VR glasögon bäst i test 2024 – Hitta de bästa VR glasögonen

av
1. Trust GXT 7202. ZEISS VR ONE PLUS3. Sony Playstation VR

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Conrad.se, Dangstons.se och Teknikmagasinet.se.
Tillgängligheten av VR-teknik har ökat lavinartat de senaste 2-3 åren. Från hemdatorns barndom och sedan under ungefär två decennier har det varit en teknik som varit på tok för dyr för den genomsnittlige konsumenten, men nu är de lättillgänglig och billig.

När teknik fått genomslag på konsumentmarknaden går utvecklingen i rasande fart. Nedan hittar du de bästa VR glasögonen, om du vill läsa mer om de olika modellerna, och se alla VR glasögon som vi testade, så kan du skrolla förbi denna sektion.

I den här artikeln följer ett VR-glasögon bäst i test, men innan vi går in på recensionerna ska vi gå igenom lite vad som kan vara värt att tänka på innan man införskaffar ett par VR-glasögon.
VR glasögon är den mest grundläggande komponenten av VR-upplevelsen.

De ser oftast ut som ett par riktigt tjocka och ogenomskinliga glasögon. De billigaste varianterna på marknaden idag fungerar genom att du kopplar in din smartphone i dem medan de mest exklusiva varianterna kopplas till en hemdator.

För den optimala upplevelsen kombineras ett par VR glasögon gärna med ett par bra hörlurar. Det finns redan nu en mängd olika tillbehör, från VR-pistoler till handkontroller och löpband för att verkligen förstärka känslan av att befinna sig i en annan värld. Vi på vårt VR glasögon bäst i test rekommenderar verkligen den kombinerade upplevelsen av ett par bra hörlurar och VR glasögon.

Bland människor som testade VR förr var det inte ovanligt att höra utsagor av typen att den här tekniken skulle få svårt att få något bredare genomslag på grund av upplevelser av yrsel och huvudvärk. Numera finns det dock gott om alternativ och inställningar som går att göra för att underlätta den typen av problematik. Problemen förr handlade mycket om brister i komfort.

Äldre tiders VR-system hade helt enkelt inte samma möjligheter till att anpassas till den som bar dem. När detta VR glasögon bäst i test gjordes fann vi att när det går att finjustera hur långt ifrån skärmen sitter plågas helt enkelt inte dina ögon i samma utsträckning.

Med det i åtanke så är det, om du har möjlighet, klokt att testa olika VR-glasögon i en butik. Om du inte får den möjligheten finns ändå några tips på specifikationer att ha koll på som gör ditt köp säkrare. Se för det första till att näsutrymmet är väl tilltaget. Titta därefter speciellt på materialet i remmarna, det ska vara mjukt och följsamt. Du vill inte ha remmar som du upplever som att de skär in i huvudet redan efter en kort stunds användning.

Tänk också på vikten, även små skillnader i vikt gör stor skillnad efter en stunds användning.
Därefter är frågan vilken utrustning du kommer att använda dina VR-glasögon till – dator, smartphone eller konsol. De glasögon som finns på marknaden i nuläget fungerar endast till en av de tre, någon universallösning har i skrivande stund inte dykt upp ännu.

Specifikt för VR-glasögon till smartphones så det viktigt att tänka på att din telefon behöver ha vissa grundläggande funktioner för att du ska kunna använda ett par VR glasögon till den. För det första behöver din smartphone en Gyrosensor.

Om den inte har det får du helt enkelt börja med att först läsa ett bäst i test av mobiltelefoner som har den funktionen. För det andra behöver du försäkra dig om att din smartphone passar i de VR glasögon du tänkt köpa. De flesta VR glasögon på marknaden sägs fungera på telefoner på upp till 5,5 tum, men det är inte säkert att din telefon passar även om den inte är större än så.

Det uppstår också ofta problem om din telefon är mindre än 5 tum, även om de flesta tillverkarna lovar att storlekar ner till 4 tum ska fungera. Om allt detta låter krångligt brukar som tur är de flesta tillverkare ha en lista med telefoner som fungerar till deras VR glasögon.

De smartphones vi har tillgängliga idag är avancerade små maskiner men det är trots det också rimligt att påpeka att inte ha allt för höga förväntningar. VR till konsoler och, framförallt, till datorer har långt högre kapacitet.

Det betyder dock på intet sätt att en mobiltelefon inte räcker till för att ge dig en spännande och inlevelsefull upplevelse – testpersonalen överraskades gång på gång över hur även förhållandevis billiga lösningar kunde ge uppslukande upplevelser. Det här VR glasögon bäst i test drar därmed igång.

