Mortel bäst i test 2024 – Hitta bästa morteln för dig!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Skeppshult Fyrkantig Mortel Carl&Carl2. GEFU Mortel granit3. Anders Petter Backaryd Mortel Marmor
Skeppshult Fyrkantig Mortel Carl&CarlGEFU Mortel granitAnders Petter Backaryd Mortel Marmor

Hitta bästa morteln för dig! – En mortel är ett praktiskt och användbart redskap i köket. Dessutom är den en snygg detalj på köksbänken. Det finns dock en hel rad olika mortlar på marknaden gjorda i allt från sten, gjutjärn till trä. Har du svårt att välja? Vi hjälper dig!

Vi har tagit fram våra favoriter när det kommer till design, stabilitet och storlek för att hjälpa dig att hitta den bästa morteln 2024!

Topp 3 bästa mortlar

Bästa morteln - Skeppshult Fyrkantig Mortel Carl&Carl1. Vår vinnare! Skeppshult Fyrkantig Mortel Carl&Carl 

  • Mått: 12×12 cm
  • Höjd: 8 cm
  • Material: Gjutjärn

Vår vinnare av mortlar är en gjutjärnsmortel från Skeppshult designad av Carl&Carl. Alla Skeppshults gjutjärnsprodukter tillverkas av råmaterialet tackjärn, där inget skrot används i tillverkningen. Detta gör att du som kund kan vara säker på att du köper ett rent hälsosamt gjutjärn. 

Denna mortel har till skillnad mot runda standardmortlar, en fyrkantig form som gör den till ett trendigt inslag bland din köksutrustning. Morteln är 8 centimeter hög och är 12 x 12 centimeter bred och du kan därför enkelt använda denna till allt från att finmala kryddor till att mosa frukt och grönsaker.

Nederdelen av stöten är av gjutjärn, medan stötens handtag är av valnötsträ. Träet är mycket bekvämt att ha i handen när du använder morteln och mortelns stendesign tillsammans med dess trädetalj gör att den sticker ut ur mängden.

Att själva morteln är gjord av gjutjärn och inte ett lättare material som exempelvis trä, bidrar till att den står mycket stadigt på din köksbänk och det är även ett mycket hållbart alternativ.  Du kan därför snabbt och enkelt få till finmalda kryddor till middagsbjudningen!

Se priset här!

Bästa morteln - GEFU Mortel granit2. GEFU Mortel granit  – Två mortlar i en!

  • Mått: 13,5×13,5 cm
  • Höjd: 13 cm
  • Material: Granit

Här har vi en stilren mortel i granit i det klassiska runda utseendet från GEFU. Mortel granit är 13 centimeter hög och har en diameter på 13,5 centimeter. Dess storlek gör den till ett perfekt redskap till all slags matlagning och olika livsmedel. 

Stöten är även den gjord av granit och har en längd på 17 centimeter. Stöten ger dig ett handfast grepp och du kan därför hålla den mycket stadigt när du använder den till din matlagning. Vad vi gillar lite extra med denna mortel är att dess höga fot är formad så att den även gör det möjligt att använda den som en minimortel om du vänder morteln upp och ner! 

Istället för att köpa till en minimortel eller göra rent den för att mala ett annat livsmedel kan du därför på nolltid mala exempelvis kryddor direkt efter örter eller frukter utan att tänka på att blanda ihop dem. Genom att köpa GEFUs granitmortel får du alltså två mortlar till priset av en!

Denna mortel har en självklar andraplats hos oss på grund av dess design, storlek och smarta 2-i-1 mortel. 

Se priset här!

Bästa morteln - Backaryd Mortel Marmor Vit3. Anders Petter Backaryd Mortel Marmor – Det stilrena och klassiska valet! 

  • Mått: 11,5×11,5 cm
  • Höjd: 13 cm
  • Material: Marmor

Vi har även valt att ta med ett klassiskt alternativ på vår lista. Anders Petters Backaryd Mortel Marmor är en mortel i marmordesign som passar i de flesta kök och är förutom en högkvalitativ mortel även en vacker inredningsdetalj.

Denna mortel har en höjd på 13 centimeter och du kan därför använda den både till torra kryddor, vitlök, basilikablad och pesto.

Den är både stor och stabil med bra djup och den är även lättdiskad. Stöten på morteln är bekväm att hålla i handen och den är lite kraftigare nertill så att du kan använda morteln bra. Dess utseende går i klassisk marmor, som också är en favorit hos många. Den är därför en stor kundfavorit och finns i två storlekar som du kan välja mellan.

Denna mortel vinner i klassen av det snyggaste utseendet av mortlarna på vår lista. Om du är ute efter en mortel som både är stabil och tillräckligt djup för flera användningsområden och dessutom har en felfri design, är Anders Petters Backaryd Mortel Marmor det rätta alternativet för dig!

Se priset här!

Vem behöver en mortel?  

