Kaffebryggare bäst i test 2024 – Hitta den bästa kaffebryggaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. OBH Nordica Legacy 24032. Electrolux EKF75003. Moccamaster KB952
OBH Nordica Legacy 2403Electrolux EKF7500Moccamaster KB952
Se priset härSe priset härSe priset här
De flesta håller med om att en riktigt god kopp kaffe förlänger livet och mycket i livet handlar faktiskt om kaffe i olika former. Inte minst som social företeelse och stressdämpare har kaffet i generationer varit kittet som fått samhällsmaskineriet att fungera.
 
Nu håller även forskarna med om detta allmänna påstående och nya tester visar att minst fyra koppar kaffe om dagen minskar dödlighet med över 60 %. Varför kaffet har dessa hälsofrämjande effekter är inte helt klarlagt men koffeinet tros spela en avgörande roll. Koffein ger som bekant flera positiva effekter som bland annat förhöjd ämnesomsättning och en del forskare menar också att ämnet har antiinflammatoriska egenskaper.
 
Bland annat kan risken för demenssjukdom, hjärtsjukdomar, cancer och diabetes avhjälpas med ett regelbundet intag av kaffe. I kaffe finns också den uppskattade antioxidanten klorogensyra som bidrar till att förhindra cellnedbrytning.
 
Kaffe har dessutom fler positiva effekter som påverkar hjärnans belöningscentrum och gör oss pigga och glada. Rent socialt tros kaffe även värma upp relationer människor emellan. En kopp kaffe till chefen vid löneförhandling kan ge varmare känslor gentemot personen på andra sidan bordet. Vad vore vårt älskade fika utan kaffet? Kaffe har en enastående förmåga att skapa god stämning och förhöja möten människor emellan.
 
Med alla dessa positiva effekter borde landets bästa kaffekokare ha en hedersplats i alla hem och så är det troligen också. Hur viktigt är det att satsa på en bra kaffebryggare och vad bör man som konsument ha i åtanke inför köpet? Dessa frågor ämnar vi besvara i nedanstående bäst i test som undersöker tre olika bryggare för att hitta årets bästa kaffebryggare.

 

Vikten av en bra kaffebryggare

Ett riktigt gott kaffe ger en bra start på dagen men för att få det önskade resultatet krävs en riktigt
bra kaffebryggare. Ingredienser som färskt vatten och bönor efter smak är naturligtvis lika viktiga men det som verkligen spelar roll är bryggtemperaturen. Det finns en mängd olika kaffebryggare på marknaden som skiljer sig åt både när det gäller kapacitet och design.

Priset spelar ofta en avgörande roll vid köp av en ny kaffebryggare men enligt ECBC (European Coffee Brewing Centre) är det minst lika viktigt att bryggaren klarar att hålla en kokningstemperatur på mellan 92-94 grader och en varmhållningstemperatur på 80-85 grader för att få ett så välsmakande resultat som möjligt.

ECBC godkännande får endast produkter som har prövats i omfattande kontroller och undersökningar vid olika testlaboratorier hos Norweigan Association i Oslo. Kaffebryggarkonsten bygger således på rent vetenskapliga resultat och det krävs en sammansatt kombination av rätt temperatur och värmehållning för att uppnå dessa resultat. En snabb genomströmning av vatten är också viktig för att kaffet ska bli riktigt välsmakande.

Kaffebryggare bäst i test

Målet med detta test är att finna den bästa kaffekokaren och därför testar vi tre av marknadens mest populära produkter i olika prisklasser. Vad ska man som köpare tänka på innan man köper en ny kaffebryggare och hur viktigt är det med extra finesser, detaljer och design? I testet listar vi fördelar och nackdelar produkt för produkt i jakten på årets bästa kaffebryggare. Kaffebryggare bäst i test har testat följande maskiner:

När man ska köpa en kaffebryggare kan det vara bra om man har tänkt igenom vilka önskemål man har samt de prioriteringar som ska styra köpet. Det finns många komponenter som spelar in vid köp av en ny kaffebryggare. Vilka olika funktioner är intressanta, vilken design önskas och hur mycket får det kosta? Är man som konsument ute efter den billigaste maskinen är det bara att ge sig ut i närmaste affär eller göra en enkel sökning på internet.

