Hörlurar bäst i test 2024 – Hitta de bästa hörlurarna

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. SENNHEISER MOMENTUM ON-EAR I M22. BEATS BY DR. DRE SOLO 3 WIRELESS3. MARSHALL MAJOR II BLUETOOTH
Hörlurar är sedan smartphones hamnade i var mans hand en angelägenhet för de flesta, i alla fall om du är under sextio. Oavsett om du sitter i kollektivtrafiken på väg till jobbet och laddar upp inför en arbetsdag eller tar en promenad så är hörlurar ett måste om du vill lyssna på musik eller poddar. Till följd av detta har marknaden för hörlurar exploderat de senaste åren och nya modeller kommer ut regelbundet. Utbudet känns därför lätt som en djungel.

I följande text presenteras för- och nackdelar med tre mycket populära hörlursmodeller, alla gjorda av tillverkare som har rykte om sig att tillverka gedigna hörlurar. De tre modellerna som har testats
är någorlunda utspridda sett till vilken prisklass de tillhör; två av dem hör till mellanklassen och ett par är i genomsnitt något dyrare.

Alla av dem är dock att betrakta som vardagslurar, det vill säga lurar som passar för den som ställer höga krav på ljudet utan att samtidigt vara villig att lägga enorma summor pengar på ett par hörlurar.

i samarbete med PriceRunner

i samarbete med PriceRunner

i samarbete med PriceRunner

Bra att tänka på inför ditt köp av hörlurar

Så, du funderar på att köpa ett par nya hörlurar. Innan vi går in på själva testet ska vi gå igenom några saker som är värda att fundera igenom innan du bestämmer dig. Det är lätt att glömma detaljer som kan visa sig nog så viktiga senare när du väl sitter där med dina nya hörlurar. Bättre då att tänka igenom dina egna behov och hur mycket pengar du är villig att lägga för att tillfredsställa dem innan du gör ditt köp.

I det här testet tittar vi endast på over- eller on-ear lurar, vilket betyder att det förmodligen är vad du är på jakt efter. Den första frågan att ställa sig inför ett inköp är hur som helst vilken typ av lurar du behöver. Alternativen står mellan proppar och olika typer av kåpor. Proppar är bäst för människor som vill ha ett alternativ som tar lite plats. Ett par proppar ryms som bekant med lätthet i fickan.

De har förstås överlag sämre ljud än modellerna som är over- eller on-ear, men det beror precis som överallt annars hur mycket pengar du är villig att lägga ut. Sennheiser är, bara som exempel, ett märke som släpper högkvalitativa hörlurar av propp-modell.

Ett hörlurar bäst i test strävar alltid efter att hitta de allra mest prisvärda alternativen. Nog är de dyraste modellerna oftast de som allt annat lika är bäst, det allra bästa är dock när man får mest för pengarna. Att vara skeptisk i relation till märkesvaror är utan tvekan sunt.

Man vill betala för prestanda, inte för en logotyp. När det gäller hörlurar så är det dock viktigt att påpeka att många av de lite dyrare märkena kostar mer för att de håller högre prestanda. Det finns förmodligen människor som fortfarande får glädje av hörlurar de köpte på 70- och 80-talen. Skälet till att de fortfarande fungerar är att de är välgjorda och tillverkade för att hålla länge. Så kom ihåg att när det gäller märkena med det bästa ryktet att du inte bara betalar för märket, du betalar också för pålitlighet. Du får vad du betalar för.

Hur väl ljudisolerar lurarna? Det finns få saker som är så irriterande som att behöva skruva upp volymen bara för att dränka ljudet av bussen du sitter på. Dessutom, om lurarna inte ljudisolerar väl och du hör till dem som tycker om att lyssna på höga volymer så befinner du dig helt plötsligt i en situation där inte bara du utan också dina grannar på bussen får njuta av samma musik som dig.

Välisolerade lurar kommer också spara batteri när du inte behöver skruva upp volymen för att höra. Kika lite extra på om lurarna du funderar på att köpa är öppna, halvöppna eller slutna. Öppna modeller låter mer naturliga men låter också mer för människor omkring dig, slutna lurar låter mindre men låter i motsatt riktning mindre naturliga och lägger större tyngdpunkt på basljud.

Vi vill i detta bäst i test av hörlurar slå ett slag för att du tittar extra på hörlurarnas frekvensomfång. Hur brett frekvensomfånget är avgör i slutändan hur många detaljer lurarna kommer vara förmögna att återge. En grundläggande rekommendation är att frekvensomfånget ska ligga mellan 10Hz till 25000Hz, någonstans runt det och du har ett par ljudmässigt bra hörlurar. Titta också på själva ljudkurvan, många lurar för vanliga musiklyssnare har en U-form på frekvenskurvan.

