Poolvärmepump bäst i test 2024 – Hitta den bästa poolvärmepumpen!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Swim & Fun Inverter 13,5 KW Black2. Swim & Fun 5,5kw Metal cabinet3. Swim & Fun Poolvärmepump Xpress 7
Swim & Fun Inverter 13,5 KW BlackSwim & Fun 5,5kw Metal cabinetSwim & Fun Poolvärmepump Xpress 7

Söker du efter en poolvärmepump? Då har du kommit alldeles rätt! I vårt poolvärmepump bäst i test kommer vi dyka på djupet vad det gäller att tänka på inför sitt köp av poolvärmepump, men också gå in på de bästa poolvärmepumparna på marknaden, detta, för att förenkla ditt val så du slipper stå där med dussintals olika val som du själv måste läsa på om.

Vi har gjort grovjobbet, vi har läst om alla produkter, och vi är beredda att säga att vi har stenkoll på marknaden av poolvärmepumpar nu – vi vet vilka som är de bästa, och vilka som faktiskt är helt värdelösa.

Hur fungerar en poolvärmepump?

En poolvärmepump kan tyckas vara en pryl som är svår att förstå hur det fungerar. För att göra en liknelse så fungerar en poolvärmepump ungefär som ett kylskåp. Principen att utvinna kyla (energi) och avge energi (i form av värme) utifrån värmepumpen. Detta fungerar då det finns en sluten köldmediekrets på ena sidan som gör ett köldmedia förångas (utvinns), och en köldmedia på andra sidan där det kondeseras (avges).

Detta kan vara svårt att förstå sig på helt och hållet då det förekommer många kluriga termer. Men helt enkelt så använder man en poolvärmepump för att på ett energibesparande sätt höja värmen i poolen. Med en poolvärmepump kan man nämligen göra en energibesparing på 65-80% per år, detta tycker både miljön om, men också plånboken.

Att tänka på när du ska köpa poolvärmepump

Energibesparing

Då många väljer att skaffa en poolvärmepump på grund av de stora energibesparingar man kan göra med dom så är det ett självklart val att hålla ögonen på. Olika modeller och typer av poolvärmepumpar utlovar olika mängd besparing, se till att du köper en som sparar så mycket energi som möjligt då det i längden kommer gynna dig.

Den energibesparing som utlovas beror också i stor del hur varmt det är där du bor, och hur varmt vatten du redan har i poolen. Att öka värmen ett par grader kräver inte lika mycket energi som att värma upp det från start med ruskigt kallt vatten.

Typer av poolvärmepumpar

Det finns två typer, on-off och inverter. On-Off modellen är den populäraste modellen och den har en av och på-knapp där du kan sätta på och stänga av den. När den är på så går den i fullfart, när den är av så står den helt still. Inverter är den modernare lösningen. Inverter fungerar annorlunda från On-Off, den anpassar effekten på värmepumpen utifrån efterfrågan.

Fördelen med en inverter är att den anpassar sig efter efterfrågan vilket gör att den inte värmer upp mer än behövlig under sommaren, och under vår/höst/kalla sommarkvällar värmer upp mer än vanligt så att du kan ta ett skönt varmt kvällsdopp i polen. Under sommaren behövs oftast 50-70% av effekten så då är det onödigt att köra på 100% effekt, som man behöver under kallare temperaturer. En poolvärmepumpsinverter gör att du får ett högre genomsnitts-COP.

COP

COP, eller coefficient of performance, är vad som mäter verkningsgraden på en värmepump. Detta är viktigt då du vill säkerställa att poolvärmepumpen är effektiv. Detta är vad COP talar om för dig. COP värdet beräknas utifrån hur många kilowatt som värmepumpen kan generar per kilowatt. Med ett COP-värde på 5 så kan alltså värmepumpen generera 5 kilowatt per förbrukad kilowatt.

Ju högre COP-värde, desto effektivare och mer energisnål är poolvärmepumpen. De flesta värmepumpar ligger mellan 1-7 i COP, så se till att du får så hög COP-värde som möjligt ifall du sätter effektivitet högt på listan.
Vilken typ av modell du väljer beror på din budget. En inverter är dyrare i inköp men i längden har den lägre driftskostnad, medan en On-Off poolvärmepump är billigare i inköp men dyrare i längden. Dock är båda modellerna bra mycket bättre än en normal poolvärmare rent energimässigt.

Storlek

Hur stor pool har du? Vad har du för pooläckning? Poolens isolering? Önskvärd vattentemperatur? Detta är frågor du måste ställa dig när du ska bestämma storlek på poolvärmepump. En tumregel brukar vara 300W per kvadratmeter, detta i 27-grader, i mellansverige och har pooltäckning.

