Nu för tiden är det vanligare att köpa bärbara datorer framför stationära, i alla fall för hemmabruk. Om man äger ett företag brukar däremot de stationära datorerna vara de mest populära. Samma sak gäller om man är en gamer som älskar att spela datorspel. Då konkurrerar den stationära datorn ut den bärbara med råge.
Att spela tar mycket energi och prestanda av en dator och dessutom kräver det många anslutningar som bärbara datorer ibland inte har. En utomordentlig grafik är också en förutsättning för en bra spelupplevelse. Därför bör du välja en stationär dator framför den bärbara om du spelar mycket. Men du kan givetvis även köpa en stationär dator, trots att du inte är en spelveteran.
Det finns enklare och billigare modeller som duger gott och väl till surfande, jobb och filmvisning, även inom stationära datorer. Vi har sammanställt ett bäst i test av stationära datorer som har olika prisklasser och olika prestanda och möjligheter.
Underskatta inte den stationära datorn
En sak att tänka på när man köper en stationär dator, är alla tillbehör som förmodligen måste köpas till. Mus, musmatta, tangentbord, skärm o.s.v. ingår inte alltid i priset så dessa summor behöver räknas med. Dock ska man inte underskatta den vanliga Pc:n som fortfarande finns i många hem. För några år sedan trodde man att den fasta datorns tid var förbi och att alla burkar skulle ersättas av de bärbara modellerna.
Sedan kom surfplattorna som, även dem, skulle ersätta de portabla datorerna. Men trots dessa spådomar som förvisso har stämt in i mångt och mycket, lever den gamla kära stationära datorn kvar i bostäderna och framför allt på företagen.
Och det är egentligen inte så konstigt, med tanke på vad den erbjuder. En stationär dator kan dels vara ett hopplock av gamla delar med gratis operativsystem och ett fornminne till hårddisk, en proffsig arbetskamrat med stark processor och avancerade applikationer och dels en svindyr spelstation med kylning och massvis med anslutningar.
Fördelarna och nackdelarna med en stationär dator
De flesta ligger någonstans mittemellan de exempel som är listade ovan, d.v.s. man vill ha en bra dator för allehanda syften utan att behöva betala tiotusentals kronor. Idag kan man ofta få en snabb stationär dator som uppfyller de flesta kraven, för ett pris mellan 5000-10 000 kr.
Allt handlar såldes om vem man är och vilka behov som behöver fyllas. En positiv aspekt som hör till stationära datorer och där bärbara laptops inte klarar av lika mycket, är uppgradering och utbyggnad. Detta eftersom bärbara datorer köps oftare och anses mer smidiga, men tillverkarna håller dock på att åtgärda detta. Men även om det går framåt, är den stationära datorn ett ess på att kunna byggas ut.
Hög prestanda på en stationär dator, gör att du kan lagra större filer, bilder och nedladdningar, än vad många bärbara datorer erbjuder. Du kan även använda de stora utrymmen som krävs för att göra hemsidor, redigeringar och annat tungt material som kräver en stark processor. Den höga prestandan gör även att datorns livslängd utökas. Och utökar du med tillbehör och komponenter, kan du stanna sida vid sida med din dator i åratal. Det ska vi ta hänsyn till i det här bäst i test av stationära datorer.
Några av nackdelarna med en stationär dator, är att det finns många attribut och tillbehör som kan skada. Damm är det vanligaste problemet så du måste tänka på att rengöra varje sak noggrant med jämna mellanrum. En modell i vårt bäst i test har ett tillbehör som tar bort damm och många andra datorer har samma möjlighet som gör det svårare för damm och fukt att komma in i apparaterna.
En annan nackdel är att den är vad den heter, stationär. Det innebär att du sitter på plats utan att ha möjlighet att ta med dig datorn dit du vill. För att kunna arbeta mobilt, bör du därför skaffa en bärbara dator som kanske inte är lika kraftfull som en stationär.
Detta är mycket vanligt. Man har en riktigt bra dator som man är ordentligt rädd om och som används för avancerade ändamål. Jämsides med den, äger man inte sällan en bärbar dator som i sin tur fyller en funktion och kan tas med på resor eller till arbetet. Men som sagt, det här bäst i testet ska handla om stationära modeller.
Uppgradering
Datorer behöver ju bytas ut med jämna mellanrum, men om du investerar i en stationär modell, kan du uppgradera grafikkort, moderkort, hårddisk eller prestandan som du själv önskar. Och är du lite händig själv, slipper du installatörer och datorfolk som gör det åt dig.