Det betyder att bas och höga frekvenser accentuerats på bekostnad av mellanregistret. Det ger ett ljud som låter attraktivt men som inte är lika trovärdigt som ljudet hos ett par lurar med en plattare kurva. Du kommer som lyssnare helt enkelt att missa en del av innehållet i musiken. Det är i slutändan en fråga om tycke och smak hur ärlig man vill att musikupplevelsen ska vara.

Brusreducering har blivit väldigt populärt de senaste åren, med lurar som på ett nästan magiskt vis klarar av att få bort snart sagt alla ljud du annars skulle hört i omgivningen. Så fantastiskt som det kan vara så är vår rekommendation att du inte köper brusreducerande hörlurar om du samtidigt inte är villig att betala för tekniken. Om du vill ha brusreducering så får du vara beredd att betala för det.

Slutligen, en teknisk detalj som ofta glöms bort. Titta vad lurarna och den enhet du ska använda för att lyssna på har för impedans. Impedans mäts i ohm och du får det absolut bästa resultatet om impedanstalet i lurarna matchar det du har i din enhet. I realiteten så innebär skillnad i impedans att du kommer att vara tvungen att kompenserar genom högre ljudvolymer, vilket i sin tur gör ljudkvaliteten sämre och mindre detaljerad.

Läs också: Handlasmart.se ger tips om hur du ska välja trådlösa hörlurar

Hörlurar bäst i test

Med det sagt så börjar vi detta bäst i test av hörlurar. Vi tittar på ljud- och byggnadskvalitet, utseende samt komfort och tar upp andra funktioner som sticker ut med respektive lur. Alla lurarna är kompatibla med Android-telefoner och iPhones.

Sennheiser Momentum On-Ear i M2

(https://ulrikkelund.com/rekommenderar/horlurar/)
Vi börjar med ett par hörlurar som prismässigt ligger i mitten av de tre. Sennheisers Momentum-serie har ett gott rykte om sig att vara välbyggda, ha välbalanserat ljud och alla finesser man kan förvänta sig av ett par hörlurar i den här prisklassen. Det här är upplaga två i serien och de sägs ha uppdaterat ljud och bättre komfort än förlagan.

Konstruktionsmässigt märks det redan när vi fått ut hörlurarna ur förpackningen att det här är ett par lurar av hög kvalitet. Plastgjutningar och metalldelar känns släta och fina vilket ger ett påkostat intryck. Att de dessutom är väldigt vackert designade är knappast någon nackdel heller.
För den som letar efter ett par lurar som är lätta att ta med sig så går det att vika ihop dessa lurar. Det gör dem

ändå inte nätta nog att kunna bära med sig i en normalstor ficka men de hamnar ändå i storleksordningen att de ryms i en mindre väska.

Öronkåporna är klädda i ett mjukt tyg som ger en len känsla mot huden. Med lurarna väl satta på huvudet kan vi konstatera att de mycket riktigt känns mer bekväma än sin förlaga. Du kommer fortfarande att känna ett visst tryck efter att ha haft på dig lurarna någon timme eller så, men det skiljer sig inte på något sätt mot hur den här typen av hörlurar brukar kännas.

Ljudet då? Sennheisers Momentum-lurar levererar ett ljud som varken är överdrivet detaljrikt eller bastungt. Vad de däremot åstadkommer är ett varmt och kompakt ljud som de flesta lyssnare förmodligen skulle trivas med. Frekvensmässigt skär de, precis som de flesta lurarna av det här slaget, lite i mellanregistret och accentuerar basen och diskanten.

Dock inte på en nivå som gör att den musikaliska upplevelsen blir dramatiskt obalanserad. Det gör dock att detaljrikedomen blir lidande, men vad lurarna missar i detaljrikedom tar de igen i ett varmt ljud som gör musik trivsam att lyssna på.

Det är med andra ord inte rätt typ av lurar för den som vill ha ett stort, öppet ljud eller för den som vill ha ett så ärligt ljud som möjligt. Här får man istället ett par lurar som kamouflerar brister i viss musik – men som samtidigt gör det bra. En nackdel med det kompakta ljudet är att de efter en längre tids lyssning känns smått klaustrofobiska, det uppstår helt enkelt ett behov av att vila öronen.

Ett problem som förstärks av att lurarna är slutna. Det är dock ingenting som är unikt för just dessa lurar utan någonting som präglar i stort sett alla slutna hörlurar.

