Bästa handdesinfektionen 2023 – handsprit bäst i test!

av
Inlägget innehåller reklam i form av länkar till Apotekhjartat.se m.fl.
1. Skin Disinfection Spray2. CleanoCare Handdesinfektion3. Salubrin Handdesinfektion
Skin Disinfection SprayCleanoCare HanddesinfektionSalubrin Handdesinfektion

Bästa handdesinfektionen – I oroliga Coronatider har handdesinfektionen blivit en alltmer bekant produkt i våra hushåll. Förutom det självklara – att hålla god hygien genom att tvätta händerna väl och ofta är handdesinfektionen ett superbra komplement när du vill se till att hålla viruspartiklar och bakterier borta. Men hur bör du tänka när du ska köpa din egen flaska och vilka produkter är att föredra framför andra?

I denna artikel kan du läsa om våra favoriter av handsprit som dödar bakterier och minskar smittspridning och vad du bör tänka på för att hitta den bästa handdesinfektionen!

Topp 3 bästa handdesinfektionen

Bästa handdesinfektionen - Skin Disinfection Spray1. Vår vinnare! Skin Disinfection Spray

 • Form: Sprej
 • Skydd mot: Bakterier och virus
 • Kan användas på: Hand och kropp

Vår absoluta vinnare är Skin Disinfection spray, som är en förstklassig handdesinfektion i sprejform för både hand och kropp. Den är mycket effektiv mot både virus och bakterier och ett självklart val för den som vill minska smittspridning. Den har en antiviral och antibakteriell effekt som gör att du kan känna dig helt säker på att virus och bakteriepartiklar förstörs när du använder den.

Denna sprej innehåller fosfolipider, som motverkar alkoholens uttorkande effekt. Du får därför en mjuk och återfuktad hud efter att ha använt denna handdesinfektion. Skin handdesinfektion innehåller en högre alkoholhalt än vanlig handsprit tack vare lipiderna. Formuleringen bygger på den patenterade AKVANO-teknologin. Denna teknik baseras på sprejbara formuleringar av fosfolipider upplösta i en vattenfri lösningsmedelblandning.

När du applicerar denna handsprit avdunstar lösningsmedlet och lipidskiktet bildar då en slags barriär på hudytan. Sprejformen möjliggör applicering utan att du behöver vidröra huden. Spreja på önskad kroppsdel och låt torka.

Skin Disinfection Spray innehåller 50 milliliter sprej och kan därför enkelt tas med överallt där du kan komma att behöva den. Ett riktigt tvärsäkert val av handdesinfektion!

Se priset här!

Bästa handdesinfektionen - Handdesinfektion CleanoCare2. CleanoCare Handdesinfektion – Svensktillverkad handsprit!

 • Form: Vätskelösning
 • Skydd mot: Bakterier och virus
 • Verkar återfettande

Vi har även tagit med en svensktillverkad handdesinfektion på vår lista. CleanoCare handdesinfektion är effektiv och säker handsprit i en flaska på 500 milliliter, vilket gör att denna flaska räcker länge. Den är ett gott alternativ för att hålla dig borta från både bakterier och virus som kan smyga sig på när du minst anar det. 

CleanoCare verkar även återfettande på huden, och du slipper torra och spruckna händer efter användning. Handspriten har en mycket tunn konsistens och går därför in i huden på ett mycket effektivt sätt. För att applicera denna lösning, smörj in händerna ordentligt i handdesinfektionen. Ta cirka 4 milliliter direkt på dina händer.

Gnugga sedan händerna mot varandra som om du tvättade dem på vanligt sätt. Gnid in handspriten tills dina händer känns helt torra. Detta då det tar lite tid för alkoholen att börja verka.

CleanoCare kan användas dagligen vid behov och bör förvaras på en väl ventilerad plats. Den bör även förvaras oåtkomligt för barn. Vi rekommenderar denna handsprit starkt för de som är ute efter en stor förpackning av handdesinfektion och för de som vill ha en handsprit med hög alkoholhalt.

Se priset här!

Bästa handdesinfektionen - Salubrin Handdesinfektion3. Salubrin Handdesinfektion – perfekt för resor!

 • Form: Vätskelösning
 • Skydd mot: Virus och bakterier
 • Kan användas av gravida och ammande: Ja

På vår tredjeplats har vi tagit med ett desinfektionsmedel som är perfekt förpackad att ha med i handväskan eller ute på resor! Salubrin handdesinfektion är en bakteriedödande och återfuktande handdesinfektion som är oparfymerad och kommer i en flaska på 250 milliliter. Den är ett gott alternativ som ett komplement till god handhygien om du befinner dig någonstans där du ej har tillgång till tvål och vatten.

Vad vi gillar lite extra med denna handdesinfektion är att den är mycket återfuktande och därför inte torkar ut huden som andra starka handdesinfektioner kan göra. Att den är parfymfri gör även att det är ett bra val för de med extra känslig hy eller för de med allergier.

Denna produkt bör endast användas för utvärtes bruk och den används bäst genom att gnida in 3 milliliter noggrant på hela händerna. Låt dem sedan lufttorka i cirka 30 sekunder innan du vidrör någonting. För bästa effekt bör du tvätta händerna med tvål och vatten innan du applicerar handspriten.

Salubrin handdesinfektion klibbar inte, vilket är ett stort plus då du slipper kladd på föremål och kläder. Denna handsprit är ett effektivt och snabbtorkande val för den som vill ha med sig sin handdesinfektion direkt i väskan!

Se priset här!

Vem behöver handdesinfektion?

