Fotbad bäst i test 2024 – Hitta det bästa fotbadet

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. TriStar VB25282. Beurer FB 203. Beurer FB 35
TriStar VB2528Beurer FB 20Beurer FB 35
Se priset härSe priset härSe priset här

Vi använder våra fötter en stor period av den tid som vi faktiskt är vakna, och därför är det även väldigt vanligt att man får problem med sina fötter. Vanliga problem som personer idag råkar ut för kan vara allt från smärta i fötterna, kramp, sprucken hud och skav. Detta kan i längden orsaka problem och smärta då våra fötter är anslutna till det centrala nervsystemet till andra delar av kroppen, som kan känna av de problem som vi har med våra fötter.

Fotbad är en effektiv typ av kroppsvård som kan hjälpa dig att bli av med dessa besvär och lämna dig med en mer avslappnad och även motverka stress. Fotbad kan även hjälpa till med att förbättra tillståndet av fötterna, så att du slipper framtida problem med till exempel torra fötter och sprucken hud. Det är vanligt att man går till spa för att bli av med en del av dessa åkommor, men man kan även använda fotbad hemma för att avhjälpa dessa. Därför har vi sammanställt detta fotbad bäst i test, så att du lätt kan hitta ett fotbad för just dig.

Vad ska man tänka på när man köper ett fotbad?

När man vill köpa det bästa fotbadet så finns det en del saker man bör tänka på för att få ut så mycket som möjligt av det. Om du vill använda ditt fotbad en längre period så är det rekommenderat att man köper en modell med inbyggd värmare av vattnet, så att man slipper fylla på med nytt vatten eller sluta använda fotbadet för att vattnet är för kallt. En del fotbad har även stöd för justering av temperaturen på vattnet, men de flesta billiga fotbad på marknaden har endast stöd för en temperatur.

För att hjälpa till att slappna av så brukar även de flesta fotbad ha stöd för en funktion som kallas bubbelmassage, där man använder strålar som liknar de som återfinns i jacuzzis för att massera dina fötter. Om man använder sig av bubbelfunktionen så bör man inte använda tvål för att undvika att för mycket bubblor skapas.

En del fotbad erbjuder också vibration för att massera dina fötter, men det kan skilja sig en del mellan olika modeller. Vissa fotbad erbjuder justering av vibrationen och olika mönster, men de flesta billigare fotbaden brukar endast erbjuda ett fåtal olika lägen.

Topp 3 Bästa Fotbaden 2024

Idag finns det många olika fotbad tillgängliga på marknaden och därför kan det bli svårt att hitta bästa fotbadet, och just därför har vi sammanställt denna guide med fotbad test för att hjälpa dig att hitta det bästa fotbadet just för dig och dina behov.

1. Tristar VB-2528

Först ut i detta fotbad bäst i test har vi Tristar VB-2528. VB-2528 är ett fotbad som är ett av de mer prisvärda alternativen om du är ute efter ett fotbad och låter dig att unna dig avancerad fotvård, likt den som är tillgänglig på spa men i lugnet av ditt eget hem.

Fotbadet från Tristar är fullspäckat med funktioner som ofta brukar påverka priset av fotbaden, men detta fotbadet har en väldigt liten prislapp.  Det erbjuder vibrationsmassage med starka vibrationer för att ge dig en så pass bra upplevelse som det bara går. Det går även bra att justera massagen med dess 3 olika lägen, så du inte behöver känna dig begränsad med endast ett läge som en del modeller har.

Förutom massagefunktionen så erbjuder detta fotbad även en så kallad bubbelfunktion, där strålar av luft används för att skapa bubblor i vattnet. För att göra upplevelsen ännu bättre håller även fotbadet vattnet lagom varmt, så att du slipper att byta ut vattnet flera gånger när du använder ditt fotbad. Övriga funktioner som detta fotbad även erbjuder är en massageboll som låter dig att massera dina fötter, antiglid fötter så att fotbadet stannar på sin plats och även en nivåindikator som låter dig hålla koll på vattennivån i fotbadet.


Se priset här!

2. Beurer FB 20

Beurer FB 20 är ett populärt fotbad som låter dig att skämma bort dina fötter i en stund, med många funktioner som ger en väldigt bra upplevelse.

Helt klart en värdig kandidat i detta fotbad bäst i test. Tillsammans med själva fotbadet följer det med tre stycken olika pedikyr-tillbehör som hjälper till med att massera dina fötter, vilket är bra då det låter dig att välja den typ av massage som passar just dig bäst.