Att ha ett pooltak har en bra effekt på besparing av energi, medan en pool utan har en negativ effekt. Att tänka på är också effekten under höst och vår-säsongen, därför kan det vara smart att välja en större poolvärmepump ifall du är på gränsen mellan två olika modeller i kW förbrukning, så att den även klarar de kyligare klimaten.
Tillverkarna brukar oftast inkludera ett blad där man kan räkna på hur stor modell man bör köpa, vilket kan vara gynnsamt så att man i lugn och ro kan räkna ut effekten och energin som krävs för ens pools dimensioner.

Nu när vi gått igenom de viktigaste aspekterna inför ditt köp av poolvärmepump är det dags att gå in på de bästa modellerna. Nedan hittar du de allra bästa poolvärmepumparna!

Topp 3 Bästa Poolvärmepumpar 2024

No1 poolvärmepump1. Swim & Fun Inverter 13,5 KW Black 

Swim & Fun Inverter 13,5 KW poolvärmepump är en toppmodell med kompressor från den japanska leverantören Toshiba. Med Inverter 13,5 KW värmer du enkelt upp och håller en konstant badvattentemperatur när den yttre luftens temperatur är mellan 12-40 °C. 

Vad som gör denna poolvärmepump till ett perfekt energisparande alternativ är att den är utrustad med inverterteknik. Detta innebär att den dynamiska kompressorn kontinuerligt reglerar temperaturen, till skillnad från traditionella värmepumpar som stoppar driften när önskad temperatur uppnåtts.  

Energiförlusten vid både start och stopp elimineras med invertertekniken och beroende på modell och yttre miljöpåverkan kan denna teknik ge upp till 16 gånger mer energi än den faktiskt förbrukar! Inverter 13,5 KW besitter denna energieffektiva drift på 16 gånger mer energi som också gör din badsäsong ännu längre. Helt klart en uppgradering från en vanlig värmepump, som endast har en kapacitet på ungefär 5 gånger mer energi.  

Swim & Fun Inverter har en digital styrning och en automatiskt avfrostnings- och kylningsfunktion för enkelt och effektiv användning. Värmeväxlaren tål ihållande exponering för poolvatten med både klor och saltvatten. Det gör denna värmepump ett svårslaget alternativ för familjens pool! 

Se priset här!

Poolvärmepump - SWIM & FUN 5,5kw Metal cabinet , Värmepump till pool2. Swim & Fun 5,5kw Metal cabinet

En poolvärmepump förlänger badsäsongen då den värmer upp poolvattnet och gör det än mer badvänligt. Denna pump är både ekonomisk och effektiv och den är utrustad med en kompressor av en av de största tillverkarna i världen, nämligen Toshiba och kompressorn har hela 7 års garanti.

Just den här modellen lämpar sig extra bra för fristående pooler och för den som värdesätter låg driftkostnad. Den maximala poolvolymen som rekommenderas är 20 m3, vilket gör att den också är lämplig för spabad, och då kan den värma med en effekt på 5.5 kW. 3200 liter/timme är vad den klarar av i vattengenomströmning.

Själva pumpen är utrustad med en digital display för en hög användarvänlighet. Installationen är mycket enkel tack vare det inbyggda kretskortet och den smidiga vattenanslutningen som görs med skruvbeslag. Pumpen styrs mekaniskt och har tydliga knappar och vred för på/av och temperaturinställning. Värmeväxlaren är tillverkad titanium rör i PVC och pumpens ytterhölje är i stål som i sin tur har pulverlackerats. Värmeväxlaren är konstruerad så att den ska tåla kontakt med vatten, både saltvatten och sötvatten. Ljudnivån för pumpen uppgår till max 49 dB(A).

Den här modellen är prisvärd och har fortsatt låga driftkostnader vilket gör att den är väldigt populär.

Se priset här!

Poolvärmepump 13. Swim & Fun Poolvärmepump Xpress 7 

Sist men inte minst har vi Xpress 7 pumpen från Swim & Fun som är en tystgående pump med en ljudnivå på 54 dBA. Det gör att du njuter av din badupplevelse i lugn och ro även när pumpen är i drift.  

Poolvärmepumpen är också väldigt lätt att använda med hjälp av den digitala kontrollpanelen. Swim & Fun Xpress fungerar på så sätt att den samlar in energi från luften runt omkring och överför detta till poolvattnet på ett energieffektivt sätt, som också är mycket miljövänligt. Vad vi gillar lite extra med denna värmepump är att den är underhållsfri och klädd i ett rostfritt polymermaterial som är UV-tåligt. 

Värmepumpen kan hålla en jämn badtemperatur när den yttre luftens temperatur är minst 8 °C och pumpen är mycket lätt att installera själv. Detta alternativ fungerar därför mycket bra för användare som köper sin första poolvärmepump. 

