Luftvärmepump bäst i test 2024 – Hitta den bästa värmepumpen här!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. MITSUBISHI FH25 VEHZ 6352. MITSUBISHI FH35 VEHZ 6653. PANASONIC HZ9RKE-1


Är du på gång att köpa en luftvärmepump och vill ha klar och väsentlig information innan du går ut bland butikerna? Då har du hamnat i rätt händer. I den här artikeln får du reda på mycket viktig information om just värmepumpar och i slutet kan du läsa om vårt luftvärmepump bäst i test som hjälper dig i jakten på den bästa värmepumpen.

Vi ska ta oss en titt på några värmepumpar som är populära modeller från de ledande märkena och se vilka egenskaper de tillhandahåller. Samtidigt ska vi förklara vilka olika typer av värmepumpar som finns att köpa idag och vilka för- och nackdelar de har.

Det kan vara bra att jämföra beroende på hur du bor och ibland kan en vanlig luftvärmepump vara i det minsta laget. Dock brukar de räcka gott och väl för en vanlig familj i ett hus av normal storlek. Men för säkerhets skull bör du hålla reda på alternativen.

Så fungerar en värmepump

Har du någon gång undrat hur ditt kylskåp fungerar? Om du redan vet det kan vi tala om att en värmepump funkar på ungefär samma sätt fast tvärtom. Värmen inifrån kylen avges på baksidan medans en luftvärmepump utvinner energin från den soluppvärmda utomhusluften och överför sedan värmen till husets insida genom ett köldmedium.

Detta gäller trots att det kan vara flera minusgrader ute och de bästa luftvärmepumparna klarar av att utvinna energin ända ned till så mycket som -25 grader. Energin från den kalla luften omvandlas till varm inomhusluft och gör det varmt och gott i ditt hem.

Men en luftvärmepump används inte bara för att värma upp ditt hus utan även för att kyla ned det under varma perioder. Därför kallas de också komfortvärmepumpar. Dessa är mycket praktiska och också de modeller det säljs mest av bland värmepumpar. Du behöver därför inte köpa både prylar för att värma upp din inomhusluft samtidigt som du måste lägga ut pengar på AC. En hel anordning klarar av både att värma upp och kyla ned och du sparar både tid och pengar genom att ha den hemma.

Vissa storslagna värmepumpar går att styra från din smartphone idag. Detta tycker kanske många är en onödig egenskap som innebär högre kostnader, men om man gillar teknik och vill ha det varmt och skönt när man kommer hem, är detta en utmärkt detalj. Du kan styra den från hela världen om du så vill, förutsatt att du har internetuppkoppling. I detta värmepump bäst i test, har vi tagit med två modeller som kommer utrustad med just den här typen av finess, så lägg speciellt märke till dessa två om du skulle vara intresserad.

En av värmepumparna kommer utrustad med både fjärrkontroll och wi-fi styrning samt SMS-styrning så du kan med några enkla knapptryck reglera värmen eller kylan precis som du vill. Detta är perfekt innan du ska åka ut till lantstället en kall vinterdag och vill komma hem till ett uppvärmt hus. För övrigt kommer billigare luftvärmepumpar med en fjärrkontroll som vilken annan luftkonditionering eller apparat som helst och med dessa kan du också enkelt reglera temperaturen på hemmaplan.

Att tänka på vid köp av luftvärmepump

Bland det första du bör fråga dig själv innan du införskaffar en ny värmepump eller läser värmepump bäst i test, är hur stor du vill att din värmepump ska vara samt hur stort område den ska behandla, d.v.s. hur mycket av ditt hus som ska värmas upp.

Det hänger givetvis också på hur stor elförbrukning du har. Men en sak är säker; du bör alltid välja den större modellen om du är osäker för tar du den mindre är det risk att du underdimensionerar och inte får tillräckligt med värme i ditt hem. En luftvärmepump är en långsiktig investering och har du väl köpt en modell, kommer du förmodligen inte köpa en ny på väldigt länge. Därför gäller det att tänka till först så att du inte begår ett misstag i pris, kvaliteten eller storlek.