För de kaffeälskare som önskar marknadens bästa bryggare är planering det främsta verktyget. Dyrast är dock inte alltid bäst. I testet nedan har tre populära bryggare i olika prisklasser testats med varierande funktioner och resultat. Om man som köpare uppskattar funktion och kvalité framför design är man också medveten om detta när man handlar.

Det är heller ingen nyhet att marknadsföring och varumärkesigenkänning spelar roll även om man som konsument gärna tror att man styrs av helt egna val. I detta test för att hitta den bästa kaffebryggaren är det därför föga förvånande att det är tre av marknadens största varumärken som kämpar om topplaceringen.

1. OBH Nordica Legacy 2403

Denna kaffekokare har alla förutsättningar att bli bäst i testvinnare med sin robusta och färgglada design samt ECBC godkända bryggkapacitet. Apparaten går att få i färgerna svart, turkos och vit. Fördelarna med en bra kaffebryggare är många och med OBH Nordica Legacy får man ett kraftfullt värmelement på 1550W.

Denna kaffebryggare brygger full kanna på 10 koppar till rätt temperatur på 94-96 grader på mindre än 6 minuter och har en bryggkapacitet på 1.25 liter.

Det praktiska droppstoppet möjliggör att man kan hämta kaffe utan besvärande dropp på värmeplattan. Med autostoppfunktionen förhindras brandfara och onödig elanvändning genom att kokaren automatiskt stängs av efter 40 minuter.

Den löstagbara filterhållaren förenklar rengöring och det finns en praktisk sladdhållare under basplattan. Non-slip fötter gör att maskinen står stadigt på underlaget.

Den stadiga designen kan nog både attrahera och avskräcka. Kaffebryggaren gör intryck och ser unik ut men samtidigt kan den lätt förväxlas med en andra hushållsmaskiner i märkesserien. Det finns också tydliga vattennivåmarkringar både på kokaren och glaskannan. OBH Nordica Legacy 2403 bjuder på:

 • ECBC märkning
 • Droppstopp
 • Dubbla värmeelement
 • Automatisk avstängning
 • Bryggkapacitet 1.25 liter
 • Avkalkningsindikator
 • Löstagbar filterhållare

Nackdelen med denna bryggare är samtidigt en fördel. Bryggaren har nämligen en avkalkningsindikator som uppmärksammar när kokaren behöver kalkas av. De flesta bryggare behöver dock kalkas av oftare än indikatorn visar och bor man i ett område med hårt vatten bör man kalka av minst en gång i veckan för att förhindra att maskinen kalkar igen.

Priset kan för många vara något av en nackdel men smakar det så kostar det. Maskinen ligger något över medelpris men motiveras av resultatet. För att få riktigt gott kaffe kan man behöva lägga några hundralappar extra i kaffebryggarbudgeten.

Se priset här!

2. Electrolux EKF7500

Nästa kaffebryggare i bäst i testet kommer från Electrolux som har en lång historia bakom sig när det gäller tillverkning av de flesta hushållsapparater i ett hem. Detta är kaffekokaren som ser ut som en traditionell kokare utan krimskrams och krusiduller.

Dock finns också prov på ett antal annorlunda funktioner som till exempel valmöjligheten att kunna sätta timern till önskad tid och få vakna upp till doften av nykokt kaffe. Det går enkelt och smidigt att programmera önskad bryggstart maximalt 24 timmar i förväg.

En tydlig LCD-display med stora knappar på kaffekokarens framsida ger extra pluspoäng i bäst i testet. Även i detta fall finns tydliga vattennivåmarkeringar både på bryggaren men också på båda sidor om glaskannans handtag.

Denna bryggare är också utrustad med en innovativ aromfunktion. Detta innebär att smaken kan anpassas till tre olika lägen representerade av valen milt, normalt eller starkt kaffe. Det är alltså möjligt att välja kaffestyrka efter tycke och smak så att hela familjen blir nöjd.