Det som vi har tänkt på lite extra i detta stationär dator bäst i test, är att du ska kunna få grunderna för ett bra pris och att egenskaperna inkluderar en effektiv processor, snygga grafikkort samt bra med RAM-minne och en god SSD. Då har du allt som krävs och om du vill utöka med ännu bättre grejer, kan du göra det. Men då har du i alla fall grundförutsättningarna för en bra och kompakt dator.
Och tillhör du dem som är totalt otekniska och inte vågar dig på att mixtra med nya komponenter, får du i varje fall en bra och modern dator för alla dina slantar.
Du ska kunna arbeta med Office eller Photoshop/Illustrator samt ha snabb tillgång till webben, vilket underlättar dina vardagliga sysslor när du arbetar med en stationär dator. Och för dig som är spelgalen, bör några av de senaste spelkonsolerna jämföras med din dator.
Nu är det naturligtvis mer än bara datorns hårddisk som avgör om du kommer få en trevlig spelupplevelse, och vill du ha de senaste teknikerna kommer du förmodligen behöva uppgradera för grafiktunga pc-spel eller en ännu bättre processor. Då kommer du ha chans att kunna spela VR, uppleva perfektion i allt du företar dig eller få grafikeffekterna som på en Playstation.
Detta är inte lika enkelt med en bärbar dator trots att företagen som gör modellerna knappar in även med laptops. Folk efterfrågar en hög prestanda och finesser på alla datorer idag och det gäller helt enkelt att ligga i framkant om man är datortillverkare.
Några varianter av den stationära datorn
När man talar om en stationär dator, är det bara det begreppet som används. Men stationära datorer kommer också i olika former och med diverse egenskaper. Det behöver inte alltid innefatta en hårddisk och en skärm vid sidan om. Det har vi tagit fasta på i detta bäst i test när vi berättar om modellerna i testet. Här kommer tre andra varianter som även förknippas med stationära datorer men som används för olika syften.
En av dem heter en allt-i-ett-dator och en sådan finns med i detta stationär dator bäst i test. Det är en slags hybrid mellan en stationär dator och en bärbar laptop. Den har en inbyggd skärm som hos den bärbara datorn men en pekfunktion som en stationär modell. Dock krävs inga irriterande kablar och en allt-i-ett-dator är mindre än en vanlig stationär dator.
Det innebär i sig lägre prestanda och mindre utbytbara saker förutom hårddisk och arbetsminne. HTPC-datorn är en annan variant av en stationär dator. Egentligen är det ingen riktig dator även om man kan använda den till mycket. Den kan varva tv-tittande, radio och video i och med sina specialfunktioner.
Modellerna har även inbyggda volymrattar, fjärrkontroller och optisk enhet. Det är således en dator för den media-intresserade och som kopplas till tv:n. HTPC står för Home Theatre PC. Emellertid finns ingen sådan dator i vårt bäst i test. Vi anser att andra modeller har högre prioritet. Tower datorn är en tredje variant som främst utnyttjas som arbetsdator, tack vare sin stora lagringskapacitet.
Den har större minne, bra grafikkort och kraftfull prestanda med sina kraftfulla processorer. Tangentbord och mus köps separat och Tower datorn är speciellt känd för att passa på kontor. Ofta kan de dessutom serva flera skärmar samtidigt och detta är prisvärt.
Nej, den stationära datorn har inte krossats, den lever fortfarande och i detta bäst i test kommer vi att lista tre modeller som du kan fundera vidare över.
Stationär dator bäst i test
Vi har fäst blickarna på tre modeller av stationära datorer i detta bäst i test som finns ute på marknaden idag. Genom att granska dem ut i fingerspetsarna och se till olika egenskaper som kan vara nyttiga för olika personligheter, har vi valt tre märken som du säkert känner igen.
Givetvis kan du köpa en utbyggd eller hemmabyggd dator av en återförsäljare, men för att göra det enkelt för dig, fokuserar vi på de färdiggjorda modellerna, även om en modell i bäst i testet är särskilt anpassad till att uppgraderas.
1. HP Stationär dator 260 3558/4GB/500GB
Först ut i vårt stationär dator bäst i test och som den mest prisvärda varianten, har vi valt en stationär dator från HP. För några få tusenlappar kan den här bli din. Den lilla storleken gör det enkelt att förvara den vart du än vill.
