Bordsfläkt bäst i test 2024 – Hitta bästa bordsfläkten!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Sensotek – ST 200 Mini2. Gelia Retro Bordsfläkt3. USB-fläkt med LED-ljus
Sensotek – ST 200 MiniGelia Retro BordsfläktUSB-fläkt med LED-ljus

Under varma sommardagar kan en svalkande fläkt vara den stora räddningen. En golvfläkt är ofta stor och klumpig, och sänker många gånger helhetsintrycket i rummet. En bordsfläkt däremot, sitter på liknande funktioner och är samtidigt liten och kompakt, perfekt för att kunna ställa undan när den inte används. Att hitta rätt bordsfläkt efter behov kan dessvärre vara svårt om du inte vet vad du bör titta efter. Vilken bordsfläkt passar till vilka användningsområden och vilka funktioner bör du titta lite extra efter?

Vi har tagit fram tre bordsfläktar som både är effektfulla och små i storleken, som blivit våra absoluta favoriter i undersökningen av den bästa bordsfläkten 2024!

Topp 3 bordsfläktar 2024

Bordsfläkt - Sensotek - ST 200 Mini Tower Fan

1. Given förstaplats! Sensotek – ST 200 Mini

·       Material: Plast

·       Färg: Svart

·       Hastigheter: 3

·       Kabellängd: Sladdlös

Bordsfläkten Sensotek ST 200 Mini är en extremt kompakt bordsfläkt som du kan ha med dig praktiskt taget överallt där du behöver svalkas från varma sommartemperaturer. Denna bordsfläkt väger så lite som 1,2 kilo och kan lätt stoppas ned i väskan, redo för dina äventyr. 

Även om Sensotek ST 200 Mini är en mycket liten fläkt har den så mycket som 3 olika hastigheter och har även en inställning där du kan rotera riktning för jämn luftfördelning. Bordsfläkten är även enligt kundrecensioner mycket tystgående. Du kan därför med lätthet ha den på nattduksbordet när du sover utan att den ger ifrån sig störande ljud. 

Sensotek ST 200 Mini är också kabelfri, vilket innebär att du slipper ta hänsyn till närliggande vägguttag. Med sin svarta, stilrena design och kraftfulla motor är denna bordsfläkt vår absoluta vinnare, då den håller god kvalitet både i effektivitet och storlek.

Vi rekommenderar verkligen Sensotek ST 200 Mini för dig som är on the go och söker en bordsfläkt som du lätt kan transportera och lita på, gällande hastighet och svalkande egenskaper!

Se priset här!

Bordsfläkt - Gelia Retro röd

2. Gelia Retro Bordsfläkt – Effektiv fläkt i retrodesign!

·       Material: Metall

·       Färg: Röd

·       Hastigheter: 3

·       Kabellängd: 1,5 m

Bordsfläkten Gelia Retro är precis som namnet anger, en bordsfläkt i en retrodesign som passar perfekt på skrivbordet eller på fönsterblecken som en modern och snygg detalj i ditt hem. Denna fläkt har vingliknande blad som är gjorda av metall, vilket gör fläkten mycket lätt att rengöra.

Bordsfläkten är endast 410 millimeter i storlek, men har ändå en hög kapacitet för dess kompakta design. Gelia Retro har tre olika hastighetsgrader, där du på ett enkelt sätt kan välja hur starkt du vill att luften ska cirkulera.

Något som vi gillar lite extra Gelia Retro är att denna bordsfläkt är ett bevis på att en fläkt inte endast kan vara effektfull, utan också ett extremt snyggt tillskott i hemmet. Du kan välja mellan att placera bordsfläkten på ett bord eller golv efter behov, och den kan växla riktning i 70 grader.  

Gelia Retro har en kabellängd på 1,5 meter, som gör att du på ett enkelt sätt kan koppla in den i ett vägguttag utan att behöva använda en förlängningssladd. Vi ger Gelia Retor en stark andraplats på vår lista på grund av dess starka funktioner tillsammans med ett ursnyggt utseende!

Se priset här!