Bryggtemperaturen kommer upp till 86 grader och det tar ungefär 10 minuter att brygga 10 koppar kaffe. Både pris och temperatur är något lägre än den förra bryggaren i bäst i test. Electrolux WKF7500 erbjuder:

 • Bryggkapacitet 1.38 liter
 • Effekt 1080W
 • Timer och LCD display
 • Svängtappsfilter
 • Anti-droppfunktion
 • Automatisk avstängning
 • Aromfunktion

Det finns en hel del fördelar med denna kaffebryggare och den ger många valmöjligheter. Nackdelen med kaffekokaren är också i detta fall något som samtidigt kan ses som en fördel. Frågan man som konsument kan ställa sig är om man verkligen får en god kopp kaffe om man programmerar timern så att bönor och vatten står över natten.

Ett riktigt gott kaffe bryggs allra helst med färskt vatten och fräscha bönor som bibehåller både smak och arom. Dock är flexibiliteten önskvärd och det gör kaffekokaren åtråvärd på marknaden ur bekvämlighetssynpunkt.

Även på denna bryggare finns ett standbyläge med automatisk avstängning efter cirka 40 minuter. Denna funktion sparar som sagt både på nerver och elräkning då det inte finns någon risk för överhettning. Liknande funktion med antidropp återfinns också här och man slipper lukten av vidbränt kaffe.

Se priset här!

3. Moccamaster KB952

Moccamaster är landets mest kända kaffebryggarmärke och enligt många är det den bästa kaffekokaren som marknaden överhuvudtaget kan erbjuda.

Bäst i test tittar närmare på KB952 som finns tillgänglig i färgerna aluminium, svart eller vit. Själva kokaren är tillverkad i vad tillverkaren själv kallar “reptålig aluminium”.

Den största fördelen med denna bryggare är att den står ut med sin 10 årsgaranti som ger märket och produkten både trovärdighet och hållbarhet. Varje kaffekokare sätts samman för hand och kontrolleras på fabriken i Holland vilket ytterligare bidrar till pålitligheten och den höga kvalitén.

Modellen lever upp till ryktet och liksom alternativet från OBH Nordica är denna Moccamaster utrustad med 2 värmelement. I detta fall kan värmeplattan också regleras. Vidare finns det även här ett funktionellt droppstopp samt automatiserad avstängningsfunktion. Kaffekokaren ligger högt i bäst i test och kokar även den ett välsmakande kaffe.

På 6 minuter bryggs hela kannan om 10 koppar och vattnet håller den önskade temperaturen på 92-96 grader. Moccamaster har också en unik status som enda varumärke att få alla sina kaffebryggarmodeller godkända av det eftertraktade European Coffee Brewing Centre (ECBC).

Det som utmärker Moccamasters modell mest i detta test är att det är den enda bryggaren som även blivit certifierad av Specialty Coffee Associations of America and Europe (SCAA och SCAE). Detta gäller också alla övriga bryggare inom varumärket. Moccamaster KB952 erbjuder:

 • ECBC märkning
 • SCAA och SCAE certifiering
 • 2 värmelement
 • Manuell droppstopp
 • Automatiserad avstängning
 • Effekt 1520 W
 • Bryggkapacitet 1.25 liter
 • Garanti 10 år

Fler fördelar med modellen är att den är tystgående, snabb och enkel att rengöra med löstagbart filter. Nackdelarna med denna bryggare i bäst i test är att den saknar aromkontroll och avkalkningsindikator. Det är också den dyraste kaffebryggaren i bäst i test men i detta fallet får man valuta för pengarna med den generösa garantitiden.

Att maskinen saknar indikator för avkalkning är egentligen inget större problem då varumärket Moccamaster själv säljer egna påsar med rengöringsmedel och avkalkningspreparat.

Om man inte är intresserad av att regelbundet lägga pengar på färdiga lösningar går det alldeles utmärkt att själv använda sig av en del tips och tricks när det gäller upplösning av kalkavlagringar. Förebyggande och regelbunden användning av till exempel citronsyra eller ättika fungerar lika bra.

Ännu en nackdel är att denna modell saknar aromkontroll men den största fördelen med kaffebryggaren från Moccamaster är att den håller en väldigt hög kvalité och det kokade kaffet smakar bäst i test. Liksom i fallet med de båda andra kaffebryggarna finns det vattennivåindikator på bryggaren men i detta fall saknas markeringar på glaskannan.

I gengäld finns det en informativ varningstext på glaskannan som påminner om att den bland annat inte ska användas om det finns sprickor i glaset.

