Gör din egen äppelmust – använd dina äpplen på bästa sätt!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Äppelmust är gott, nyttigt och kan till och med vara lite lyxigt. Det är inte heller särskilt svårt att göra hemmagjord äppelmust – helt enkelt kallpressar man hela äpplen. Och hemmagjort smakar ju alltid bäst, eller hur?

Till denna artikel har vi förberett en liten guide på hur du enkelt kan göra din egen äppelmust. Häng med!

Vad kan man dricka äppelmust till?

Äppelmust är faktiskt en mångsidig dryck som passar med en hel del olika typer av maträtter och desserter. Riktigt god och välgjord äppelmust kan till och med hålla samma nivå som vin till en måltid.

Och det som är extra bra med äppelmust är att must är svårt att missmatcha, alltså smakar det gott med det mesta, till skillnad från de flesta alkoholdrycker.

Det är bland annat den friska och syrliga smaken i äppelmusten som gör att den går så bra att kombinera med så många olika typer av mat. Den syrliga smaken friskar upp gommen mellan tuggorna och förstärker smaken av maten, samtidigt som den lättar fet och krämig mat.

Äppelmustens söthet är också frisk när man äter kryddig eller het mat, vilket lättar på den starka smaken. Självklart är äppelmust också alltid gott till fika, desserter och många ostar.

Hur gör man egen äppelmust?

Välj äpplen

Det går att använda alla sorters äpplen för att göra äppelmust. Nyplockade som fallfrukt, Golden Delicious till Granny Smith. För att flera äppelmuster med olika smaker, använd då bara en äppelsort för varje must.

Är du ett fan av äppelmust allmänt, och spelar det dig inte mycket roll om du får smak från ett eller fler äpplen? Ja, då spelar det ingen roll om du blandar flera äppelsorter i en must.

Finns det äpplen man inte ska använda? Ja, även fast du kan använda äpplen som inte är nyplockade finns det ändå en del rekommendationer till hur äpplet ska vara. Undvik äpplen som är mögliga, har börjat ruttna eller har djupa eller stora stötskador.

Så innan du börjar med att pressa dina äpplen, sortera dem först och ta bort de kandidater som inte passar.

Så här pressar du egen äppelmust:

1. Lägg äpplena i vattenbad och rengör dem

När du har sorterat och valt äpplena som du ska använda till musten, förbered då en skål eller stor form där äpplena kan ligga i vattenbad. Så det du gör är alltså att fylla skålen eller formen med vatten, och sedan lägger du i äpplena. Använd dina händer för att rengöra dem.

2. Krossa äpplena

Använd en fruktkross eller en köttkvarn för att krossa äpplena. Alternativt kan du riva dem grovt med ett rivjärn.

3. Pressa äpplena

Dags att hämta äppelpressen! Sila äpplena genom en äppelpress, eller pressa dem genom en stor trådsil. Häll sedan upp musten i flaskor. Sedan är det klart!

4. Pastörisera äpplena

Detta är ett bonussteg. Du kan pastörisera musten för att få den att hålla längre. Detta gör du genom att hetta upp äppelmusten till minst 77 grader och sedan kyla ner den innan du häller den i en flaska.

Enkelt, va? Tips! Bor du nära ett musteri så kan du lämna in dina äpplen där, ta en promenad runt anläggningen och sedan komma in och hämta din färdigpressade must. Så kan du komma hem glad och utvilad!

Gör äppelmusten till cider!

Visste du att det är superlätt att göra cider när man har must?

Det enda du behöver göra är att hälla upp den färdiga musten i en tillbringare. Denna tillbringare täcker du med en tygbit som du fäster med ett gummiband. Ställ tillbringaren i rumstemperatur och lämna den där i 3 dagar. Och vips så har du cider! Kyl den och så är cidern färdig att serveras.

Gör äppelmust med råsaftcentrifug

Ett alternativ till äppelpressen är en råsaftcentrifug, som du kan använda för att göra juice utav alla äpplen. Sedan kan du använda en saftmaja, ett kaffefilter eller saftfilter för att filtrera musten.

Här är några exempel på bra råsaftcentrifuger!

Severin Helautomatisk Juicepress – Bästa på budgetnivån

Denna juicepress från Severin är helt enastående för dess pris. Placera helt enkelt äpplena i juicepressen och få härlig, färskpressad juice med ett knapptryck. Maskinen gör allting åt dig, helt automatiskt!

Den juice som pressas ut samlas i en behållare. För att sedan göra must kan du hälla ut juicen från behållaren och filtrera den. Häll sedan musten i flaskor och så är du redo för nästa fikastund!

Behållaren rymmer cirka 40 centiliter juice.

Se priset här!

OBH Nordica råsaftcentrifug Prestige – Kraftfull motor

OBH Nordicas råsaftcentrifug har en snygg och modern design och kan hjälpa dig pressa äpplen för äppelmust, men kan också pressa juicer från de flesta frukter och grönsaker.

Motorn är kraftfull på 800 W och maskinen ger dig två olika hastigheter att välja mellan, för olika typer av frukter. Juicekannan som fylls vid pressning rymmer 1,2 liter, och centrifugen har en behållare för fruktkött på 2 liter.

Se priset här!

Sage The Nutri Juicer Råsaftcentrifug – Pressa som ett proffs

Gör din egen äppelmust – The Nutri Juicer Råsaftcentrifug

Vill du njuta av riktig, professionellt pressad juice och must varje dag? Denna råsaftcentrifug från Sage The Nutri Juicer har mindre än 2 grader värmeöverföring, vilket gör att grönsakerna och frukterna behåller sina näringsämnen och vitaminer.

Maskinen har två inställningar som kan hantera olika typer av frukter och grönsaker. Dessutom finns ett stort matningsrör så att du bara kan slänga ner äpplena hela, utan att du behöver göra flera steg av förberedelser innan du ens börjar pressa.

Tillbringaren som juicen samlas i är stor och perfekt att använda för att hälla över juicen genom ett filter. Sedan kan du hälla musten tillbaka i tillbringaren för direkt njutning, eller varför inte göra cider av det?

Se priset här!

Sammanfattning

Äppelmust är otroligt populärt i de flesta svenska hem. Det är inte alls svårt att förbereda äppelmust själv, och du får en frisk och näringsrik dryck utan att behöva betala en stor slant för det. Hur bra är inte det? Vi hoppas denna artikel har inspirerat dig att pressa din egen äppelmust!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.