Denna lilla dator väger endast 700 gram och kommer inte att orsaka besvär i ditt hem. HP:s modell är skapt för att uppgraderas och byggas ut så från början kommer den inte med alla de finesser som du kanske vill ha i din stationära dator.
Men skam den som ger sig och gillar du att förändra och förbättra, är det här definitivt datorn för dig. Ett lite plus i kanten är att en mus tillkommer med datorn, men skärm och tangentbord måste du köpa till samt alla tillbehör som du vill uppgradera datorn med. Modellen ger dig således stor valfrihet och du kan uppgradera med tiden. Det är inget som brådskar.
Samtidigt är modellen utrymmesbesparande och fungerar bra för att lagra och ladda ned saker på. Processorn är en Intel i4 och kan lagra 1,7 GHz. Minnet är på 4 GB men går alla tiders att utöka till 16 GB om man har lust. Grafikkortet är ett Intel HD Graphics och går också att uppgradera vid behov.
Om du gillar att hålla på och mixtra själv hemma, är det här en mycket bra modell som inte kostar dig speciellt mycket pengar. Den är främst till för hemmabruk även om den naturligtvis också passar på kontor samt vid digital skyltning.
Det är helt enkelt du själv som har förmågan att se hur långt det kan gå. Om du är spelsugen, är det också en perfekt stationär dator att pilla vidare med för att få den ultimata spelupplevelsen med senaste grafikkorten och en ännu bättre processor. Som först ut i testet vi har sammanställt, anser vi att det är en dator med mycket potential.
Se priset här!2. Lenovo ThinkCentre M910Q Tiny
Som vår andra dator i bäst i testet, kommer Lenovos ThinkCentre. Detta är en liten stationär dator som fordrar tillbehör såsom skärm, mus, tangentbord, webbkamera, hörlurar och mikrofon.
Det måste du alltså köpa till. Likaså om man vill skydda maskinen från damm, kan man köpa till Dust Shield från Lenovo som förebygger dammpartiklar till 40%.
Men den lilla datorn är dock ett litet geni och med den här gör du en rejäl investering. Tänk stort är Lenovos motto, men gör det med en liten manick som den här.
Med en i7-processor och 8 Gb arbetsminne, är datorns prestanda utomordentligt snabb och vi kan garantera dig den senaste tekniken. Trots sin lilla storlek, har den de mest kraftfulla egenskaperna en stationär dator kan ha med allehanda anslutningar som 6 USB-portar, 5 kortplatser och hörlurar/mikrofon/webbkamera. Den är 96% mindre än vanliga Tower-datorer så förvaringen är det minsta bekymret.
DDR4-minnet tillsammans med Intel-processorn gör att filer laddas ned på nolltid och den kan köra hela 4 datorskärmar på samma gång om du skulle vilja dela den med andra, perfekt som kontorsmaterial, med andra ord. Om man lägger till andra SDD-diskar, har man heller inget att oroa sig för. Datorn är gjord för att klara utmaningar, så uppgraderingar är lätt som en plätt.
Som stationär och inom kategorin Tower-datorer, har du verkligen allt att förvänta dig från detta lilla kraftpaket. Det är en bra investering och de enda negativa aspekterna, är att man måste köpa till så mycket prylar till den. Men det hör ju till en stationär dator. Lenovo ThinkCentre lämpar sig bra både för hemmabruk och spelande så den fungerar utmärkt i kontorsmiljöer.
Och i och med alla utmaningar den klarar av, kan du lugnt arbeta med avancerade filer och den stödjer alla möjliga nätverk som bl. a. Bluetooth, WLAN och Ethernet. Dessutom tar den oerhört lite plats och kommer med stöld- och säkerhetslås för inbrottsskyddande åtgärder. Priset för det den erbjuder är mycket bra, men som sagt, du måste köpa till i stort sett allt material som kommer med en stationär dator.
Se priset här!3. Apple iMac Retina 5K allt-i-ett
Om du är van att jobba med grafik eller i konstnärliga kretsar, är en Mac den allra bästa datorn. Den ska vi beskriva nu i detta bäst i test. En bärbar Mac eller en MacBook som har allt som krävs kan kosta uppemot 35 000 kr.
Med en iMac allt-i-ett-dator, kan du få samma prestanda, samma grafikkort och många anslutningar som krävs när du arbetar. Skillnaden är att den är stationär och prisvärd på samma gång. En Mac är aldrig billig, men du kan åtminstone vänta dig att få betala mindre än en MacBook Pro.
