1. Electrolux UltraOne EUO9GREEN | 2. Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN58 | 3. Electrolux PowerForce PF1CLASSIC |
---|---|---|
Se priset här | Se priset här | Se priset här |
Dammsugare bäst i test – hur hittar man egentligen den bästa dammsugaren? Det ska vi hjälpa dig med idag! Häng med!
Du kommer antagligen hit för att hitta en ny dammsugare, då du i nuläget inte har någon dammsugare eller för att den du väl har inte klarar att suga upp smutset och dammet på golvet, vilket i sin tur resulterar att det blir dammigt efter bara några dagar efter städning då allt damm stannar kvar i rummet och inte sugs upp av dammsugaren. Oavsett fallet så ska vi i denna text guida dig igenom dammsugare bäst i test, så att du kan hitta en bra dammsugare som får jobbet gjort
Att tänka på när man ska köpa dammsugare
Att köpa en dammsugare är inte så lätt som man kan tro. Utåt sätt så kanske dammsugare inte skiljer sig de sig så pass mycket emellan, men ack så dumt det kan bli när man dömmer boken efter omslaget. De bästa dammsugarna skiljer sig något otroligt från de billiga och dåliga dammsugarna. Vårt dammsugare bäst i test är till för att sortera ut de dåliga och bara visa de allra bästa dammsugarna!
Vi har jämfört dammsugarna efter följande kriterier:
Effektivitet
Man vill ha en effektiv dammsugare som får upp allt damm på ett drag istället för att behöva stå och dra fram och tillbaka gång på gång för att få upp allt. Att ha en effektiv dammsugare tjänar både du och miljön på då det går snabbare och du använder mindre elektricitet. Du får en mindre elräkning och sparar flera timmar på att ha en som faktiskt får upp allt damm i ett ryck, därför har effektiviteten spelat en stor roll i vårt dammsugare bäst i test!
Flexibilitet/vikt
Vi tycker det är ytterst viktigt att dammsugaren inte är otymplig och lätt att bära runt på och framförallt inte fastnar i någon möbel när man är mitt inne i dammsugnings-flowet. När dammsugaren introducerades i Sverige år 1912 så vägde den hela 14 kg! Men i och med den teknologiska utveckling så är det betydligt lättare nu att dammsuga, där dammsugare väger mindre och mindre för varje år. Vikten varen stor faktor i vårt dammsugare bäst i test, då man lätt ska kunna komma fram överallt och inte fastna med en bra dammsugare.
Ljudnivå
Att ha en dammsugare som låter mycket kan vara jobbigt när man vill kunna ha ett samtal medan man dammsuger, eller skrämmer både djur och barn. När vi tittade på dammsugare och jämförde dom i vårt dammsugare bäst i test så var det därför en otroligt viktig faktor vad för ljudnivå den har.
Pris
Även fast priset kanske inte är något man vill ha i åtanke när man köper en dammsugare så är tyvärr det ett måste. Du kanske behöver en billig dammsugare, eller så bryr du dig inte om priset i sig utan vill bara ha en så prisvärd dammsugare som möjligt. Oavsett vad du har för krav så finns det i vårt dammsugare bäst i test då vi endast inkluderat crème de la crème inom dammsugare!
Dammsugare bäst i test
1. ELECTROLUX ULTRAONE ZUOGREEN
Jag har testat tre stycken dammsugare från välkända Electrolux som jag tycker visar ganska ofta att de är att lita på när de gäller de flesta av deras produkter. Först ut i dammsugare bäst i test är Electrolux UltraOne Zuogreen .
Denna dammsugare har en fantastiskt bra sugförmåga oavsett vad man använder den på för underlag. Jag testade den på både hårt golv och på olika typer av mattor och det fanns ingenting att klaga på.
Allt jag ville suga upp sögs helt enkelt upp. Aktionsradien, det vill säga hur långt ifrån själva dammsugaren man kan gå iväg och suga utan att flytta på dammsugaren, är 12 meter och det tycker jag är generöst, även om det är ganska standard. Vissa dammsugare har dock en radie på så lite som 9 meter och det kan bli lite bökigt i vissa sammanhang.
Munstyckets hjul har ett silkonliknande hölje som gör att det blir mindre slitage på underlaget som man dammsuger på. Dessutom har munstycket gummerade kanter för att minska risken för märken och slitningar på väggar och möbler som man ju så lätt kommer åt under städningen.
Dammsugaren väger 7,5 kg och parkerar enkelt både baktill och på sidorna så den känns smidig att ha att göra med. Den är inte jättetyst när den är igång men den är heller inte särskilt högljudd som vissa andra, framförallt äldre, dammsugare har en tendens att vara. Ljudstyrkan ligger på 68 decibel om det nu säger dig någonting.
