Termos bäst i test 2023 – Hitta den bästa termosen

av
1. VILDMARK KOMPAKT BORSTAD 1,0L2. XANTIA PUMPTERMOS 2,2L3. STELTON EM77 TERMOSKANNA 1L

När det är kallt ute och man vill ta med sig matsäck och varm choklad, te eller kaffe, är en termos den produkt som håller värmen bäst. Dock beror det naturligtvis på vilken sorts termos det är, d.v.s. hur bra kvalitet den har.

Många av oss har förmodligen redan varit med om halvljummet sliskigt kaffe i en termos som inte klarar av förväntningarna, alternativt en termos eller termoskanna som är helt omöjlig att öppna eller har en knasig funktion när man ska hälla upp som gör att hälften rinner utanför.

Både utbudet och prisnivåerna på termosar varierar kraftigt, trots att de på ytan är mycket lika varandra. Men det kan skifta mycket i hur bra de håller värmen på drycken samt hur stöttåliga de är. Det sistnämnda är bland det viktigaste man ska undersöka när man testar termosar.

Både när man gör termos bäst i test eller termoskanna tester, så är bland det första man gör, att testa hur termosen klarar ett fall. Om vi talar om sämre termoskannor eller termosar, kan locket och termosen lätt separeras eller dryck läcka ut. Ibland kan det gå så långt att man inte ens får upp termosen längre.

Olika typer av termosar

En termos kan se ut på huvudsakligen två olika sätt och komma i massor av storlekar och färger. Termosar är vanliga under utflykter med familjen eller vänner och när vintern börjar smyga sig på, så är det extra gott att ha en termos med varm choklad i ryggsäcken som man tar fram under en paus i skidspåret.

Termosar kan dock användas precis som en kaffemugg som man tar med sig. Många kokar sitt eget kaffe och häller i för att ta med till jobbet. På så vis får man det kaffet man älskar mest och vi svenskar är ju lite kinkiga när det gäller kaffe.

En termoskanna är också en mycket lämplig kaffekanna som man kan ha hemma när man får besök som gärna dröjer sig kvar några timmar. Koka kaffet och häll det i kannan som ser ut som en vanlig kaffekanna och låt kaffet vara i. Då håller det värmen och kan serveras utan att du behöver springa och koka mer kaffe eller gå in i köket för att fylla på dina gästers koppar. Termoskannan kan stå på bordet och folk kan därmed servera sig själva.

De termosar som brukar hålla värmen extra bra, anses vara ståltermosarna. Där har många modeller hållit värmen med över 90% efter några timmar i skogen i minusgrader. Däremot kan det ibland vara lite sisådär med användarvänligheten och ergonomin.

När du införskaffar en ny termos, är det en bra idé att du tar med dig din ryggsäck så att du ser att termosen passar i den om du ska köpa en stor modell. Dessutom kan det vara bra att testa att öppna och stänga den några gånger för att se att ingenting hakar upp sig.

Termosar brukar ha tre typer av korkar eller skruvanordningar. Dels den traditionella skruvkorken, dels pop-up korken eller snäpp-öppningen. Den enklaste att hantera och den lättaste att servera med är pop-up korken som även barn kan använda.

Materialet på termosar brukar också variera även om de mest använda och populära termosarna/termoskannorna är av rostfritt stål. Det finns också de äldre varianterna av plast som har en glasinsats för att hålla drycken varm. Dock håller de vanligtvis inte värmen lika bra som stål.

Termosar görs även som muggar idag, då många tycker om att ta en kopp kaffe på stående eller gående fot. En muggtermos är mindre och ser ut som en kaffemugg att ta med när man till exempel besöker en kafékedja och köper kaffe att ta med.

Sist men inte minst, får vi inte glömma bort de behändiga mattermosarna som är lite större och bredare än dryckestermosarna. Här bevarar du givetvis mat som ska hållas varm. Den enda nackdelen med en mattermos är att all mat blandas upp. Det finns alltså inga avskilda “väggar” för att exempelvis separera kött från grönsaker.

Att tänka på när man använder en termos

En termos är främst avsedd för att hålla varma drycker varma, men de klarar även av att hålla kalla drycker nedkylda under en längre tid. Tänk dock på att aldrig någonsin hälla i kolsyrade drycker i en termos för då kan den explodera. Håll dig istället till juicer och saftdryck och undvik bubblor.

Eftersom de flesta gillar att värma kaffe och choklad att ha i termosen på utflykter, så bör också termosarna vara utrustade för att anpassas till dessa drycker. Men tyvärr brukar just kaffe och choklad lämna efter sig en hinna som måste rengöras inne i termosen efter varje användning. Annars får du snart en äcklig beläggning som gör att du måste köpa en ny termos.

