Handdammsugare bäst i test 2024 – Hitta den bästa handdammsugaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. ELECTROLUX ZB6114BO2. HOOVER MADRASSRENGÖRARE3. DYSON V8 ABSOLUTE
ELECTROLUX ZB6114BOHOOVER MADRASSRENGÖRAREDYSON V8 ABSOLUTE
Se priset härSe priset härSe priset här

Det är nu över hundra år sedan den första dammsugaren kom till världen och gjorde livet så mycket enklare för husmödrar och hembiträden. I början var folk mycket tveksamma till denna mackapär, men idag är det givetvis annorlunda. Nu är det enkelt att ta fram dammsugaren och fuskstäda utan att ligga och skura golvet i timmar.

Och numera är även dammsugare utrustade med flera sugeffekter, allergifilter och olika munstycken för att komma åt överallt. Det finns även handdammsugare som tar lite plats och som klarar av mindre ytor. Det är just dem vi ska fokusera på i denna artikel genom att göra ett handdammsugare bäst i test av tre modeller.

Fördelar med handdammsugare

Att ha en liten handdammsugare kan sitta fint när man bara har en mindre yta att städa upp. Den kan även komma väl till hands på landet eller i en mindre lägenhet, där man helst vill undvika större dammsugare som tar mycket plats eller där man inte har möjlighet till lagring i städskåp och dylikt.

En handdammsugare kan nämligen fästas på väggen och inte ta upp någon plats alls om den hör till de minsta modellerna, medans en handdammsugare med stativ lätt kan ställas i ett hörn eller skjutas in under sängen. Det bästa med handdammsugare är att de är så nätta och enkla att dra utmed golvet. Du trycker bara in en knapp utan att ens behöva böja dig ned och vips, så är du igång.

En annan fördel med en handdammsugare är att man ofta kommer åt i hörn där en vanlig dammsugare inte hittar eller på bord där det är fullkomligt omöjligt att släpa upp en stor golvdammsugare. Andra områden som är svåra att komma åt är platser som saknar el. Exempel på dessa är ett mindre båthus eller en bastu nere vid sjön.

Där får man vanligtvis inte dra in el och vill kanske heller inte göra det. Istället kan man smidigt ta med sig städprodukterna ned till stugan utan att behöva släpa på en tung dammsugare. En handdammsugare är sladdlös, vilket underlättar när du går från rum till rum eller ska bära den mellan olika hus. Inga bekymmer med sladdar eller intrasslade stolar och möbler.

När man använder en vanlig dammsugare är det lätt att man river ned saker med sladdar eller med dammsugarkroppen när man drar den över mattor och golv. Vem har inte någon gång städat och helt plötsligt hört ljudet av en stor duns? När man sedan ser sig om har favoritvasen åkt ned i golvet med ett brak för att spridas ut över golvet i tusen bitar.

En handdammsugare är varken speciellt tung eller otymplig och kan lätt användas av vem som helst utan att du behöver oroa dig vad som sker bakom din rygg. Det är inget som hakar fast i något och inget som riskerar att gå sönder eftersom hela dammsugaren är framför dig.

Du ser hela tiden vad som sker och behöver inte oroa dig att dammsugarkroppen slår ned någon kär släktklenod. Städa de ytor du vill och när du sedan är klar, sätter du bara tillbaka den i sitt fäste där den laddas upp på nytt för att efteråt ställa undan den på sin plats där du inte märker den.

Dammsugarpåsar

Handdammsugare saknar inte sällan dammsugarpåsar som du måste köpa till. Den har istället en behållare där allt damm samlas upp och som du sedan tömmer i soporna, ungefär som om du skulle sopat golvet med en borste. Denna funktion kan vara mycket praktisk om du av misstag skulle suga upp något som inte var menat att hamna där. En ring, ett mynt eller något annat som lyckats leta sig ned på golvet.

Istället för att då öppna hela dammsugaren och rota igenom dammsugarpåsen med 3 års dammuppsamling och ett moln som virvlar upp när du öppnar den, letar du igenom innehållet i handdammsugaren och hittar det du saknar betydligt fortare.

En del handdammsugare av det större formatet kommer dock med mindre dammsugarpåsar som du fäster, men eftersom de fylls betydligt fortare, så kan du antingen välja att byta ut dem eller bara tömma påsen om och om igen. Dessa påsar hinner inte bli så smutsiga som vanliga dammsugarpåsar blir, då de sitter i längre tid.

