Köksmaskin bäst i test 2024 – Hitta den bästa köksmaskinen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Bjørn Teddy Varimixer2. KITCHENAID ARTISAN 150EAC – 45003. KENWOOD KMM770
Bjørn Teddy VarimixerKITCHENAID ARTISAN 150EAC – 4500KENWOOD KMM770
Se priset härSe priset härSe priset här

Låt mig gissa, du är här av en anledning; du söker en köksmaskin, men inte vilken köksmaskin som helst, du vill ha den allra bästa köksmaskinen, eller iallafall se vilka som är de bästa köksmaskinerna på marknaden idag, för att sedan göra ett välgrundat val om vilken köksmaskin du ska köpa.

Stämmer det? Isåfall har du hamnat helt rätt! I vårt köksmaskin bäst i test hittar du de allra bästa köksmaskinerna och små korta recensioner om vardera. Innan vi hugger in i vårt köksmaskin test så ska vi gå igenom vad en köksmaskin är, och vad en köksmaskin kan vara bra att ha till (ifall du inte vet det ännu). Nu kör vi!

Vad är en köksmaskin?

Köksmaskin låter som en ganska generell term att använda sig av. Det låter som att det skulle kunna vara vilken maskin som helst som man använder i ett kök. Faktum är dock att en köksmaskin är en väldigt specifik maskin som även vanligen kallas för hushållsassistent, om än dock lite felaktigt.

En köksmaskin är en sorts köksassistent som främst används till att bearbeta de flesta typer av deg, till skillnad från till exempel en matberedare som jobbar med högre hastigheter och lämpar sig bättre för annan typ av matlagning och beredning. En köksassistent eller en köksmaskin blandar och bearbetar inte bara deg utan brukar oftast komma med diverse tillbehör som låter dig exempelvis vispa och mixa. Dessutom kan man använda sig av redskap såsom köttkvarnar och diverse annat matnyttigt, för att dra en liten ordvits.

Ordet hushållsassistent är egentligen ett varumärkesord som kommer ifrån Electrolux egna modell som kallas för just “Assistent”. Men jag tycker man kan kalla köksmaskinerna för vad man vill, så länge man vet vad som syftas på. Köksmaskin, köksassistent, bakmaskin eller hushållsassistent fungerar gott och väl i mina ögon (och öron).

När behövs en köksmaskin?

Så varför behöver du en köksmaskin? Om du gillar att baka så är detta verktyg ett måste. Det finns inget bättre sätt att bearbeta deg på än med olika typer av köksmaskiner. Med degkrokarna som följer med i dessa maskiner så slipper man knåda för hand vilket gör att man både sparar tid och energi, tid och energi som kan vara ganska värdefull både i vardagen i helhet men även i själva matlagningsprocessen.

Givetvis kan man inte bara baka med en köksmaskin. Det finns ett flertal användningsområden för dessa assistenter. För att dra några exempel så kan man med blandaren blanda potatismos, pajdeg eller varför inte råbiff. Med en köttkvarn kopplad till assistenten så kan man mala egen köttfärs, stoppa korv eller kanske mala fisk till sina hemmagjorda fiskburgare.

Med ett riv- och skivtillbehör så kan man skiva stora mängder potatis eller grönsaker. Med en passertillsats så kan man enkelt dra ihop fruktmos såsom äppelmos eller till exempel barnmat.

En köksmaskin hjälper till med det mesta i köket. Men vilken ska man köpa? Det finns en hel uppsjö av dessa saker på marknaden så det kan vara svårt att välja rätt. De kan skilja ganska mycket i pris också. Därför har jag sammanställt ett hushållsassistent test där jag gör ett test av köksmaskiner, eller för att vara mer tydlig: Jag har testat 5 olika och varierande populära produkter för att hitta den bästa köksmaskinen för just dig, som passar just dina behov och just din plånbok.

Nu hugger vi in i resultatet av vårt köksmaskin bäst i test, häng med!

Köksmaskin bäst i test

1. VARIMIXER TEDDY W5A

Vi börjar vårt köksmaskin bäst i test med Varimixer Teddy W5A som är den tyngsta köksmaskinen, för privat bruk, på hela marknaden. Varimixer är ett företag som i normala fall producerar större maskiner lite mer riktade mot industrier snarare än mindre hushåll.

