Matberedare bäst i test 2024 – Hitta den bästa matberedaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. KitchenAid 5KFP1335EAC2. OBH Nordica 6795 First Kitchen Foodprocessor3. Braun FP3010 Matberedare
KitchenAid 5KFP1335EACOBH Nordica 6795 First Kitchen FoodprocessorBraun FP3010 Matberedare
Se priset härSe priset härSe priset här

Älskar du att laga mat? Hatar du att laga mat? Bra, då har du kommit rätt, för oavsett vilken kategori du tillhör så kommer du att ha användning för en matberedare. En matberedare är en hushållsapparat som gör en hel del nytta i köket. Bland annat så river, skivar, hackar och blandar den matvaror åt dig så att du slipper ägna tiden åt att göra dessa saker själv. Med andra ord så sparar den dig en hel del tid i köket, vilket kan utnyttjas av både dig som inte gillar att laga mat men även dig som faktiskt gillar att göra det.

Med en matberedare så har du nu en massa tid över att lägga på de roligare delarna av matlagningen. Att hacka lök är väl knappast någons favoritsyssla, oavsett om man älskar att stå i ett kök eller ej. Oftast handlar det ju om att skapa ett matverk från början till slut – eller rentav ett konstverk – där den slutgiltiga rätten är det viktiga, och att då ha en matberedare till hjälp är oftast oerhört uppskattat.

Att köpa en matberedare kan vara svårt. I vårt matberedare bäst i test så har vi gått igenom och testat dussintals matberedare och har kommit fram till vilka som är de bästa matberedarna. Vi går igenom de bästa köksprodukterna, och pratar lite om vad du bör tänka på innan du köper. Vi hoppar rakt in på det!

 Vad kan man använda en matberedare för?

Matberedare kan även användas till att baka. Använd den till att knåda degen och spara på krafterna. Eller varför inte använda den till att vispa den där grädden som du ska ha på tårtan eller till glassen? Du kan även använda en matberedare till att mixa nyttiga och hälsosamma smoothies fyllda av olika näringsrika grönsaker och frukter. Man kan helt enkelt använda dessa apparater till det mesta som man vill åstadkomma i köket.

Det finns dock en hel del olika matberedare att välja på. Kökstillbehör är en väldigt stor marknad, föga förvånande, och därför kan det vara ganska svårt att hitta rätt eller att bestämma sig för vilken produkt som man ska investera i. Därför har jag i mitt matberedare test provat fem stycken olika matberedare som är relativt populära i denna djungel till marknad. Jag har testat dyra, jag har testat billiga, jag har testat stora och jag har testat små. Förhoppningsvis hittar du någon här nedan som passar just dina behov och just din plånbok i detta matberedare bäst i test!

Matberedare bäst i test

1. KITCHENAID 5KFP133

En av de dyrare matberedarna som vi har testat i vårt matberedare bäst i test är 5KFP133 från det populära och högkvalitativa märket Kitchen Aid. Kitchen Aid är välkända för deras höga kvalitet och även för deras snygga design på köksutrustning.

Det sägs att denna matberedare ska vara en utav de bästa på marknaden och efter att jag har testat den så kan jag förstå varför. Jag hade inga problem med att varken hälla, hacka, skiva eller mixa.

Det medföljer två skålar varav den ena rymmer 3,1 liter och den andra 950 milliliter, vilket är användbart eftersom mindre mängder mat gör sig mycket bättre i en liten beredare och vice versa. Skålarna är dessutom utrustade med “ultra tight seal” och därmed undviker man spill och sprut under användning, något som annars kan vara väldigt besvärande med andra liknande typer av produkter.

Förutom “ultra tight seal” så är maskinen även utrustad med en halksäker bas och lägg därtill vikten så står den väldigt stabilt och solitt på bordet oavsett om den kör lätta eller tunga blandningar. Handtaget är också väldigt enkelt att hantera och greppa. 5KFP133 är med andra ord en väldigt lätt maskin att använda. Den gör sitt jobb på ett perfekt sätt.

Förutom användarvänligheten så har den ett par andra nyttiga funktioner som till exempel två olika hastigheter och en pulsfunktion. Dessutom medföljer en mängd andra tillbehör såsom snittplatta, degkrok, visp och rivplatta.