Fotbadet har även tre stycken lägen som du kan välja mellan för att ge dig den bästa tänkbara upplevelsen; massage, bubblor och värme. Värme-läget använder sig av reglerad infraröd strålning för att värma upp vattnet till en perfekt temperatur, samt så ser det även till att vattnet håller sig varmt – oavsett om du använder badet flera timmar i sträck.

Det går även bra att använda detta fotbadet för att massera dina fötter utan vatten, vilket är en klar fördel om man inte riktigt känner för att blöta ner sina fötter.  Förutom alla dessa funktioner så kommer även fotbadet med ett borttagbart splash-skydd, fötter av gummi för att hålla badet på plats och även en inbyggd kabelvinda så att du enkelt kan hålla koll på strömkabeln.


Se priset här!

3. Beurer FB 35

FB 35 från Beurer är ett fotbad som är designat för att vara så portabelt som det bara går och kan fällas ihop för att underlätta vid transport och förvaring, utan att kompromissa på vare sig funktionalitet eller funktioner.

För att hjälpa till med att hålla koll på temperaturen av vattnet så sitter det ett värmeelement inuti fotbadet Dock så är detta värmeelementet är inte designat för att värma upp kallt vatten, utan endast till för att hålla varmt vatten lagom varmt.

Fotbadet erbjuder även en rad olika typer av massage för att unna dina fötter en upplevelse som är lik den man får på spa. Den första typen av massage som detta fotbad erbjuder är vibrationsmassage som utnyttjar starka vibrationer som låter dig att koppla av och minskar även stress.

Förutom vibrationsmassage erbjuds även en annan populär massagetyp, bubbelmassage, som använder sig av starka strålar som gör så att vattnet i fotbadet börjar att bubbla.

Den största fördelen med detta fotbad som vi även tidigare nämnt är att det har en praktisk funktion som låter dig att fälla ihop fotbadet, för att spara plats vid förvaring. För att öppna fotbadet så trycker man med en hand och drar upp den översta kanten med andra handen. Det är även viktigt att man inte placerar sina fötter eller andra objekt i fotbadet när det är fullt, för att då riskerar man att det kan ge vika och fälla ihop sig, vilket kan leda till att vattnet läcker ut.


Se priset här!

Ta fotbadet till nya höjder

Du kan själv göra en enorm skillnad i kvaliteten på ditt fotbad genom att tillsätta diverse aromer som gör gott för både fötterna och ditt eget sinne. Ett annat alternativ är att kolla igenom köksskåpen för att helt enkelt addera lite kryddor, oljor eller frukter och på så vis få ett riktigt lyxigt fotbad som också gör gott. Därtill är naturen ofta full av vårdande växter som kan hjälpa kroppen på många olika vis. Det går naturligtvis också att köpa särskilda medel och salter att hälla i fotbadet för att få ett vårdande bad men många blir förvånade över vad som kan åstadkommas med vad som finns i kyl och skafferi.

Fotbad med salt

Ett av de smidigaste fotbaden är förmodligen fotbaden med salt. Här går det att köpa särskilda badsalt, vilka ofta har färgats och fått tillsats av dofter. Det går precis lika bra att strö i rikligt med havssalt i fotbadet och kanske är ett naturligt salt som är till för matlagning faktiskt lite bättre för kroppen än många av de badsalter som säljs i butik. Salt är fantastiskt för slitna fötter då det hjälper till att lösa upp förhårdnader och då det på det sättet hjälper till att hålla fötterna mjuka. Det är dock inget mirakelmedel så om du har mycket förhårdnader kan du säkerligen behöva hjälpa till lite mekaniskt också, genom att exempelvis fila fötterna med en fotfil eller pimpsten av god kvalitet.

Fotbad med olivolja

Det är känt att olivolja är otroligt nyttig för människan att äta, mycket tack vare dess profil av nyttiga fetter. Faktum är att olivoljan är långt mer mångsidig än så och att den ibland har kallats för antikens guld då den var lika viktig att hälla i kroppen som att använda utanpå kroppen. Av den anledningen är det inte det minsta förvånande att olivolja kan göra under om den hälls i fotbadet.

Den är både mjukgörande liksom vårdande, vilka båda är faktorer som passar ypperligt när du vill vårda dina slitna fötter. Därtill sägs olivolja vara fantastisk för olika hudtyper och det gör att den kan användas med goda resultat av de allra flesta.

Det går också utmärkt att hälla andra vårdande oljor i fotbadet och eftersom fotbadet är varmt så går det ofta precis lika bra med en olja som är rinnande i rumstemperatur som med en fastare olja, förutsatt att oljan smälter i det varma vattnet. Några exempel på vårdande oljor som kan vara lämpliga, bortsett från den nämnda olivoljan, är mandelolja, jojobaolja eller kokosolja. Ett annat alternativ är att smörja in fötterna med någon av dessa oljor efter fotbadet och sedan ta på sig ett par mjuka bomullssockor för att säkerställa att olja faktiskt går in i fötterna och inte hamnar på golv eller sängkläder.

