Söker du efter en poolvärmepump? Då har du kommit alldeles rätt! I vårt poolvärmepump bäst i test kommer vi dyka på djupet vad det gäller att tänka på inför sitt köp av poolvärmepump, men också gå in på de bästa poolvärmepumparna på marknaden, detta, för att förenkla ditt val så du slipper stå där med dussintals olika val som du själv måste läsa på om.

Vi har gjort grovjobbet, vi har läst om alla produkter, och vi är beredda att säga att vi har stenkoll på marknaden av poolvärmepumpar nu – vi vet vilka som är de bästa, och vilka som faktiskt är helt värdelösa.

Hur fungerar en poolvärmepump?

En poolvärmepump kan tyckas vara en pryl som är svår att förstå hur det fungerar. För att göra en liknelse så fungerar en poolvärmepump ungefär som ett kylskåp. Principen att utvinna kyla (energi) och avge energi (i form av värme) utifrån värmepumpen. Detta fungerar då det finns en sluten köldmediekrets på ena sidan som gör ett köldmedia förångas (utvinns), och en köldmedia på andra sidan där det kondeseras (avges).

Detta kan vara svårt att förstå sig på helt och hållet då det förekommer många kluriga termer. Men helt enkelt så använder man en poolvärmepump för att på ett energibesparande sätt höja värmen i poolen. Med en poolvärmepump kan man nämligen göra en energibesparing på 65-80% per år, detta tycker både miljön om, men också plånboken.

Att tänka på när du ska köpa poolvärmepump

Energibesparing

Då många väljer att skaffa en poolvärmepump på grund av de stora energibesparingar man kan göra med dom så är det ett självklart val att hålla ögonen på. Olika modeller och typer av poolvärmepumpar utlovar olika mängd besparing, se till att du köper en som sparar så mycket energi som möjligt då det i längden kommer gynna dig.

Den energibesparing som utlovas beror också i stor del hur varmt det är där du bor, och hur varmt vatten du redan har i poolen. Att öka värmen ett par grader kräver inte lika mycket energi som att värma upp det från start med ruskigt kallt vatten.

Typer av poolvärmepumpar

Det finns två typer, on-off och inverter. On-Off modellen är den populäraste modellen och den har en av och på-knapp där du kan sätta på och stänga av den. När den är på så går den i fullfart, när den är av så står den helt still. Inverter är den modernare lösningen. Inverter fungerar annorlunda från On-Off, den anpassar effekten på värmepumpen utifrån efterfrågan.

Fördelen med en inverter är att den anpassar sig efter efterfrågan vilket gör att den inte värmer upp mer än behövlig under sommaren, och under vår/höst/kalla sommarkvällar värmer upp mer än vanligt så att du kan ta ett skönt varmt kvällsdopp i polen. Under sommaren behövs oftast 50-70% av effekten så då är det onödigt att köra på 100% effekt, som man behöver under kallare temperaturer. En poolvärmepumpsinverter gör att du får ett högre genomsnitts-COP.

COP

COP, eller coefficient of performance, är vad som mäter verkningsgraden på en värmepump. Detta är viktigt då du vill säkerställa att poolvärmepumpen är effektiv. Detta är vad COP talar om för dig. COP värdet beräknas utifrån hur många kilowatt som värmepumpen kan generar per kilowatt. Med ett COP-värde på 5 så kan alltså värmepumpen generera 5 kilowatt per förbrukad kilowatt.

Ju högre COP-värde, desto effektivare och mer energisnål är poolvärmepumpen. De flesta värmepumpar ligger mellan 1-7 i COP, så se till att du får så hög COP-värde som möjligt ifall du sätter effektivitet högt på listan.

Vilken typ av modell du väljer beror på din budget. En inverter är dyrare i inköp men i längden har den lägre driftskostnad, medan en On-Off poolvärmepump är billigare i inköp men dyrare i längden. Dock är båda modellerna bra mycket bättre än en normal poolvärmare rent energimässigt.