Därför bör du heller inte suga upp saker som klibbar eller alltför stora saker då de inte går in i munstycket eller riskerar att fastna i öppningen. Du behöver inte springa till affären när du märker att det är slut på dammsugarpåsar om du har en sådan modell och detta är således mycket praktiskt.

Ha handdammsugaren som ett komplement till golvdammsugaren, då du lättare kan komma åt vid högre nivåer; upp på skåp eller i lådor där du vanligtvis hade fått använda en dammtrasa för att få bort smuts och damm eller i avskilda delar av huset eller andra byggnader som saknar el.

Tillbehör

De effektiva handdammsugarna brukar även kunna rotera sitt munstycke när du vrider på handen. På så sätt kommer du åt i alla små hörn. Om den mot förmodan inte skulle vara utrustad på det viset, kan den istället ha andra praktiska tillbehör med sig som följer med på köpet. Då talar vi ofta om ett litet munstycke som kan vridas på för att komma åt på mycket svåra platser.

Munstycket ser ut ungefär som på de minidammsugare som vi också har tagit med en modell av, i detta bäst i test. handdammsugare kan nämligen se ut på olika vis. De allra minsta har ett handtag som är fäst direkt på munstycket och kommer därmed i en enda del, medans de lite större har ett stativ och ett munstycke precis som på en vanlig dammsugare, men saknar röret och kroppen som följer efter.

Dock kan man även med dessa handdammsugare reglera stativet så att det förkortas avsevärt när du städar på bord eller hyllor. En sådan dammsugare är lite större och passar mer till storstädning än vad de allra minsta minidammsugare gör. Med dem kan du nämligen inte stå upprätt om du dammsuger golv eller låga ytor, då det inte finns något stativ att förlänga.

Nackdelar med handdammsugare

Den enda riktiga nackdelen med en handdammsugare är att den behöver laddas med jämna mellanrum eller i vissa fall hela tiden. Vårt råd i detta bäst i test, oavsett vilken handdammsugare du väljer, är att alltid ha den i sin laddare för att vara säker på att den går att använda när du behöver den.

Hos många handdammsugarmodeller blir du tvungen att vänta i upp till 16 timmar innan den laddar om. Man kan sedan använda den i ca 20 minuter och sedan är det dags för omladdning igen. De går heller inte att spontanladda för stunden som en telefon. I detta handdammsugare bäst i test kan du läsa hur fort varje modell laddas ur samt hur lång tid det tar innan den laddas upp på nytt.

Så tänk inte på handdammsugaren för en storstädning i en stor herrgård. Den är främst till för att suga upp småskräp som man till exempel tappat på golvet, alternativt städa undan damm i hörnen. Om du använder de mer avancerade modellerna eller de med stativ, så kan du emellertid använda dem till större ytor.

Men efter ett tag blir du tvungen att ladda dem och detta brukar ta lång tid. Även sugeffekten är lägre med en handdammsugare. De dyrare modellerna försöker däremot efterlikna en vanlig dammsugare så gott det bara går och i mångt och mycket, är de faktiskt ett utmärkt alternativ.

Längre ned i denna text följer ett handdammsugare bäst i test som kan vara bra att läsa igenom innan du köper en ny modell eller inte tidigare har använt en sådan dammsugare.

Hur skiljer sig olika modeller åt?

Det finns främst två egenskaper som skiljer olika handdammsugare åt. Det ena är batteriet och hur lång tid man kan använda produkten och om den är utrustad med HEPA-filter för allergiker.

  • Batterierna i handdammsugare varierar mycket mellan laddningstider och uthållighet. Om den laddar långsamt eller om uthålligheten är lägre än 15 minuter, bör du kanske dammsuga fler gånger under samma dag. En handdammsugares batteri bör dock hålla lite längre, annars måste du ändå hela tiden komplettera med golvdammsugaren, i alla fall om du ska städa hela huset.
  • HEPA-filter brukar finnas i vanliga dammsugare och filtrerar bort allergener med ett slags filter. Dock är detta mer ovanligt hos handdammsugare, främst i de billigare modellerna. Så om du vet med dig att du är känslig, bör du antingen investera i en dyrare modell som har detta filter eller skippa att köpa en handdammsugare, överhuvudtaget. Om du bara ska städa mindre utrymmen har visserligen detta inte så stor betydelse, men om du vill använda handdammsugaren till större städning, kan detta ge bekymmer.