Detta betyder framförallt två saker: Det ena är att man får en mycket hög kvalitet på produktionen och det andra är att det kostar lite mer. Denna köksmaskin är den klart dyraste i testen med sina dryga 9000 kronor i pris.

Däremot så får man värde för varenda krona, särskilt om man är ute efter en maskin som verkligen håller måttet i alla lägen och som inte bara håller måttet utan även håller under en lång tid.

Så varför ska man lägga så mycket pengar på denna maskin? Några av fördelarna, förutom att den helt håller kvalitet av högsta klass, är att den är tveklöst bäst på att knåda deg. Maskinen klarar knådning av hela 2,5 kilo deg åt gången utan några som helst problem.

Detta är en väldigt stor fördel om man bakar mycket. En annan fördel med detta monster är att den, sin storlek till trots, ger ifrån sig väldigt lite ljud till skillnad från många andra köksmaskiner. Även detta ser jag som mycket positivt då det är viktigt att ha en trivsam miljö när man bakar och/eller lagar mat. En lägre ljudnivå bidrar till denna trivsamhet.

Teddy W5A är skapad främst till att knåda, älta och att vispa och det medföljer tyvärr ingen extra utrustning för andra typer av behov. Detta är väl den enda nackdelen jag kan se med denna assistent, förutom det höga men rimliga priset. Men den väger upp denna nackdel genom att göra ett fantastiskt jobb med vad den är tänkt att göra.

Dessutom så är maskinen energisnål med sina ynka 500 watt vilket är något förvånande med tanke på dess kraft. Tillbehören är i rostfritt stål vilket gör att du kan köra alla delarna i diskmaskin och det är ytterligare en fördel. Vill du ha det bästa av det bästa, men en stor gnutta tillit så är Varimixer dit du ska vända dig. Den förtjänar helt klart värd sin förstaplats i vårt köksmaskin bäst i test!

Se priset här!

2. KITCHENAID ARTISAN 150EAC – 4500

Om man istället för att gå “all in” på sin köksmaskin kanske vill ha en bra produkt för ett lite mer lagom pris så har KitchenAid en väldigt bra maskin i Artisan 150EAC. Denna går loss på runt 4500 kronor och fixar ändå det mesta.

Det är även tydligt att denna assistent är väldigt populär hos konsumenterna om man läser diverse recensioner på nätet, både av privata konsumenter men även av större recensenter som The Telegraph.

Och om man nu bryr sig om utseendet på sin köksmaskin så är denna vinnaren. Med en ganska hygglig retro-look så ser den ganska proffsig och ball ut när den står där i köket och gör sitt jobb.

Denna köksassistent kan faktiskt en hel del. Den kan bra mycket mer än Varimixer, även om den kanske inte kan allt lika bra. Med denna maskin så kan du inte bara knåda deg utan du kan även hacka kött, göra glass, rulla pasta och pressa juice. Tillbehören som behövs för att göra dessa saker ingår dock inte i köpet, men det är enkelt och inte så farligt dyrt att köpa till. Personligen tycker jag det är bra att de inte ingår, då man kanske inte behöver alla dessa saker och som en konsekvens att de inte ingår så blir ju priset lägre.

Varimixer väger hela 16 kilo medan Artisan väger 11 kilo. Den är alltså inte lika tung men den är tillräckligt tung för att stå stabilt på köksbänken. Till skillnad från föregåendes kapacitet på 2,5 kilo när det gäller deg så har denna en kapacitet på cirka ett kilo.

Det blir ju givetvis en nackdel i jämförelse, men om man inte bakar sådär fantastiskt mycket samtidigt så gör det ju kanske ingenting. KitchenAid Artisan har en effekt på 300 watt och är alltså väldigt energisnål vilket är en annan fördel. Den kan dessutom köra med hela 10 olika hastigheter och diverse andra extrafunktioner. En mycket bra köksmaskin som nästan skulle kunna utses till hushållsassistent bäst i test.