Fördelen med dagens moderna luftvärmepumpar är att de är tillverkade för att kunna värma upp en hel villa på ca 150 kvadratmeter eller en stor våning, men förutsättningen för detta är också att villan eller rättare sagt planlösningen i bostaden är så öppen som möjligt för att värmen ska kunna cirkulera runt.

Värmepumpar har också en gräns vad gäller utomhustemperaturen för att kunna omvandla energin från utomhusluften till varm inomhusluft. Oftast ligger den gränsen på runt -15 grader men de allra bästa pumparna kan även värma upp hus trots att utomhustemperaturen är ned mot -25 grader.

En mycket viktig aspekt när du väljer värmepump är att alltid räkna med installationskostnaden i det slutgiltiga priset. Sedan en tid tillbaka är det nämligen lag på att installationer av värmepumpar måste utföras av certifierad fackman och inte på eget bevåg, och därför blir den totala kostnaden större.

Viktiga egenskaper hos en värmepump

En luftvärmepump eller en värmepump har vissa egenskaper som måste uppfyllas för att du ska ha användning för den. Om du bor i ett varmare klimat är några av dessa kanske mindre viktiga men om du är bosatt i Skandinavien med ett förhållandevis kallt och rått klimat, måste du beakta att den kommer utrustad med det som krävs av den.

  • Välj alltid en värmepump som är anpassad efter vårt nordiska klimat och som kan utvinna energi även från mycket kall luft.
  • Den bör ha den högsta möjliga verkningsgraden. Jämför SCOP-och COP värden.
  • Att ljudnivån hålls nere är viktigt. Jämför nivån i dB när du köper en värmepump så att du inte drabbas av högt buller och susningar hemma när den är igång. Tänk på att alla värmepumpar både har en utomhusdel och en inomhusdel samt att utomhusdelen vanligtvis är både större och bullrigare än inomhusdelen. Det kan alltså vara en bra idé att se hur mycket oväsen den för utomhus också för att undvika att störa grannar etc.
  • Din luftvärmepump bör vara energieffektiv, dels för att du ska få tillbaka alla pengar du investerat i den, och dels för att den ska vara miljövänlig.
  • Om du betalar så pass mycket för en luftvärmepump bör den kunna agera AC på sommaren också. Ta därför en värmepump som fungerar både på vintern och sommaren och som både kan värma upp och kyla ned ditt hus. De flesta bra värmepumpar erbjuder denna funktion som ett självklart alternativ, men de riktigt billiga varianterna har inte alltid denna finess.

SCOP och COP

När man talar om verkningsgraden på en luftvärmepump, brukar man jämföra i SCOP eller COP.
SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance och COP för Coefficient of Performance. Skillnaden är att ett COP-värde ger tillbaka lika många enheter som värmepumpen förbrukat. Om din pump exempelvis har 4 i COP så får du tillbaka 4 kW för varje förbrukad enhet.

På svenska står COP helt enkelt för verkningsgrad. Detta är till för att räkna ut hur varm din inomhusluft blir när utomhusluften ligger på en specifik nivå. Vid t. ex. 7 minusgrader ska inomhustemperaturen ligga på ca 20 grader. SCOP är istället ett sammanlagt värde över ett helt år eller en viss tid. Det är COP värdet som är beräknat över ett helt år och om man översätter SCOP enkelt till svenska så blir det årsverkningsgrad.

Dock ska man inte helt gå på dessa värden, eftersom COP och SCOP enbart talar om hur många enheter du får tillbaka och inte något om den maximala effekten och kapaciteten. Därför behöver det inte betyda att ett COP värde på 8 genererar mer värme än det på 4. Värdet talar bara om hur mycket du får tillbaka, inte hur mycket värme den genererar.

