Bästa router 2024 – För ett bra hemnätverk! 

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa router 2024 – Med en router kan du få flera datorer i ditt hem att dela samma internetanslutning för att bilda ett hemnätverk. De senaste åren har tekniken för trådlöst internet förbättrats och idag är de flesta routers trådlösa. Men vad för funktioner bör en bra router ha och hur gör du ett bra val för ditt hushåll? 

Vi har valt ut tre favoriter på marknaden för att du ska hitta den bästa routern för ditt hem!  

1. Google Nest WiFi2. Ubiquiti Amplifi High Density WiFi Router3. Linksys EA7500
Google Nest WiFiUbiquiti Amplifi High Density WiFi RouterLinksys EA7500
Se priset härSe priset härSe priset här

Topp tre routers bäst i test 2024  

1. Vår vinnare! Google Nest WiFi 

 • Användarvänlig 
 • Bra räckvidd 
 • Mesh-system 
 • Lätt  

Vår vinnare av routers är Google Nest WiFi som är en elegant och effektiv router som både är modern och trådlös. Routern har en stabil anslutning med en trådlös hastighet på 1901-2300 Mbps och stöd för den snabbaste moderna standarden. Den är både kraftfull och har en hög hastighet så du både kan arbeta, surfa och spela spel i hemmet samtidigt utan problem med uppkopplingen.  

Google Nest WiFi fungerar med ett mesh-system som gör att du får en räckvidd och täckning som når överallt i ditt hem. Du får här en central router med direktanslutning samt satellitenheter som du placerar ut i ditt hus. Routern har den senaste tekniken och är även utrustad med Googles digitala assistent, Google Assistent.

Denna funktion levererar olika tjänster som musik, väder med mera genom genom smart AI. Med en snabb anslutning, enkel installation och många smarta funktioner är Google Nest WiFi den bästa routern på marknaden just nu.   

2. Ubiquiti Amplifi High Density WiFi Router – Bästa premiumvalet! 

 • Snygg design 
 • Mesh-router 
 • Touchskärm 
 • Kan byggas ut med fler eheter 

På andraplats har vi valt ut en router i premiumklassen. Ubiquiti Amplifi High Density WiFi Router är en mesh-router med en unik design. Ubiquiti ser inte ut som en klassik router, denna uppkoppling ser istället ut som en kompakt väckarklocka. Med en snygg och smart touchskärm gör du användarupplevelsen praktisk. Då du har flera olika routrar i mesh-systemet kan du välja om du vill använda en eller ansluta fler för att öka räckvidden.  

Routern har fyra LAN-portar och använder sig av en avancerad antennteknologi för att du ska kunna känna dig säker på att du har en full Wi-Fi täckning överallt. Den är otroligt lätt att installera med hjälp av Amplifi-appen som kan installera systemet på mindre än en minut.

Om du är ute efter en router med snygg och diskret design som ger dig full täckning är Ubiquiti Amplifi High Density WiFi Router ett utmärkt val av hemnätverk.  

3. Linksys EA7500 – Prisvänlig! 

 • Kan ansluta till 12 enheter 
 • Prisvärd 
 • Tre antenner 
 • Kompatibel för 4G 

På tredjeplats har vi valt ut Linksys EA7500 som är en router med den senaste tekniken där du kan ansluta upp till 12 enheter samtidigt. Routern har 4 ethernetportar och tre antenner och här kan du streama i 4K på flera enheter på samma gång utan fördröjning eller hack.  

Linksys EA7500 kan även skicka signaler direkt till de olika enheterna som gör att du får en snabbare anslutning. Den är kraftfull, användarvänlig och är otroligt prisvänlig för de som har en mindre budget, men inte vill kompromissa när det kommer till både hastighet och funktioner.  

Tre vanliga frågor om routers:  

Hur kopplar man in en router? 

För att koppla in din router kommer du behöva en nätverkssladd oavsett om du har ett modem eller ett fiberuttag i väggen. Se till att du kopplar in den på det som antingen har en symbol som liknar en jordglob eller där det står WAN. Sätt sedan i strömkontakten till routern för att få igång den. När routern är igång kan du byta namn på WiFi nätet genom att koppla upp dig via en sladd eller genom det standard-WiFi som din router har när den startat. 

Hur får man bättre WiFi-signal? 

För att få en bättre WiFi signal i ditt hem kan du ta till ett flertal olika knep. Det vanligaste knepet och det absolut bästa är att placera ut din router så centralt i ditt hus som möjligt. Ställ den därför inte gömd i en vrå i utkanten av din bostad för att du inte vill att den ska synas. Här lönar det sig att dra sladd för att du ska kunna placera den i hemmets mittpunkt. Med en router som står på en central plats kan du få de bästa förutsättningarna för att få ett bättre WiFi i alla rum. 

Bästa router
Koppla upp alla dina enheter i hemmet med hjälp av en snabb router

Vad bör du ha i åtanke när du ska köpa en router? 

När du ska köpa en router behöver du ha ett flertal olika punkter i åtanke. Routern är ansvarig för hur bra din internetupplevelse blir i ditt hem, så här behöver du fundera ut vad för behov du har av den. Är det för att surfa, behöver du en gamingrouter eller en täckning med mesh-system? Alla dessa punkter tillsammans med din budget kommer påverka ditt val av router.  

Med många olika routers på marknaden kan det vara svårt att göra ett val om du inte vet vad för funktioner du bör kika efter. Det är en stor skillnad mellan olika routers när det kommer till både hastighet och räckvidd, så här behöver du ha dina egna behov och ditt hushåll i beräkning innan du gör ditt val. 

Hastigheten och räckvidden på routern påverkar till viss del hur snabbt du kan surfa. För gaming eller den som vill kunna streama filmer och tv-serier är det en fördel om du har flera antenner då du har fler uppkopplade enheter. Täckningen blir även bättre och du får bättre hastighet. 

Routerns placering i hemmet är absolut avgörande för att få en bra täckning. Om du märker att din uppkoppling krånglar så byt plats på din router så den har fri sikt och står centralt. För stora boytor kan det i en del fall vara oundvikligt att routern står för långt bort från dina uppkopplade enheter, eller om du surfar från trädgården. Här kan du då köpa trådlösa accesspunkter som både förstärker och förlänger ditt Wi-Fi där du behöver extra täckning.  

Bor du väldigt stort och oroar dig för räckvidden är det en god idé att investera i ett mesh-system istället för en vanlig router. Detta då mesh-system är helt anpassade för att kunna täcka alla vrår i ditt hem.  

Källor:  

https://www.bredbandsval.se/bredband/router-kopguide

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.670899/router-tradlos-wifi

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa router

Dustinhome
CDON
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.