Vissa handdammsugare är tillverkade för att suga upp vätska också, medans andra bara kan suga upp torrt skräp. Dock hamnar vätska i samma behållare som det torr och då får du en härlig gegga när du ska tömma behållaren igen. Rådet är att egentligen aldrig suga upp vätska med en dammsugare; hand eller vanlig.

Någon gång måste du i alla fall ta dig an behållarens innehåll och tömma den och då är det mycket bättre att ta en våt trasa och torka upp spillet för hand. Ha dammsugaren till för vad den heter; att suga upp damm och skräp.
Hur vikten skiljer sig åt kan också märkas när man jämför handdammsugare.

Dammsugare brukar vara otympliga och ta stor plats samt låta en hel del, men en handdammsugare är generellt både lättare och tystare. Dock finns det modeller som upplevs lite tyngre och ljudnivån skiljer sig även åt där. När vi har gjort detta bäst i test, talar vi även modellernas egenskaper angående vikt och ljudnivå. De allra minsta brukar både vara lättast och även i det tystare laget, men de är däremot svårare att städa golv och större ytor med.

Förutom dessa två faktorer, är hanteringen annorlunda från olika handdammsugare. De allra minsta modellerna har bara ett handtag monterat direkt på munstycket och är alltså i en enda del. Med dessa handdammsugare kan du egentligen bara suga upp damm och mjölrester från bord och köksbänkar, alternativt lite på möblerna osv. Men om du ska suga upp smulor från golvet måste du böja dig ned eller ligga på knä.

Det kan vara både jobbigt och ofördelaktigt, eftersom du inte får upp mycket från hela golvet med en sådan. En minidammsugare är helt enkelt bara till för att städa upp enskilda smulor och inget mer. En viktig faktor att hålla utkik efter, är också att munstycket roterar när du vrider på handen.

De billiga och små modellerna är helt raka och kan inte vridas alls och ska du städa upp i små vrår och skrymslen, är det bra om detta fungerar bra. Dyra modeller kommer inte sällan med två eller tre olika munstycken som du enkelt kan sätta dit om du vill dammsuga på flera ställen och ytor.

Hur man väljer rätt handdammsugare

Det gäller inte bara att läsa olika handdammsugare bäst i test, utan även ta sig en rejäl funderare på hur man vill använda sin dammsugare. Ska den ersätta din vanliga dammsugare, bör du inte ta dig an en lågprismodell. Då behöver du en kraftfull produkt med smart hantering som kommer utrustad med flera munstycken och där stativet kan regleras utan problem.

Om du dessutom har allergier, så behöver du titta efter en HEPA-typ. De finns bland de lite dyrare varianterna och oftast hos en vanlig golvdammsugare. Om du däremot inte har så höga krav och bara vill ha en handdammsugare för att suga upp mjölrester eller smulor i köket eller sängen, kan du välja en billigare modell eller en minidammsugare som vi också kallar den.

Då behöver du heller inte tänka på roterande munstycke som annars är väldigt praktiskt. Ta bara ut den ur stället och ta bort smulorna med ett svep. Sedan sätter du tillbaka den i laddaren. Då är den hela tiden fulladdad.

Hur ofta ska man dammsuga?

Detta är naturligtvis en smaksak och skiljer sig åt mycket från hem till hem. Är man allergiker kan det behövas sugas damm betydligt oftare än hos en icke allergisk person. På frågan hur ofta man ska dammsuga finns egentligen inga direkta svar. Vissa blir galna av att se små dammtussar växa sig större och större allteftersom veckan går medans andra inte bryr sig ett dugg om det finns damm eller skräp i hörnen.

De allra flesta brukar dammsuga någon gång i veckan och ofta blir det fler gånger om man har barn eller ännu oftare om man är ägare till en hund eller en katt. Men en gång i vecka räcker om man vill slippa de allra värsta ansamlingarna av skräp eller dammkorn/tussar.