Spara energi med en värmepump

När du skaffar en värmepump, kan du komma att spara mycket mer energi än om du installerade värme-element o.s.v. Gamla tiders värmepumpar är heller inte vad de brukade vara och utvecklingen har gått framåt rejält.

Dels märker man en enorm skillnad på ljudnivån, som förr kunde reta gallfeber även på den hörselskadade, och prisnivåerna har också förändrats. Men främst är det effektiviteten som har nått helt nya nivåer. Dagens värmepumpar och även dem som vi listar i vårt bäst i test, är betydligt mer effektiva och kraftfulla än dem som man kunde se för 10-15 år sedan.

Sverige står för nästan hälften av hela värmepumpsmarknaden idag och hela 2 utav 3, väljer en värmepump som uppvärmning i sina hem när de byter system. Det sägs också att hela 90% av alla villaägare skulle rekommendera en värmepump till andra bekanta eller grannar för både uppvärmning och nedkylning av hemmet.
Man kan spara mycket pengar genom mindre elförbrukning med en värmepump – oftast upp till 25-30%. Givetvis beror det på en hel del andra faktorer också som exempelvis vart i landet man bor, hur husets planlösning ser ut och hur stort behov av uppvärmning man har.

Om man bor i norra Lappland behövs naturligtvis mer värme än om man har sitt hus i Skåne. Däremot blir kanske nedkylningen under sommarmånaderna betydligt högre i södra delarna av landet än i de norra, vilket jämnar ut sig något.

Man behöver heller inte använda luftvärmepumpen som den huvudsakliga uppvärmningsmetoden om man inte vill. Många har den enbart som ett smart komplement om kylan ligger på ordentligt eller om det blir mycket varmt på sommaren. Den fungerar således som en räddare i nöden under vissa årstider när temperaturen är över eller under det normala.

Dock ska man alltid ha ett vanligt kompletterande värmesystem under den allra kallaste årstiden eftersom en luftvärmepump inte klarar alltför låga temperaturer. Detta gäller mer för dem som bor i mycket kalla klimat där temperaturerna klättrar nedåt ordentligt. Men med rätt förutsättning och korrekt installation av värmepumpar, brukar man generellt ha tjänat in kostnaden för den redan efter 3 år.

De bästa märkena på marknaden

Det finns tre aktörer på marknaden som säljer värmepumpar som brukar utmärka sig lite extra i bäst i tester. De får dessutom bra recensioner av kunder och är allmänt kända för att hålla ställningarna. Det gäller främst LG, Mitsubishi och Panasonics pumpar.

Dessa är särskilt intressanta eftersom de tillverkar värmepumpar för det nordiska kalla klimatet och är självklara val hos nordbor. Tester på värmepumpar görs kontinuerligt av statens Energimyndighet och enligt dem är dessa märken mycket bra. Denna myndighet utser heller inte en enda testvinnare utan lägger fram fördelar för olika platser i landet och vad som är fördelaktigt just för folk som bor i trakten.

Klimatet måste anpassas till val av värmepump och därför kan man inte säga att en modell är bäst för alla. Det som är lite negativt i detta är att företagen själva kan utse sig till testvinnare och skriver gärna olika pressmeddelanden för att tala om hur just deras modell är bäst i test.

Om du vill vara riktigt säker när du köper en värmepump, bör du således även gå in på Energimyndighetens hemsida för att läsa om varje värmepumps testvärden för den ort du bor på. I kombination med andra bäst i test, får du då den säkraste informationen för just dina behov.

Installera en värmepump

Numera är det lag på att en värmepump måste installeras av kunnig och kompetent personal, d.v.s. en fackman som utför jobbet korrekt och som vet hur allt ska installeras. En kunnig person ser till att pumpen är rätt dimensionerad samt att den placeras på den bästa ytan i ditt hus. Detta gäller för övrigt både den del som ska vara utomhus och den del som placeras inomhus.

