Fästingplockare bäst i test 2024 – Hitta den bästa fästingplockaren!

av
1. Guard Fästingborttagare2. O’Tom Fästingplockare3. Fästinglasso Trix
Guard FästingborttagareO'Tom FästingplockareFästinglasso Trix

Sommarsäsongen är på ingång och vandring och promenader i skog och natur är då för många en självklarhet. Det finns dock någonting som kan förstöra en heldag i skogen, nämligen fästingen och dess kliande bett. Vad kan du göra om olyckan väl är framme och vilken slags fästingplockare kan snabbt och enkelt få bort det lilla krypet från din kropp?

Vi har letat fram den bästa fästingplockaren 2024 som hjälper dig att hålla dig säker under dina utomhusaktiviteter!

Topp 3 Bästa fästingplockare 2024

1. Vår vinnare! Guard Fästingborttagare

GUARD Fästingborttagare 1ST

·   Vinkel: Kofotsmodell

·  Material: Rostfritt stål

·   Passar för: Människor och djur

Guard fästingborttagare är vår absoluta favorit och en överlägsen vinnare på vår lista! Med den kofotliknande modellen är denna fästingplockare ett av de säkraste och mest effektiva sätten att ta bort obehagliga fästingar på. En fästing bör alltid avlägsnas från kroppen så fort som möjligt efter att den upptäckts.

Genom att använda denna plockare kan du genast komma runt hela fästingkroppen på första försöket och dra loss den säkert. Detta alternativ fungerar perfekt för att avlägsna fästingar från barn då kofotsmodellen verkligen får ett fast grepp om fästingens kropp.

Denna fästingplockare är gjord av rostfritt stål, vilket är mycket hållbart och robust material för fästingplockare. Med en plockare i stål kan du vara säker på att redskapet håller mycket längre, till skillnad mot andra material som exempelvis plast. En något viktig notering är dock att du alltid desinfekterar ditt redskap efter att du använt det.

Denna fästingplockare är enligt vår mening det bästa alternativet både för dig själv, men även för ditt husdjur gällande effektivitet och material. Vi rekommenderar därför Guard plockare för alla naturälskare som vill ha en säker fästingborttagare i sitt hem!

Se priset här!

O'Tom Fästingplockare2. O’Tom Fästingplockare – Pack i två storlekar!

·       Vinkel: Kofotsmodell

·       Material: Plast

·      Passar för: Människor och djur

O’Tom fästingplockare är den kofotsformade fästingplockaren som är utformad för att få ett bra grepp om fästingen för säker borttagning. Plockaren är gjord i plast och med hjälp av dess konstruktion kommer plockaren på ett enkelt sätt under hela fästingkroppen. Detta gör att plockaren på ett effektivt sätt kan få bort hela fästingen på ett försök.

Det som vi gillar lite extra mycket med denna fästingplockare är att den levereras i två olika storlekar för att på ett smart sätt kunna matcha fästingens storlek. Med endast ett verktyg i en storlek kan det bli svårare att knipsa bort fästingen beroende på dess storlek. Med en större och en lite mindre plockare kan O’Tom avlägsna den allra minsta fästingen utan några som helst problem.

O’Tom fästingplockare har fått mycket bra kundrecensioner där några till och med hävdar att det är den bästa fästingplockaren de någonsin haft. Vi kan därför starkt rekommendera denna plockare både för fästingborttagning på såväl människor som djur!

Se priset här!

Fästinglasso Trix3. Trix Fästinglasso– Det pennliknande instrumentet! 

·       Vinkel: Rak, pennliknande modell med ögla

·       Material: Plast

·       Passar för: Människor och djur

Detta alternativ har en lite annorlunda konstruktion än våra andra favoriter. Trix fästinglasso är ett pennliknande instrument där du genom att trycka på pennans klickfunktion får ut en liten ögla som fångar fästingen så att den snabbt kan dras bort från huden.

Med Trix kan du därför på ett snabbt och effektivt sätt ta bort fästingar så fort de upptäckts. Med en lassofunktion minimerar du risken för infektion efter borttagning och ser till att ingen del av fästingen sitter kvar på kroppen. Detta alternativ kräver en del precision för att positionera öglan rätt, men när du väl fått in den rätta snitsen är detta alternativ ett bra val för säker borttagning.

Trix kan användas både på människor och husdjur, men se till att ditt djur ligger helt stilla när du ska avlägsna fästingen för att få rätt grepp så att öglan hamnar runt hela fästingen innan du drar bort den. Eftersom detta alternativ kräver mer noggrannhet är det kanske inte den ultimata plockaren för att ta bort fästingar från barn.

 Med en tredje plats på vår lista kan vi garantera att Trix är en pålitlig fästingplockare med en lite nyare teknik för säker fästingbortaggning!

Se priset här!

Vem behöver en fästingplockare?

En fästingplockare är ett redskap som alla egentligen bör ha hemma i badrumsskåpet. De tar inte stor plats och är också billiga att införskaffa. Det är ett bra köp, då det kan hända att du drabbas av ett bett, även om du inte är en van friluftsmänniska som spenderar mycket tid utomhus. Det kan i vissa fall räcka med en picknick en varm sommardag för att fästingen ska hitta och suga sig fast på din kropp.

För barn som är ute och leker utomhus är det vanligt att fästingen klamrar sig fast på kroppen. Ta därför en god titt på hela ditt barns kropp efter lek i skog och natur för att upptäcka fästingen så fort som möjligt. För djurägare är en fästingplockare också ett viktigt redskap. Både katter och hundar kan få fästingbett när du är ute med dem, och även om det är ganska ovanligt, kan ditt djur också drabbas av TBE.