När du ska köpa en mortel är det första du behöver fundera ut vad du behöver den till. Ska du endast finmala kryddor eller är det tänkt att du ska använda din mortel till andra delar av matlagningen, exempelvis mosa avokado eller nötter och basilika till pesto? För vissa matvaror kan det vara bättre med en djupare skål, medan du arbetar bättre med en grund skål för andra matvaror och kryddor.

Många som använder mortlar till matlagning vill ha en ganska tung mortel som är stabil och inte glider runt när du använder den. Tänk även ut om du vill att din mortel ska ha fötter eller om du föredrar de platta mortlarna. En mortel som har flera olika användningsområden är någonting som underlättar mycket i din matlagning. Den bör också vara lätt att tvätta och inte missfärgas.

En del trämortlar missfärgas lättare än andra material av mortlar som bland annat de gjorda i gjutjärn, så det är bra att även ha detta i åtanke om du exempelvis tänkt använda morteln till färska örter som kan färga av sig.

3 vanliga frågor om mortlar:

✅ Vad används en mortel till?

En mortel används främst i köket, till olika sorters matlagning där du bland annat stöter sönder kryddor med hjälp av en mortelstöt som ofta har samma material som skålen. En mortel kan även användas inom andra områden, exempelvis måleri där målare med hjälp av morteln både blandar och stöter färgpigment.

✅ Vilken slags mortel är bäst?

Det beror på vad du har tänkt använda morteln till. Det är dock viktigt att morteln har en bra vikt, som gör att den står stabilt. Stöten behöver också kännas bra i handen och robust så du kan mortla ordentligt. En mortel i granit, gjutjärn eller marmor fungerar bäst för grövre livsmedel, medan en i trä fungerar alldeles utmärkt för mindre kryddor.

✅ Hur mortlar man utan mortel?

Om du inte har en mortel eller kryddkvarn hemma men vill kunna finmala kryddor kan du lägga dina kryddor i en plastpåse och banka på den med en kötthammare. Du kan även rulla en kavel över plastpåsen om du inte har en kötthammare. Skaka om kryddorna i påsen då och då tills du ser att det är klart.

Så väljer du den bästa morteln efter behov!  

När du ska välja mortel finns det en rad olika saker du  bör tänka på innan ditt köp. Självklart spelar utseendet roll eftersom det är en snygg inredningsdetalj utöver att vara ett praktiskt köksredskap. En del är djupa, andra grunda och stöten kan även ha olika längd och storlek beroende på vilken typ av mortel du köper. 

Stöten är viktig när du köper en mortel. Den bör vara stor eller liten nog för att passa i din hand och för att du ska kunna greppa den på ett bra sätt när du ska använda dig av din mortel. Se även till att du inte slår i dina knogar när du rör runt i skålen. Din hand bör få plats i morteln utan några problem för lättast användning.

Även tyngden har betydelse när du ska inhandla en mortel. Många mortlar känns tunga om du lyfter dem, men detta är för att de ska stå så stabilt som möjligt när du arbetar med dem. Många mortlar i exempelvis granit och av gjutjärn kan vara tyngre än bland annat de i trä. 

En annan viktig punkt att ha i åtanke när du väljer mortel är skålens volym. Hur mycket ryms i skålen och hur djup eller grund är den? En alltför djup skål kan vara knepig att arbeta med, då det är lätt hänt att du slår i med din hand på skålens sidor. En lite djupare skål kan dock ändå bra för vissa produkter, då ditt innehåll inte lika lätt skvätter ut.

Jämför mortlar i olika slags material innan du bestämmer dig

När du ska köpa den bästa morteln så är det bra om du jämför olika slags material av mortlar innan du gör ditt köp. Det första du kanske tittar på är hur morteln ser ut och hur pass bra den kommer passa i ditt kök. Det finns mortlar i en rad olika färgkonstellationer och material, vissa tyngre än andra.

Vår undersökning av olika mortlar visar på att de populäraste mortlarna på marknaden idag är de i granit, marmor eller gjutjärn. Alla tre har en lite tyngre vikt, vilket gör att du kan känna dig säker på att morteln inte kommer att glida runt när du använder stöten i den. Att köpa en mortel med eller utan fötter är en smaksak, men väljer du att köpa en med fötter, se då till att även den är så stadig som möjligt.

Vi skulle även rekommendera att du inte köper den allra minsta morteln du kan hitta. Visst är de små mortlarna bra om du inte har mycket utrymme i köket, men har du tänkt använda den till fler områden än att finmala kryddor kan det vara lättare att arbeta med en mortel som är större, då du inte riskerar att innehållet skvätter ut. 

Vilken mortel som i slutändan kommer fungera bäst i ditt hem är det endast du som har svaret på, men vi hoppas denna guide har hjälpt till på traven att hitta den bästa morteln 2024!

Läs mer om mortlar:
Alltommats test av mortlar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.