Ulrikke

Vi testar ALLT!

Läsplatta bäst i test 2019 – Hitta den bästa läsplattan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Adlibris.com.

1. FRONTLIGHT 6” LÄSPLATTA 2. AMAZON KINDLE VOYAGE 6” LÄSPLATTA 3. KOBO AURA ONE BLACK 7.8” LÄSPLATTA


En läsplatta är en elektronisk läsenhet där du kan läsa tusentals böcker, medan den väger mindre än en bok. Därav är det en praktisk enhet att ha i ägo ifall du är en bokmal som plöjer igenom böcker. Du kan ha med dig tusentals böcker att läsa igenom på väg till jobbet eller inte behöva fylla hela resväskan med böcker under semestern. Smart! I denna artikel kommer vi att göra ett läsplatta bäst i test och utse de bästa läsplattorna!

Varför kan jag inte bara använda mig av min surfplatta?

Skillnaden mellan en surfplatta och en läsplatta är större än de flesta tror. Ifall du vill ha en enhet där du både kan spela spel, surfa, titta sociala medier och dessutom läsa så rekommenderar vi att du köper en surfplatta. Men ifall du vill kunna läsa under längre perioder, och inte bli distraherad under din läsning så rekommenderar vi en läsplatta. Dessa är betydligt snällare för ögonen vilket innebär att du inte får huvudvärk oavsett hur länge du läser.

Skillnaden mellan surfplatta och läsplatta

Läsplattor är betydligt bättre ifall du vill läsa under längre perioder. Läsplattor är specialanpassade för att vara snälla för ögonen. Läsplattors batteritid kan hålla veckor eller till och med månader. Det i kombination i att de flesta läsplattor använder sig av e-ink, som endast använder ström när du byter blad. Detta i jämförelse med en surfplatta som laddar ur på ett par timmar till ett dygn.

Vi kan nog alla känna igen oss i när man är ute och solen skiner så starkt så att vi inte ser vad som står på skärmen utan att kisa otroligt mycket. Med läsplattor har man inte det problemet, för skärmen har ej en reflekterande effekt – så solljus kan stråla på skärmen och vi kan ändå se vad som står på skärmen utan någon extra ansträngning. Väldigt smidigt om du vill ligga på stranden och läsa en bok.

Vad ska man tänka på när man köper en läsplatta?

Storlek

Storleken på läsplattan är viktig. Vill du ha en liten läsplatta du kan få plats med i jackfickan eller en stor läsplatta så att du inte behöver zooma in på texten? Det är helt upp till dig vilken du väljer, vi kommer att nämna både stora och små läsplattor. Du får välja utefter dina egna behov! Vi har läsplattor i olika storlekar i vårt läsplatta bäst i test.

Pris

Priset är en stor faktor när man gör ett köp. Det ska inte vara för dyrt, men det ska inte heller vara en dålig produkt. Du får själv bestämma vilken prisklass du vill lägga dig i. I vårt läsplatta bäst i test kommer vi inkludera minst en billig läsplatta och några läsplattor i högre prisklass. Du får ha i åtanke att ifall du satsar på en billigare att du inte kommer ha några créme de là créme funktioner utan får nöja dig med en enklare variant. Detta kommer nog inte påverka ditt läsande speciellt mycket.

Utrymme

De flesta läsplattor får plats med microSD-kort och därav så är det inte ett jättestort problem ifall ditt standardutrymme är lågt. Men vill du inte lägga pengar på ett nytt minneskort så kan det vara bra att ha en läsplatta med mycket utrymme direkt så att du slipper rensa den. Men 8GB räcker till tusentals böcker, så ifall du inte har tiotusentals böcker du verkligen måste ha på din läsplatta så funkar standard utrymmet oftast prima.

Läsplatta bäst i test

1. Frontlight 6” Läsplatta

Först ut i vårt läsplatta bäst i test har vi Letto Frontlight som är Adlibris egna läsplatta, och en av marknadens absolut bästa läsplattor. Med en batteritid på upp till en månad och ett utrymme för ca. 4000 böcker så kan man verkligen inte klaga på utrymmet. Ifall du känner att det är för lite kan du sätta i ett microSD för att komplettera standard utrymmet. Läsplattan är 150mm lång, vilket 8mm kortare än iPhone 6s Plus och väger 190 gram som även det är något lättare än 6s plus. Alltså rymmer den i fickan, och den är inte jobbig att bära runt i handen eller i fickan en hel dag.

Letto har en upplösning på 758×1024 pixlar för att inget ska vara pixligt eller vara svårt att se. Har du svårt med ett begrepp eller ett speciellt ord medan du läser? Inga problem! Letto Frontlight har en inbyggd ordbok så att du lätt kan söka upp de ord eller begrepp du undrar över.

Eftersom Adlibris är de som utvecklade Letto har de gjort det möjligt att köpa böcker direkt i din läsplatta. Får du slut på böcker att läsa, inga problem – köp en ny direkt i läsplattan och börja läsa direkt! Dessutom, får du ett par böcker på köpet som medföljer med din sprillans nya läsplatta!