Då kommer vi automatiskt till nästa fråga; hur farligt är egentligen damm? faktum är att damm i sig inte är så farligt som många tror. Damm är för torrt för att bakterier ska bildas och göra en människa sjuk. Så sa i alla fall forskaren Agnes Wold när hon klart och tydligt gick ut med det tydliga budskapet att damm inte är farligt för hälsan.

Hon menade att ryktet om att damm skulle vara skadligt för hälsan enbart blev större eftersom människor gav andra personer dåligt samvete om de inte städade så ofta som dem. Ofta gällde detta småbarnsfamiljer som inte hade mycket tid över för att städa. med ett pressat och hårt belastat schema var och är det vanligt att städningen fick maka på sig för alla andra sysslor som skulle göras.

Sanningen ligger förmodligen där någonstans i mitten. Man blir inte sjuk om man hoppar över dammsugningen lite då och då. Däremot är det lätt att man nyser. Men om man aldrig dammsuger och det går till överdrift den andra vägen istället, kan du naturligtvis till slut utveckla sjukdomar. Dock har detta att göra med andra städningar så som badrum och toalett eller kök där bakterier lätt kan bildas och spridas vidare till din kropp.

Särskilt toalett och kök kräver noggrann rengöring då kolibakterier och salmonella lätt kan förpesta din tillvaro.
Det finns emellertid människor som är särskilt känsliga mot kvalster. De måste dammsuga ofta och ruska både mattor, täcken, lakan och handdukar frekvent. Dessutom är det viktigt att dessa personer även köper en luftrenare som komplement till dammsugaren som renar luften från farliga partiklar.

Dammsug på rätt sätt

Dammsugaren har verkligen förändrat våra liv. Från början var de oerhört tunga och otympliga men var trots allt alla husmödrars dröm. Nu är de lättare och enkla att dra och kommer i alla möjliga färger och former samtidigt som de kommer med lite extra finesser. Men hur ska man dammsuga på rätt sätt då? Det ska vi skriva lite om innan vi börjar med detta handdammsugare bäst i test.

Många människor älskar att dammsuga medans andra tycker att det luktar konstigt, att dammsugaren suger åt sig saker som inte ska dit, att den suger dåligt pluss att man måste gå flera varv innan städningen är klar. Dessutom kan man tycka att dammsugaren låter hemskt och har man husdjur kan dessa bli livrädda för dammsugaren. Dessa påståenden stämmer till viss del men du kan också göra något åt ditt sätt att dammsuga.

