Bästa svampkniven 2024 – Hitta en riktigt bra svampkniv med borste för dina turer i skogen!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Vårt vinnare! Porcino svampkniv med handtag i snidat bokträ2. Sagaform Svampkniv ? fodral du kan sätta fast i bältet3. Opinel Svampkniv N08 Natural ? av kvalitativt stål
Vårt vinnare! Porcino svampkniv med handtag i snidat bokträSagaform Svampkniv ? fodral du kan sätta fast i bältetOpinel Svampkniv N08 Natural ? av kvalitativt stål
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa svampkniven 2024 – Att plocka svamp är en rolig och gratis sysselsättning som dessutom gör att du kommer hem med en korg full av kantareller och andra svampar som du kan äta. Inför svampsäsongen är det därför en god idé att införskaffa dig rätt verktyg som gör det lättare för dig att plocka och rensa svampen direkt. Vilken typ av kniv är att föredra och vilka funktioner bör den ha?

Vi har listat årets bästa svampknivar, perfekta att använda för svampplockning och till nästa middagsbjudning med svamp!

Topp 3 svampkniv bäst i test 2024

1. Vårt vinnare! Porcino svampkniv med handtag i snidat bokträ

 • Material: Rostfritt stål
 • Längd/djup: 19 cm
 • Färg: Brun

Är du svampintresserad och är ute efter en kvalitativ kniv som är speciellt anpassad för svampplockning kan du sluta leta nu! Den italienska tillverkaren Legnoart har tagit fram svampkniven Porcino som har ett elegant snidat handtag i bokträ. Det betyder att ingen kniv är den andra lik!

Detta på grund av att Legnoart har valt bort löpande-band-tekniken och skapar istället äkta handgjorda hantverk. Du får därför en svampkniv i exklusiva och unika trädelar, som förutom att ha en otroligt säregen design även är gjord av kvalitativt rostfritt stål. 

Bladen på kniven har en fågelnäbbsform som är fördelaktig och standard för bra svampknivar. På bakre delen av kniven har du en svampborste som gör att du kan borsta bort skräp och smuts från dina svampar när du plockar dem. Knivbladet kan även fällas in i handtaget så du alltid bär din kniv säkert i fickan.

Porcino levereras i en stilig gåvoask och är den perfekta presenten för den som söker en svampkniv utöver det vanliga!

Se priset här!

2. Sagaform Svampkniv – fodral du kan sätta fast i bältet

 • Material: Rostfritt stål
 • Längd/djup: 140 mm
 • Färg: Valnötsbrun

På andra plats har vi en klassisk svampkniv designad i valnötsbrunt och med ett skaft av rostfritt stål. Sagaform svampkniv är ett fint alternativ för den vana svampplockaren som behöver en liten och kompakt kniv som verkligen går att lita på.

Även detta val har ett knivblad i fågelnäbbsform så du på lättaste sätt kan knipsa av svampen under skogsturen. Sagaform har en effektiv svampborste i nederkanten och en linjal på skaftet där du lätt kan mäta upp svampen vid behov. Kniven är hopfällbar och passar därför de flesta fickor.

En extrafunktion som denna svampkniv sitter på är att den kommer med ett tillhörande fodral som du kan knipsa fast på ditt bälte. På så vis har du alltid kniven nära till hands och slipper ta fram och lägga tillbaka den i fickan under rundturen. Ett smart och effektivt val helt enkelt!

3. Opinel Svampkniv N08 Natural – av kvalitativt stål

 • Material: Sandvik 12C27-stål
 • Längd/djup: 8 cm
 • Färg: Ljust trä

Näst på tur har vi en svampkniv på endast 8 centimeter från märket Opinel. Även denna kniv är ett bra val för svampturen. Svampkniv N08 Natural är en kombinerad kniv och borste med ett bekvämt handtag i bokträ.

Kniven är gjord av rostfritt stål och det näbbformade knivbladet är både vasst och praktiskt för att snitta svampen på rätt längd. Baksidan av knivbladet är även tandat för grovrensning vid behov. Borsten på svampknivens nedre del är gjord av starkt vildsvinshår, vilket underlättar när du ska sopa bort smuts från svampytan.

Svampkniv N08 Natural är det dyraste alternativet på vår lista, men här har du en kvalitativ och hållbar kniv som du kan plocka fram varje år för inför säsongen av svampplockning. Se dock till att alltid rengöra borsten efter användning för en längre hållbarhet.

Se priset här!

Vem behöver en svampkniv?