Fotbad med honung

Det är inte för inte som honung går under namnet dunderhonung i serien om Bamse. Honung är nämligen ett oerhört potent livsmedel som stärker immunförsvaret och hjälper till vid läkning. Inom vården är det numera accepterat att honung kan ha samma egenskaper som bland annat antibiotika, då det tar död på en hel rad bakterier och även har effekt mot svamp och virus.

Därtill är honung också oerhört effektivt vid sårläkning och ett omslag med honung tycks kunna snabba på läkningen liksom minska ärrbildningen. Detta gäller både på små sår men fantastiskt nog också på otäckt stora sår eller sår som är infekterade.

Det säger sig därmed självt att honung kan göra gott i ett traditionellt fotbad. Lägg i en matsked honung i det varma vattnet och låt honung smälta där, varefter du stoppar ned fötterna. Var dock noga med att välja en honung av god kvalitet och se gärna till att den är svensk då det bordar för att kvaliteten håller måttet. Undvik flytande honung då den ofta har tillsatt glukos och liknande och se till att välja en honung som inte har upphettats, eftersom upphettning förstör en del av honungens positiva effekter.

Fotbad med salt, olivolja och honung

För en riktig dunderkur kan du göra ett fotbad som innehåller både salt, olivolja och honung. Dessa tre ingredienser fungerar utmärkt tillsammans och kompletterar varandra väl. Som nämnt löser saltet upp förhårdnader på fötterna så att de får en chans att bli lite mjukare igen.

Olivoljan bidrar med vårdande fetter som gör fötterna ännu mjukare och ger dem ett långvarigt skydd mot uttorkning. Honungen kan också ge en viss mjukhet men framförallt hjälper den till att läka sprickor och liknande samt att hålla dåliga bakterier och svampar på avstånd. På så vis kan fötterna förbli friska och dessutom kan dålig lukt undvikas eller minskas, om det är så att du har problem med det.

Fotbad med blommor

Det finns massvis av blommor som har läkande egenskaper och dessa går utmärkt att ha i fotbadet. De ger dels en aromatisk doft som kan vara väldigt avslappnande och så är det otroligt vackert att se ett fotbad vars yta helt och hållet täcks av vackra blommor. Något mer rogivande får du förmodligen leta länge efter, så kanske spelar det inte ens någon roll om blommorna faktiskt gör medicinsk nytta på fötterna eller inte, då enbart doften och synen av dem kan ha välgörande effekt på sinnet.

En utmärkt blomma att använda i fotbadet är till exempel lavendel som ju är oerhört populär för avslappning. Den lila lavendeln doftar milt och sägs vara antiinflammatorisk likväl som antibakteriell och antiseptisk. Att använda lavendel i fotbadet kan således till exempel få bort hudinflammationer liksom svamp- och bakterieangrepp.

En annan fantastisk blomma är ringblomman som även den har ansetts ha egenskaper som är antibakteriella, antiseptiska och antiinflammatoriska. Av den anledningen är det väldigt vanligt att använda ringblomma inom hudvård och då framförallt i salvor men även i schampon och dylikt. Ringblommor är vanligen gula eller orangea och det kan sannerligen vara uppiggande att se dem flyta runt på fotbadets vattenyta som små solar.
Ytterligare en blomma som kan användas med goda resultat i fotbad är johannesört.

Även johannesörten anses vara verksam mot inflammationer, bakterier liksom svampar och dessutom har den länge använts som smärtstillande och sammandragande. Att använda den gula blomman från johannesört i fotbadet kan därmed vara en god idé om fötterna är spruckna och kanske rentav smärtande.

Det finns många fler blommor att använda och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Rosor är ett sådant där klassiskt exempel som både ger ett vackert fotbad och som sprider en angenäm doft i rummet. Andra blommor att använda är exempelvis tusensköna, rölleka, rödklöver, läkemalva eller gurkört, det vill säga blommor som kan plockas i trädgårdar, längs banvallar och på ängar i den svenska naturen.

Fotbad med andra växter

Det är inte bara blommor som kan användas i fotbadet med goda resultat utan även andra växter kan fungera utmärkt. Nyutsprungna björklöv är väldigt populära i fotbad och tros bland annat kunna hjälpa till när fötterna värker. Även smultronblad kan göra stor nytta och då framförallt om huden är inflammerad. Ett annat inslag som fungerar att plocka och använda året om är barr från granar eller tallar.