Detta avgör hur effektiv den blir samt hur stor energibesparingen blir. Om en värmepump är felplacerad kan man helt gå miste om energibesparingen och har då slängt ut pengar i onödan. Värmepumpar ska heller inte störa varken grannar eller boende i huset. Utomhusdelen brukar nämligen vara mindre tyst och därför ska även denna placeras på ett sätt som motverkar höga, störande ljud. Detta måste man även tänka på under sommarhalvåret om värmepumpen ska agera AC.

Då kan bullret bli ännu mer irriterande så det är lämpligt att diskutera med installatören var anordningen gör sig bäst. Om man vill läsa mer om värmepumpar och olika anordningar samt hur värmepumpar fungerar och all allmän information, så kan man vända sig till Svenska Kyl- och värmepumpföreningen.

Anledningen till att man måste anlita en kunnig person som installerar värmepumpen, är på grund av att köldmedium är avancerade anordningar och farliga om de installeras på fel sätt. De kan både påverka miljön och människorna i dess närhet, och det är just därför denna lagstiftning har gått igenom. Detta innebär givetvis att du får betala lite mer i slutändan när du väl har köpt din värmepump, men du kan använda dig av ROT-avdraget för att kostnaden ska bli lägre.

Att äga en värmepump, innebär emellertid att dina energikostnader kommer att bli lägre och att du tar ett steg i rätt riktning för att värna om miljön. Det betyder att även om du får räkna med mer pengar vid ett värmepumpsköp, så kommer du att tjäna in dem i slutändan ändå. Så en värmepump är en säker investering och kommer att kosta dig mindre genom åren.

Luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump

Det finns två typer av värmepumpar som har två ganska roliga och förvånande namn; luft/luftvärmepumpen och vatten/luftvärmepumpen. Vad kan då detta innebära? Jo, en luft/luftvärmepump är egentligen samma sak som en värmepump men en enklare variant. Den tar värmen från utomhusluften och omvandlar den till varm inomhusluft som sprids genom hela huset via en fläkt i systemet.

Luft/luftvärmepumpar bör sitta fritt med mycket utrymme runt omkring och därför installeras på en central plats i huset. Dessa typer av värmepumpar är lite billigare och enklare att installera och är ett alternativ till de dyra varianterna på marknaden.

En vatten/luftvärmepump är en luftvärmepump som är avsedd att sprida värmen till ett vattenburet system så som radiatorer eller golvvärme. Det gör att denna pump spär på ytterligare värme och agerar “assistent” till det redan installerade värmesystemet i huset. På så sätt gör du mer besparingar och dessa pumpar anses även spara ännu mer än en vanlig luft/luftpump.

De kan dessutom värma tappvarmvatten och spara in även på denna värmekostnad. Genom att värmen sprids via vattnet, går värmen in i alla rum utan att du riskerar att få vissa undangömda skrymslen i huset ouppvärmda. Med en luft/luftvärmepump kan du vara tvungen att skruva upp temperaturen avsevärt för att det ska kännas i husets alla rum och vanligtvis sträcker sig värmen endast till 150 kvadratmeter. Har du därför en större villa, bör du kanske satsa på vatten/luftpumpen som garanterat kommer åt överallt. En stor fördel med en vatten/luftvärmepump är att den inte är utrustad med någon irriterande fläkt som stör.

En vatten/luftpump är i stort sett helt ljudlös, vilket kan vara bra att veta för den ljudkänslige. Däremot kan det knäppa lite i vattenledningarna ibland och det kan vara ett skäl att avstå från den. När värmen leds ut i vattenledningarna sker detta ryckvis och då kan det höras i rören. Detta kan du dock åtgärda genom att blanda kallare vatten med pumpens varmvatten innan det leds ut i rören.

Då slutar de små ljuden och knäppningarna tystnar. Ljuden har nämligen med ojämn värmefördelning att göra. En vatten/luftvärmepump är heller inget bra alternativ till mycket kalla klimat eftersom den inte kan använda sig lika bra av uteluften när den är som kyligast. Därför bör man inte använda denna typen av värmepump om man bor i de norra delarna av Skandinavien.