Jag ser nästan bara fördelar med denna matberedare och hade inte tvekat en sekund på att investera i den om det inte vore för priset. Jag måste dock säga att priset är väldigt rimligt i relation till vad man får. Frågan är hur mycket man är villig att betala för sin köksutrustning?

Se priset här!

2. OBH NORDICA 6795 FIRST KITCHEN FOODPROCESSOR

En av de billigare i detta matberedare bäst i test av matberedare är OBH Nordicas 6795 First Kitchen foodprocessor. Namnet på maskinen är längre än vad det tar att förbereda maten i den vill jag påstå.

Detta är en väldigt effektiv matberedare som innehåller både smarta funktioner och en kraftfull förmåga med sina 700 watt. Detta gör att den klarar av de flesta uppgifter som kräver motorkraft.

Dessutom har den precis som ovanstående en del smarta funktioner och det låga priset gör den kanske till lite av en matberedare bäst i test.

Även här får man två stycken olika hastigheter samt en pulsfunktion. Man får en mixerkanna på hela 1,8 liter och två plastskålar varav den ena rymmer 3,5 liter och den andra 2 liter. Man får även 5 olika inställningar som kan ändras beroende på om man ska riva eller skiva fint eller grovt samt jansonsskiva. Dessutom så ingår en kniv i rostfritt stål och en kniv i plast som kan användas till att knåda degar.

En annan fördel med denna matberedare är att den är enkel att ta isär och diska i maskin, något som annars kan vara lite bökigt med sådan här typ av utrustning. Själv gillar jag att kunna hålla rent och snyggt i köket och att snabbt och enkelt kunna röja undan de verktyg som jag använt så detta ser jag personligen som ett stort plus.

Om jag ska vara helt ärligt så vet jag inte varför det pålitliga OBH Nordica skulle ha en sådan här bra matberedare för så mycket billigare pris än Kitchen Aid. För mig så kan maskinerna åstadkomma i stort sett samma saker, men min gissning är väl att kvaliteten är något högre på Kitchen Aids dyrare variant, men det var inget jag märkte av i mitt matberedare test iallafall.

Det enda negativa med denna maskin var väl att den förde lite mer oväsen och det kan ju vara lite störande kanske. För omkring 1000 kronor så är 6795 First Kitchen foodprocessor definitivt värd en investering!

Se priset här!

3. BRAUN FP3010 Matberedare

Om man vill köpa matberedare men känner att man inte kan lägga så mycket pengar då är Brauns FP3010 foodprocessor något för dig. Denna maskin går att hitta för så lite som 700 kronor och det är ett mycket bra pris för en mycket bra matberedare.

Det spelar egentligen ingen roll vad du ska göra, denna maskin klarar i princip allt, även om den inte gör det i riktigt samma höga klass som de två föregående i detta matberedare bäst i test. Vispa, riv, snitta, knåda, skiva och få den extra-hjälp i köket som du alltid har velat ha med Brauns prisvärda utrustning.

Här får du en kraftig motor på 600 watt och 7 stycken olika tillbehör som gör möjligheterna för olika typer av matlagning ganska stora. Precis som med OBHs matberedare så är denna väldigt enkel att plocka isär och den tål också maskindisk vilket återigen är en väldigt positiv fördel i mina ögon.

Dessutom får du här hela 15 stycken olika hastighetsinställningar samt en pulsfunktion. Men det bästa med denna matberedare kanske är att den är så pass miljövänlig som den är. Detta är ju givetvis en bra sak i sig men för din personliga vinning så innebär ju detta även att den är billigare i drift i och med att den förbrukar mindre energi. Om inte det vore nog med fördelar så är den även den tystaste maskinen i testet!

Jag rekommenderar varmt Braun FP3010 foodprocessor. Det fanns inget att klaga på. Den har alla funktioner som man behöver och den gör sitt jobb. Den kändes kanske en aning som i skuggan av den högkvalitativa matberedaren från KitchenAid men om man inte behöver det absolut bästa av det bästa, eller “crème de la crème”, så kanske detta skulle vara det bästa alternativet, särskilt med tanke på priset.

Se priset här!

4. MAGIMIX CS 5200 XL

En annan lite dyrare variant i detta matberedare bäst i test hittar vi i Magimix CS 5200 XL. För omkring 4000 kronor så får man en mycket välkänd och pålitlig maskin som kanske främst är känd för sina blenders som används i väldigt många barer och restauranger.

