Bästa mullvads- och sorkfällan och skrämman 2023 – Bästa sättet att fånga sork och mullvad!

av
Inlägget innehåller reklamlänkar från Granngarden.se och Buildor.se
1. Swissinno sorkfälla Supercat2. Swissino mullvadsfälla Supercat3. Silverline Sorkstav
Swissinno sorkfälla SupercatSwissino mullvadsfälla SupercatSilverline Sorkstav

Bästa mullvads- och sorkfällan – Har du börjat upptäcka mystiska hål i gräsmattan? Då är det troligt att du har mullvadar eller sorkar på besök. Mullvadar och sorkar kanske kan se oskyldiga ut, men deras tunnlar och gångar kan leda till stora problem i trädgården. Om du har fått in djuren i din trädgård är det därför viktigt att agera snabbt!

Tur nog finns det produkter för att hjälpa dig göra av med djuren. Här är våra favoriter för en sork- och mullvadsfri trädgård!

Mullvads- och sorkfällor bäst i test!

Bästa mullvads- och sorkfällan - Sork- och mullvadsfälla Supercat grå1. Swissinno sorkfälla Supercat – Fångar i båda riktningarna!

 • Passar för: Främst sork, men också mullvad
 • Typ: Fälla
 • Antal: 1 återanvändbar fälla

Varumärket Swissinno skapar produkter för att skydda det du älskar, bland annat din trädgård. De producerar högkvalitativa produkter med Schweizisk design och fokuserar mycket på respekt för naturen. Denna respekt återspeglas i deras miljövänliga standarder och hur designen av deras produkter är inriktade på varje djurtyp den är byggd för.

Denna sorkfälla Supercat är inget undantag! Den är ett effektivt skydd mot sorkar, och en stor anledning till detta är att den aktiveras från båda hållen. Det betyder att fällan utlöses oavsett vilket håll i sorkgången sorken kommer från. När en sork kommer i kontakt med fällan och fällan utlöses, dödas sorken omedelbart och humant.

Sorkfällan Supercat är dessutom väldigt säker för användare, något vi alla naturligtvis vill vara säkra på. Den är också säker för barn och husdjur, då fällans utlösningsmekanism är just nere i marken. Därför behöver du inte vara orolig över att något olyckligt skulle kunna ske när ditt barn eller ditt husdjur leker i trädgården.

Ännu en fördel med denna modell är hur lätt och snabbt det går att montera fällan. Den gillras på sekunder. Hur fungerar det? Efter att du lokaliserat sorkgången gräver du ett hål med en diameter på 6 centimeter, och sätter ned fällan i hålet. Sedan aktiverar du helt enkelt fällan genom att dra fjäderhandtaget till spänt läge. Det gör du för att inte ljus ska kunna lysa igenom och avslöja fällan.

Fällan är främst utformad för sorkar, men fungerar också för mullvadar. Kundrecensioner visar att många kunder är riktigt nöjda med produkten och hur effektivt både sorkar och mullvadar fångats i fällan. Om du är specifikt intresserad av en mullvadsfälla, titta närmare på nästa rekommenderade produkt!

Se priset här!

Bästa mullvads- och sorkfällan - Mullvadsfälla Supercat2. Swissino mullvadsfälla Supercat – Elegant och effektiv!

 • Passar för: Främst mullvad, men också sork
 • Typ: Fälla
 • Antal: 1 återanvändbar fälla

Denna fälla av Swissinno inriktar sig specifikt på mullvadar, och har också samma namn som deras sorkfälla; Supercat. Efter att du använt Swissinos effektiva fällor går det nämligen inte längre att jämföra med att skrämma mullvadarna och sorkarna med en katt i trädgården. Mullvadsfällan Supercat är patenterad med dess elegant enkla mekaniska funktion.

Precis som med sorkfällan kan denna mullvadsfälla aktiveras från båda riktningar i mullvadsgången. När en mullvad kryper igenom mullvadsfällan från valfritt håll utlöses fällan. Resultatet är att mullvaden avlivas snabbt och humant så att den dör omedelbart.

En fördel med fällan är den tydliga fångstindikeringen som du kan se på håll. När fällan är aktiverad så ser fällan hopvikt ut. När fällan sedan utlöses och har smällt av vecklar den ut sig, och du kan tydligt se att den står i horisontellt läge. Det bekväma med detta är att du inte konstant behöver kontrollera om det är dags att ladda om fällan. Istället kan du tydligt se när det är tid att aktivera fällan igen.