Påsvolymen är på 5 liter, men värt att nämna är att denna dammsugare är väldigt energieffektiv och består till största delen av återvunnen plast och är PVC-fri samt återvinningsbar. Ett grönt alternativ med andra ord. Den är tredje dyrast i vårt dammsugare bäst i test, och jag helnöjd med denna dammsugare från Electrolux, främst tack vare dess starka sugförmåga.
Se priset här!2. ELECTROLUX ULTRASILENCER ZUSGREEN58
Den näst dyraste dammsugaren i vårt dammsugare bäst i test är också från Electrolux. Denna maskin går loss på omkring ett par hundra mer, så inte så där jättemycket dyrare än föregående UltraOne. Varför är denna dyrare då? En av anledningarna är att den är bland de tystaste i testet med sina 58 decibel i ljudstyrka.
Om man värdesätter ett lägre oväsen vid städning så är denna siffra värd att lägga viss fokus på. I övrigt så tycker jag inte att det var någon större skillnad mot UltraOne.
Designen är något snyggare och det känns som att man har lagt ner lite mer tid på vissa funktioner på teleskoprör och handtag, varför man delvis tar ut ett lite högre pris. I övrigt så kändes det som att UltraOne hade en något bättre sugförmåga och bättre skydd runt munstycket för att inte riskera slitning och skador på väggar, möbler och golv.
UltraSilencer väger också 7,5 kg och är en smidig dammsugare att använda. Dock så är påsvolymen endast på 3,5 liter vilket gör att den förlorar matchen mor UltraOne i mina ögon. Däremot, tack vare sin tystgående motor, så är den bekvämare att använda för lugnet och ron i kroppen, eller åtminsone öronen. Detta kan ju vara en stor fördel för många men jag vet inte hur mycket jag personligen bryr mig om hur tyst dammsugaren är. Jag bor själv och har inget emot lite oväsen, men om man inte bor själv och om man gillar att städa på nätterna så är UltraSilencer ett mycket bra alternativ, troligtvis det bästa i testet.
Vill man ha en tyst dammsugare som gör ett mycket bra jobb och är smidig att använda samtidigt som man inte har något emot att lägga några extra hundringar så är detta dammsugaren som man ska investera i, utan tvekan.
Se priset här!3. ELECTROLUX PF1CLASSIC
Den billigaste dammsugaren i vårt dammsugare bäst i test är den tredje maskinen från Electrolux som jag testade. Electrolux PF1CLASSIC har kanske inte världens kortaste namn, men låt dig inte avskräckas av varken pris eller namn.
För cirka tio år sedan så var denna modell den bästa som fanns på marknaden och kunde den suga upp damm på den tiden så kan den garanterat göra det idag, även om marknaden har utvecklats och fått se nyare och mer effektiva dammsugare på senare år.
Om man ska köpa dammsugare men inte har råd med de dyraste och bästa så är detta det vinnande budget-alternativet utan tvekan. För omkring ett förvånansvärt lågt pris får man en bra dammsugare som är effektiv både vad det gäller sugningsförmåga och handhavande. Med andra ord, precis som föregående dammsugare i testet så är den smidig att använda och den gör ett bra jobb.
Jag kände inte samma sug som med UltraOne, som var fenomenal på detta område, men däremot kände jag inte att jag behövde klaga heller. Denna dammsugare har skalat ned något på vissa funktioner som kanske inte är lika viktiga för helheten och därmed lyckats få fram en maskin till ett väldigt bra pris.
Det enda jag verkligen saknade efter att ha testat de dyrare varianterna var stötskydd runt munstycket och chassit. Jag har en tendens att inte vara försiktig när jag dammsuger och utan dessa skydd så riskerar jag som sagt att skada möbler och lister. Dessutom är dammsugaren inte lika snygg, men det tycker jag bara är en positiv prioritering, d.v.s att priset är lägre och dammsugaren fulare. Jag kunde nog inte bry mig mindre om hur min dammsugare ser ut då jag ändå bara gömmer undan den när jag är färdig med städningen.
Classic Silence låter ungefär lika mycket om UltraOne, d.v.s inte för mycket men heller inte lika lite som UltraSilencer. Påsvolymen är ganska generös på 3,5 liter och vikten är rimlig på 6,9 kg. Däremot förlorar den på att den inte är lika energieffektiv som båda föregående dammsugare Electrolux. Men definitivt ett bra budget-alternativ!
Se priset här!4. MIELE COMPLETE C3
Då har vi en dammsugare från en annan leverantör i Miele Complete C3. Denna dammsugare har både en del fördelar och en del nackdelar i jämförelse med dammsugarna från Electrolux. Vi kan börja med nackdelarna.
Först och främst måste det påpekas att sladdvindan är väldigt trög, något som inte ens var värt att nämna i föregående dammsugare i testet då det inte fanns några som helst problem där.