Storlek

Hur stor pool har du? Vad har du för pooläckning? Poolens isolering? Önskvärd vattentemperatur? Detta är frågor du måste ställa dig när du ska bestämma storlek på poolvärmepump. En tumregel brukar vara 300W per kvadratmeter, detta i +27-grader, i mellansverige och har pooltäckning.

Att ha ett pooltak har en bra effekt på besparing av energi, medan en pool utan har en negativ effekt. Att tänka på är också effekten under höst och vår-säsongen, därför kan det vara smart att välja en större poolvärmepump ifall du är på gränsen mellan två olika modeller i kW förbrukning, så att den även klarar de kyligare klimaten.

Tillverkarna brukar oftast inkludera ett blad där man kan räkna på hur stor modell man bör köpa, vilket kan vara gynnsamt så att man i lugn och ro kan räkna ut effekten och energin som krävs för ens pools dimensioner.

Nu när vi gått igenom de viktigaste aspekterna inför ditt köp av poolvärmepump är det dags att gå in på de bästa modellerna. Nedan hittar du de allra bästa poolvärmepumparna!

Topp 3 Bästa Poolvärmepumpar 2019

1. Swim & Fun Värmepump Inverter Pro 9 kW

Först ut i vårt poolvärmepump bäst i test har vi denna Inverter-pump från Swim & Fun. Denna värmepump värmer poolvattnet med maximal effekt, och utefter efterfrågan. Med en ABS kabinett i rostfritt stål som ger upp till 13,5 gånger med tillbaka per kW-enhet (5.8-13,8 COP).

När vattnet blir kyligare så sätts invertern på för att värma upp vattnet till önskad temperatur. Detta gör att du varken behöver stoppa eller sätta på värmepumpen, vilket minskar energiförbrukningen då den stängs av automatiskt när den uppnåt rätt temperatur.

ABS kabinetten är särskilt anpassad för det nordiska och fuktiga klimatet. Den klarar att vara igång ner till -12 grader vilket är imponerande. Den har även en automatisk avrinning och kylfunktion vilket gör att den håller länge, och du behöver knappt tänka på den.

Med digital styrning kan du styra temperaturen enkelt och ställa in rätt inställningar i solstolen, ifall barnen tycket det är för kallt någon dag. Låter som ett toppenliv enligt oss!

Detta är helt klart en av de bästa poolvärmepumparna vi någonsin skådat. Helt klart att denna kommer på plats 1!
Se priset här!

 

2. Brilix Poolvärmepump XHP60 5kW R410A

Brilix är ett väletablerat märke för produkter för hemmet, och har nyligen kommit ut med en serie värmepumpar, där XHP60 5kW R410A är den mest populära. Denna värmepump för pool passar perfekt för ditt hemmaspa eller för pooler med max 25 kubikmeter.

En fördel, som bland annat givit denna värmepump så mycket kunder är just hur tystlåten den är. Den är de facto en av marknadens tystaste pumpar – vilket gör att du kan njuta i badet/poolen medan det värms upp, utan att störas av väsnet från pumpen.

Brilix XHP60 5kW använder sig av en ny teknik för att få en så effektiv poolvärmepump som möjligt. Den kylarvätska (vid namn R410A) som i symbios med den toppmoderna kompressorn ger maximal effekt. Inte nog med att den är effektiv, den är också snygg och smidig och passar in bra bredvid poolen eller badkaret. Bättre On-Off poolvärmepump hittar du helt enkelt inte!

Se priset här!

 

3. Luxlama LX09HP Poolvärmepump

Sist men inte minst i detta poolvärmepump test har vi denna pump från LUXLAMA, nämligen LX09HP. Denna har ett COP-värde på 6, och har en värmeväxlare gjord i titanium vilket gör att den är mycket tålig och kommer hålla länge. Köp med en by-passkoppling så kan du själv justera flödet in till värmepupen så att en optimal verkningsgrad kan uppnås.

Detta är en väldigt tystgående modell vilket uppskattas av många då man istället för att höra pumpen gå på högvarv kan höra vattnet klucka medan man ligger och flyter och simmar runt i vattnet. Denna passa bra till 40m3 utan pooltak, och 50m3 med pooltak.

Se priset här!