Något som ofta framhålls som en fördel när det gäller Moccamaster är också det reptåliga tillverkningsmaterialet och de olika modellernas unika design. Denna specifika modell känns lätt och luftig samtidigt som den står stadigt på fyra gummitassar. Moccamaster KB952 vinner bäst i test då den brygger ett mycket välsmakande kaffe samtidigt som den erbjuder en garantitid på 10 år.

Se priset här!

Sammanfattning

Kaffebryggare bäst i test i har tittat på tre olika kaffebryggare och kan konstatera att de har en hel del som både förenar dem men som också skiljer dem åt. Moccamaster KB952 sticker ut ur mängden med sina kvalitetsmärkningar och sin garantitid samtidigt som denna kaffebryggare håller vad den lovar och levererar en perfekt kopp kaffe varje gång.

Modellen är dyrast i testet men visar sig vara värd varenda krona. Som tidigare konstaterats är det en produkt som sätts samman för hand och bryggaren hamnar i en helt egen kategori när det gäller kvalité och certifiering. Därtill brygger den snabbt, smidigt och enkelt till en mycket hög standard.

Designen är lätt och maskinen är tillverkad i ett tåligt och solitt material samtidigt som den är tystgående. Fördelarna är långt fler än nackdelarna och den kaffekokare som kan leverera mer än Moccamaster har medelsvensken helt enkelt inte medel att lösa.

Även OBH Nordica Legacy 2403 kokar ett mycket välsmakande kaffe och tar därmed andraplatsen i bäst i test. Prismässigt hamnar modellen i mellanläget och den kostar lite mer än de billigaste på marknaden. Även här är priset motiverat av bryggkvalité och smak. Kaffebryggaren är också försedd med ECBC märkning och dubbla värmeelement som håller kaffet tempererat.

Dock saknas den generösa garantitiden och den kundvänliga känslan av handgjort arbete. Modellen ger ett klumpigt intryck och kan lätt misstas för en hushållsapparat. För de konsumenter som önskar denna design är det helt klart en vinnare. Maskinen är lättanvänd och brygger ett gott kaffe.

På tredje plats i bäst i test kommer Electrolux EKF7500 som är testets billigaste alternativ. Denna kaffebryggare bjuder på en del finurliga finesser som säkerligen lockar en hel del konsumenter med fokus på timerfunktion och aromalternativ. I bäst i test hamnar dock bryggaren på tredje plats av den anledning att den inte klarar att komma upp i den temperatur som ger den ultimata kaffebryggningen och den saknar kvalitetsmärkning. Dock får man som konsument mycket kaffekokare för pengarna och därför finns modellen från Electrolux med i detta bäst i test.

Timerfuntionen fungerar utmärkt om man vill ha en kopp nybryggt kaffe som står färdig när man vaknar men det innebär också en kompromiss när det gäller smak och kvalité. Kokaren lockar de konsumenter som letar efter en traditionell bryggare som helt enkelt brygger kaffe och som ser ut som en normal kaffekokare utan designaspirationer. Tydlighet i display gör den användarvänlig och kaffet smakar helt okej även om det inte når upp till höjderna hos OBH Nordica och Moccamaster.

Om man som konsument väljer att handla kaffekokare efter hur den kommer att se ut i köket istället för kvalitén på bryggtemperatur och värmehållning så finns det en uppsjö av olika bryggare att välja bland. Tycke och smak är högst individuellt men de allra flesta uppskattar ett välsmakande kaffe oavsett kaffemärke.

De maskiner som klarar att leverera den ultimata kaffeupplevelsen vid varje bryggning kostar några hundralappar extra men det kan det vara värt. Föga förvånande är de dominerande maskinerna i olika slags certifieringar och tester ofta välkända varumärken och tillverkare med starkt konsumentfokus. Där finns det gott om kapital att satsa på att behålla kundernas förtroende.

Att köpa den billigaste kokaren man kan hitta är aldrig någon bra lösning eftersom man väldigt ofta behöver köpa detta alternativ om och om igen.

Det finns också andra funktioner inom de olika varumärkena som inte testats här som exempelvis att brygga kaffe direkt i termos. Emellertid kvarstår kvalitén som riktmärke och även för den typen av bryggare handlar det om hur kaffet smakar oavsett om det bryggs i kanna eller termos.