Den är ett mycket bra alternativ till den dyra bergvärmen som kräver ingrepp på omgivningen och är komplicerad att installera. Har du en pool kan vatten/luftvärmepumpen även värma upp den om du skulle vilja ta dig ett varmare bad under den kalla årstiden.

Frånluftsvärmepumpen – ett alternativ

Ett alternativ till de två ovanstående värmepumparna, är frånluftspumpen som tar tillvara på gammal förbrukad luft i huset och återanvänder den för att värma upp bostaden med. Med en sådan pump måste du först ventilera ditt hus och sedan återinföra luftens värmeenergi för att agera luft- och vattenuppvärmare. Det är alltså förbrukad energi som återgår till huset i form av ny energi.

För att förklarar hur det går till, kan vi säga så här; genom en fläkt i frånluftspumpen, sugs ventilationsluft bort ur alla våtutrymmen i huset. När detta börjar inträffa bildas det ett litet svagt undertryck i hela bostaden som gör att luft från husets resterande rum också söker sig till våtutrymmena så att fläkten kan suga åt sig ännu mer luft. På samma gång dras ny luft in från ytterväggarna och ventilerar huset ytterligare i rum efter rum.

Nu cirkulerar mycket luft i hela huset och denna luft sugs in i kanalsystemet som värmer upp luften och åker in i värmepumpen som tar tillvara på luften som sedan leds ut i varmvattnet och radiatorsystemet. Det hela kanske låter lite komplicerat men det är det inte.

Frånluftspumpar sköter sig själva och nuförtiden har det utvecklats betydligt bättre modeller som är enklare att installera. Fördelen med både frånluftspumpar och vatten/luftpumpar är att de kommer åt i alla rum i huset och inte bara är begränsade till ett visst antal kvadratmeter. Nackdelen med båda dessa alternativ är att de är otroligt dyra generellt talat. En frånluftsvärmepump och en vatten/luftvärmepump kan kosta tiotusentals kronor, allt mellan 20 000 kr till 65 000 kr.

De är också betydligt större än vanliga luftvärmepumpar som inte tar upp så mycket plats. De luftvärmepumpar som vi har tagit med i vårt bäst i test av värmepumpar, kostar runt 10 000 kr och fungerar mycket bra i normalstora villor. Men har man ett större hus, är det andra två typerna av värmepumpar förmodligen ett bättre alternativ och är dessutom mycket tysta.

Värmepump test

Då det kan vara svårräknat att se ut den bästa värmepumpen utifrån alla olika situationer, har vi valt att test tre populära produkter från två av de största värmepumpstillverkarna – Panasonic och Mitsubishi. De tre modellerna som har varit med i testet har dock utmärkt sig lite mer än andra på marknaden och det är också just tack vare märkenas goda rykte som vi valt att se om deras luftvärmepumpar verkligen utmärker sig som de sägs göra.

Mitsubishis och Panasonics pumpar samt LG:s värmepumpar brukar vanligtvis hålla måttet i de flesta värmepump bäst i test och förekommer sällan i skaderapporter. I artikeln ovan har det beskrivits hur de olika värmepumparna fungerar och vilka typer det finns. Som du förstår kan du välja mellan att betala massor av pengar för vatten/luftpumpar eller frånluftspumpar, men i det här bäst i testet har vi helt fokuserat på luftvärmepumpar som är det mest prisvärda alternativet. De lämpar sig också för normalstora hus, i vilka de flesta människor bor.

Om man jämför de olika pumpvarianterna är en luftvärmepump naturligtvis något begränsad vad beträffar området i huset som kan värmas upp samt vad de kan värma upp. En luft/luftvärmepump alstrar enbart värme via luften ut i luften och kan alltså inte påverka vattensystemet som vatten/luftpumpar kan göra. Vad de däremot är bra på är att samtidigt fungera som luftkylare när det blir varmt ute så att du slipper köpa dig en AC.

