Gjutjärnsgryta bäst i test 2024 – hitta bästa stekgrytan!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Fiskars Norden Gryta 4L2. Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta 5,3L3. Satake ugnssäker gjutjärnspanna med lock, 2,7 L
Fiskars Norden Gryta 4LLe Creuset Signature Gjutjärnsgryta 5,3LSatake ugnssäker gjutjärnspanna med lock, 2,7 L

En gjutjärnsgryta är ett perfekt redskap i köket och tar din matlagning till en helt ny nivå, då den fördelar värmen jämnt. De som redan har en gjutjärnsgryta hemma håller nog med om att de är så livsförändrande att man aldrig kommer göra sig av med dem. Du kan laga all slags mat i dessa grytor och även ägna dig åt långkok.

Här har vi sammanställt våra favoriter av gjutjärnsgrytor för olika behov. Vi har också förberett en liten köpguide som vi hoppas kan hjälpa dig sätta struktur i ditt sökande efter den bästa gjutjärnsgrytan som passar just dig!

Topp 3 gjutjärnsgrytor bäst i test!

Gjutjärnsgryta bäst i test - Fiskars Norden gryta 4 L gjutjärn1. Vårt toppval! Fiskars Norden Gryta 4L

 • Volym: 4L / 400cl
 • Diameter: 30cm
 • Färg: Svart
 • Vikt: 6,2 kg
 • Induktionssäker: Information saknas
 • Märke: Fiskars

Vi bara älskar denna gjutjärnspanna från Fiskars. Allt från designen till funktionalitet och kvalitet. Fiskars Norden gryta kommer i svart och är en tålig gjutjärnsgryta inspirerad av nordisk natur och nordiska traditioner. Grytan är emaljerad och mineralbehandlad med Thermium™, vilket ger grytan mycket välfungerande och välbehövda non-stick egenskaper även i höga temperaturer. Om du har lagat mat på någon form av gjutjärnspanna eller gryta förut så vet du hur lätt det är att maten fastnar i botten och kanterna, men Fiskars har lyckats lösa det eländet.

Denna gjutjärnsgryta önskar bara minimal underhållning då den inte rostar eller behöver ytbehandling. Så du kan fokusera på det du köpte grytan för – att laga mat.

Något annat som sticker ut med denna gjutjärnsgryta är den smarta designen som Fiskars kommit fram med. Lockets handtag är enkelt att lyfta, och själva locket kan ställas upp genom att stödjas på grytans ena handtag, så att det är ur vägen när du lagar mat, men inte smutsar ner spisen. Sedan medföljer även ett träunderlag som metodiskt kan fästas på locket när du inte lagar mat, så att du kan förvara smartare.

Denna gjutjärnsgryta har allt man behöver till ett mycket bra pris!

Se priset här!

Gjutjärnsgryta bäst i test - Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta 5,3L2. Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta 5,3L – En som håller i flera generationer

 • Volym: 5,3L / 530cl
 • Diameter: 26 cm
 • Färg: Creme
 • Vikt: information saknas
 • Induktionssäker: Ja
 • Märke: Le Creuset

Vi har redan nämnt hur robusta och hållbara gjutjärnsgrytor är, men finns det någon mer klassisk och mer passande att överlåta till nya generationer än de unika Le Creuset grytorna?

Just denna gjutjärnsgryta från Le Creuset är emaljerad och kommer i en tidlös beige, crème-färg. Det är en stor, rund gryta som rymmer 5,3L och har en diameter på 26 centimeter. Den är mycket uppskattad för hur enkel den är att rengöra (använd endast varm tvållösning så kommer alla rester att kunna sköljas av), och hur rymlig den är – man kan lätt laga en middag för 8 personer i denna gryta.

Det är starkt rekommenderat av märket att aldrig rengöra grytan innan den är nerkyld, och man ska aldrig hälla kallt vatten i en varm gryta. Vidare ska man ta bort matrester, alla matrester, med en svamp mjuk nylonsvamp och aldrig använda hårda material som metall eller slipande rengöringsmedel. Men som extra skydd erbjuder Le Creuset livstidsgaranti mot uppvisande av kvitto.

Detta är det bästa valet för dig som är på jakt efter en gjutjärnsgryta som kommer stanna med familjen i många år, och den är också en fantastisk bröllopspresent eller inflyttningspresent!

Se priset här!

Gjutjärnsgryta bäst i test - Satake Gjutjärnsgryta med ugnssäkert lock3. Satake ugnssäker gjutjärnspanna med lock, 2,7 L – Budget med kvalitet och stil

 • Volym: 2,7L / 270cl
 • Diameter: 24 cm
 • Färg: Svart / Trä
 • Vikt: information saknas
 • Induktionssäker: Ja
 • Märke: Satake

Gjutjärnsprodukter tenderar att vara dyra, men Satake sa “Nej, vi ska visa er kvalité och stil till det bästa pris ni någonsin har sett!”.

Satake gjutjärnspanna är ett måste för alla, engagerade amatörkockar som upptagna professionella personer, då den bara är för bra för att inte ha. Satake har gjort denna gjutjärnsgryta för alla behov.

Med en volym på 2,7 liter rymmer den precis så mycket som man behöver för vardagsbehov. Designen är tidlös och enkel, då utseendet endast är en simpel svart gjutjärnsgryta med lyftbart handtag. Vidare får man två olika lock med denna gryta. Det enda är ett ugnssäkert träglaslock, och det andra är ett trälock som är perfekt för när grytan ska vara på display eller när man lagar mysiga rätter som ramen-soppa.

