Bästa sårtvätten 2023 – Hitta bästa rengöringen för dina sår!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Meds.se m.fl.
1. Effigerm First Aid2. Oxiskin Plus Våtservett3. Klorhexidin fresenius kabi, kutan
Effigerm First AidOxiskin Plus VåtservettKlorhexidin fresenius kabi, kutan

Bästa sårtvätten – En olycka kommer oftast helt utan förvarning. För de med barn är det extra vanligt. Små skrubbsår, sticksår eller brännskador från hög friktion är oftast inte farligt, men gör ganska ont. Att vara utrustad med de rätta och lindrande produkterna är därför ett måste. En sårtvätt är en bakteriehämmande lösning som snabbt och enkelt får bort smuts ur sår. Men vilka sårtvättar är att föredra och hur ska du tänka för att hitta de bästa på marknaden?

Vi har här nedan listat våra toppval och gått igenom en hel del olika produkter för att hitta den bästa sårtvätten 2023!

Sårtvätt bäst i test

Bästa sårtvätten - Effigerm First AidFirst Aid1. Vår vinnare! Effigerm First Aid

 • Form: Sprej
 • Skydd mot: Infektion, Bakterier, Svamp
 • Alkoholfri

Denna överlägsna och bakteriedödande sårtvätt kniper förstaplatsen på vår topplista! Effigerm First Aid är en svampdödande och infektionsmotverkande sprej som används för att desinficera huden vid både sår och hudåkommor. Denna sprej rengör huden utan att påverka frisk vävnad och utan att torka ut huden.

Denna sprej är även så pass effektiv och skonsam att den främjar läkning av sår och kan användas av både barn och vuxna. Den är alkoholfri, hypoallergeniskt och dermatologiskt testad. Den är till och med ofarlig att andas in eller svälja, dock är det rekommenderat att endast använda den för utvärtes bruk.

Den är perfekt att använda för mindre sår för sårtvätt och för att motverka infektioner i sår. Du applicerar denna gelsprej genom att spreja direkt på huden, och den behöver inte masseras in för att börja verka. Sprejflaskan innehåller 150 milliliter och är mycket lätt att ta med på utflykten eller resan.

Effigerm First Aid sprej är det självklara valet av sårtvätt för hela familjen och behövligt i alla hushåll när olyckan väl är framme!

Se priset här!

Bästa sårtvätten - Oxiskin Plus Våtservett2. Oxiskin Plus Våtservett – Desinficerade våtservetter!

 • Form: Våtservett
 • Skydd mot: bakterier och virus
 • Perfekt för: Resande

Oxiskin Plus våtservett är en bakterie – och virusdödande våtservett som ofta används som sårtvätt vid mindre sår och skavsår. Den är mycket enkel att ha med på resan och passar minst lika bra för vuxna som för barn. Det kan kännas omständligt att ha med sig en sårtvätt i form av vätska om du är på resande fot, och med våtservetterna slipper du även risken för läckage i din resväska.

Denna våtservett fungerar som virusdödande vid användning av rätt mängd – det rekommenderade är ungefär tre milliliter som baddas över ditt sår i minst två minuter. Detta gör att du minskar risken för infektion i såret avsevärt. Våtservetten består av 3 procent väteperioxid och renat vatten och är helt ofarlig att användas av både gravida och ammande kvinnor.

Oxiskin Plus desinficerande våtservett är mycket skonsam mot huden då den är oparfymerad, vilket gör att de med känslig hud utan problem kan använda den. Våtservetten är heller inte uttorkande som andra våtservetter på marknaden kan vara och är ett gott alternativ för den som föredrar servetter framför vätskelösning.

Oxiskin Plus har 20 våtservetter i ett paket och är mycket smidig att packa ner och ha med på resan utan spill eller tyngd i väskan. Snabb att ta fram om olyckan väl är framme!

Se priset här!

Bästa sårtvätten - Klorhexidin Fresenius Kabi3. Klorhexidin fresenius kabi, kutan – En klassisk vätskelösning! 

 • Form: Vätskelösning
 • Skydd mot: Infektion
 • Bör undvikas av: Nyfödda

Vi har även tagit med en klassisk vätskelösning, Klorhexidin som är en sårtvätt och tvättlösning mot sårinfektion. Denna sårtvätt är bakteriehämmande och kan användas minst lika bra på människor som på djur. Klorhexidin är en klar och färglös lösning som är avsedd för desinfektion av olika typer av sår och slemhinnor.

Denna sårtvätt dödar och hämmar tillväxten av olika typer av bakterier, vilket i sin tur motverkar att en infektion uppstår i såret. Lösningen appliceras lättast genom att badda med en kompress eller en bomullstuss efter att ditt sår blivit rengjort med vatten för att ta bort sten, grus och annan smuts som kan resultera i en infektion.

Denna sårtvätt bör endast användas för utvärtesbruk och du bör använda en sådan liten mängd som möjligt på huden för att inte skapa irritation. Låt heller inte lösningen samlas i dina hudveck eller på annan del av kroppen där lösningen har svårt att lösas upp.

Denna sårtvätt innehåller 250 milliliter lösning och bör undvikas hos nyfödda. Vi rekommenderar detta alternativ för den som vill ha en klassisk sårtvätt i vätskeformat som snabbt och säkert tvättar rent ditt sår.

Se priset här!

Vem behöver en sårtvätt?

