Bästa knivslipen 2024 – hitta bästa slipen för att hålla dina knivar vassa!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Vulkanus professionell knivslip VG22. Chef´s Choice 2 Steg Asiatisk Vinkel3. Anysharp Pro
Vulkanus professionell knivslip VG2Chef´s Choice 2 Steg Asiatisk VinkelAnysharp Pro

Bästa knivslipen 2024 – För att dina dyra köksknivar ska hålla sig vassa och hjälpa dig i köket är det en god idé att investera i en robust knivslip. En knivslip finns i ett flertal olika modeller och du kan även välja mellan vanliga knivslipare och de som är elektriska som gör jobbet åt dig. Med en hel rad olika sorter på marknaden kan det vara svårt att välja. Lugn, vi hjälper dig!

Vi har tagit fram våra favoriter när det kommer till funktion, material och storlek för att hjälpa dig hitta den bästa knivslipen 2024!

Topp 3 knivslip bäst i test

1. Vår vinnare! Vulkanus professionell knivslip VG2

Bästa knivslipen - Vulkanus Professionell Knivslip VG2

Egenskaper:

  • Längd: 13,5 cm
  • Färg: Metall
  • Material: Rostfritt stål

Vår vinnare av knivslipare går till Vulkanus som har släppt en ny version av deras mycket prisbelönta knivslip VG2, speciellt anpassad för professionella kockar! Denna uppgradering innebär att VG2 nu har en ännu längre livslängd och ger starkare resultat.

Det som bland annat har förbättrats från föregående modell är bättre fjädring i byglarna som gör att knivslipen slipar ännu bättre och byglarna är dessutom lättare att byta ut. Denna knivslip fungerar mycket bra för både raka och tandade knivblad och du får slipning och bryning i samma enhet.

Vulkanus knivslipare anpassar slipvinkeln automatiskt mellan 11-21 graders vinkel. Det gör att du kan vara säker på att du får ett precist och vasst resultat. Denna modell är gjord av rostfritt stål i mycket hög kvalitet och med dessa rostfria stålkomponenter kan du vara säker på en lång livslängd. 

Designen är mycket snygg och stilren i metall och Vulkanus professionella knivslip har fått fina recensioner från nöjda kunder. Slipen är inte den billigaste på marknaden, men det är en god investering för den som vill ta sin matlagning till nya höjder!

Se priset här!

2. Chef´s Choice 2 Steg Asiatisk Vinkel  – speciellt anpassad för asiatiska knivar!

Bästa knivslipen - Knivslip Chef'sChoice™ 2 steg Asiatisk Vinkel Svart

Egenskaper:

  • Längd: 21,6 cm
  • Färg: Svart
  • Material: Metall

Här har vi en stilren och kraftig knivslip från Chef´s Choice med asiatisk vinkel. Denna knivslip är mycket kompakt och tar inte stor plats i köket. Du kan därför enkelt ställa undan den när slipen inte används. 2 Steg Asiatisk Vinkel är en elektrisk knivslip som mycket snabbt och enkelt slipar dina köksknivar och gör dem vassa utan att du själv behöver slipa dem manuellt.

Den är speciellt anpassad för asiatiska knivar och passar utmärkt för kocken eller den som lagar mycket rätter från det asiatiska köket. Slipen fungerar på så sätt att den slipar dina knivar i två olika steg för extra bra skärpa. Den är 21,6 centimeter lång och är gjord av metall.

Du slår enkelt på slipen genom att trycka på knappen längst ned och Chef´s Choice klarar mellan 2000-3000 slipningar utan problem. Att välja mellan en vanlig knivslip eller en elektrisk är en smaksak, men är du ett fan av elektriska slipar är denna maskin ett alternativ du blir nöjd med!

Se priset här!

3. Anysharp Pro– Vårt budgetval! 

Bästa knivslipen - Anysharp Pro Silver knivslip

Egenskaper:

  • Mått: 6x6x6 cm
  • Färg: Metall
  • Material: Rostfritt stål

Vi har även valt att ta med ett budgetalternativ som verkligen sticker ut med sin kvalitet och sina funktioner. Anysharp Pro är knivslipen som återställer slöa knivar på nolltid. Anysharp använder sig av volframkarbidsteknologi som hjälper till att förlänga livet på nästan alla sorters knivar på marknaden.

Denna knivslip är ett mycket kompakt val och endast väger 165 gram. Slipen är välkänd för att kunna återuppliva allt ifrån bröd-, jakt och dyra stålknivar på endast ett par sekunder med ett par svaga drag. Det här knivslipen är fördelaktig för den som oroar sig för att trötta ut sina armar vid användning.

Anysharp Pro är även utrustad med en sugpropp som gör det möjligt att slipa alla dina knivar med endast en hand. Detta är en stor kundfavorit och ett mycket billigt alternativ där du får väldigt mycket för pengarna!

Förutom det så har Anysharp Pro även blivit utsedd av The Guardian som den bästa knivslipen i världen, gällande hur vasst resultat den ger och valuta för pengarna. 

Se priset här!

Vem behöver en knivslip?  