  • I detta hörlurar bäst i test landar vi i slutsatsen att detta är ett par mycket vackra och välgjorda hörlurar för sin prisklass. De låter mycket, mycket bra på ett sätt som är på gott och ont beroende på hur du som lyssnare vill avnjuta din musik. Om du är en audiofil som är noggrann med att dina lurar är transparenta så gör du bäst i att leta någon annanstans. Hela grejen med de här lurarna är att musik ska vara njutbar snarare än äkta. Om det är okej för dig så är det här lurarna för dig. Att de dessutom är snygga och ser ut att vara betydligt dyrare är kanske oviktigt, men det gör sannerligen inte saken sämre.

Beats by Dr. Dre Solo 3 Wireless

Hörlurar

I detta bäst i test av hörlurar representerar Beats by Dr. Dre Solo 3 Wireless premiumklassen. De är med andra ord riktade mot den som är villig att betala lite mer för sina hörlurar.

Den första saken vi ska säga om de här lurarna är att du förmodligen har sett dem. Designen är vid det här laget välbekant då Beats har använt i princip samma design för alla sina lurar. Sett till designen är det lätt att låta sig luras, de här är som sagt lite dyrare men ser inte nödvändigtvis ut att vara det. Speciellt om man jämför med Sennheiser-lurarna som till ett billigare pris lyckats få till ett par lurar som verkligen ser påkostade ut.

Vadderingen i kåporna och på huvudbandet är av fejkläder som knappast övertygar någon. Men sak samma, så länge de sitter stabilt och bekvämt på huvudet så spelar såna saker mindre roll. Väl satta på huvudet så kan vi konstatera att så är fallet. Huvudbandet fördelar trycket över huvudet på ett bra sätt och lurarna klämmer åt utan att vara obekväma till en början.

De sitter med andra ord stabilt, de är uppenbarligen tillverkade med en mer aktiv livsstil i åtanke. Du kan ha på dig lurarna under joggingturen utan att de trillar av. Nackdelen med att de sitter såpass tight är att du kommer att känna ett behov av att vila huvudet efter längre tids användning.

Beats är som namnet avslöjar trådlösa men en 3,5 mm kabel följer med i förpackningen för användning om batterierna dör när man inte har någon möjlighet att ladda dem. Batteriernas livslängd ligger runt 20 timmar.

Lurarna är imponerande lättanvända tillsammans med telefoner. Rent tekniskt är de bland de bättre trådlösa lurarna vi någonsin provat – de tappade inte kontakten med vår Android-telefon en enda gång. Inte ett enda skrap eller rasp av typen som ibland uppstår med trådlösa lurar, och detta var när vi använde lurarna under rörelse.

Vi har som sagt att göra med ett par tekniskt sett mycket bra lurar men tyvärr lyckas de ljudmässigt inte riktigt leva upp till priset. De här är för den som tycker om bas, mycket bas, ännu mer bas. Det ska sägas att det inte nödvändigtvis är något dåligt, men det är också väldigt beroende av vilken typ av musik man i första hand lyssnar på.

Om man uteslutande lyssnar på hip-hop eller andra bastunga genrer så är det kanske i sin ordning, men det är inte rätt hörlurar för den som har bred musiksmak.

Att det är sådan emfas på basen sker tyvärr på bekostnad av andra frekvenser och resulterar i ett par lurar som saknar dynamik. Snedfördelningen blir tillräckligt tydlig för att det ska märkas inom alla genrer som inte lägger tyngdpunkten på bas, trist nog är inte basen tillräckligt distinkt heller för att resultatet ska bli njutbart.

  • I detta bäst i test landar vi i slutsatsen att detta är hörlurar för den som vill ha ett par stryktåliga lurar för en aktiv livsstil. Rent tekniskt fungerar lurarna alldeles utmärkt, den trådlösa uppkopplingen är som vi konstaterat helt felfri. Ljudet älskar eller hatar man, det beror helt och hållet på vilken typ av musik man lyssnar på. Den som vill ha mycket bas kommer knappast att bli besviken.

Marshall Major II Bluetooth

(https://ulrikkelund.com/rekommenderar/horlurar/)

Sist ut i detta bäst i test av hörlurar hittar vi ett par hörlurar av Marshall, annars mest berömda för sina gitarrförstärkare. När det gäller hörlurar har de en kort tradition bakom sig av solida och välgjorda hörlurar för en bredare publik. Här ett par trådlösa lurar i budgetklassen.

Designmässigt retro och gediget byggda så ger de intrycket av att kosta mer än vad de i själva verket gör. Lurarna har lånat många av detaljerna som gjort Marshalls gitarförstärkare såpass ikoniska som de är.
Kåpornas tryck över öronen är att betrakta som medium jämfört med andra lurar, i klartext betyder det att de sitter bekvämt 1-2 timmar innan trycket börjar upplevas som obehagligt.