Termos bäst i test

Nu följer ett litet bäst i test av termosar och termoskannor. Vi har testat att använda tre typer av termosar och sett till deras användarvänlighet, risk för läckage och hur bra de håller värmen. Även andra saker som design har vi tagit med för dem som tycker att det är viktigt. Så innan du beger dig ut på skidorna eller med ryggsäcken i högsta hugg för att ge dig ut på vandring; läs igen detta test för att se vilken termos som lyser upp din dagsutflykt.

1. Vildmark Kompakt Borstad 1,0l

Vi börjar termos bäst i test med att presentera denna typiska termos som passar utmärkt till vildmarksliv eller bara till en simpel utflykt. Det är den allra billigaste termosen men också den vanligaste. Termosen rymmer 1 L och kommer i rostfritt stål med en mugg ovanpå.

Inuti har den en skruvkork och den levereras även med en extra mugg om ni skulle vara två. Produkten håller värmen i 6 timmar och kylda drycker i 20 timmar.

Den håller faktiskt värmen bra men kan läcka lite om man tappar den, så kvaliteten kunde vara något bättre. Men man kanske inte kan förvänta sig det bästa av en så billig produkt.

Se priset här!

2. Xantia pumptermos 2,2L

I den här termosen kan du få ned rejält med dryck, oavsett om den är varm eller kall. Termosen är stor och rymmer 2,2 L och kommer utrustad med en pumpanordning för servering.

Detta är mycket bra eftersom du inte riskerar att bränna dig. Den har också ett smidigt handtag om du vill bära den i handen. Termosen är av rostfritt stål och lämpar sig mycket bra vid större utflykter med mycket folk eller för hemmabruk när du vill hålla kaffet varmt utan att gå ut och in i köket och fylla på.

Nackdelen är att den är lite stor och passar därför inte så bra i ryggsäcken en längre tid. Dock är den prisvärd och klarar fall mycket bra. Inget läckage!

Se priset här!

3. Stelton EM77 Termoskanna 1L

Denna guldklimp (bokstavligt talat på grund av sin vackra färg) är vår lilla dyrgrip och snygging i vårt termos bäst i test. Det är en termoskanna som är oerhört stilren och snygg och passar därför mycket bra till servering i finare sällskap.

Termosen/kannan kommer i mässing och designades 1977 av Erik Magnussen. Därför räknas den till den lite finare varianten av termosar och trots att den är så dyr, är den fortfarande mycket populär.

Inuti är termosen av rostfritt stål med glasinsats som kan bytas ut och utanpå kan man få den i tre olika metalliska färger. Det gör den också till en utmärkt present till bröllop eller födelsedagar. Men håller den vad den lovar?

Faktum är att den är mycket bra på att hålla värmen eller kylan. Dock är den till för att samtidigt pryda bordet så om den råkar vara med om ett hårt fall, kan den läcka. Locket är ett skruvlock med ytterligare ett tunt vipplock utanpå. Därför kan den också läcka om man skulle tappa den.

Steltons modell är således kanske inte den ultimata termosen att ta med på bergsbestigning eller ute i skidbacken. Vill du köpa samma modell till ett billigare pris, kan du skaffa plast-varianten i samma design.

Se priset här!

Summering

Det finns som sagt många olika varianter av termosar med olika lock och öppningsfunktioner. Vi ansåg att termosen med pumplocket var den bästa i testet, trots att den var lite stor och otymplig. Dock var det den mest tåliga och hållbara modellen och vill man ha en mindre termoskanna med pumplock kan man givetvis skaffa en 1-liters.

Allt beror på när och var du ska använda din termos. Vår billiga första testmodell klarade också av att hålla värmen ordentligt och är det bara en enkel utflykt du vill göra utan ömtåliga designprylar, så ska du givetvis skaffa den. Detta är en bra termos om ni bara är två eller om du är själv och vill ha gott om plats i ryggsäcken.

Då är 2,2- literskannan lite för stor. Men om ni är ett större sällskap med barn, så kan vi rekommendera Xantias modell som är enkel att servera med och som verkligen håller din dryck varm/kall länge. Den är stabil och robust och står stadigt på de flesta grunder. Och när du förflyttar dig, kommer det ergonomiska handtaget väl till hands. Ett stort plus till det faktum att du inte riskerar att bränna dig när du häller eftersom du bara behöver trycka ovanpå locket.

Hoppas att du har haft glädje av detta termos bäst i test och lyckat till på utflykten!