Se priset här!

3. KENWOOD KMM770

En av de billigare i detta köksmaskin bäst i test är Kenwoods KMM770. Den går att hitta för så lite som 3000 kronor. Varför är den billigare än de andra? Det är faktiskt en bra fråga. Denna assistent klarar nämligen att knåda deg på upp till 2,4 kilo utan större problem, alltså nästan i klass med Varimixer.

Den har en väldigt kraftig motor med en effekt på 1200 watt vilket är förklaringen till varför den klarar så mycket. Den är dessutom ganska lätt med sina 8 kilo och detta är väl både en fördel och en nackdel. En nackdel för att den inte blir stående lika stabilt på köksbänken men en fördel för att den blir enklare att hantera och flytta omkring.

För att besvara frågan om varför den är så mycket billigare så vet jag faktiskt inte. Den får toppbetyg även när det gäller framställning av barnmat, smoothies och soppor och användarmanualen var väldigt enkel att läsa. Min gissning är att denna maskin kanske inte håller samma höga kvalitet som de dyrare när det kommer till hållbarhet under en längre tid.

Den kanske inte är lika snygg som KitchenAids Artisan men vad gör det? Det är klart att det är trevligt med en snygg köksassistent men för detta pris så blir denna maskin en stor vinnare i mitt köksmaskin test. Jag hittade inget att klaga på överhuvudtaget.

Man kan väl anta att dess låga vikt kan spela en viss roll när det kommer till svårare eller tyngre uppgifter. Här spelar dina behov in, för visst funkar den fantastiskt bra för stora mängder deg, men kanske inte lika bra när det kommer till att blanda större mängder mat med blandare-funktion, något som Varimixer var en mästare på. Men som jag sa, det fanns inget att klaga på när jag testade denna maskin och jag tycker att detta är ett riktigt fynd!

Se priset här!

4. KENWOOD MAJOR TITANIUM KMM060

En annan köksmaskin i vårt köksmaskin bäst i test är en köksmaskin av Kenwood vid namn Major Titanium KMM060. Denna är något dyrare än föregående och räknas som en av deras egna toppmodeller.

Det som gör att denna maskin kostar lite mer och anses vara lite bättre är delvis för att den är betydligt snabbare än andra billigare modeller. Motorn har bara en effekt på 500 watt men den är trots denna siffra byggd att vara extra stark.

Den blandar väldigt bra med sin rörskål på hela 5 liter men har än något sämre degkapacitet på 1,3 kilo när det kommer till brödsdeg, Kakdegskapaciteten däremot är uppåt hela 2,7 kilo!

Kenwood är ett välkänt märke och deras utrustning kan man oftast lita på. Det finns en viss genomgående robusthet och hållbarhet i deras produkter och generellt sett så har Kenwoods maskiner en längre livslängd än billigare modeller. En anledning till att Major Titanium KMM060 ska ha en lång livslängd är delvis på grund av dess glidande övergång mellan de 6 olika hastigheterna som finns. Detta gör att det aldrig blir några hastiga eller våldsamma ryck i maskinen, saker som i vanliga fall kan påverka en maskins livslängd ganska mycket.

Detta är helt klart en köksmaskin i toppklass med sin stora rörskål, sin höga livslängd, sin degkapacitet och sin snabba och kraftiga prestanda. Precis som med föregående Kenwood-maskin så fann jag inget att klaga på när jag testade Major Titanium KMM060. Den kostar som sagt något mer och tycker väl att man får valuta för dessa extra pengar, särskilt eftersom det inte handlar om så mycket mer pengar.

Se priset här!

5. ELECTROLUX EKM4000

Då har vi kommit till den billigaste maskinen i detta köksassistent test. Denna maskin blev testvinnare, inte bara i vårt köksmaskin bäst i test, utan också hos den stora finska TV-kanalen YLE.

Denna maskin går att köpa för endast 2000 kronor om man köper den på rätt ställe och det är ett förvånansvärt lågt pris för en köksassistent av denna kvalitet. Den har inte bara en hög kvalitet, utan den ser väldigt snygg ut också, med sin charmiga röda färg som passar i de flesta kökssammanhang. Dessutom är formen på maskinen anpassad att kunna stå framme i köket även när den inte används.