En sårtvätt är en mycket användbar produkt för alla sorters små sår och brännskador. Att slå sig på någon möbel hemma, att ramla och slå upp ett skrapsår eller att genom friktion få en liten brännskada är oundvikligt. Vad du däremot kan göra om olyckan är framme är att se till att ditt sår hålls rent och inte blir infekterat.

Det finns ett flertal bra produkter på marknaden av bakteriehämmande lösningar du kan använda dig av som både läker, håller rent och torkar ut ditt sår. Det är viktigt att sköta om även de minsta såren så fort du slår dig, för att minska risken för komplikationer som exempelvis infektioner.

Det finns många klassiska produkter på apotek för små sår som hjälper till att få såret att läka så fort som möjligt. Alla små sår är oftast mer eller mindre smutsiga, speciellt om du har ett skrubbsår. Där kan jord, grus och annan smuts samlats efter ditt fall. Det är därför A och O att rengöra ditt sår noggrant.

3 vanliga frågor om sår:

✅ Vad är ett sår?

Ett sår är en skada på huden eller slemhinnan som både kan uppstå av yttre påverkan, exempelvis om du ramlar och slår dig, men även av inre påverkan vid en del sjukdomar. Ett sår från en yttre påverkan brukar i regel blöda och värka. Om man får ett sår från ett smutsigt eller rostigt föremål är det viktigt att ha koll på personens stelkrampsskydd för att motverka större och allvarligare skada.

✅ Vad finns det för olika typer av sår?

Det finns ett stort antal olika sår du kan få, de vanligaste är dock skrubbsår och skavsår. Andra sår du kan få beroende på hur olyckan ter sig är skärsår, sticksår, brännsår och liggsår. Dessa sår behandlas inte alltid likadant, eftersom de har olika storleksgrader och djup.

✅ Hur läker ett sår?

Ett sår läker ungefär på samma sätt oavsett vad för typ av sår det är. Man brukar dela upp detta händelseförlopp i tre olika faser. Till en början blir den skadade vävnaden röd, ömmande och kan även bli svullen. Blodkärlen vidgar sig och kroppens vita blodkroppar samlas i området, då de är kroppens försvarsceller. Ofta kommer det ut vätska från såret och denna fas brukar pågå i 2-4 dagar.

Efter detta börjar den skadade vävnaden att repareras. Slemhinnans och hudens celler delar på sig och nya celler växer över skadan. De nya blodkärlen växer också in i den nya vävnaden och denna fas kan pågå i allt från några dagar, till veckor beroende på sårets storlek och djup.
I den sista fasen förstärks den nya vävnaden, som gör att ärret bleknar. Detta tar dock från ett par månader upp till år att helt läka.

Så väljer du den bästa sårtvätten beroende på din skada!  

När du ska välja rätt sårtvätt för ditt sår är det bra om du kikar på vad för olika alternativ som finns att välja mellan. Det finns en hel del olika produkter som både innehåller alkohollösning och de utan. En del undviker sårtvättar med alkohol då de har en tendens att torka ut huden.

Tänk över själv vad du känner dig mest bekväm med att använda. En del föredrar koksaltlösningar, medan andra tycker om bakteriedödande klorhexidin bättre. Den allra viktigaste uppgiften en sårtvätt har är att göra rent såret för att förhindra att en infektion bildas.

Det fins dock alltid en risk att såret blir infekterat. Om dina besvär blir värre eller om du får feber är det en god idé att kontakta vården. Du kan då behöva behandlas med antibiotika.

Hur kan du förebygga en infektion?

Om du fått ett sår genom en olycka är det viktigt att du först tvättar rent såret och skyddar det från ytterligare smuts, kläder och andra föremål som kan skava. Innan du börjar din rengöring är det mycket viktigt att du tvättar dina händer för att minska risken för infektion.

 1. Börja med att tvätta rent huden runt ditt sår med vatten och gå sedan in mot såret för att lösa upp smutsen.
 2. Om du har ett sår där smutsen inte lossnar – ta hjälp av en fuktad kompress eller pincett om det är större stenar eller grus som går att ta bort från såret. 
 3. Har det däremot skapats en blåsbildning i såret är det en god idé att låta blåsorna vara. Blåsan skyddar nämligen huden som bildas under.
 4. När du väl gjort rent såret med vatten kan du med fördel badda såret med din sårtvätt för att vara säker på att all smuts och grus försvunnit och att du inte riskerar en infektion.
 5. När såret blivit rengjort – lufttorka om möjligt för bästa möjliga läkning.

Hur har vi valt vår topplista?

När vi valt produkter till denna artikel har vi bland annat jämfört olika slags sårtvättar och dess ingredienser. Vi har jämfört koksaltlösning mot bakteriedödande klorhexidin, som båda är mycket bra alternativ av sårtvätt, speciellt om du är på resa och inte har tillgång till rent vatten. Vi har tagit del av både topplistor och kundrecensioner för att komma fram till våra slutgiltiga val.

En del sårtvättar har en uttorkande effekt på huden, speciellt om du redan har torr eller känslig hy. Se därför efter vad de olika produkterna innehåller för att hitta en sårtvätt som passar dig och din hud bäst. Tänk även ut var det är bra att du har med dig din sårtvätt. Ska du på resa eller ha med dig en del packning kan det vara lättare att köpa en sårtvätt i form av våtservetter istället för vätska.

Vilken produkt och slags behandling du än föredrar för att rena dina sår på hoppas vi att du med hjälp av denna artikel blivit lite klokare i ditt val av den bästa sårtvätten för dig!

Läs mer:
Sårtvättsprodukter hos Apotek hjärtat
Sårtvättsprodukter hos Meds

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.