En knivslip är ett utmärkt redskap som de allra flesta som ägnar sig åt matlagning bör ha i sitt hem, speciellt om du har investerat i lite dyrare, fina köksknivar som du vill ska hålla och vara vassa länge. Det kan till och med vara farligt att använda en slö kniv, då du kan behöva ta i mer när du skär någonting och förstora skadan om olyckan väl skulle vara framme.

Att köpa en kvalitativ kökskniv utan att sedan underhålla den är därför inte att rekommendera. En kniv har i regel en mycket lång livslängd om du ser till att hålla den vass och så länge det finns stål kvar att slipa kan du se till att du håller den i gott skick. Var därför alltid varsam när du slipar.

Att välja mellan en manuell och en elektrisk knivslip är en fråga som många ställer sig. De elektriska knivsliparna ger ett vasst resultat snabbt, men du bör alltid börja långsamt för att se hur länge som du bör slipa för att få kniven vass. Med de manuella har du bättre kontroll och kan slipa fram resultatet allt eftersom.

3 vanliga frågor om knivslipare:

✅ Hur fungerar en knivslip?

En knivslip ger din kniv en bra skärpa med antingen rullslip eller våtslip genom att du drar knivbladet över ett hjul. En del knivslipare har fler steg än ett, där du slipar på ett hjul i taget, för att först göra kniven vass och sedan polera den. Med tiden slits hjulet ut och det kan då vara en god idé att byta ut sliphjulen mot nya.

✅ Är det svårt att använda sig av en knivslip?

Det viktigaste när du använder en knivslip är att hålla rätt vinkel när du slipar. Idag finns det en hel del enkla knivslipare som hjälper dig att få till vinkeln rätt, så kallad rullslip. Med rullslipen slipper du själv kontrollera vinkeln och istället sätter du ned kniven i skåran som gör jobbet åt dig. 

✅ Kan man lämna in sina knivar för knivslip om man själv inte vågar?

Javisst, kan du göra det. Det finns många som erbjuder den här tjänsten, exempelvis på nätet där du kan skicka in dina knivar och få dem professionellt slipade. De har ofta erfarenhet av att kunna återställa din skadade kniv till sitt ursprungliga skick genom att slipa fram en ny knivsegg.

Så väljer du den bästa knivslipen efter behov!  

När du ska välja knivslip finns det en rad olika saker du bör tänka på innan ditt köp. Storleken på knivslipen är en av dem. En del knivslipare är större än andra och vissa modeller tar en del plats i ditt kök. Om du inte vill att den ska stå framme jämt kan det vara en god idé att välja en lite mindre modell som du lätt kan få plats med i ett skåp.

Du bör även ha god koll på vad för knivar det är som du har hemma för att veta vad för slip du ska leta efter. Detta då vinkeln skiljer sig mellan europeiska knivar och exempelvis japanska. Kika även på alternativ som kan slipa både raka och tandade knivblad om du har båda sorterna hemma. När du slipar är det även viktigt att du har bra kontroll på slipningen och att du inte slipar bort för mycket stål i onödan.

Även om det finns en helt rad kvalitativa knivslipare på marknaden, finns det även de produkter som inte håller måttet. Köper du en riktigt dålig knivslip kan du till och med förstöra knivens skärpa istället för att förbättra och förlänga hållbarheten.

En annan viktig punkt att ha i åtanke när du väljer knivslip är användarvänligheten. Har du mycket erfarenhet eller är du helt ny när det kommer till knivslipare? Välj efter din egen förmåga och är du osäker, välj hellre en slip som är simpel med inte alltför många och krångliga funktioner, då det rent ut sagt kan bli livsfarligt om du inte kan hantera ditt verktyg.

Jämför knivslipare efter knivmodell – elektrisk eller manuell slip?

När du ska köpa den bästa knivslipen för just dig så är det bra om du jämför olika slags slipar mot varandra innan du gör ditt köp. Du behöver veta vad för slags knivar du själv har hemma, om de har raka eller tandade knivblad och om du har europeiska eller japanska knivar innan du gör ditt köp. Materialet är också viktigt att se efter och att slipen är anpassad för just det material av kniv du har hemma.

Vår undersökning av olika knivslipare visar dock på att det inte alltid är de dyraste som är de mest kvalitativa. Knivslip Anysharp Pro exempelvis, är ett mycket billigt alternativ som står sig högt tillsammans med de andra betydligt dyrare valen på vår lista.

Att köpa en knivslip som är elektrisk eller manuell är en smaksak, men i regel brukar de elektriska maskinerna slipa rätt hårt på knivarna så har du en mycket dyr kniv kan det vara bättre om du använder ett manuellt redskap. I vår undersökning har vi valt att ta med alternativ som fungerar minst lika bra för den erfarna kocken som för de som helt saknar kunskaper gällande knivslipning.

Vilken knivslip som fungerar bäst tillsammans med din knivsamling är en fråga som endast du kan svara på utifrån de knivar du har hemma. Vi hoppas ändå att denna guide har varit till en hjälp i valet av den bästa knivslipen för dig!

Recension och video till Anysharp Pro

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.