VR glasögon bäst i test 2024

1. Trust GXT 720

Trust GXT 720 är ett par prisvärda VR glasögon i mellanprisklassen. När du får dem kommer de förpackade i en förpackning som ger ett intryck av kvalitet.

Inuti boxen hittar du själva glasögonen, lite papper med instruktioner och annat och en liten extra grej, en bluetooth handkontroll, som skiljer just dessa glasögon från mängden.

Själva glasögonen skiljer sig inte nämnvärt från de flesta andra som säljs idag – det är en stor bit svart plast. Men det kan vi lämna därhän, dess utvändigt estetiska kvalitéer är inte poängen här. Här tittar vi i första hand på hur väl de fungerar.

Mobiltelefonen placeras i glasögonen genom en liten dörr på framsidan som också har en liten panel som går att ta loss i syfte att använda mobilens kamera (vilket ger tillgång till att använda mobilen för upplevelser av förstärkt verklighet, liknande vad Pokémon Go gör).

På ytan som ligger mot ansiktet hittar man en mjuk gummiyta som dels stänger ute ljus och dels gör glasögonen bekvämare att bära. Bekväma är de, med den lilla nackdelen att det blir lite svettigt att bära glasögonen en längre period. Utskärningen för näsan är bred nog så att du får plats även om du har väldigt bred nos, om du har väldigt liten näsa kan däremot lite ljus läcka in.

När det gäller trepunktshuvudbandet är det lätt att justera och håller glasögonen på plats. Med hjälp av en liten knapp på vardera sida justerar du hur nära ögonen mobilskärmen ska placeras och med en tredje knapp på ovansidan justerar du linsernas djup. Alla dessa justeringar ger sammantaget ett par glasögon som bör passa i princip vem som helst.

Inkluderat i förpackningen finns självfallet instruktioner för hur du anpassar och förbereder glasögonen. De kunde kanske varit något tydligare, för detta VR glasögon bäst i test tog det några försök innan allt fungerade som det skulle, men när det väl gjorde det fungerade det väldigt bra.

Med allting monterat och i ordning var det riktigt njutbart att testa en del av de spel och 360-graders videor och annat som finns tillgängligt för VR-marknaden idag.

VR glasögon bäst i test säger: Trust GXT 720 är ett par smått imponerande VR-glasögon för det pris de säljs för. De kan användas av i princip vem som helst och funktionaliteten är precis så pass hög som går att förvänta sig. Den lilla spelkontrollen som följer med är grädden på moset som gör att du som köpare direkt har betydligt fler möjligheter med dina nya VR-glasögon.

De är med sitt pris och i och med att de passar de flesta användare ett utmärkt val om det är så att man är sugen på att testa på VR.

Se priset här!

2. Zeiss VR One Plus

Med Zeiss VR One Plus går detta VR glasögon bäst i test upp i premiumklassen. Det märks i konstruktionen. I jämförelse med föregående glasögon märks det i detaljerna att dessa är dyrare – de är inte minst snygga på så vis att de av alla VR glasögon i detta test är de som mest påminner om ett par vanliga snygga solglasögon. Är de värda skillnaden i pris? Det beror på vad du är ute efter.

VR One Plus är kompatibla med telefoner mellan 4,7 till 5,5 tum. Det blir lite problematiskt med större mobiler än så. Att sätta in mobilen är ganska lätt, med nackdelen att delar av glasögonen kan täcka ytan där många av knapparna sitter på vissa mobiltelefoner – men det är egentligen ingenting att hänga upp sig på, det är få av VR glasögonen som är perfekta för alla mobiltelefoner. Eftersom detta är en dyrare modell fungerar de ändå bättre än många av konkurrenterna.

VR One Plus känns välkonstruerad och hållbar och är bekväm att använda och exklusiviteten känns i materialen som använts. De här VR glasögonen har till exempel glaslinser snarare än de så vanliga plastlinserna. Här ligger också en av dess största fördelar – bilden blir klart tydligare och skarpare vid jämförelse med ett par VR glasögon med plastlinser.

Det är dock framförallt tydligt när du tittar på HD-videos eller spelar spel med HD-kvalitet, vid lägre kvalitéer riskerar det tyvärr att bli en svaghet i det att bristerna avslöjas snarare än döljs. Detta är dock en väldigt mild invändning, detta VR glasögon bäst i test fann att när du är inne i spelet eller videon du tittar på är skillnaden försumbar.

VR glasögon bäst i test säger: Detta är ett par bra VR glasögon för den som vill ha en lite mer exklusiv känsla och som uppskattar när saker känns gedigna och väl sammansatta. Videokvaliteten vid HD-material är redan den ett gott argument för köp.