Bortsett från att vara väldigt rika på C-vitamin så innehåller barr nämligen ämnen som är bakteriedödande och som även sägs ha effekt på både svampar och inflammationer. Därtill sägs barr vara väldigt hälsosamma för immunförsvaret samt vara verksam mot förkylningar, så det är förmodligen inte helt fel att andas in lite extra av ångan från fotbadet för att på så vis ta del av de goda egenskaper som den har på övriga kroppen.

Det går att hälla dessa växter direkt i fotbadet men det vanligaste sättet att bereda dem på är förmodligen att göra ett avkok. Låt vatten koka upp och häll sedan det kokande vattnet över de växter som du har plockat och valt att använda dig av. Växterna kan ligga i det varma vattnet och dra i ungefär 10 minuter, varefter du silar av dem. Häll inte borta växtvattnet eftersom det är det som du ska använda till ditt fotbad.

Du kan alltså hälla avkoket direkt i ditt fotbad och sedan fylla på med varmt vatten till lagom nivå och därefter är det bara för dig att stoppa ned fötterna i det behagliga fotbadet med växtextraktet. Det ska också nämnas att det går att göra på precis samma sätt med blommorna som nämndes ovan men att detta inte är lika vanligt eftersom blommorna är så vackra att titta på.

Upptäck växelbad

Det kanske allra enklaste sättet att stimulera både fötter liksom ben och få igång blodcirkulationen ordentligt är att använda sig av så kallade växelbad. Du kan tänka dig ett växelbad som en slags lightversion av traditionellt bastubadande. Vid bastubad utsätts kroppen för riktigt höga temperaturer och sedan kyls den snabbt av, vilket då ofta sker i dusch men allra helst ska avkylningen ske i en svalkande sommarsjö eller i en isvak. Därefter värms kroppen återigen upp i bastun och proceduren upprepas så många gånger som bastubadaren önskar eller orkar. Det här sättet att bada bastu ger en fantastisk blodcirkulation och en hy med lyster som riktigt lyser av välmående.

Det går att göra på ett liknande sätt vid fotbad. Fyll ditt fotbad, precis som vanligt, med riktigt varmt vatten men se självfallet till att vattnet inte är så pass varmt att du bränner dig. Därefter fyller du ett annat kärl med riktigt kallt vatten och det här kärlet måste vara så pass stort att dina fötter får plats i det. Du kan till exempel använda dig av ytterligare ett fotbad men det kan också gå alldeles utmärkt med en helt vanlig hink. Sänk därefter ner dina fötter i det varma vattnet och låt dem vila i värmen en stund och förflytta dem därefter till badet med riktigt kallt vatten.

Det kan räcka med att låta fötterna bada i värmen i 1 – 2 minuter för att sedan låta dem bada i kylan under en lika lång tidsperiod. En lämplig tid för hur länge växelbadet ska pågå kan till exempel vara runt 10 minuter, vilket således innebär att fötterna kan hinna vara 3 – 5 gånger i varje fotbad under den tiden.

Vid växelbad är det inte nödvändigt att hälla i badsalt eller liknande i vattnet men det finns självfallet inget som hindrar dig från att göra det. Om du väljer att göra det är det alltid lämpligast att hälla oljan, saltet eller vad det nu kan vara i det varma vattnet, eftersom värmen hjälper till att lösa upp det så att det sprider sig jämnt och får största effekt. Att hälla dessa substanser i kallvattnet kommer därmed inte ha någon större effekt av just denna anledning.

Eftervård av fötterna

När fotbadet är över är det inte helt fel att ha avsatt lite extra tid åt ta hand om fötterna ytterligare en liten stund. Det behöver inte vara en avancerad pedikyr men varför inte låta fötterna bli ordentligt omhuldade när du ändå håller på? Du bestämmer naturligtvis själv hur noga du vill göra det hela.

Den allra enklaste behandlingen är att torka av fötterna efter badet för att sedan smörja in dem med en behaglig lotion, salva eller en olja. Som nämnt ovan kan olivolja vara ett alternativ som fungerar för alla hudtyper. När fötterna väl är insmorda så är det klokt att ta på rena, mjuka strumpor, gärna av ett naturmaterial som bomull, så att de förblir skyddade och så att salvan eller oljan får en chans att absorberas av huden.

Att smörja fötterna bör alltid vara det sista steget i pedikyren så om du vill ta hand om fötterna ytterligare så bör du göra detta innan du smörjer in dem. Du kan till exempel fila fötterna med en bra fotfil eller pimpsten efter att du har torkat av dem, för att på så vis avlägsna hård hud och göra fötterna ännu mjukare. När du ändå håller på kan du också passa på att klippa tånaglarna, för det är nämligen aldrig så lätt att klippa naglarna som när de har blivit lite mjukare av ett fotbad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.