Om vi beaktar denna information samtidigt som vi lägger ihop alla viktiga egenskaper som vi listat ovan, kan vi komma med ett ganska klart slutresultat och peka ut alla tre modellers för- och nackdelar. Men som vi skrev ovan i detta bäst i test, måste man ta hänsyn till en rad faktorer och läsa om vetenskapliga testvärden samtidigt som man jämför prisklasser och verkningsgrader o.s.v.

Det är nämligen svårt att utse en vinnare eftersom alla har olika behov och lever i olika klimat och på olika platser. Vi hoppas således att du drar nytta av vårt bäst i test på värmepumpar och att du verkligen ställer dig de frågor som vi rekommenderar att du ställer dig innan du köper en värmepump.

Gå också gärna in på Energimyndigheten och se över de testvärden de olika modellerna besitter. Energimyndigheten testar regelbundet nya och äldre värmepumpar men har däremot testat långtifrån alla som existerar.

Luftvärmepump - Mitsubishi FH25 VEHZ 6351. Mitsubishi FH25 VEHZ 635

Vi börjar detta bäst i test på luftvärmepumpar med den billigaste modellen. Visserligen skiljer det inte så mycket åt i prisnivå på dessa tre värmepumpar, men det är ändå värt att nämna att du betalar minst för denna.

Mitsubishis FH25 är en av landets mest sålda värmepumpar och är en mycket kraftfull värmepump som kan generera varmluft när utomhustemperaturen kryper ned till så mycket som -30 grader. Denna värmepump lämpar sig alltså i ett mycket kallt klimat och en mycket positiv faktor med denna modell, är att den startar om automatiskt om strömmen skulle gå vid strömavbrott eller liknande. Modellen har en verkningsgrad, d.v.s. ett COP värde på 5,52 och ett SCOP på 4,9. (Läs om COP och SCOP ovan i artikeln). Det betyder att just för denna modell är det ca 20 grader inomhus när det är -7 utomhus.

Med en ljudnivå på endast 20 dB är detta en tyst värmepump som inte skapar onödigt och irriterande buller. Mitsubishis har dubbla spjäll och detta innebär att du kan välja åt vilket håll varmluften pumpas ut. Du kan välja att luften pumpas ut uppåt eller nedåt och detta är praktiskt om du har ett tvåvåningshus där varmluften behöver strömma uppåt. Modellen kommer också utrustad med underhållsvärme, vilket gör att du kan ställa in den på 10 grader och hålla huset uppvärmt om du skulle åka på semester eller vill ha din luftvärmepump i sommarstugan.

Pumpen kan värma upp en stor yta på upp till 150 kvadratmeter, vilket räcker gott och väl till en villa. Under de varmare årstiderna kan värmepumpen med fördel användas som luftkonditionering och kyla ned ditt hem. Dock kan den endast kyla ner 50 kvadratmeter av ditt hem. Vid uppvärmning gäller den tredubbla ytan.

Med funktionen I see-sensorn kan värmepumpen känna av om det befinner sig människor i rummet och ställa in temperaturen utifrån den informationen. Det betyder att när rummet är tomt sänker den temperaturen och när det rör sig folk i rummet, klättrar temperaturen uppåt för bästa möjliga komfort. Detta fungerar dock bara i ett rum och att göra detta med hela huset är ingen bra idé då det snabbt blir kallt.

Du kan även rikta varmluften mot människor som är extra frusna av sig för att de ska trivas ännu mer hos dig. Modellen kommer med en veckotimer så att du kan välja hur temperaturen ska vara vecka för vecka.
Förutom att värma upp ditt hus med skön luft, innehåller modellen även en luftrenare och filter som avlägsnar dammpartiklar, virus, bakterier och pollen.