Se priset här!

3. Sony Playstation VR

Så har vi kommit fram till detta VR glasögon bäst i tests VR-upplevelse för konsoler. I detta fallet för den stora spelkonsolen PS4.

Prismässigt ligger de långt över vad VR glasögon för mobiltelefoner gör, än mer om man betänker att man ju också behöver själva PS4-konsolen för att kunna använda dem. Gör de skäl för sitt pris? Låt oss se.

Playstations VR-glasögon är för det första väldigt snygga. Konstruerade i tung plast och med en vikt som går på strax över halvkilot så skulle man kunna förvänta sig att de blir obekväma redan efter kort tids användning, men de sitter faktiskt såpass bra att vikten fördelas på ett sätt som gör att detta inte stör.

Den mjuka vadderingen som försluter ytan mellan ansikte och glasögon stänger ute ljus effektivt – en liten nackdel är att det blir väldigt varmt efter en stund.

Med dessa glasögon, påkostade som de är och med tanke på vad de i första hand ska användas till är det verkligen rekommenderat att kombinera dem med ett par hyggliga hörlurar för att göra upplevelsen så inlevelsefull som möjligt.

När det gäller VR-upplevelsen – det allra viktigaste – så varierar den av naturliga skäl beroende på vad du spelar för spel. Liksom fallet är med Samsungs VR-glasögon så har vi här att göra med en produkt som är optimerad mot den konsol den ska användas mot vilket garanterar att utrustningen rent fundamentalt fungerar väldigt väl.

Individuella spelutvecklare däremot har Sony mindre kontroll över och vissa spel fungerar bättre än andra.
När det verkligen funkar som bäst däremot, då är de här glasögonen oöverträffbara i detta test, men det omdömet ska också ses i ljuset av en betydligt högre prislapp och en lite annan typ av användningsområde än de flesta övriga VR glasögon i detta test.

VR glasögon bäst i test säger: Om du äger en PS4 och är sugen på att testa VR, och det bör du vara, så är de här glasögonen ett självklart köp. De sitter mycket bra på huvudet – även om du slänger huvudet fram och tillbaka snabbt (de är trots allt gjorda för att spela med och då blir det en del ryckiga huvudrörelser).

Se priset här!

4. iCandy Universal 3D VR

Här går detta VR glasögon bäst i test för första gången ner i budgetklassen. iCandy är enkla, billiga, tillgängliga och gör precis det de ska göra. I materialet är de varken bättre eller sämre än vad många dyrare VR glasögon är och de sitter bra på huvudet med några få justeringar av huvudbandet.

Runt ytan mot ansiktet finner du den vanliga vadderingen som gör dem bekväma att bära – med de här glasögonen är det bäst att bära dem så tight som möjligt, de har en tendens att läcka in ljus annars. För att stoppa in telefonen öppnar du med en liten knapp på framsidan av glasögonen.

VR glasögon bäst i test säger: Detta är ett enkelt par VR glasögon med alla funktioner de ska ha. De ger dig upplevelsen av VR, självklart inte lika bra som dyrare modeller gör, men som en första inblick i VR-världen fungerar de alldeles utmärkt.

Detta VR glasögon bäst i test finner Inte minst priset som ett gott argument för den som vill testa VR utan att göra ett alltför stort hål i plånboken.

Se priset här!

5. Samsung Gear VR R322

Samsung Gear VR sägs av många vara bland de bästa VR glasögonen som finns att tillgå. Vi får se vad detta VR glasögon bäst i test finner. Sett till priset ligger de någonstans på gränsen mellan mellan- och premiumklass.

Att de anses vara såpass bra får såklart till viss del tillskrivas det faktum att de är tillverkade av Samsung, specifikt för att passa deras mobiltelefoner.

Det är lättare att optimera en produkt med hänsyn till ett antal fasta specifikationer som gäller för just Samsungs smartphones snarare än att tillverka en universallösning. Det skiljer dessa VR glasögon från alla de andra vi tittat på hittills i detta test.

Vad som först slår en är dessa VR glasögons snygga design som föga förvånande matchar Samsungmobilernas slimmade design. På glasögonen finner man en USB-kontakt som går att koppla direkt in i en av Samsungs nyare mobiler. Den riktigt attraktiva detaljen i paketet är dock den trådlösa kontroll som följer med glasögonen. Det är som en liten fjärrkontroll med en touchpad.

Med hjälp av den kan du uppleva VR på ett helt annat sätt än vad många andra VR-glasögon erbjuder. Du kan till exempel använda den som vapen eller på andra sätt i diverse spel. Med ett ständigt ökande utbud av spel som stödjer den här typen av kontroller så representerar de här VR glasögonen framtiden för mobilkompatibla VR glasögon.