Vi rekommenderar denna poolvärmepump för hushåll som har mindre trädgårdspooler och vill ha en värmepump som är både högkvalitativ och tystgående, för bästa möjliga badupplevelse. 

Se priset här!

Tidigare testade poolvärmepumpar

Poolvärmepump no 2 - Swim & Fun Heat Pump Inverter PRO 5-2,5 KWSwim & Fun Heat Pump Inverter PRO 5-2,5 KW

En annan modell av Swim & Fun, Inverter PRO 5-2,5 KW är även denna värmepump utrustad med den senaste invertertekniken. Vad som dock skiljer PRO från den vanliga Invertermodellen är att den har högre kapacitet som har utvecklats för att kunna användas i minusgrader, perfekt för vårt nordiska klimat.  

Med Inverter PRO får du därför en ännu längre poolsäsong och ett energisparande på upp till 30%, jämfört med vanliga värmepumpar. Inverter PRO passar alldeles utmärkt för hushåll som vill kunna maximera sin badsäsong utan att behöva kompromissa med varken behaglig badvattentemperatur eller energiförbrukning.  

Med denna poolvärmepump kan du också styra pumpen med en gratis app från din smartphone. Det gör värmepumpen mycket användarvänlig och du kan genom denna också välja mellan olika lägen som “silent” eller “powerful” efter önskemål och behov.  

För att visa på hur hållbar och kraftfull denna poolvärmepump är har du en 7-årsgaranti på kompressorn och istället för att stoppa den när önskad temperatur har uppnåtts reglerar inverterstyrningen ständigt arbetsfrekvensen. Ett annat plus är värmepumpens extra låga ljudnivå på endast 42 dBA.

Se priset här!

Swim & Fun Värmepump Inverter Pro 9 kW

Först ut i vårt poolvärmepump bäst i test har vi denna Inverter-pump från Swim & Fun. Denna värmepump värmer poolvattnet med maximal effekt, och utefter efterfrågan. Med en ABS kabinett i rostfritt stål som ger upp till 13,5 gånger med tillbaka per kW-enhet (5.8-13,8 COP).

När vattnet blir kyligare så sätts invertern på för att värma upp vattnet till önskad temperatur. Detta gör att du varken behöver stoppa eller sätta på värmepumpen, vilket minskar energiförbrukningen då den stängs av automatiskt när den uppnåt rätt temperatur. ABS kabinetten är särskilt anpassad för det nordiska och fuktiga klimatet. Den klarar att vara igång ner till -12 grader vilket är imponerande. Den har även en automatisk avrinning och kylfunktion vilket gör att den håller länge, och du behöver knappt tänka på den.   Med digital styrning kan du styra temperaturen enkelt och ställa in rätt inställningar i solstolen, ifall barnen tycket det är för kallt någon dag. Låter som ett toppenliv enligt oss!
Detta är helt klart en av de bästa poolvärmepumparna vi någonsin skådat. Helt klart att denna kommer på plats 1!  

Se priset här!

Brilix Poolvärmepump XHP60 5kW R410A

Brilix är ett väletablerat märke för produkter för hemmet, och har nyligen kommit ut med en serie värmepumpar, där XHP60 5kW R410A är den mest populära. Denna värmepump för pool passar perfekt för ditt hemmaspa eller för pooler med max 25 kubikmeter.   En fördel, som bland annat givit denna värmepump så mycket kunder är just hur tystlåten den är. Den är de facto en av marknadens tystaste pumpar – vilket gör att du kan njuta i badet/poolen medan det värms upp, utan att störas av väsnet från pumpen.   Brilix XHP60 5kW använder sig av en ny teknik för att få en så effektiv poolvärmepump som möjligt. Den kylarvätska (vid namn R410A) som i symbios med den toppmoderna kompressorn ger maximal effekt. Inte nog med att den är effektiv, den är också snygg och smidig och passar in bra bredvid poolen eller badkaret. Bättre On-Off poolvärmepump hittar du helt enkelt inte!  

Se priset här!

Luxlama LX09HP Poolvärmepump

Sist men inte minst i detta poolvärmepump test har vi denna pump från LUXLAMA, nämligen LX09HP. Denna har ett COP-värde på 6, och har en värmeväxlare gjord i titanium vilket gör att den är mycket tålig och kommer hålla länge. Köp med en by-passkoppling så kan du själv justera flödet in till värmepupen så att en optimal verkningsgrad kan uppnås.

Detta är en väldigt tystgående modell vilket uppskattas av många då man istället för att höra pumpen gå på högvarv kan höra vattnet klucka medan man ligger och flyter och simmar runt i vattnet. Denna passa bra till 40m3 utan pooltak, och 50m3 med pooltak.

Se priset här!