  • För det första; se till att dammsugarpåsen inte är full. När vi talar om handdammsugare måste du tömma behållaren ofta och mycket, annars suger den mycket dåligt. Du kan alltså inte vänta flera månader på att tömma påsen utan gör det helst efter varje gång. Detta kan vara lite tråkigt och tidsfördrivande, men du vill inte stå där efter en städning och fortfarande se stora dammtussar flyga omkring. Det tar bara någon minut och det har du förmodligen tid med.
  • Ta bort möbler som stolar och andra lösa föremål som enkelt går att flytta, så kommer du åt lättare. Gör du inte det är det lätt att du missar något och du ser dessutom sämre vad du suger upp. Om du ser över ytan du dammsuger, är det mindre risk för att du suger upp något som av misstag har hamnat där, exempelvis en ring eller något annat viktigt som ett mynt eller dylikt. Det blir renare om du dammsuger överallt och det gör du lättare genom att ta bort möbler som står i vägen och har damm under sig som man vanligt inte ser. Ett tips är att sätta en nylonstrumpa över munstycket om du dammsuger på platser där små föremål eller andra prylar som lätt fastnar, ligger. med en nylonstrumpa försvinner dammet om det inte ligger i stora tussar, men strumpor, smycken och annat ligger kvar. Utmärkt om du dammsuger i en låda eller i ett skåp och inte har koll på allt.
  • Om du har en högljudd dammsugare eller har ett husdjur som darrar febrilt när ljudet går, så finns det flera alternativ att fundera över. Antingen kan du titta om dammsugaren går att reglera i styrka. Mindre styrka kräver också mindre ljud. Har du en hund eller katt som morrar åt dammsugaren; stäng in den ett litet tag i ett annat rum eller passa på att städa när en annan familjemedlem är ute med hunden. De nyare dammsugarna och framför allt handdammsugarna, är mer tystlåtna än da vanliga. I vårt bäst i test har vi också tagit hänsyn till dammsugarens ljudnivå och det kan du läsa om under varje modell.
  • Om din handdammsugare börjar suga dåligt, är det förmodligen tid att tömma behållaren, ladda batteriet eller investera i en ny modell. Handdammsugare måste laddas hela tiden och när tiden börjar gå ut, märker du också det på sugeffekten. Ett tips är att alltid ha din dammsugare i laddaren när du inte använder den. Tyvärr måste du skynda dig en aning med städningen när du använder en handdammsugare. Den modell i vårt bäst i test som suger bäst och som håller längst, har en maximal tid på 40 minuter. Detta kan räcka till en lägenhet men är förmodligen för kort tid för ett större hus. Är du ägare av en större bostad, bör du nog överväga att köpa en vanlig golvadammsugare också. Då brukar inte en vanlig handdammsugare räcka. Den kan du kanske ha till mindre städningar eller ta ut på landet.
  • Om du tycker att du behöver gå flera varv över dammet innan det sugs upp, har du förmodligen samma problem som ovan. Se alltid till att ladda din handdammsugare, töm behållaren och titta efter om det inte har fastnat något olämpligt i munstycket som sätter stopp för annat skräp att komma in. Vårt andra tips är att städa först innan du sätter igång att dammsuga. När du städar ur hyllor och skåp, faller damm ned på golvet och blir liggande. Om du först dammsuger för att sedan ta dig an hyllor, skåp och textilier, ramlar skräp ned på golvet igen och du tvingas gå över med dammsugaren än en gång. trots att du kanske tycker att det inte finns så mycket skräp att städa ur på hyllor och bänkar, så finns där mer damm än du tror. Dammtrasan brukar även samla upp damm som håller sig envist kvar, även efter att du ruskat den.
  • Tycker du att din dammsugare luktar konstigt? Då är du inte ensam och det stämmer förmodligen också. Om du vill bli av med lukten kan du köpa doftkulor som du sedan suger upp. De hamnar i behållaren och avsöndrar en bättre doft än tidigare. Den ger alltså din dammsugare bättre andedräkt, om vi säger så. Vill du ta emot ett billigare tips, kan du slänga ut lite bikarbonat på golvet och dammsuga upp det innan du går över med din dammsugare över golvet. Bikarbonatet neutraliserar lukt och hemmet känns trevligare att dammsuga. Pröva!

Saker du absolut inte ska dammsuga

En dammsugare är så behändig, eller hur. Med en sådan behöver du inte damma av och ibland kan du till och med fuska med avtorkningen. Med en handdammsugare går det ännu bättre att städa mindre föremål som du vanligtvis inte kan dammsuga med en vanlig dammsugare. Men det finns dock vissa föremål du aldrig bör dammsuga.

Datorn är en sådan pryl. Den kan ta skada av dammsugaren trots att den kan vara på liten sugeffekt. Använd istället en servett med lite handsprit som du torkar av datorn med. Tangentbordet kan du däremot dammsuga lite försiktigt. Där får det inte komma ned någon fukt för då kan tangenterna förstöras.

Men som sagt; dammsug lite försiktigt med en handdammsugare. Undvik också att dammsuga X-box och DVD-spelare. De är bättre att damma av med en dammtrasa.

Telefoner och fjärrkontroller kan du också dammsuga lite försiktigt men de ska också alltid torkas av med en servett med lite handsprit också för att eliminera bakterier.

Handdammsugare bäst i test

Genom att göra ett urval av tre produkter av handdammsugare och testa dessa, så kan du nu läsa detta bäst i test. Vi har valt tre olika prisklasser och modeller som tillfredsställer olika behov. I slutet av bäst i testet kan du läsa summeringen där vi korar en vinnare samt talar om hur vi tyckte att testet gick. Trevlig läsning!

1. Electrolux ZB6114BO

En liten och bekväm handdammsugare och vår första modell i detta bäst i test, är Electrolux enkla handdammsugare i miniformat. Den kommer med ett ställ som du kan fästa på väggen och i och med den lilla storleken så kan du städa upp smulor i sängen och i andra skrymslen och vrår.