Också här medföljer en kabel att använda ifall batterierna dör. Den kommer troligtvis inte att behövas. Batteriernas livslängd ligger på runt 30 timmar och vi lyckades faktiskt inte under vårt test ladda ur dem. Extra funktionalitet inkluderar en knapp på sidan av en av kåporna som låter dig svara på samtal samt spela och pausa musiken.

Ljudkvaliteten för samtal är god men bättre för dig som mottagare än för den du pratar med. Det är inte nödvändigtvis någon viktig detalj i sammanhanget då man knappast köper ett par såna här lurar för att få tillgång till den bästa samtalskvalitéten.

Vad som däremot är viktigt är självklart hur de låter när man lyssnar på musik. Ljudmässigt passar Marshalls Major II bäst för hip-hop och elektronisk musik utan att vara lika dominanta i basen som Beats. Det måste sägas att det är smått ironiskt att ett varumärke som är så intimt förknippat med rockmusik har tillverkat ett par lurar som inte riktigt lämpar sig för den genren.

Det må vara som det är med det. Snarare än att som Beats boosta de allra lägsta basfrekvenserna ligger tyngdpunkten här någonstans i det övre basregistret. Det är obalanserat och inte någonting för audiofilen men har onekligen en förmåga att framhäva de bästa sidorna i vissa typer av musik. Noterbart är att vi upplevde det som att lurarna lät något bättre om man använde sig av den medföljande reservkabeln.

Bluetooth-uppkopplingen är att betrakta som genomsnittlig, där de under vårt test under korta ögonblick tappade kontakten med vår Android-mobil. Det var dock inte värre än att det inträffade under sammanhang som få lurar skulle klara av. Sammantaget varken bättre eller sämre än jämförbara hörlurar i samma prisklass.

  • Helhetsintrycket för detta bäst i test av Marshalls Major II är att detta är ett par prisvärda lurar som passar för den som tycker om retrodesign, hip-hop och elektronisk musik. Den gedigna batteritiden gör dem till lurar som passar för långresan, för den som helt enkelt ofta befinner sig i situationer där det är dålig tillgång på eluttag. Om batterierna ändå skulle ladda ur så finns alltid kabeln att tillgå som nödlösning (om det inte är så att du liksom oss körde med kabeln hela tiden på grund av det bättre ljudet).

Slutomdöme

Om det var något av hörlursparen som förtjänade kritik med hänsyn till pris, kvalitét och ljud så var det Beats. Inte bara var de det dyraste paret i det här testet, de gav också ett ganska fattigt intryck sett till hur de var byggda och presterade ljudmässigt utifrån vad man rimligtvis skulle kunna förvänta sig av prislappen.

Därmed inte sagt att de absolut inte skulle vara värda att ta i beaktande, bara det att deras målgrupp är tämligen begränsad. Det kan inte nog understrykas att du nästan måste lyssna på en viss typ av musik för att kunna få glädje av lurarna. Till deras fördel ska sägas att de rent tekniskt var överlägsna, bättre bluetooth-uppkoppling går knappast att få – men det är trots allt ett par hörlurar, och det är till sist hur de låter som är det viktigaste.

Andraplatsen går till Marshall, men det är en andraplacering som ligger ganska långt över tredjeplatsen. De var utan tvekan bättre och mer välbalanserade i ljudet än Beats och gav också ett betydligt bättre intryck sett till själva konstruktionen.

Att de har en såpass imponerande livslängd på batterierna gör dem till det här testets arbetshäst. 30 timmar, förmodligen längre om man inte lyssnar på musik på alltför hög volym gör att man i de allra flesta fall troligtvis aldrig kommer att behöva använda den medföljande reservkabeln (som sagt, om du inte skulle råka trivas med ljudförbättringen den innebär).

Testvinnare i detta bäst i test blir därför Sennheiser. De var inte bara ljudmässigt bäst, Sennheiser har också lyckats åstadkomma ett par hörlurar som kvalitétsmässigt ger intrycket av att hålla under lång tid framöver, och är, som bonus, tveklöst det par som var absolut vackrast att titta på i detta test. För den som är intresserad av ett par lurar som dels är sköna att lyssna på och som också inte heller skäms över att få blickarna riktade mot sig är de därför ett självklart val.

Till sist, glöm inte bort att testa och känna på olika hörlurar. De bästa priserna för ny elektronik får man utan tvekan online, , men det finns samtidigt inte någonting som förhindrar en från att testa hörlurarna ute i butik. Det sista och viktigaste omdömet om ett par hörlurar och för om de är värda att köpa eller inte utgörs av ditt egna. Alla har vi vårt eget sätt att lyssna på musik, och vad som känns vackert för någon gör det kanske inte för någon annan.

Detta bäst i test tackar därmed för sig och hoppas att dina nya hörlurar ska bringa mycket glädje!