Apple iMac allt-i-ett har en i5-processor och ett RAM-minne på 8 gigabyte. Datorn är den dyraste i detta bäst i test men också den som sticker ut mest. Den är utrustad med trådlöst WLAN och Bluetooth och är en perfekt modell för kreativa arbetsplatser samt för hemmabruk.
Med sin tunna skärm tar den inte upp mycket plats och är således den optimala stationära datorn. Allt lagras på samma plats i det tunna skal som datorn sitter i och den snygga typiska Apple-designen skvallrar om blixtsnabba lagringar, snygg grafik och en perfekt bildkvalitet. Ärligt talat har den här datorn inte många negativa sidor och du slipper tänka på att köpa till mus och tangentbord, det ingår i priset. Apple iMac Retina 5K väger ca 9 kg och är ca 50 cm hög så det är en rejäl skärm du kommer ha framför dig.
Det gynnar ditt arbete eftersom den högupplösliga displayen gör det enkelt att redigera och skapa. Dock kan du inte uppgradera den som du själv vill eftersom en allt-i-ett-dator är begränsad just vad detta beträffar. Se tidigare rubriker i testet om allt-i-ett-datorer.
Om du vet med dig att du inte vill byta ut prylar i din dator, är rådet att skaffa dig en allt-i-ett-dator. Såvida du inte ångrar dig senare och vill sätta ihop ditt eget hemmabygge, vill säga. Då slipper du omständliga tillbehör och saker som inte ingår i priset.
Detta är den ultimata ersättaren för en bärbara dator, speciellt om du arbetar som designer, redigerare eller skapare av någon form. Ett bra och lätt exempel i vårt bäst i test av stationära datorer. Fungerar även som hemmadator för privat bruk för den som är trogen Apples modeller.
Se priset här!Slutsats
Att utse en vinnare i detta bäst i test, har ärligt talat varit svårt. Det handlar till stor del om den personliga åsikten, samt vad man ska ha datorn till. Är man händig, tycker vi definitivt att man ska satsa på en billigare variant och uppgradera efter hand. Exemplet är den första modellen från HP i detta bäst i test. Då blir det billigare och du har en dator under lång tid framöver.
Men är du istället en inbiten datoranvändare som inte klarar dig utan en dator i jobbet, är modellera från Lenovo och Apple, två riktigt bra exemplar. En Apple bör man ha vid ett kreativt yrke då ritprogram och redigeringar ofta dominerar och en Lenovo som vi listat ovan i det här testet, kan ta emot avancerade nedladdningar och program för de flesta arbeten.
En allt-i-ett-dator är dock snäppet bättre om man vill undvika en massa tillköp och kostnadsfyllda tillbehör som man kanske inte använder. Vill du inte uppgradera den utan önskar en färdigbyggd dator som har allt du kan förvänta dig, är allt-i-ett-modellen det bästa alternativet. Det är också en fråga om prisklasser.
En allt-i-ett-dator kan kosta både mer eller mindre eftersom allt finns med. De med bättre prestanda är naturligtvis dyrare. Nackdelen med dessa modeller är att du inte kan byta ut tillbehören som med en vanlig stationär dator. Arbetsminne och hårddisk kan gå bra men för övrigt brukar det ta stopp.
Om vi ska vara riktigt kritiska och ändå utse en vinnare i detta bäst i test, är Lenovos ThinkCentre den stationära datorn i detta bäst i test som har allt man kan tänka sig. Det enda du behöver göra är att köpa till de s.k. accessoarerna.
Lenovo ThinkCentre är en mycket högt rankad produkt som har den bästa prestandan du kan tänka dig. Den är liten och ganska dyr men ändå överkomligt om man jämför med många andra bärbara datorer för samma pris. Dessutom kan den serva 4 skärmar samtidigt och har det mesta i anslutningsväg. Om du vill få ut det bästa av en stationär dator till ett hyfsat bra pris, ska du förmodligen investera i ett ThinkCentre. Resten är mindre viktiga detaljer.
Vi hoppas att du har fått glädje av detta stationär dator bäst i test som inte har varit helt enkelt att göra. Alla modellerna i testet är bra med sina respektive för- och nackdelar. Så det som krävs av dig nu, är att du sätter dig ned för att fundera ut vilken typ av människa du är och vilka behov du har som en stationär dator kan tillgodose. Vill du mixtra runt – välj den första varianten i bäst i testet. Vill du ha det allra bästa – ta modell nummer två, och vet du med dig att du är konstnärligt lagd eller helt enkelt föredrar Apple, ska du välja en iMac. Lycka till!