Dock har den inte ett roterande munstycke och du kan endast använda den i 14 minuter. Batteriet kräver 240 minuters laddning så ha den alltid i ställningen när du inte använder den så slipper du vänta. Ställningen kan enkelt monteras vartsomhelst på väggen bakom en dörr där du inte ser den.

Detta är en handdammsugare för den som inte ställer höga krav utan som endast nöjer sig med en hjälpreda då och då. Bra att ta ut på landet eller i en mindre lägenhet, alternativt som ett komplement till den vanliga dammsugaren. Du kan inte städa större ytor med den, det håller inte batteritiden för och med den lilla storleken måste du även ligga på knä eller böja dig ned för att komma åt de lägre nivåerna.

Det är den billigaste modellen i vårt bäst i test och överstiger inte tusenlappen. Med en enkel knapp trycker du av och på dammsugaren och sedan sätter du tillbaka den i stället för laddning. Tänk på att du tömmer behållaren ofta då den lätt blir överfull och slutar att suga så bra.

Detta är nackdelen med dessa små minidammsugare. Ofta får man gå över platsen flera gånger innan allt damm är borta. I början brukar det gå bra men allteftersom dammsugaren används och fylls, så brukar den inte städa speciellt bra längre.

Ett råd är att endast använda en sådan dammsugare till att städa bort mjöl eller enstaka dammtussar, annars kan du få hålla på ett tag och med tanke på att batteriet tar 4 timmar att laddas så vill du förmodligen inte städa hela huset med en sådan.

Se priset här!

2. Hoover Madrassrengörare

Den här handdammsugaren som är näst ut i vårt bäst i test, används främst till möbler och madrasser men kan i vissa fall även brukas till mattor och golv.

Dock är det mer hygieniskt om du endast använder den till textilier och inte drar med bakterier från golvet till sängen när du suger upp skräp.

Den ser ut som en mini-handdammsugare som vår första modell, men munstycket är betydligt större. Hoover är en utmärkt modell om du är allergisk. Dammsugarens UV-ljus dödar upp till 99.9% av kvalster och bakterier och den kraftfulla motorn tar även bort damm och smuts effektivt från tyger.

Som ett extra pluss, har den en inbyggd borste som fungerar som en slags mattpiskare och roterar snabbt för att avlägsna smuts djupt in i fibrerna på textilier. Resultatet blir en ren och dammfri madrass eller fräscha lena lakan utan en massa hår och smulor.

Det är också trevligt att ha möbler som inte visar upp mängder av hårstrån eller hår och päls från eventuella husdjur. med en handdammsugare som denna, är det lätt att suga upp efter din hund eller katt som gärna besöker sofforna. Du kan växla mellan tre olika rengöringslägen och få en större eller mindre sugeffekt. Detta påverkar också ljudet även om denna dammsugare är relativt tystlåten.

En nackdel är att den inte lämpar sig för både golv och tyger. Det går naturligtvis om du vill, men om du vill undvika ytterligare allergier eller risker, så ska du hålla de två områdena separerade och skaffa en dammsugare till båda. Man vet aldrig vad man släpar med sig från den ena ytan till det andra. Mattor är däremot en sak som den går hårt åt.

Istället för att ge dig ut och piska dina mattor då och då, kan du varav omgångarna ute vid mattpisk-ställningen med en tur med dammsugaren istället. Med den roterande borsten så blir din matta som ny igen. Välj helst de mattor som du går på inomhus utan skor.

De andra bör kemtvättas istället om du vet att du har gått på dem med ytterskor. Den här handdammsugaren är liten men ganska tung och otymplig och den kan vara lite besvärlig att hantera ibland. Du kan heller inte står upprätt om du ska dammsuga mattorna.

Det är då bättre att ta ut mattan och lägga den över ett bord så att du inte behöver stå på knä. Hoovers madrassrengörare är inte som en vanlig handdammsugare. Den har nämligen en sladd som pluggas in i kontakten när du använder den. Det betyder att den inte kräver någon laddningstid utan kan användas hur länge som helst.

Detta är den enda handdammsugare som kommer utrustad med sladd i detta bäst i test. Dock kan du få problem med sladden som kan sno sig runt benen, men eftersom du inte drar en dammsugarkropp med slang bakom dig, så brukar den inte orsaka några problem. Sladden är 5 meter lång och du kan därför röra dig till flera olika rum när du städar.

Se priset här!