Bordsfläkt - USB-fläkt med LED-ljus som visar klockan

3. USB-fläkt med LED-ljus– Vårt budgetval för kontoret! 

·       Material: Metall

·       Färg: Silver

·       Hastigheter: 1

·       USB-kabel

Självklart har vi även valt att ta med ett budgetval på vår topplista! Denna mini USB-fläkt med LED-ljus är den perfekta fläkten för dig som vill svalkas av medan du jobbar vid datorn, antingen på kontoret eller i din hemmiljö.

Fläkten är inte batteridriven eller kopplad till någon programvara, utan börjar fungera direkt när enheten kopplas in till din dator. Metallkabeln gör det mycket enkelt att ställa upp fläkten i luften efter önskad riktning för bästa möjliga effekt. Fläktens blad är mycket mjuka så det inte finns någon risk att du gör dig illa på dem och fläkten har också en väldigt låg energikonsumtion.

Vad som gör denna USB-fläkt extra speciell är att den med hjälp av fläktarnas LED-ljus även kan visa vad klockan är. Du ställer lätt in tiden genom att hålla in startknappen och sedan släppa den när klockan visar rätt tidpunkt. Nästa gång du slår på fläkten har den kommit ihåg klockslaget och den står på rätt klockslag direkt när du slår på fläkten!

Vi rekommenderar verkligen denna smarta pryl för den teknikintresserade som inte vill lägga ned en större summa pengar på en fläkt, och samtidigt inte kräver en avancerad produkt med flera lufthastigheter.

Se priset här!

Vem behöver en bordsfläkt?

För varma sommardagar på kontoret eller i hemmet där öppna fönster inte räcker till för vädring kan en bordsfläkt vara ett perfekt redskap att hålla dig sval med. Våra svenska hushåll är inte lika anpassade för varma sommardagar som det är i exempelvis länder längs Medelhavet. Där har de flesta hem en A/C för att reglera rumstemperaturen.

En golvfläkt är ofta mycket starkare och effektiv när det kommer till luftreglering som sker av att skapa svalka, men de tar ganska stor plats. En bordsfläkt däremot, är både mindre och lättare men kan samtidigt klara av att skapa samma slags svalka i hemmet.

Innan du gör ditt köp bör du först ha i åtanke var du behöver ställa din fläkt och hur mycket plats du är beredd att låta den ta. Det finns en hel del små bordsfläktar på marknaden som fortfarande har hög effektivitet och olika hastigheter, samtidigt som de är kompakta.

En bra bordsfläkt bör sitta på en hel del olika funktioner. Har fläkten olika hastigheter där du kan välja hur starkt eller svagt den ska jobba beroende på värme och fukt? Sitter du en bit ifrån fläkten kan det vara bra om den har en medföljande fjärrkontroll. Luftströmmen och ljudnivån spelar också in när du ska göra ditt val. När du vet var du vill att den ska stå kan det vara bra att också kika på hur lång sladd fläkten har om den är sladd-driven, så att den når vägguttaget om du inte vill använda en förlängningssladd.

Användarvänligheten och hur lätt fläkten är att rengöra bör också vara en del att ha i åtanke. Efter en tids användande kommer din fläkt med all säkerhet att samla på sig damm och då är det viktigt att du med hjälp av en trasa och rengöringsmedel kan få bort smutsen mellan de olika delarna.

3 vanliga frågor om fläktar:

Har användarområdet någon betydelse för vilken fläkt du bör köpa?

Absolut har den det. Har du ett större område som du vill att fläkten ska arbeta i rekommenderas det att du köper en golvfläkt som är mer robust och effektiv för sitt ändamål. En bordsfläkt däremot, som vi koncentrerat oss på i denna artikel är tänkt att svalka med hjälp av fläktande luft som roterar i direkt närhet där du sitter.

Även om en bordsfläkt är mycket mindre än exempelvis golvfläkten kan den fortfarande ge ifrån sig en del ljud. Vill du därför använda din bordsfläkt i sovrummet under natten, kan det bli viktigare att du ser till att den inte ger ifrån sig störande ljud.

Sänker fläkten temperaturen i rummet?

Det enkla svaret på denna fråga är nej. En fläkt är konstruerad och avsedd för att förflytta gas. Motorn på fläkten roterar de vingliknande bladen i olika hastigheter som då skapar ett undertryck och övertryck, som i sin tur sätter gasblandningen i rörelse. Fläktar sänker inte temperaturen i rummet och kan därför inte användas för kyla. Det de däremot gör är att de skapar svalka.