Om du är extra känslig eller allergisk är alltså denna värmepump mycket effektiv och underlättar för dig. Mitsubishi FH25 VEHZ 635 är en mycket bra värmepump som definitivt är värd att köpa. Pumpen väger 37 kg, är 55 cm hög och 80 cm bred på utomhusdelen och betydligt mindre på inomhusdelen. Den tar alltså inte speciellt mycket plats i ditt hem.

Se priset här!

2. Mitsubishi FH35 VEHZ 665

Den andra modellen i värmepump bäst i test och som dessutom hör till samma märke (Mitsubishi) ligger lite högre i prisklass än den förra. Dock har den en aning högre ljudnivå, vilket vi märker som negativt.

SCOP-värdet ligger också en aning lägre än den förra modellen, nämligen på 4,8 istället för 4,9 och med ett COP på 5. Den klarar heller inte av lika låga temperaturer som den första värmepumpen utan sträcker sig ned till -15 grader.

I mångt och mycket liknar den dock vår första värmepump i detta bäst i test, men det finns vissa skillnader, bl. a. dem som vi just beskrivit. Den största finessen är att den kan styras från din surfplatta eller mobil genom wi-fi. Om det är en funktion som du är ute efter, ska du definitivt välja denna pump.

När du är på jobbet och längtar hem till ett uppvärmt hem eller att en viss del av bostaden ska vara varm, kan du med ett enkelt knapptryck vart du än befinner dig, styra din värmepump helt utifrån dina egna behov. Detta kan också vara bra att veta om du har en person i hemmet som inte är van vid värmepumpar eller inte kan ställa in den själv. Genom att berätta att han/hon är hemma kan du enkelt göra det bekvämt för personen genom att ta hjälp av din telefon.

Du kan precis som den förra värmepumpen hos Mitsubishi, även sänka och höja temperaturen automatiskt när det finns människor i rummet, alternativt när de går ut. Vill du underhålla din sommarstuga eller ditt hus när du är borta, ställer du bara in underhållsvärmen på 10 grader för att inte orsaka förfrysningar och liknande.

Mitsubishi FH35 VEHZ 665 innehåller också det välbehövliga allergifiltret som avlägsnar damm, pollen och bakterier för en betydligt renare luft. Detta är också en mycket bra värmepump men priset stegras lite extra endast för att den kommer med wi-fi och möjlig styrning från din telefon. I övrigt tycker vi faktiskt att den första värmepumpen i vårt bäst i test, hade bättre värden och är dessutom lite billigare.

I övrigt har den precis samma dimensioner som den första modellen så valet är egentligen ganska enkelt. Köp denna om du vill kunna styra den från andra platser och ta den andra om detta inte behövs.

Se priset här!

Luftvärmepump - Panasonic HZ9RKE-13. Panasonic HZ9RKE-1

Som sista modell i värmepump bäst i test och i sökandet efter den bästa värmepumpen, har vi tagit med denna dyrare modell från Panasonic. Detta är verkligen en kraftfull och effektiv värmepump, då den genererar värme även när det är -35 grader ute. Bor du i norra delen av landet är detta en perfekt värmepump som klarar av mycket kalla temperaturer.

Med ett SCOP på 5,3 och en SEER på 7,8 (värdet gäller för luftkonditionering och motsvarar SCOP) kan du både värma upp och kyla ned ditt hem. För att lista ännu en fördel hos denna värmepump, kan vi tala om att det är den tystaste modellen i vårt bäst i test på endast 18 dB. Det kanske inte verkar så stor differens mellan de olika ljudnivåerna men faktum är att en enda dB kan göra skillnad.

Denna modell är både energisnål och samtidigt miljövänlig då den bidrar med mindre utsläpp. Den har på så sätt uppfyllt kraven enligt GWP (Global Warming Potential). Dess köldmedium heter R32, vilket är det mest miljövänliga köldmediet. Många andra värmepumpar använder sig av R410A som påverkar miljön mer. Du kan alltså glädja dig med att inte bara få mer pengar över till annat genom låg energiförbrukning utan också för att du medverkar till planetens hälsa.