En annan sak som imponerade med EKM4000 var dessa låga ljudvolym i drift. Detta i kombination med en inbyggd LED-belysning som lyser ner i rörskålen gjorde processen väldigt bekväm och tillfredsställande. Det är en stor fördel att man kan ha koll på vad som händer där nere i skålen och detta hjälper belysningen till med. Dessutom ser det ganska trevligt ut!

Med Electrolux EKM4000 så kan man inte bara knåda deg utan man kan göra en hel del andra saker, och detta i tysthet. Man kan blanda juicer, göra barnmat, mixa grönsaker och en hel del annat. I processen kan man dessutom välja bland hela tio olika hastigheter vilket jag ser som ett enormt plus då möjligheterna för användningsområdena ökar markant. Maskinen drivs dessutom av en kraftig motor med en effekt på 1000 watt, vilket gör det ännu mer förvånande att man kan få denna briljanta och snygga lilla sak för så lite som 2000 kronor.

Det följer även med 2 stycken rörskålar och även dessa är i rostfritt stål, vilket alltså gör att du kan göra rent dem i din diskmaskin och det underlättar ju livet, eller hur?

Se priset här!

Slutsats

Alla fem köksassistenter som jag testade är av hög klass, hög kvalitet och hög prestanda. Priserna skiljer sig åt en del men det behöver inte betyda sådär fasansfullt mycket. Man kan ju utgå rent generellt från att man får lite högre kvalitet om man betalar lite mer, men i dessa fall så tycker jag att man får det mesta av de flesta. Har man mycket pengar att lägga på köksmaskin så ska man givetvis, enligt mig, betala mer och skaffa sig en Varimixer då den faktiskt gör ett extremt bra jobb.

Känner man att man vill lägga lite mindre pengar och kanske bara prova på då tycker jag att man kan investera i en en Electrolux EKM4000 utan att känna att man missar något. Alla dessa maskiner håller en hög standard. Det finns ännu billigare köksmaskiner på marknaden men många av dessa är relativt dåliga på sina funktioner, varför jag inte tagit med någon sådan i mitt test. Men i prisklassen 2000-9000 så kan man hitta en hel del värdefullt som uppfyller alla tänkbara behov som man har i sitt kök vid bakning och matlagning.

Det viktigaste att påpeka tycker jag ändå är vikten av att ha en assistent i sitt kök. Många lever idag i en väldigt stressig vardag och vissa har knappt tid att laga mat. Ännu svårare att få ihop det blir det om man har flera barn hemma, ett stressigt jobb att sköta och en relation att ta hand om. Här kan sådana här maskiner verkligen komma att bli en räddning.

Den tiden som man sparar på att använda sig av en köksassistent staplar sig varje gång och blir i längden en hel del. Tid som man sen istället kan lägga på kvalitetsumgänge med familj, partner, barn, vänner eller kanske sin egna hobby. Det finns enligt mig ingen som helst anledning till att stå och ödsla tid på att knåda deg när dessa maskiner finns till för att hjälpa dig och för att spara på din tid. De hjälper dessutom inte bara till att spara tid, de sparar även på din energi och även här så kan just denna energi läggas på viktigare saker än att knåda deg.

För alla som gillar att baka eller som kanske inte nödvändigtvis gillar det men som gör det väldigt ofta, så är en köksmaskin ett måste. Tveka inte på att göra en investering i dessa fantastiska maskiner. De underlättar inte bara din vardag och ditt liv, utan de är även mycket trivsamma och kul att använda. Man kan bli väldigt kreativ i köket med hjälp av dessa maskiner. Man kan hitta på alla möjliga blandningar och upptäcka egna recept och koncept som man kanske aldrig tidigare har tänkt på.

Om du ändå tvivlar på att du behöver dessa, ta nu och fundera på om en köksmaskin kanske visst är ett måste för dig och om du har råd att missa den tid och energi som du kan spara på att ha en hemma i ditt egna kök. Jag kan nästan lova att du inte kommer att bli missnöjd eller ångra ditt köp.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.