Kan en fläkt vara skadlig?

Det negativa som en fläkt kan göra är att sprida damm. Om du lider av någon allergi som till exempel pollenallergi kan en fläkt förvärra symptomen. Fläkten sprider damm och andra partiklar runt i rummet. Du kan då få både torra ögon och risken för att du ska andas in damm och få det i näsan eller ögonen ökar.

Vad du bör tänka på när du köper en bordsfläkt

När du ska köpa en bordsfläkt är det bra att ha koll på en hel del finesser och funktioner innan du gör ditt köp. Beroende på vilken modell du väljer kan du hitta en fläkt som har en mycket låg ljudnivå eller en där du kan välja mellan flera hastigheter.

En bordsfläkt är i regel inte lika effektiv och stark som exempelvis en golvfläkt. Detta beror på att en mindre fläkt också har en mindre motor som roterar de vingliknande bladen. Vad som däremot är en fördel är att du kan ha med den praktiskt taget överallt, då många modeller av bordsfläktar är små och mycket lätta i vikt.

Innan du gör ditt köp kan det vara en bra idé att fundera ut vad som är viktigast för dig. Vill du ha en mycket liten modell som du kan ha på kontoret eller på en annan valfri plats där du vet med dig att du behöver en frisk fläkt, kan det räcka med en budgetmodell som är användarvänlig. 

Är du istället ute efter en mer effektfull fläkt, med ett flertal hastigheter och som är styrd med hjälp av en fjärrkontroll kan du med fördel titta lite extra på en lite större modell. Dessa ligger vanligtvis snäppet högre i pris. Det är dock viktigt att notera att det inte finns en bordsfläkt som är den absolut bästa på marknaden inom alla kategorier. Det handlar främst om vilken storlek du väljer att köpa och hur avancerad du vill att din fläkt ska vara.

Hur har vi kommit fram till vår topplista?

Vi har valt att jämföra bordsfläktar i olika material och storlekar beroende på var du vill ställa din bordsfläkt. Vi har därför både tagit med simpla bordsfläktar och de med fler funktioner så det finns ett alternativ för alla.

När vi valt ut våra favoriter på marknaden har vi främst sett till användarvänlighet, effekt, hastigheter, ljudnivå och storlek när vi gjort våra val. Vi har gått igenom ett stort urval av fläktar i olika modeller och märken och även kikat på bäst-i-test listor och tagit del av kundrecensioner för att komma fram till våra val.

Resultatet av vår undersökning visar på att det inte krävs en jättestor fläkt för att vara effektfull och det finns en hel del bordsfläktar på marknaden som definitivt håller måttet för att både rena luften och hålla ljud och vibrationsnivån på en låg nivå.

Bäst enligt vår mening är att investera i en bordsfläkt som har 2-3 olika hastighetsgrader, så du efter behov kan välja hur starkt fläkten ska arbeta beroende på temperaturen inomhus. Därför är det en mycket god idé att du alltid jämför olika modeller och märken mot varandra för att kunna lista ut vilken bordsfläkt som du tror du kommer ha mest användning för innan du gör ditt köp.

Vi rekommenderar att du både tar hänsyn till storlek och hastighet, tillsammans med ljudnivån för att på bästa sätt hitta en bordsfläkt som du kan få ut mest av beroende på ditt behov. För långa dagar inomhus i exempelvis ett kontorslandskap är det extra viktigt att din fläkt inte ger ifrån sig mycket ljud, då det kan störa andra kollegor. Har du inget fönster nära, kan du med fördel köpa en extra effektfull fläkt för att kunna reglera och skapa svalka.

För den som vill ha en bordsfläkt för sporadiska tillfällen i hemmet, bland annat när du sitter i soffan och läser en bok eller om du har goda ventilationsmöjligheter nära kan en mindre, simpel bordsfläkt utan extra funktioner istället vara ett utmärkt köp.

Vare sig du föredrar en större bordsfläkt som kan mäta sig med golvfläkten när det kommer till effekt och hastighet, eller om du föredrar de små, kompakta i den billigare prisklassen hoppas vi att du genom denna guide känner dig mer säker i valet av den bästa bordsfläkten för dig! Om du vill ha riktig kyla ska du kolla på aircondition, läs mer om portabel luftkonditionering här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.