Med denna dammsugare så upptäckte jag att sladden kunde ryckas ur eluttaget trots att det fanns kabellängd kvar. Stort minus alltså för sladdvindan. Dessutom för både sladdvindan och dammsugaren i sig ganska högt oväsen.
En annan nackdel som jag upptäckte var att den inte sög särskilt bra på mattor. Sugningsförmågan överlag var bra, men på just mattor fick man jobba lite väl mycket för att få mattorna rena. Återigen ett ganska stort minus då mattor normalt sett är de svåraste att få rena så här vill man ju ha effektivitet om man ska köpa en ny dammsugare.
Men för ett pris på strax under 2000 kronor så måste jag säga att det även fanns en del stora fördelar. Denna dammsugare kanske var den bästa på att manövrera sig med sina tre rörliga hjul. Att skjuta den sidleds med foten var väldigt enkelt och detta är något som man annars kan sakna med andra dammsugare. När man dammsuger vill man ofta att maskinen bara ska flytta sig utan ansträngning och detta gjorde Mieles Complete C3 galant!
En annan stor fördel är att denna har en del smarta funktioner. Effekten på sugstyrkan är snyggt upplagd med ljusdisplay och ikoner som visar vilken sugstyrka som passar bäst för vilket underlag. Dessutom så finns skydd runt och under munstycke som gör att du undviker slitningar och skador. Bärhandtaget är väldigt skönt att hålla i och teleskophandtaget justeras väldigt enkelt och ljudlöst i höjd. Byggkvaliteten är hög och jag gillar det inbyggda facket där man kan stoppa in de tre munstyckena som ingår.
Aktionsradien är på rimliga 11 meter och påsvolymen är på 4,5 liter. Dammsugaren väger 7,2 kg och jag måste ändå säga att jag är överlag är nöjd med vad den presterade, dock fanns det som sagt mer att önska vad det gäller effektiviteten på suget på mattor samt sladdvindan.
Se priset här!5. PHILIPS FC8721 Dammsugare
Nästa produkt i detta dammsugare bäst i test är Performer Expert FC8721 från Philips. Här har vi en riktig vinnare när det gäller energieffektivitet då den har lägst energiförbrukning av alla dammsugare i detta test.
Ett väldigt grönt alternativ med andra ord, även om dess utseende är rött och svart. Även denna dammsugare har ett väldigt bra skydd runt munstycke som minimerar risk för slitage och skador på golv.
Det som sticker ut mest med denna dammsugare är munstyckets förmåga att göra rent i smalare utrymmen och hörn, tack vare dess originella form.
Tyvärr är denna dammsugare en av de mest högljudda i testet med sina 78 decibel i ljudstyrka vilket kan vara störande för vissa personer. Å andra sidan så skapas detta oväsen främst från motorn och inte från munstycket, vilket ger ett mer dovt ljud som kanske kan upplevas mindre störande än det klassiska väsandet från olika dammsugares munstycken.
Munstycket har, förutom sitt skydd och välgjorda form, ett väldigt bra rull. Dammsugaren känns väldigt enkel och smidig att använda och den gör dessutom rent i svåra hörn vilket bidrar till den smidiga känslan. Det är även den enda dammsugaren i testet som har en rörlig stos vilket innebär att delen där slangen ansluter till dammsugaren går att snurra 360 grader. Ännu mer smidighet! Handtaget är bekvämt att hålla i och innehåller dessutom pedagogiska ikoner som visar hur man enkelt kan ställa in vakuumet.
Detta är ett annat budgetalternativ men det känns som att den hade kunnat vara dyrare. Jag tycker att den gjorde sitt jobb bra, både på hårt golv och på mattor. Det enda jag känner att man skulle kunna klaga på är väl dess höga ljudnivå och möjligtvis även konstruktionen som känns lite skramligare än de andra dammsugarna i testet, åtminstone när man ska dra den över trösklar.
Påsvolymen är på 5 liter, aktionsradien på 11 meter och vikten på 7 kg. Ganska standard med andra ord. Philips FC8721 är en energieffektiv dammsugare med en hög förmåga när det kommer till rörlighet och som gör ett bra jobb vid städning och dessutom till ett riktigt bra pris.
Se priset här!6. BOSCH INGENIUS PROSILENCE BGL8330T
En av de mest högkvalitativa i vårt dammsugare bäst i test är inte helt oväntat en Bosch dammsugare. Ett välkänt märke som man alltid kan lita på när det kommer till kvalitet, här med sin ProSilence BGL8330T.
Som man hör på namnet så är detta en anmärkningsvärt tyst dammsugare med sina 59 decibel, ganska nära UltraSilencer från Electrolux. Den väger lite mer med sina 8,2 kg men har som de flesta andra en aktionsradie på 12 meter och en påsvolym på 5 liter. Den kostar dock lite mer än de flesta andra, omkring 3000 kronor, och då frågar man sig varför?
