frånluftskanal.  

Du kan även självklart välja din torktid själv eller hänga in blöta kläder i skåpet så de får självtorka under natten. 

2. Vad är det för skillnad mellan ett torkskåp och en torktumlare? 

En torktumlare torkar kläder snabbare än ett torkskåp. Du slipper hänga upp plagg för plagg för att torka dem. En torktumlare drar också mindre ström än ett torkskåp. I torkskåpet går all värme förlorad då den pumpas ut ur huset via en kanal. Torktumlaren plockar även av ludd och kvalster och ger ett mjukare resultat på dina kläder.  
  
Dock finns det en nackdel med detta. Kläderna slits mer med en torktumlare och kan bli skrynkliga. Torkskåpet är därför mer skonsamt och sliter inte bort fibrer från dina kläder. Torkskåpet är därför det bästa valet om du vill att dina kläder ska hålla länge.  

3. Vad är viktigt att tänka på vid installation?

Torkskåpet monteras vanligen med ett utblås genom din vägg som leder ut den varma luften genom en kanal ur ditt hus. Det är därför viktigt att du tänker på var du ska placera torkskåpet så din montering blir så smidig som möjligt. En ytterst viktig del vid installation av torkskåp är att du bör montera fast det i väggen.  
 
Detta på grund av att ta bort risken för att torkskåpet tippar, då det är tyngre i övre delen av skåpet än vad det är nedtill. Se därför till att du installerar skåpet med hjälp av en ventilationsfirma. 

Slutsats

Tänk vad praktiskt att efter ha slängt in ett lass kläder i din tvättmaskin kunna hänga upp de i ett torkskåp så att de torkar snabbare. Vi alla vet hur det är att hänga upp kläder runt om i huset på olika möbler och element – det tar väldigt lång tid för det att torka.

Med ett torkskåp kan dina kläder torkas snabbt och smidigt. Att införskaffa sig ett torkskåp är lite som att köpa en diskmaskin man inser först efter att man köpt den hur mycket tid man slösade genom att göra det förhand. Vi hoppas vårt test har gett dig större inblick i vad du bör leta efter, eller till och med gjort dig säker på vilken du ska välja.

Läs också: Bästa skotorken

Tidigare test av torkskåp med toppresultat

De här torkskåpen har vi tidigare utsett till toppval, men de har av olika anledningar slutat säljas. Men vi har recensionerna kvar som referens om vad som är viktigt när ni väljer det bästa torkskåpet.

Cylinda TS 190 Eco

Detta bästsäljande torkskåp från Cylinda hamnar helt klart nummer ett på vår lista av torkskåp bäst i test. Varför? Låt oss säga såhär, vi inte alls förvånade att detta är det mest köpta torkskåpet i Sverige.

Det är en lätthanterlig, smidig och energisnålt torkskåp – vad mer kan man tänkas behöva? Jo, sensorer som gör att torkskåpet slås av när tvätten är torr, så att du inte gör av med mer energi än nödvändigt! Skåpet har dessutom två autoprogram som även de förhindrar risken av övertorkning.

För ökad säkerhet, för att detta skåp på 65 kg inte ska välta, så rekommenderas väggmontering. Detta, likt Electrolux torkskåp i denna lista, är en frånluft torkskåp vilket betyder att luften tar sig ut i rummet där torkskåpet står. Man kan välja att köpa ett torkskåp med avfuktare eller en som du kopplar till din värmepump så att du kan återvinna restenergin, men det blir betydligt mycket dyrare (som man ser på den sistnämnda modellen i listan).

Som man ser på produktbilden är hängarna smidiga att anpassa efter behov. Du kan lätt fälla ner de ifall du ska hänga mycket kläder, eller ta upp dom ifall du ska torka ett större plagg (en overall till exempel). Själva skåpet är 191,5 cm långt och får därav plats med mycket men är samtidigt inte för stort för att inte få plats.

Ett ord som skulle beskriva detta torkskåp är ordet ‘smidig’, den tar inte upp allt för mycket plats medan den får plats för kläder för ett hushåll på 5 personer (med en torkkapacitet upp till 4kg), dessutom sparar den uppåt 40% energi i jämförelse med konventionella torkskåp. Hur bra är inte det?

Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.