Det är svårt att inte bli såld på denna gjutjärnsgryta, då det inte finns något att klaga på. Du kan enkelt ordna med långkok i denna gryta och bjuda dina gäster på mat i världsklass. Det finns inget du inte kan laga i denna gryta, designen är smart och passar i alla hem och priset är oslagbart. Vad väntar du på?

Se priset här!

Vem behöver en gjutjärnsgryta?

Gjutjärnsprodukter har funnits i tusentals år och har sina rötter i Kina. Men redan under 1500-talet hade tekniken hunnit sprida sig runt om i världen. Under decennier har gjutjärnspannor och grytor varit kända för dess tålighet, kvalité och säkerhet. Med en gjutjärnsgryta fördelas värmen jämnt och höjer smakupplevelsen. Med en gjutjärnsgryta kan du även laga mat i ugn för långkok på lägre temperaturer.

Faktum är att även fast ny teknik konstant utvecklas, finns gjutjärnspannorna och grytorna alltid kvar och visat sig alltid vara bäst. Ingen teknik har hittills kunnat visa sig vara bättre än gjutjärn när det kommer till hållbarhet och hälsosäkerhet.

En annan viktig punkt är att gjutjärnsgrytor, om de är av god kvalitet, inte innehåller ämnen som är farliga för våra kroppar. Gjutjärnsgrytor är gjorda av en blandning av metaller, och de som inte är emaljerade eller täckta i något annat material är inte gjorda av något mer än det.

Anledningen till varför gjutjärnsgrytor är att föredra framför andra grytor är att en del av material som våra matlagningsprodukter är gjorda av alltid hamnar i vår mat. Järn är en metall som för de flesta inte är farlig då många har järnbrist, därför skadar det inte när lite järn från grytan hamnar i maten. Det är därför mycket bättre och säkrare att laga mat i gjutjärn än att använda andra grytor som marknadsför non-stick men är tillverkade av Teflon, vilket är en känd hälsorisk.

Tre vanliga frågor om gjutjärnsgrytor

✅ Varför använda gjutjärnsgryta?


Två anledningar till varför många exklusivt använder gjutjärn är för att de har en otroligt lång hållbarhet och för att de – för de flesta, utgör låga hälsorisker i matlagningen. Gjutjärnspannor och grytor kan hålla i flera generationer, och underhålls dem väl kan de även ha livstidsgaranti. Även mindre välbehållna produkter är inte särskilt svåra att fräscha upp, så man kan med säkerhet säga att gjutjärnsgrytor är svåra att ha sönder.

✅ Hur gör man rent en gjutjärnsgryta?


Det är viktigt att du låter grytan svalna innan du börjar rengöra den. Rengör med ljummet till hett vatten – ALDRIG kallt! Blanda sedan med disksåpa och använd en mjuk svamp eller en diskborste för att ta bort smuts.

Använd aldrig hårda och skrapande material eller medel för att rengöra dina gjutjärnsprodukter. När du har diskat grytan ska du torka av den direkt, alternativt låta den torka på spisen på låg värme. Lämna inte grytan för att torka på egen hand och ställ inte undan den innan den är helt torr.

✅ Hur underhåller man en gjutjärnsgryta?


Underhållning av gjutjärnsgrytor är relativt enkelt, och när du väl har vant dig vid rengöringsprocessen så är det inga konstigheter. För att underhålla gjutjärnspannan krävs endast varma vattenbad och möjligen tvål då och då. Använd skonsamma produkter när du gör rent järnet och ställ undan är det är helt torrt.

Även om det kanske känns nytt och bökigt i början, kom ihåg att det hjälper dig att bevara grytans fantastiska kvalitet livet ut.

Bränna in sin nya gryta, vad innebär det?

När du precis har köpt en gjutjärnspanna så är det smart att göra något som kallas att “bränna in” grytan. Detta är en procedur som man gör på alla gjutjärnsprodukter som används till matlagning. Nuförtiden brukar grytorna komma inbrända, men det kan vara en bra idé att göra det själv ändå om du är osäker om just din gryta blivit inbränd eller inte.

Så här gör du:

 1. Diska grytan med ljummet eller varmt vatten och torka av den ordentligt så att den blir helt torr.
 2. Smörj in grytan med olja på både utsidan och insidan, och sätt grytan på spisen på hög temperatur. Detta låter oljan jobba in sig. Om din gryta är ugnssäker går det lika bra att sätta den på hög värme i ugnen. Om grytan känns torr, applicera mer olja tills grytan känns mättad.
 3. Låt grytan svalna och torka bort överflödig olja.

För att sedan sköta om gjutjärnspannan krävs endast varma vattenbad och möjligen tvål då och då. Det viktigaste är att aldrig vara hårdhänt mot grytan genom att till exempel använda kallt vatten och skrapande verktyg. När du diskar, använd mjuka produkter, och när du lagar mat, använd silikonverktyg eller träverktyg.

Om du får riktigt besvärliga matrester så rekommenderar vi att du skrubbar grytan i olja och salt för att få bort resterna. För lite extra kärlek kan du hälla lite olja på grytan och torka den på låg värme tills den är 100 procent torr efter att du diskat den.

Slutligen

Gjutjärnsgrytan kommer att bli din bästa vän om du låter den. Vare sig du letar efter en gjutjärnsgryta för dig själv eller som present garanterar vi att det blir ett bra köp. Vi hoppas vår sammanställning av våra favoritprodukter har hjälpt dig lite på traven, och att vår köpguide med frågor och svar har gett dig grunden du behöver för att våga dig på att använda gjutjärnsgrytor.

Lycka till!

Läs mer om matlagning och gjutjärnsgrytor:
Bilder på fina grytor hos Icakuriren
Stekpanna bäst i test
Kastruller bäst i test
Traktörpanna bäst i test

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.