I fästingtäta områden som exempelvis Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter är det extra viktigt att du har en fästingplockare hemma, även om du inte befinner dig i skog eller högt gräs ofta. De flesta av Sveriges TBE och Borreliafall kommer från just dessa områden. Om du vet att du spenderar mycket tid i naturen och bor i ett riskområde kan det också vara en bra idé att vaccinera dig mot TBE.

3 vanliga frågor om fästingar och fästingredskap:

1. Vad händer om du blir biten av en fästing?

I de flesta fall är fästingbett ofarliga, men obehagliga att få. Vid ett fästingbett blir du ofta röd kring bettet och det kan även börja klia. Har du riktigt otur kan du få i dig smittoämnen från fästingen som  kan leda till sjukdomar som Borrelia eller TBE som också kallas för fästingburen hjärninflammation.
Sök vård om du en tid efter bettet upplever svår huvudvärk, ansiktsförlamning eller stor nackstelhet.

2. Vilka andra fästingprodukter kan vara bra att ha hemma?

Innan du beger dig ut i naturen kan du med fördel spraya kroppen med fästingspray. Detta är en effektiv och naturbaserad produkt som gör att fästingen inte vill bita sig fast på din kropp. För djur kan ett bra alternativ vara att köpa ett fästinghalsband som du har runt ditt husdjurs hals. Detta halsband gör att fästingar inte trivs på djuret och inte heller biter sig fast.

Har du fått ett fästingbett kan en fästingfrysare också vara ett smart verktyg som fryser ned fästingen innan den avlägsnas för en säkrare borttagning.

3. Hur kan du minska risken för fästingbett?

Genom att bära täckande klädsel kan du skydda dig mot fästingbett. Du kan även bära mörka kläder för att minska risken för att fästingen ska dras till dig när du är ute i högt gräs eller i skog. Med strumpor och heltäckande skor som exempelvis stövlar kan du känna dig säkrare med att fästingen inte kan klamra sig fast på din kropp. Samma gäller för er med barn som oroar er för att fästingen ska bita fast p åert barns kropp.

En god idé är att alltid kontrollera kroppen efter fästingar när du har varit utomhus. Genom detta tips kan du hitta fästingar på kroppen innan de hunnit bita sig fast. 

Så väljer du den bästa fästingplockaren efter behov!  

Innan du börjar leta efter vilken sorts fästingplockare du bör köpa är det bra om du först funderar över vilket material och vinkel din plockare ska ha. Du bör även välja fästingplockare beroende på om den ska vara speciellt anpassad för djur eller människor. Det finns många olika fästingplockare på marknaden att välja mellan, och även andra fästingtillbehör och produkter som håller fästingarna borta. 

Är du ute mycket i skogen, promenerar i högt gräs och bor i ett område där fästingar trivs är det jätteviktigt att du har en fästingplockare hemma ifall du skulle drabbas. Har du inte det och har otur kan du råka ut för sjukdomar till följd av fästingbettet. Ju snabbare du får bort fästingen från kroppen, desto mindre är sannolikheten att du får smittoämnen i kroppen.

Det finns fästingplockare i ett flertal olika material – allt från plast till rostfritt stål. Beroende på din budget kan du därför med fördel tänka på hur hållbar du vill att din fästingplockare ska vara. En fästingplockare i exempelvis rostfritt stål är ofta ett lite dyrare alternativ än de gjorda i plast, men de kommer även med största sannolikhet hålla längre i det långa loppet.

Vi har valt att jämföra olika fästingplockare och modeller mot varandra, och tagit med plockare i olika prisklasser. Vi har även lagt vikt på plockarens utseende, material och användarvänlighet när vi gjort våra val. För att komma fram till våra resultat har vi läst kundrecensioner och kikat på topplistor som redan har gjorts inom ämnet.

Vår undersökning har visat på att fästingplockare i rostfritt stål är de mest hållbara och en plockare i kofotsmodell är de absolut lättaste att använda. Har du ingen tidigare erfarenhet av att plocka bort fästingar kan detta vara ett gott alternativ.

När du har bestämt dig för vilken slags fästingplockare som passar dig och ditt hushåll bäst kan du börja jämföra priser och modeller mot varandra. Vi rekommenderar dock att du gör en ordentlig undersökning och ställer olika sorter mot varandra innan du gör ditt slutgiltiga val.

Hur bör du använda din fästingplockare på bästa sätt?

För att din fästingplockare ska kunna utföra sitt jobb ordentligt är det viktigt att du vet hur du tar bort fästingar för att vara säker på att hela fästingen följer med pincetten.

Ett vanligt misstag som många gör är att de fäster plockaren runt fästingen och vrider åt ett eller annat håll för att fästingen ska släppa taget. Detta kan dock resultera i att hela fästingen inte lossnar under ett försök. Det är därför en bra att ta tag om fästingen så nära huden du kan, och långsamt dra rakt upp.

Med en kofotsmodell är det lättare att få ett ordentligt grepp om fästingen och få bort hela samtidigt. Om det finns en del kvar av fästingen i huden kan du låta det vara. Kroppen brukar nämligen kunna stöta bort det själv. Tvätta alltid rent bettstället med vatten och tvål eller desinfektionsmedel.

Vilken fästingplockare du än föredrar hoppas vi att denna artikel varit till hjälp för att på ett säkert och snabbt sätt plocka bort de otrevliga krypen på!