Detta VR glasögon bäst i test säger: Om du har en Samsung mobil går det inte att göra annat än att rekommendera de här VR glasögonen. Det är förstås om du är villig att betala för det, men med tanke på kompabiliteten och möjligheterna så är det för detta VR glasögon bäst i test en solklar rekommendation.

Se priset här!

6. Trust EXOS 3D

VR glasögon bäst i test kör på ännu ett par budgetglasögon. Det finns i dagsläget närmast ett överflöd av VR glasögon i just den här prisklassen, vilket är ett gott argument för att lyfta fram de som faktiskt håller god kvalité.

Just de här är ett väldigt enkelt par, vilket signaleras redan när du öppnar förpackningen och möts av ett litet häfte med instruktioner i och inget annat. De är gediget konstruerade med mjuka huvudband som är enkla att justera för att passa vilken huvudstorlek som helst.

På sidan av glasögonen finner du två knappar som låter dig justera hur nära du vill ha telefonens skärm och på toppen finns en knapp för linsskärpan.

Mobilen monteras med hjälp av en fjäderanordning och frontluckan hålls på plats med hjälp av magneter. Det hela känns rejält nog utan att vara överdådigt. En fördel med dessa glasögon är att de ventilerar förhållandevis väl och att de därför till skillnad från många andra i samma prisklass inte upplevs som lika varma och svettiga efter längre tids användande.

Linsen på insidan är varken bättre eller sämre än vad de brukar vara för det här priset. Men ha då i åtanke att det inte nödvändigtvis alltid är dåligt. Precis som påpekades i detta VR glasögon bäst i test för Zeiss VR One Plus ovan kan en riktigt bra lins vara till nackdel om det är så att man tittar på till exempel Youtubevideos som har lägre upplösning.

Det vill säga att en bättre lins tenderar att framhäva svagheterna i det man tittar på medan en sämre lins snarare förbättrar upplevelsen.

VR glasögon bäst i test säger: Detta är ett par bra VR glasögon i budgetklassen. De är inte fantastiska på något vis men de gör ett bra jobb och kvalitetsmässigt i själva konstruktionen håller de hög standard.

Se priset här!

7. Muvit Virtual Reality Carton Headset

Muvit Virtual Reality Carton Headset är detta tests representant för PC-kompatibla VR glasögon och de är av den typen som inte kommer färdigbyggda.

Det är dock ingenting att oroa sig över, de monteras lätt inom loppet av några få minuter. De har dessutom en väldigt sympatisk prislapp som bör tilltala den PC-ägare som kanske inte i första hand är ute efter djupa spelupplevelser men som ändå är väl så sugen på att testa på det här med VR.

Väl färdigmonterade så sitter Muvits glasögon väl på huvudet. Huvudremmen har ett fast grepp utan att trycka åt för hårt och de väger inte mer än att de känns lätta att bära runt på även under längre sessioner.

Vad gäller ljusläckage så stänger de ute ljus väl, detta VR glasögon bäst i test fann att du mer än väl bibehåller en illusion av att befinna dig någon annanstans med dessa på.

VR glasögon bäst i test säger: För PC-ägaren som är sugen på att testa på VR utan att spräcka månadsbudgeten är dessa tillräckligt billiga för att kvala in som ett impulsköp. Även om du bygger ihop dem själv så är det mycket lättvindigt och kvalitetsmässigt finns ingenting att klaga på.

Se priset här!

Slutsats

Att göra detta VR glasögon bäst i test var en riktigt rolig upplevelse. Så här i slutet är det värt att sammanfatta intrycken som fåtts. De glasögon som testats varierar ganska mycket i pris. Skillnaderna mellan de billigaste och dyraste modellerna ligger framförallt i hur konstruktionerna upplevs.

De dyrare modellerna har satsat mer krut både på materialen och på monteringen. Det ger såklart ett mer gediget intryck när man håller produkten i handen men det är också viktigt att påpeka att de skillnaderna ofta inte innebär att själva VR-upplevelserna blev bättre eller sämre. Det går alldeles utmärkt även för den som inte har den tjockaste plånboken att testa det där med VR.

Om det här VR glasögon bäst i test hade något par som stack ut så var det Samsungs egna modell, men det är precis som konstaterats tidigare inte någon större överraskning att just deras glasögon presterade såpass bra som de gjorde i och med att de kunnat optimera sin produkt för att användas med just deras mobiler. Detta VR glasögon bäst i test tackar härmed för sig och önskar dig lycka till i den virtuella verkligheten!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.