Först och främst är detta en dammsugare av hög kvalitet. Den kommer hålla länge och den kommer inte att gå sönder i första taget. Bosch har gjort sig ett namn på att hålla hög kvalitet så det finns ingen anledning att tvivla på detta. Men hur bra städar den då?
På grund av sin oerhört tysta ljudnivå (det känns som att man skulle kunna ta fram den och städa även om någon ligger bredvid och sover) så har man kompromissat med sugeffektiviteten en aning. Trots att den nästan är dyrast i testet så suger den inte bäst. Dammsugaren kommer med flera extra munstycken som effektiviserar städningen ganska rejält, men universalmunstycket gör inte jobbet bättre än att det får godkänt. Mattor, framförallt, var jag tvungen att svepa över flertalet gånger ibland för att få det helt rent.
Sladdvindan är smidig och dammsugaren har ett flertal smarta munstycken som passar olika bra för parkett och stengolv samt för olika typer av utrymmen. Den var generellt sett enkel att navigera och har sina lister i naturgummi för att skydda dina möbler och ditt golv. Byggkvaliteten är hög och maskinen är väldigt bekväm och tyst. Denna dammsugare hade nog blivit den klara vinnaren i dammsugare bäst i test om sugförmågan hade varit en aning högre.
Se priset här!7. MIELE CLASSIC C1
En annan billigare variant i vårt dammsugare bäst i test är ytterligare en dammsugare från Miele. Här har vi Classic C1 för ett pris på omkring 1500 kronor. Den lättaste dammsugaren av dem alla med sina ynka 5,8 kg.
Här har vi med andra ord en maskin som är enkel att bära och att styra under städning vilket underlättar en hel del. Aktionsradien är dock bara på 9 meter vilket är ett ganska stort minus.
Dessutom är den mest högljudd av alla i testet med sin ljudstyrka på 80 decibel. Men för att fortsätta på den positiva sidan så är den en av de enklaste att manövrera, delvis på grund av dess låga vikt men även tack vare dess tre snurrbara hjul undertill. Jag gillar verkligen när en dammsugare är enkel att flytta sidleds medan man städar och det kände jag att denna gjorde utan problem.
Påsvolymen är på 4,5 liter vilket är bra och det ingår tre små munstycken. Däremot så finns det inget teleskophandtag. Istället har Classic C1 ett EasyLock-rör som inte kan förlängas utan bara tas isär i två delar. Detta är ytterligare en nackdel med denna budget-variant från Miele.
För sitt låga pris så tycker jag ändå, trots nackdelarna, att detta är en fullt godkänd dammsugare som framförallt vinner på att den är så enkel att använda. Har man trappor i sitt hus så är den lätta vikten en enorm fördel, särskilt för ryggen. För snabbare och enklare städning, trots aningen sämre effektivitet, så är Classic C1 ett bra alternativ för dig som inte vill spendera en hel veckolön på en ny dammsugare.
Se priset här!Slutsats
Att testa olika dammsugare, och framställa detta dammsugare bäst i test, var nyttigt och kul eftersom att känslan från att använda en dammsugare till en annan kan skilja sig ganska mycket och jag insåg personligen hur viktigt det var med smidighet för mig.
Att enkelt kunna manövrera min dammsugare såg jag som väldigt fördelaktigt då just bristen på denna förmåga ofta kan vara det som får det hela att kännas lite omständligt för mig när jag ska dammsuga hemma. En klumpig dammsugare är det sista jag vill ha.
Sedan så insåg jag dessutom hur effektiva vissa dammsugare kan vara jämfört med den gamla dammsugare jag har haft under flera år. Vilken skillnad det kan vara! Det blev kul, framförallt med UltraOne från Electrolux, att städa eftersom resultatet blev så påtagligt bra.
Sedan var det även intressant att uppleva hur olika mycket olika dammsugare låter när de är igång. Personligen bryr jag mig som sagt inte särskilt mycket om detta men jag vet att det finns folk som tycker att ljudnivån är ganska viktig.
Att ha ett rent hem fritt från damm känns verkligen skönt. Många drar sig för att städa för att de inte gillar att dra fram sin gamla dammsugare som bara för massa oväsen och/eller som är otymplig att använda och/eller som inte får det riktigt rent. Därför anser jag att det är viktigt att skaffa sig en dammsugare med vilken man slipper dessa obekväma detaljer och med vilken man får huset eller lägenheten extra rent så att man slipper göra om proceduren flera gånger i veckan.
Jag tyckte att alla dammsugarna i detta test gjorde det roligare och skönare att dammsuga än vad jag någonsin tyckt förut och detta leder till att man slutar dra sig för det vilket i längden leder till ett renare hem och även en bättre hälsa!
Läs också:
Topp 3 bästa grovdammsugarna