Också denna fälla från Swissinno är mycket säker för användare och säker för barn och husdjur, då mekanismen sitter i marken. Den är också snabb och enkel att aktivera. Först gräver du ett 6 centimeter diameterhål över mullvadsgången. Detta kan dessutom göras med Swissinos tillbehörsset om du vill att det ska gå snabbare. Sätt fällan i hålet och tryck ihop ovandelen i plast.

Se priset här!

Bästa mullvads- och sorkfällan - Silverline Sork- och Mullvadsfritt3. Silverline Sorkstav – Flexibel vibrationsskrämma!

 • Passar för: Sork och mullvad
 • Typ: Skrämma, vibrationsstav
 • Antal: en återanvändbar skrämma
 • Täckyta: 1250 m²
 • Driven av: 4 x 1,5V batteri

Innan du väljer att köpa en sork- och mullvadsfälla kanske du väljer att först försöka med en “vänligare” strategi, nämligen skrämman. Vi tyckte därför det var nödvändigt att också inkludera en skrämma här på listan – för dig som hellre skrämmer bort än har ihjäl ohyran!

Denna skrämma kommer från Silverline, ett innovativt varumärke som fokuserar på produkter för skadedjursbekämpning. Varumärket kommer från miljöcenter AB och deras funktionella design och innovativa teknik är utmärkande för dem.

Silverlines sorkstav är en skrämma i form av en stav som leder vibrationer. Dessa vibrationer driver bort både sork och mullvad på långt håll. En sorkstav kan täcka en yta på upp till 1250 kvadratmeter. Den fungerar speciellt bra i kompakt lerjord.

Staven är gjord av ett stabilt aluminiumrör som leder vibrationer. Vibrationerna i marken skapas med hjälp av Silverlines A-Frequency ljudteknologi och är obehagliga för de naturliga beteendena av sorkar och mullvadar. På så sätt drivs djuren bort från området utan att du behöver avliva dem i en fälla.

Modellen är batteridriven, så din placering av den kan vara praktisk och flexibel. Den drivs av 4 batterier som i princip håller i cirka 6 månader.

Se priset här!

Vem behöver en mullvads- och sorkfälla?

Många hus- och markägare i Sverige har problemet med mullvadar och sorkar som bygger gångar i deras mark. Oftast pratar vi om problemen djuren skapar i våra trädgårdar, men de är också stora problem i till exempel parker och golfbanor. Problemet är extra vanligt i södra delen av vårt avlånga land.

Om du märker att du börjat hitta flera mystiska hål i trädgården som verkar vara av mullvadar eller sorkar är det troligt att du behöver en fälla, en skrämma eller något annat sätt att ta itu med problemet.

Det rekommenderas att försöka ta tag i detta problem så fort som möjligt. Dessa djur kan nämligen arbeta snabbt. Exempelvis kan mullvadar göra tunnlar på fyra meter på endast en timme. Komplexa underjordiska gångar skapas, och högarna kan snabbt få din vackra trädgård att istället se ut som ett slagfält.

Dessutom kan sorkar sprida sorkfeber, en sjukdom som är överförbar till människor genom djurens sekret, saliv, urin eller avföring. Förutom hög feber kan sorkfebern leda till smärtor i bål, buk eller rygg, stark huvudvärk, och ibland njurproblem.

Tur nog finns fällor och skrämmor och andra produkter för att hjälpa dig ta tag i problemet!

Har du besvär av mindre gnagare än mullvadar och sorkar? Då är det kanske en musfälla du behöver?

3 vanliga frågor kring mullvads- och sorkfällor

✅ Vilka tecken finns det på att jag har mullvadar eller sorkar?

Det vanligaste sättet att märka att man kanske utsatts för ett mullvad- eller sorkproblem är hålen och högarna. Högar med jord med hål under är det vanligaste tecknet på mullvad. Oftast stöter man inte på mullvadarna eller sorkarna. Själva djuren och tecken på deras närvaro är svåra att se eftersom de spenderar sin tid under marken.

Subtila tecken på mullvadar och sorkar kan vara ojämn mark eller träd och odlingar som skadats. Men oftast är det just hålen och högarna som är varningssignalen. Dessa högar kan komma snabbt. En enda mullvad kan skapa sex högar varje dygn.