Handdesinfektion eller handsprit som det också kallas är mycket effektiv mot bakterier, virus och olika typer av svampinfektioner. Handdesinfektion förebygger även smittspridning och i tider som dessa med Corona pandemin kan handdesinfektion ha en mycket stor betydelse för att hålla sig frisk. Det bör dock poängteras att handdesinfektion inte är menat att ersätta vikten av att tvätta händerna ordentligt, utan används istället som ett effektivt komplement. 

Det finns idag en hel rad olika produkter på marknaden av handdesinfektion som du kan använda dig av. Du kan välja mellan handsprit i gelform eller lättflytande form. Olika handdesinfektioner har också en varierande alkoholhalt. Vanligen ligger halten på allt mellan 60 och 85 volymprocent. 

Du kan välja mellan många olika handdesinfektioner på exempelvis Apotek som skydd för smittspridning. Förutom för det rådande Covid-19 är en handdesinfektion även mycket användbar i förkylningstider och när vinterkräksjukan är på ingång, då den dödar bakterier och andra mikroorganismer. Handsprit med mycket hög alkoholhalt kan dock vara något uttorkande mot hyn.

3 vanliga frågor om handdesinfektion och virus:

 • Vad är virus?

Virus är små, små parasiter som lever överallt omkring oss och som invaderar celler hos allt levande, för att sedan föröka sig. Ungefär 600 virus kan orsaka en infektion hos människan. Några förkylningsvirus är exempelvis rhinoviruset, influensaviruset och andra mer allvarliga virus som coronaviruset.

När vi får ett virus i kroppen svarar vårt immunförsvar med att bilda antikroppar för att skydda kroppen mot viruset. Virus är dock mästare på att förändra sig så immunförsvaret kan därför inte ge ett långvarigt skydd mot infektioner.

 • Vad är skillnaden mellan bakterier och virus?

Både virus och bakterier kan göra människan sjuk och de smittar på samma sätt. Men bakterier är större än virus och kan frodas och leva överallt, medan viruset endast har kapacitet att föröka sig i levande celler. Det finns färre mediciner mot sjukdomar skapade av virus. Exempelvis är antibiotika effektivt mot bakterier men har inte alls någon verkan på virus.

 • Hur kan handdesinfektion döda bakterier och minska smittspridning?

Effekten av handdesinfektion beror på innehållet av alkohol på minst 60 procent, som förstör mikroorganismernas cellmembran nästan direkt. Cellmembranerna innehåller proteiner och fettämnen, något som alkohol har en direkt förstörande effekt på. Handspriten angriper både virus och bakterier genom att slå ut både proteiners och cellmembraners funktion.

Så väljer du den bästa handdesinfektionen!  

När du ska välja vilken handdesinfektion som passar dig bäst så kan du börja med att kika på produkten och hur stor andel alkohol den innehåller. En handsprit med cirka 85 procent alkohol har en mer uttorkande effekt på huden än en med 60 procent. Om du har väldigt torr och känslig hy är det en god idé att köpa en handdesinfektion som inte har den högsta möjliga andel alkohol, eller att du har tillgång till en mjukgörande handkräm som du kan smörja in händerna med efteråt. 

Den absolut viktigaste uppgiften en bra handdesinfektion har är att den minskar smittorisken och dödar virus och bakteriebildning. Det fins dock alltid en risk att du kan bli smittad även om du använder dig av handsprit. 

Hur kan du skydda dig själv och andra för virus?

Virus och bakterier är tyvärr någonting som vi inte kan skydda oss mot till hundra procent. Det finns dock en del vaccinationer du kan ta mot vissa virusinfektioner. Vad du däremot kan göra för att undvika virus är att hålla en god hygien, enligt nedan uppmaningar:

 1. Tvätta händerna ofta – Virus fastnar lätt på händerna, därför är det viktigt att du tvättar dina händer noga med tvål och varmt vatten. Du kan använda handdesinfektion om det inte finns vatten och tvål i närheten, eller använda handspriten som ett komplement.
 2. Nys och hosta i armveck – Genom att hosta och nysa i armveck eller i en näsduk sprids inte viruset till dina händer eller till luften och andra människor. Var noga med att tvätta dina händer även efter nysning i näsduk.
 3. Försök att undvika att röra ditt ansikte – En dålig ovana i förkylningstider är att röra sitt ansikte med händerna utan att tänka på det. Genom att klia dig i ögat, näsan eller ha händerna nära din mun kan det komma in virus i kroppen som gör dig sjuk.
 4. Stanna hemma om du känner dig sjuk  – Det bästa för att minska smittspridning är helt enkelt att du stannar hemma när du känner dig sjuk. En god idé är även att du stannar hemma två dagar efter att du blivit frisk för att säkerställa att du inte smittar någon annan.

Hur har vi valt vår topplista?

När vi valt vilken handdesinfektion som är bäst har vi bland annat jämfört olika slags handsprit och dess ingredienser. Vi har jämfört dem med högre alkoholhalt mot dem med lite lägre, som båda är mycket bra alternativ av handdesinfektioner. Vi har tagit del av både topplistor och kundrecensioner för att komma fram till våra slutgiltiga val.

En del handdesinfektioner har en uttorkande effekt på huden, se därför efter hur stor andel procent alkohol de olika produkterna innehåller för att hitta en handsprit som passar dig och din hud bäst. Tänk även på hur din flaska ser ut. Är den i gelform, sprejform eller ren vätska? Om du har tänkt ha med den på resor och i handväskan kan en gelform eller sprejform vara det bästa alternativet.

Vilken produkt faller dig bäst i smaken när det kommer till handdesinfektioner? Vi hoppas att du med vår artikel fått en hjälp kring hur du bör tänka när du letar efter den bästa handdesinfektionen för dig!

Vilken tycker du är den bästa handdesinfektionen? Vilken uppfyller dina krav och önskemål? Dela gärna med dig av dina erfarenheter som en kommentar nedan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.