Här har vi långsiktig kvalitet. Dessa maskiner är mer eller mindre omöjliga att slita ut delvis på grund av deras starka motorer och långa erfarenhet.

Motorn är väldigt stark med en effekt som är på hela 1100 watt och på denna motor så ingår en garanti på 20 år. För resterande tillbehör så ingår en garanti på 3 år vilket bara det är ganska generöst! Vad får man då, förutom en stark motor, hög kvalitet och hållbarhet? Man får bland annat en XL-tratt, en degkrok, en visp, en bevaringsbox, en metallkniv, en citruspress och 3 olika skålar som rymmer 3,7 liter, 2,6 liter och 1,2 liter.

Magimix har varit igång med kökstillbehör ända sedan 1971 så de kan sina saker och det märks. Om man är ute efter något pålitligt som inte går sönder efter ett eller två år så är detta definitivt den stora vinnaren. Den har inte lika många funktioner som vissa andra maskiner men den är byggd för att klara de tuffaste uppgifterna och visst klarade den allt jag testade.

Den kostar förvisso en liten slant men med tanke på att den håller så länge så blir den i det stora hela möjligtvis den billigaste? Det är svårt att säga eftersom jag inte har testat dessa maskiner i flera år men det känns åtminstone säkert att säga att denna kommer att hålla längst av alla.

Se priset här!

5. BOSCH MCM4200

En annan bra matberedare finner vi i Bosch:s MCM4200. Detta är en utav de maskinerna som kostar lite mindre men som samtidigt har visat sig vara väldigt tillfredsställande för de flesta konsumenter. Bosch brukar också vara att lita på vad det gäller kraftfull elektrisk utrustning med hög kvalitet.

Här ingår en motor med en effekt på 800 watt så den är också ganska kraftfull med andra ord. Beredaren står stadigt precis som Kitchen Aids maskin och den är därmed väldigt enkel att hantera, kanske enklast av alla i vårt matberedare bäst i test. Man kan justera hastigheten med dess stegfria hastighetskontroll och man kan även här använda en pulsfunktion.

Köper man denna maskin så får man en hel del tillbehör. Vad sägs om en multifunktionskniv, en vispskiva, en skärskiva för pommes frites, en råsaftcentrifug, en degkniv eller en citruspress? Det ingår även en mixerkanna av plast på 1,25 liter och en transparent plastblandarskål på 2,3 liter. Dessutom får man skivinsatser för att skiva tunt och tjockt samt riva tunt och tjockt.

Precis som med alla andra matberedare så hade jag inga problem med att använda denna från Bosch. Återigen så får man en väldigt bra maskin för ett väldigt bra pris och man kan läsa väldigt många goda recensioner online, vilket får en att känna ytterligare tillit.

Se priset här!

Slutsats

Det var svårt att hitta en maskin att kora som den bästa matberedaren i detta matberedare bäst i test. Jag tycker att alla gjorde sitt jobb väldigt bra och att de skiljde sig åt relativt lite. Vissa var mer högljudda än andra och en tyst ljudnivå kanske är något som man värdesätter högt. Vissa kostar mer än andra och ibland fanns det en relativt bra anledning till detta men ibland kanske det inte riktigt gjorde det. Men ju högre pris, desto högre kvalitet, generellt sett.

För lång hållbarhet så vinner nog Magimix. Crème de la crème-priset går till KitchenAids maskin men vinnaren av bästa investeringen prismässigt går nog till Brauns maskin.

Mer än något annat så vill jag säga att en investering i en matberedare är något som definitivt är värt att fundera på. Som jag skrev i början; oavsett om du gillar att laga mat eller inte så kommer du verkligen se fördelarna med att ha ett sådant här tillbehör hemma i ditt kök. Du sparar en hel del tid och möjligheterna för matlagning blir enormt mycket större.

Du behöver inte ens laga mat för att det ska vara värt att köpa en matberedare. Det räcker med att du exempelvis vill börja göra nyttiga och näringsrika smoothies för att ta din hälsa till nästa nivå. Kanske kan du börja med det som din nya frukostvana? En härlig, stabil, nyttig och god grönsaks- och fruktsmoothie varje dag innan jobbet?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.