✅ Hur vet man om det är sork eller mullvad man har?

Är du intresserad av att veta om det är mullvad eller sork du har? Du ska du granska hålen du hittat. Hålen och högarna ser nämligen lite annorlunda ut. Kom dock ihåg att du oftast kan använda samma produkter mot både mullvad och sork. Det är alltså inte kritiskt att du vet om det är sork eller mullvad du har.

Mullvaden har högre och spetsigare högar än sorken, och dess gångar är aningen ovala horisontellt. Dessutom är placeringen av jorden betydande. Mullvaden lägger jordhögen över hålet, något sorken inte gör. Om du hittar hålet under jordhögen är det alltså troligt att det är en mullvad som är och gräver.

Ett sätt att testa är att ta bort jordhögen och låta gången vara blottlagd. Om det är en mullvad kommer gången troligtvis bli igenfylld igen inom 6 timmar.

✅ Vilka alternativ finns för att ta hand om sork- och mullvadsproblemet?

De vanligaste alternativen för att bli av med sorkarna och mullvadarna i din trädgård är fällor och skrämmor. Skrämmor är produkter som skrämmer bort sorkar och mullvadar med vibrationer eller ljud. Mekaniska fällor är produkter som fångar och avlivar djuren.

Det finns också skottfällor som dödar djuren i gångarna med hjälp av en tryckvåg. Ett annat alternativ är medel, exempelvis mullvadsmedel som är ett sorts viltskydd.

Förutom dessa alternativ finns det också många husmorsknep. Till exempel sägs vissa växter avhysa sorkar, och många försöker skrämma bort djuren med katt eller robotgräsklippare. Det är dock många som ifrågasätter effektiviteten hos dessa knep.

Så väljer du den bästa mullvads- och sorkfällan efter dina behov!

I detta inlägg har vi rekommenderat två typer av produkter; två fällor och en skrämma. Vilken passar dig?

Olika metoder för att bli av med djuren är olika drastiska. Mekaniska fällor leder nämligen till att mullvadarna och sorkarna avlivas. Djuren är inte fridlysta i Sverige, och det är lagligt att döda dem, men vissa känner att det är oetiskt. De som känner sig obekväma med att ta ihjäl de små djuren kan därför föredra skrämmor.

Många associerar skrämmor med att jämförelsevis vara en “snällare” metod. Skrämmor tar fördel av mullvadarnas och sorkarnas skarpa sinnen. De små djuren tycker därför inte om varken vibrationer eller ljudvågor. Skrämmorna skrämmer på så sätt bort djuren genom att använda ljudteknologi och skapa kraftfulla vibrationer i marken.

Har man inte problem med tanken att avliva mullvadarna och sorkarna kan man fundera på mekaniska fällor. Gör då alltid research först för att se att fällan är testad och godkänd och omtyckt av kunder. Du vill naturligtvis gärna att produceraren av fällan har ett fokus på miljön.

Tips för när du använder mullvads- och sorkfällorna!

Här kommer ett par tips på hur du använder mullvads- och sorkfällor på ett sätt som är så effektivt som möjligt och leder till bäst resultat.

 • Använd alltid handskar när du hanterar fällorna – Djuren reagerar starkt på människolukt, så om du inte använder handskar kan dina doftspår leda till att mullvadarna och sorkarna undviker fällan.
 • Börja gärna med bekämpningen under hösten – Sorkar gör mest skada under vinterhalvåret, så det är bra att bli av med djuren innan dess. Mullvaden är mest aktiv under hösten och våren, vilket gör chansen att fånga djuret större.
 • Använd tillräckligt med fällor – Speciellt sorkarnas population kan växa snabbt. För att kontrollera problemet kan det vara bra att se till att du har tillräckligt många fällor.
 • Kontrollera fällorna så ofta du kan – Töm fällorna oftare för att se till att flertalet fällor är aktiva och få mer ut av fällorna.

Har du några tips om vad som är bästa mullvads- och sorkfällan? Vi skulle uppskatta om du hjälper oss och våra läsare med en kommentar nedan i så fall.

Leverantörer av den bästa mullvads- och sorkfällan:

Buildor
Granngården
Kjell & Company
Conrad.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.