Dock så kan du inte använda dig av externa filer du vill importera, utan du måste köpa böckerna via Adlibris e-bokhandel. Detta är den enda nackdelen vi kan se efter vårt test. Men Adlibris har ett grymt utbud med böcker och de mesta finns där. Du får även specialerbjudanden på äldre böcker.

Letto frontlights pris är enastående. Det är en av de billiga läsplattor som finns på marknaden medan den är en av de bästa läsplattorna på en och samma gång. Därav tycker vi att du inte alls kan bli missnöjd ifall du väljer att beställa hem en Letto Frontlight!

Se priset här!

 

2. Amazon Kindle Voyage 6” Läsplatta

Näst på tur av e-boksläsare är Amazon Kindle Voyage. Produkten skapades av Amazon, vilket är världens näst största e-handel i världen och även de har ett grymt utbud av böcker (många från internationella författare). Så detta är ett perfekt val för dig som är intresserad av böcker från fler länder (Adlibris har fortfarande en del utländska böcker, men de flesta av dessa är från etablerade utländska författare).

Är du en riktig bokmal? Då är detta det perfekta valet. Ifall du köper månadstjänsten Amazon Unlimited, så kan du ta del av miljontals av böcker helt utan kostnad (förutom månadskostnaden)! Du får alltså tillgång till en massvis med böcker, som du kan läsa. Författaren får del av den månadskostnad på ungefär 180kr per månad beroende på hur mycket du läser av just den. Författaren är nöjd, och du får ta del av oändligt med böcker för mindre än 200kr i månaden. Vilket är ungefär kostnaden för en bok per månad.

Det enda negativa de flesta ser med Voyage är dess pris, vilket är mer än dubbelt så dyrt som Frontlight. Men med tanke på det utbudet som erbjuds, med tillgång till miljontals böcker från författare världen över! Det är en engångsinvestering som räcker i årtal, så ifall man slår ut priset på alla de tillfällen du kommer använda enheten så är det faktiskt inte så mycket. Vår testpanel i detta läsplatta bäst i test rekommenderar varmt denna produkt.

Se priset här!

 

3. Kobo Aura One Black 7.8” Läsplatta

Detta är en lite större läsplatta. Den är perfekt för dig när du ligger på stranden eller vill ha med den i ett varmt bad hemma i lägenheten, för den är nämligen vattentät! Alla portar (för laddning och dylikt) är skyddade för vatten utan att du behöver sätta på ett skydd vilket leder till att du snabbt och enkelt kan hoppa ner i badet utan att oroa dig för att den går sönder.

Ljusstyrkan anpassas efter vilken tid på dagen det är vilket gör att du både kan läsa på dagen men också under nattens gyllene timmar. Eftersom det är en läsplatta så är ljuset anpassat för att du ska kunna läsa under längre perioder utan avbrott och det kan man definitivt med denna. Den är skön att hålla och väger ungefär som en lätt bok.

Priset är även här betydligt högre än Adlibris Letto Frontlight, men du får verkligen en toppenprodukt för pengen. Som innan så är detta endast en engångsinvestering vilket leder till att det inte blir så mycket pengar det handlar om när man väl tänker på hur mycket (och länge) man kan ha användning för Kobo Aura One.

Se priset här!

 

Slutsats

Oavsett ifall du läser mycket eller lite, så är läsplattan en perfekt enhet för att få dig själv att läsa mer. Du har tillgång till tusentals, ibland miljontals, olika titlar överallt! Några anser att läsplattor är onödiga ifall du redan har en surfplatta men vi håller inte med. Om man läser länge med surfplattor kan man få ont i huvudet. Då läsplattor har ett speciellt ljus så händer inte detta utan du kan läsa dussintals timmar i rad om du så skulle vilja!

Så ifall du letar efter den bästa läsplattan, så tycker vi att du ska välja någon av alternativen ovan. De är alla perfekta val. De har olika tillgång till olika bokhandlar, vilket gör att de är olika från varandra men annars är de relativt lika och alla är riktigt bra läsplattor.

2 kommentarer

 1. Jeannette

  Hej, finns det någon läsplatta där jag kan ladda ner appen Storytel på. För jag vill läsa på en läsplatta men samtidig när jag t.ex. pendlar till jobbet lyssna på mobilen. Amazon Unlimited har ju det men där finns det ju inte så många svenska böcker.

  • Johanna

   Hej Jeanette!

   Tyvärr går inte detta i dagsläget och jag skulle därför rekommendera dig att köpa en surfplatta i stället. Där kan du använda dig av Storytel genom att ladda ner deras app. Surfplattor har inte samma långa batteritid och enkelhet som en läsplatta, men det är så nära du kan komma att ha Storytel på läsplatta i dagsläget.

   Här hittar du vårt test av surfplattor!

   Mvh,
   Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *