Batteridrivna gräsklippare bäst i test – hitta den bästa batteridrivna gräsklipparen 2024!

av
Det här inlägget innehåller annonser i form av reklamlänkar för Proffsmagasinet.se, Buildor.se
1. AL-KO GRÄSKLIPPARE BATTERIDRIVEN 42.9 LI SP2. ALPINA AL4 46 S LI3. Wolf Garten Batterigräsklippare
AL-KO GRÄSKLIPPARE BATTERIDRIVEN 42.9 LI SPALPINA AL4 46 S LIWolf Garten Batterigräsklippare

Batteridrivna gräsklippare bäst i test – Sommaren är här och det innebär att grönskan växer i full fart. Är det dags för en ny gräsklippare? Varför inte köpa en batteridriven gräsklippare? Batteridrivna gräsklippare är numera i princip lika bra som bensindrivna, och är dessutom mer miljövänliga. Detta är eftersom de inte släpper ut någon bensinånga, så de farliga utsläppen i miljön är betydligt färre. Dessutom är de tystare, så det inte blir massa oljud varje gång du vill klippa gräset. Men vad ska man tänka på när man köper en batteridriven gräsmatta? Och, vilka är de bästa batteridrivna gräsklipparna på marknaden?

I denna artikel har vi samlat ihop våra favoriter och våra bästa tips till hur man gör rätt val. Häng med!

Topp 3 bästa batteridrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare bäst i test - AL-KO Gräsklippare Batteridriven 42.9 Li SP1. Vårt toppval – AL-KO GRÄSKLIPPARE BATTERIDRIVEN 42.9 LI SP

 • Arbetsområde: upp till 400 m²
 • Kraftkälla: Litiumjonbatteri
 • Kraft: 40 V
 • Laddningsindikator: Ja
 • Batteri och laddare inkluderad: Ja
 • Laddningstid: 1,5h
 • Rymmer: 60 L

Denna gräsklippare från AL-KO kommer i en robust kåpa i stålplåt. Det är en mycket pålitlig gräsklippare som är avgasfri, tack vare dess innovativa komponenter såsom litiumjonbatteriet och laddningsindikatorn.

Gräsklipparen är självfallet sladdfri och är del av AL-KO:s innovativa serie EnergyFlex med fokus på litiumjonbatterier. Dessa batterier är särskilt långlivade, och laddar inte ur sig själva. Detta innebär att du inte ofta kommer att behöva köpa nya batterier. När batteriet laddar ur behöver du endast vänta i 1,5 timmar innan batteriet är fulladdat igen! När gräsklipparen behöver laddning ser du det enkelt på den inbyggda LED-indikatorn.

AL-KO 42.9 LI SP är bakhjulsdriven. Detta säkerställer komfort för användandet och gör det enkelt att föra gräsklipparen framåt. Dessutom kan klipphöjden manuellt ställas in enligt vad ni tycker är bekvämt; klipphöjden kan ställas in mellan 30-75 millimeter. AL-KO 42.0 LI SP har dessutom en smart och ergonomisk styrstång, så trädgårdsarbetet blir en fröjd och inte något skadligt för dig.

Gräsklipparen använder en uppsamlare, som är mycket rymlig. Den kan fyllas upp till 60 liter, vilket den gör effektivt tack vare kåpans aerodynamiska form.

Detta är alltså ett toppval för de som vill investera i en tålig och kapabel gräsklippare!

Se priset här!

Batteridrivna gräsklippare bäst i test - ALPINAAL4 46 S Li2. ALPINA AL4 46 S LI  – Ett lyxigare alternativ packad med teknik

 • Arbetsområde: upp till 500-900 m²
 • Kraftkälla: litiumjon
 • Kraft: 60 V
 • Laddningsindikator: Ja
 • Batteri och laddare inkluderad: Ja
 • Laddningstid: Ingen information
 • Rymmer: 55 L

Alpinas AL4 46 S Li är en tydligt teknikpackad och mycket kraftfull batteridriven gräsklippare. Detta är en gräsklippare som kan erbjuda dig lika mycket styrka som en bensindriven gräsklippare, utan den farliga effekten på miljön. Dessutom slipper du bullret, smutsen och vibrationerna som en traditionell gräsklippare ger. Denna gräsklippare är tyst och elegant.

Batteriet är 60 V, klippbredden ligger på 46 centimeter och gräsklipparen kan täcka upp till hela 900 kvadratmeter på en enda laddning. Detta gör den perfekt att använda på medelstora trädgårdar, och den klarar oftast även ojämn mark utan problem.

När du köper gräsklipparen kommer den med batteri, laddare och uppsamlare. Uppsamlaren rymmer 55 liter och är lätt att tömma. Sedan kan du även välja att antingen ha bakutkast eller uppsamlare.

Alpina AL4 46 S Li är också en säker gräsklippare med handtag där båda händer måste användas för att starta maskinen. Detta förhindrar en potentiellt farlig oavsiktlig start. Vi älskar särskilt att denna gräsklippare kan användas med push-funktion eller genom dess självgående funktion. Detta är mycket effektivt för de som inte kan eller vill putta fram gräsklipparen genom hela trädgården.

Sist vill vi nämna att du naturligtvis kan justera handtaget till ett läge som är bekvämt för dig personligen. Du kan välja ett av de fem tillgängliga positionerna mellan 25 – 80 millimeter.

En lyxigare gräsklippare för de som kräver komfort, kraft och elegans.

Se priset här!

Batteridrivna gräsklippare bäst i test - Wolf Garten Batterigräsklippare 72 V LI-ION 373. Wolf Garten Batterigräsklippare 72 V LI-ION 37 – Snabb laddning och 3-i-1 funktion   

 • Arbetsområde: upp till 500m²
 • Kraftkälla: litiumjon
 • Kraft: 62 V
 • Laddningsindikator: Ja
 • Batteri och laddare inkluderad: Ja
 • Laddningstid: Ingen information
 • Rymmer: 40 L

Denna batterigräsklippare är årets testvinnare av Råd & Röns stora test, den fick omdömet BRA KÖP!

Vi förstår precis varför denna har blivit prisbelönt. Wolf Garten 72 V LI-ION 37 är en rätt kompakt gräsklippare med en stor och kraftig motor på 72 V. Vanligtvis klarar den av 300 kvadratmeter per laddning, men beroende på gräsets tjocklek och på vilken inställning du använder den på så kan den klara hela 500 kvadratmeter. Gräsklipparen fulladdads på endast en timme!

Man kan komplettera denna gräsklippare med en lövblåsare, grästrimmer eller häcksax också från Wolf Garten, så länge de är kompatibla med 72 V batteriet. Detta innebär att du kan få fyra olika användningar av samma grundmaskin. Detta är mycket smidigt då det inte tar lika hårt på plånboken som att köpa fyra olika maskiner, och det sparar även plats i förvaringen.

Som gräsklippare har den 37 centimeter klippbredd. Gräsklipparen är också utrustad med 3-i-1 funktion där du kan välja om du vill samla gräset i uppsamlaren – som rymmer 40 liter – eller kasta ut det direkt genom öppningen, eller låta gräset finfördelas med mulch-funktionen.

Väljer du att samla in gräset i uppsamlaren får du genom en indikator veta när den är full, sedan kan du väldigt enkelt tömma den. Wold Garten har designat handtagen smart och smidigt, då det är smalt och mjukt men även är fällbara, så att det är enklare att förvara gräsklipparen. Med en vikt på bara 17 kilo är det också en väldigt lätt gräsklippare som är enkel att bära och transportera, vilket Wolf Garten har stött genom att tillsätta bärhandtag som gör transporten smidigare.

Med denna gräsklippare får du mycket för pengarna.

Se priset här!

Så väljer du rätt batteridriven gräsklippare för din trädgård

Batteridrivna gräsklippare passar alla gräsmattor som är relativt plana och har kontrollerat gräs, det innebär att grönskan inte växer vilt på marken. Om grönskan är för hög och tjock så blir det svårt för gräsklipparen att arbeta igenom det. Ett praktiskt tips är att ha fler än ett batteri för din gräsklippare, så att ett batteri alltid är fulladdat och redo ifall det andra batteriet dör ut.

Liten trädgård

För en liten gräsmatta fungerar de flesta batterigräsklippare bra. Genom att välja en batteridriven gräsklippare över en bensindriven får du en tystare och lugnare gräsklippare, men du slipper också oljebyten och annat underhåll som bensingräsklippare kommer med.

Om du redan har en batteridriven gräsklippare och en liten trädgård är det bara att köra på. Om du just nu letar efter en så tipsar vi om att leta efter mindre gräsklippare, som i och för sig har mindre arbetsområde, men är mer kompakta och enklare att förvara samt snabbare att ladda.

Mellanstor trädgård

Batteridrivna gräsklippare är egentligen gjorda för mellanstora trädgårdar då de allra flesta gräsklippare är utrustade med tillräckligt kraftiga batterier och egenskaper som är passande för att hantera mellanstora gräsmattor.

De tre gräsklipparna som var med i denna artikel är exempel på suveräna gräsklippare som är perfekta för mellanstora trädgårdar, dock passar de så klart även mindre trädgårdar.

Stor trädgård

Har du en stor trädgård med en stor gräsmatta kanske du tänker att en bensindriven gräsklippare är rätt val för dig. Visst är det ett individuellt val till slut, men underskatta inte den batteridrivna gräsklipparen.

Utvecklingen för batteridrivna gräsklippare har gått långt fram de senaste åren, och nu finns det ett flertal mycket kraftiga batterigräsklippare som klarar av även de större gräsmattorna och tuffa marker. Alpina AL4 46 S Li – nummer 2 på vår lista – är en av dem.

3 vanliga frågor om gräsklippare:

✅ När uppfanns den första gräsklipparen?

Edwin Budding vad den som först uppfann gräsklipparen år 1830 i Gloucestershire, England som först utformades för att klippa gräs i stora trädgårdar och på idrottsplatser. Hans första maskin var 480 millimeter bred och hade en ram av järn och klipparen fungerade genom att skjutas framåt. Denna maskin var så pass gott utvecklad att man även kunde reglera klipphöjden och det klippta gräset slungades framåt i en liten låda. Hans maskin var därför redan då mycket lik de moderna gräsklipparna vi har idag.

✅ Hur drivs en gräsklippare?

En gräsklippare kan drivas på en del olika sätt. Det finns de gräsklippare som drivs via bensinmotor eller handkraft. Bensinmotorn roterar knivbladet. En del gräsklippare drivna av motor, driver hjulen så gräsklipparen är självgående. Du kan även driva en klippare med elektricitet antingen en uppladdningsbar robot – eller handklippare. Ett annat exempel, som inte är lika vanligt är hoverklippare som håller klipparen uppe genom att trycka ner luft mot marken.

✅ När kom den första utvecklade gräsklipparen till Sverige?

Den första gräsklipparen som var väl utvecklad kom till vårt avlånga land 1954 och skapades av företaget Klippo. Detta var en gräsklippare av rotortypen och klipparen kallades för Klippman. Med vidare utveckling började andraföretag ta över produktionen som exempelvis Stiga och Husqvarna, som idag har många olika gräsklippare på marknaden.

Robotgräsklippare eller vanlig gräsklippare?

Har du en större gräsmatta kan det vara enklare med en robotdriven gräsklippare, då du slipper gå runt hela gräsmattan och istället kan låta gräsklipparen göra jobbet. Dock kan det vara värt att tänka på hur marken på din gräsmatta ser ut – hur plan är den? Växer grönskan vilt?

Vissa gräsmattor är inte så plana och har mycket tjockt och högt gräs. I sådana fall kan gräsklipparen behöva lite hjälp i form av en mänsklig hand som ger lite stöd och guidning. Vi tycker därför att det är fördelaktig att välja en som har båda möjligheterna då det är en kombination; man kan välja att antingen styra den för hand eller låta den gå själv.

Hur vi valde de bästa batteridrivna gräsklipparna

Vi har tänk på en hel del som konsumenter mest skulle behöva få ut av en gräsklippare. Och om man är någon som är mycket van vid bensindrivna gräsklippare så ska hoppet till en batteridriven nog vara värt det. Så, vi utsåg de tre gräsklipparna som vi ansåg vara mest användbara för majoriteten av hus- och villaägare, vare sig man har en liten, mellanstor eller stor tomt.

Vi fokuserade på att hitta gräsklippare i olika budgetar som kom med smarta funktioner och som har lång livslängd. En gräsklippare är en investering, mer för vissa än andra, och det ska inte vara stressigt att göra rätt val. Vi försökte därför att hitta ett allmänt bra standardval, ett lite dyrare val med fler funktioner och komfort, och ett billigare val som inte snålar på teknik. Och det var i den ordningen vi rankade gräsklipparna.

Vi har lagt stor vikt på arbetsområde, eftersom detta talar för hur långt ett laddat batteri räcker. Ju större arbetsområde, desto mer får du gjort på en laddning. Detta är effektivt för dig. Sedan tittade vi också på batterikraft – 60 V, 72 V osv, då detta talar för hur starkt batteriet är. Om man är van vid bensindriven gräsklippare så kan en batteridriven gräsklippare kännas svagare, men det vill inte vi att ni ska uppleva. Därför letade vi efter kraftfulla gräsklippare som klarar av precis lika mycket som en traditionell gräsklippare.

Vi tittade också på laddningstid och om laddare och batteri följer med vid köp. Det hade varit hemskt tråkigt om ni hade köpt en gräsklippare bara för att upptäcka att ni måste gå tillbaka och köpa batteriet. Sist men inte minst tittade vi på märkena för att detta ger en uppfattning om hur pålitlig gräsklipparen är.

Vi hoppas att du har lärt dig någonting från vår lilla guide. Kanske har du öppnat upp ögonen för batteridrivna gräsklippare, även fast du tidigare varit van med bensindrivna gräsklippare?

Vårt mål var för dig att hitta något du gillar på vår lista eller i alla fall fått lite inspiration till vad du kommer leta efter i din nästa batteridrivna gräsklippare. Vi garanterar att det finns något för dig och din trädgård.

Glad trimning!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.