En svampkniv är en kniv speciellt anpassad för svampplockning. Dessa knivar har en kniv i ena ändan och en borste i den andra.  Att ha en ordentlig svampborste när du är ute och plockar svamp är en förutsättning för att du ska kunna rensa och skära av svampen på bästa sätt.

Den som årligen ger sig ut i skogen för att plocka svamp bör därför verkligen investera i en kvalitativ svampkniv, speciellt om du ska plocka stora mängder. De flesta svampknivar har ett näbbformat knivblad, vilket hjälper dig skära av svampen så att inte rötterna följer med. Men tänk på att aldrig skära av svampens fot. Det är nämligen genom foten som man kan identifiera svampen på bästa sätt, så man kan vara säker på att man inte fått med sig en giftig sort.

Med den smarta borsten kan du borsta av svampen redan i skogen så du slipper tänka på grovrengöringen hemma. Du sparar därför även tid genom att införskaffa en svampkniv. Håren på borsten är även dem viktiga för borstningen. En kvalitativ svampkniv har ofta vildsvinshår, då det är aningen strävt och hårt nog för att borsta svampen effektivt utan att skada den. 

Borsta alltid av dina svampar innan du lägger ner dem i din korg. Att en svampkorg är ett redskap som många använder sig av vid svampplockning är för att den har bra ventilation för svamparna. I en plastkasse pressas svamparna mot varandra och angrips snabbt av både mögel och bakterier.

3 vanliga frågor om svampar:

✅ Vilka svampar är de bästa att plocka?

Leta främst efter mellanstora svampar. De allra största svamparna i skogen riskerar att redan ha blivit angripna av insekter och de som är väldigt små behöver mer tid till att växa till sig. De tre vanligaste svampsorterna är kantarell, karl johanssvamp och champinjon.

✅ Hur plockar man svamp?

Vid svampplockning är det viktigt att du först vickar på svampen fram och tillbaka för att sedan vrida upp den. Du bör också behålla foten när du plockar svampen, men undvik roten. Plocka även svamparna en och en, för att vara säker på att du inte får med dig någon giftig sort. Känns svampen för mjuk finns det en stor sannolikhet att den är angripen av parasiter och insektslarver.

✅ Vad behöver jag för att plocka svampar?

För bästa resultat behöver du en bra svampkorg, som är ett mycket bättre alternativ än plast eller papperskassar. Du behöver också en kvalitativ svampkniv med inbyggd borste och ett par bekväma och skyddande skor, då du kommer vistas en längre tid i skogen.  

Så här rensar du svamp:

När du väl plockat dina svampar och kommit hem för att förbereda tillagning finns det ett par steg du behöver ta för att på ett så effektivt och snabbt sätt som möjligt rensa dina svampar:

 1. Börja med att borsta av jord och liknande med en borste eller pensel. Är svamparna mycket smutsiga kan du även skölja dem i vatten.
 2. Skär sedan svamparna i önskad storlek. Om du plockar kantareller kan du låta dem vara ganska stora i och med att de har en väldigt fast konsistens.
 3. Lägg sedan ner svampen i en torr kastrull och slå på värmen. Genom att göra på detta sätt försvinner svampens egen fukt. Är det tänkt att du ska äta svampen direkt så koka då bort all vätska. Ska du däremot frysa in dem bör du låta lite av vätskan vara kvar.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Till denna artikel har vi valt att jämföra olika svampknivar mot varandra, som alla sitter på de mest nödvändiga funktionerna, som rätt sorts knivblad och en tillhörande borste. Vi har även lagt vikt på utseende, storlek och knivens material när vi gjort vår topplista. Vi har valt produkter efter kundrecensioner och de mest sålda och populära svampknivarna på marknaden just nu.

Vad som dessutom gör svampkniven extra bra att ha med sig i skogen är om den även är hopfällvikbar. En del svampknivar kommer även med tillhörande fodral som du lätt kan knipsa fast på bältet ifall du behöver omedelbar åtkomst till kniven.

Vi rekommenderar dock starkt att du tittar lite extra på svampknivar gjorda av rostfritt stål och med ett näbbformat knivblad för lång hållbarhet och ett smidigt utförande när du plockar och rensar svampen. Vi hoppas att vår guide av svampknivar hjälpt dig på traven till att göra ditt egna val. Väl mött i skogen och lycka till i letandet efter den bästa svampkniven!

Bästa svampkniven hos Pricerunner

Fler svampknivar:
Bagaren och kocken
Åhlens
Kitchentime

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.