3. Dyson V8 Absolute

Sist ut i vårt handdammsugare bäst i test, har vi valt denna dyra modell från Dyson. Den är handhållen med ett långt rör som leder samman med det roterande munstycket. Därför kallas den 2-i-1.

Den ser ut som en vanlig dammsugare med stativ men har ingen sladd eller slang och maskinkropp med dammsugarpåsar. Allt samlas i en behållare som du sedan tömmer i soppåsen. Batteriet är starkt och du kan städa upp till 40 minuter, vilket gör att

Dysons modell lämpar sig som ett alternativ till en vanlig golvdammsugare. Laddningstiden är 300 minuter vilket är lite i det längsta laget, men å andra sidan håller den ett tag när du städar med den. Dammsugaren kommer med en laddningsstation som inte tar mycket plats. Stativet kan även avlägsnas och du kan byta munstycke för att verkligen komma åt överallt.

Tyvärr är den inte av HEPA-typ, vilket är särskilt viktigt för allergiker, och ska man betala så pass mycket för en handdammsugare så kunde den gott och väl ha utrustats med denna funktion också.

Den lämnar inte mycket damm och smulor efter sig och handtaget är ergonomiskt utformat så att du slipper få värk i handen. Med ett enkelt knapptryck är du igång och städar och utan att böja dig ned för att stänga av den, trycker du på samma knapp för att avsluta städpasset. När du är klar tömmer du innehållet i soporna eller i en påse som du sedan slänger.

Dysons dammsugare är den mest ergonomiska handdammsugaren som du slipper stå i omöjliga positioner med. Du kan enkelt reglera stativet och anpassa det efter din längd och dessutom är den inte tung att föra fram och tillbaka över golvet. Detta gör Dysons modell till lite av en favorit i vårt bäst i test. Den städar bra, den är ergonomisk och du kan också städa lite längre tid med den innan du behöver ställa tillbaka den i laddaren.

Det enda vi saknar för detta priset är att den borde ha varit en HEPA dammsugare. Man kan ibland känna av dammet när man suger upp det och den saknar det effektiva filtret som anti-allergiska dammsugare bör ha.

Se priset här!

Summering

Nu när vi har testa dessa tre modeller, har vi fått en liten förkärlek för alla. Oavsett om det är till några få brödsmulor som ska sugas upp eller om du vill städa hela lägenheten, så finns det modeller för alla smaker och behov. Vi anser att Dysons modell städar allra bäst överallt och vore det inte för det höga priset eller det faktum att den inte är av HEPA-typ, så borde de flesta ha en sådan handdammsugare hemma.

Dock älskade vi även Hoovers madrassrengörare som kan användas både på mattor, madrasser, lakan, kuddar och möbler. Den är verkligen ett måste för alla allergiker och mycket prisvärd med tanke på allt den kan göra. Men du bör bara använda den till just textilier och mattor för hygienens skull.

Om vi ändå skulle bli tvungna att välja modell, så skulle vi nog rekommendera att ta en handdammsugare med 2-i-1 funktion. Då kan du byta ut stativen och städa hela huset utan störande sladdar och jobbiga dammsugarpåsar.

Med 2-i-1 funktion menar man i det här fallet att den kan bli både en minidammsugare om du reglerar stativet och byter ut munstycket, samtidigt som den kan agera vanlig traditionell dammsugare för stora ytor när du förlänger stativet så att det anpassas efter din längd. På så sätt kan du ha den till det mesta i hemmet och behöver kanske inte ens köpa en vanlig dammsugare.

Så, faktum är att alla tre blir vinnare på sitt sätt i det här bäst i testet. Det du behöver göra är att fundera över hur du städar och vilka behov du har samt vad du förväntar dig av en dammsugare. Utöver dessa tre produkter, finns det givetvis massor av andra modeller i olika priser som fyller samma funktioner, så detta är mer ett test för att klargöra vilka typer av handdammsugare det finns därute.

Handdammsugare kan regleras mycket effektivt för att passa just din längd och kraft, och detta gör det möjligt att alla familjemedlemmar kan städa sina rum. Med en liten handdammsugare ger du lätt barnen små uppgifter och lär dem hur de ska hålla ordning på torpet. Det blir en bra läxa för framtiden.

Läs också:
Topp 3 bästa grovdammsugarna