Panasonic HZ9RKE-1 är utrustad med solljusdetektering som bedömer om det är ljust eller mörkt ute. På så sätt reglerar den temperaturen efter det. Vid mer solljus sänker den värmen och vid mörker eller grådask, höjs temperaturen. För att reglera den, använder du enkelt den medföljande fjärrkontrollen men du kan även ansluta den till nätverk och styra den från andra platser.

När värmepumpen har nått den önskade temperaturen, ställer den automatiskt in sig på att hålla en jämn rytm och att låta värmen hålla sig kvar. Du kan också ställa in den på underhållsvärme så att ditt hus ständigt håller en viss typ av temperatur.

Temperaturerna som du kan välja mellan är 8 grader eller 10 grader. Panasonics modell har även luftrenare så att du befrias från farliga eller irriterande partiklar i luften eller dålig lukt som cigarettrök.

En nackdel med denna värmepump är att den är mycket stor. Detta gäller både inomhus- och utomhusdelen men tack vare dess många kvaliteter, gör detta inte så mycket.

Se priset här!

Slutsats

Det märks att alla tre värmepumparna som vi har provat i detta bäst i test, verkligen är producerade för nordiska förhållanden. De är alla mycket effektiva och håller värmen trots att kylan viner ute. Dessa pumpar fungerar således till kalla områden samtidigt som de alla har en inbyggd luftkonditionering för att kyla ned dig under varma sommardagar. Priset skiljer sig egentligen inte så mycket åt mellan de tre, men alla kommer med olika funktioner som är värda att berätta om. Den första från Mitsubishi har allt en värmepump bör ha och till råga på allt är det den billigaste i testet.

All funktioner den kommer utrustad med, finner du även hos övriga modeller i stort. Dock kan den inte styras med wi-fi men frågan är om det verkligen behövs. Den andra modellen hos Mitsubishi har däremot denna funktion men är dock en aning mindre effektiv än den första och vår tredje värmepump från Panasonic är verkligen en mycket omtyckt värmepump tack vare den energisnåla och miljövänliga utrustningen.

Samtidigt har den allt man kan önska sig och även om man får betala lite mer i början, kommer man definitivt att tjäna in hela den totala kostnaden relativt snabbt i och med att den är så energisnål och miljövänlig. Den enda nackdelen är att den känns lite otymplig ibland men detta vägs upp genom den rad av toppklassiga funktioner den kommer med. Är du mycket ljudkänslig, är Panasonic HZ9RKE-1 ett självklart val. Den låga ljudnivån på endast 18 dB gör den i stort sett helt ljudlös och befinner du dig inte direkt bredvid den, kommer du garanterat inte att störas av den.

Alla värmepumpar som är med i detta bäst i test, har en 5-årsgaranti och viktiga funktioner som luftrenare, underhållsvärme samt reglering beroende på hur folk rör sig i rummet eller hur vädret ute ser ut. De flesta märken som producerar värmepumpar, utvecklar sina modeller årligen eller med jämna mellanrum. De värmepumpar som vi har testat har alltså föregående modeller som du kan titta efter. Det finns ju inget som säger att man absolut måste köpa den senaste modellen på marknaden.

Vi vill inte utse en specifik vinnare i detta bäst i test, utan nöjer oss med att beskriva för- och nackdelar så att du får en bättre idé vad som väntar dig. Det du bör fråga dig är vad som känns viktigast för dig och gå på din magkänsla samtidigt. Det kan vara bra att gå ut i butikerna och kolla in alla tre modellerna innan du bestämmer dig och kanske se över ditt hem för att utse en plats där du kan ha din värmepump. Lycka till i jakten på din bästa luftvärmepump!

Har du några tips om att välja luftvärmepump? Skriv gärna en kommentar nedan!