Kaffemaskin bäst i test 2024 – Hitta den bästa kaffemaskinen

av
1. MOCCAMASTER KBGC982AO2. MOCCAMASTER BÄST I TEST3. PERKULATOR BÄST I TEST

 

Att ha en ordentlig kaffemaskin av god kvalitet kan göra hela skillnaden för om kaffet ska smaka gott eller inte. Det finns förstås en hel del parametrar som påverkar kaffesmaken men kaffemaskinen är en väldigt viktig komponent och därmed är köpet av ny kaffemaskin en stor investering som bör vara väl genomtänkt.

Inte nog med att kaffet ska smaka gott, även själva kaffetillverkningen ska ju helst gå snabbt, enkelt och smärtfritt, annars är risken stor att den nyinköpta kaffemaskinens mestadels blir stående utan att användas.

Det kan verkligen vara svårt att veta vilken typ eller vilket märke som bör väljas men här gör vi ett försök att hjälpa vi dig. Vi har nämligen valt ut tre kaffemaskiner som verkligen tillhör gräddhyllan bland kaffemaskiner: en klassisk bäst i test kaffemaskin från Moccamaster, en bäst i test Moccamaster kaffemaskin för enstaka koppar och en perkulator bäst i test från C3.

Kaffe ska vara gott

Det är förmodligen få av oss som har lyckats undvika att smaka på en kopp bittert eller bränt kaffe. Alltså en sådan där kopp kaffe där kaffet kanske bryggdes på morgonen och sedan har fått stå på en värmeplatta en hel dag eller en sådan där kaffekopp där kaffemaskinen sjunger på sista versen och borde ha tagits ur bruk för länge sedan.

Det finns vissa perkulatorer som verkligen inte är någon bäst i test perkulator då de inte ens förmår att göra kaffet tillräckligt varmt men detta är sällan något problem med ordinära kaffemaskin. Något som ger illasmakande kaffe är förstås också om kaffet är av dålig kvalitet från första början eller om vattnet antingen rinner igenom kaffet för snabbt så att smaken blir svag eller om genomströmningen av vatten går så långsamt att resultatet blir alltför stark kaffesmak.

Det perfekta kaffet kan definitivt vara svårt att få fram och när kaffedrickaren väl har fått känsla för vad som klassificeras som riktigt gott kaffe så blir kaffeframställningen lätt till något av ett konstverk. Dessutom blir det allt klarare att tillverkning av kaffe – från odlingen av bönorna till själva bryggningen – är ett äkta hantverk.

Med det sagt kräver ett riktigt gott kaffe en bäst i test kaffemaskin eller en bäst i test perkulator, beroende på vilken typ av bryggning som föredras, där stor kunskap har lagts på att få fram en kaffebryggare i toppklass. En tillverkare som utmärker sig inom detta område är bäst i test Moccamaster, vars handgjorda bäst i test kaffemaskin borde stå överst på var mans önskelista.

Välja kaffepulver

För den som inte är så insatt i kaffets värld kan det upplevas som att alla dessa kaffesorter är helt onödiga och att kaffe alltid är kaffe. För finsmakaren så är verkligheten en annan, där smaken mellan olika kaffesorter kan vara milsvid och där typen av kaffeböna verkligen spelar roll.

Det sägs finnas hundratals olika sorter av kaffeplantor men det är egentligen enbart tre som används till det svenska kaffet; arabiskt kaffe, robustakaffe och iberiskt kaffe. Generellt sett är det bönor från robustaplantan som har mest koffein medan det är bönorna från de arabiska plantorna som anses smaka bäst.

Det är ganska vanligt att blanda olika sorters bönor, i olika proportioner, för att få fram en idealisk smak men vad som är idealiskt för just dig kan bara du svara på. Därför är kaffe i mångt och mycket en smaksak och därmed är provning av olika kaffetyper det enda sättet för dig att komma fram till vad just du gillar.

Kaffebönor eller malt kaffe?

Äldre generationer använde för det mesta hela kaffebönor till sitt kaffe, vilka de satt och malde i manuella kaffekvarnar för att få sin värdefulla kaffetår på morgonen. Idag ser situationen väldigt annorlunda ut då butikernas hyllor svämmar över av olika kaffesorter och då väldigt många hem, där kaffe dricks, faktiskt saknar kaffekvarnar och således inte kan mala kaffebönor även om de skulle vilja. Det är därmed ingen tvekan om att trenden med att allt ska vara lätt och gå snabbt också har drabbat kaffets värld.

Den kaffedrickare som fortfarande uppskattar kaffebönor eller som skulle vilja testa att dricka kaffe gjort på nymalda kaffebönor kan ibland få ge sig ut på något av en långdragen skattjakt, där det söks med ljus och lykta i varenda liten specialbutik. Tack och lov finns det fortfarande speciella kaffe- och tebutiker, som ju också säljer andra specerier såsom fin choklad och handtillverkade kex, i många av Sveriges städer.

I dessa mysiga delikatessbutiker brukar det åtminstone finnas en handfull olika typer av hela kaffebönor att köpa, även om tesorterna är långt fler, och i de allra flesta fallen erbjuder butiken kaffemalning på plats. Nätbutikerna har ökat under de senaste åren så nu går det också ofta bra att köpa kaffebönor från dessa, där det finns välfyllda i delikatessbutiker online men ibland har också tillverkare av kaffemaskiner särskilda nätbutiker där de säljer kaffe och kafferelaterade produkter.

Det är verkligen synd att utvecklingen har gått åt detta håll då ingenting går upp mot kaffe gjort på nymalda bönor. En kaffeböna är nämligen en perfekt liten kapsel av smak och doft då dessa bevaras på naturlig väg. När kaffet sedan mals så släpps aromen fri och från denna stund så kan kaffets kvalitet försämras riktigt snabbt.

De tjocka påsar som malt kaffe säljs i gör naturligtvis mycket för att bevara kvaliteten men systemet är inte vattentätt, bildligt talat, så det blir helt enkelt nästintill omöjligt att uppnå samma kvalitet på kaffe som förvaras malet jämfört med kaffe som förvaras i sin ursprungliga bönform.

Förvara kaffet väl

En av anledningarna till att malt kaffe för det mesta är ett sämre alternativ och inte håller lika länge som kaffebönor, är den att när bönan väl har malts så är det lättare för mögelsvampar och bakterier att få fäste i kaffet. Syre, eller närmare bestämt oxidering, är också en väldigt viktig faktor när det kommer till kaffets kvalitet.

Så fort som påsen med det malda kaffet öppnas så kommer kaffet i kontakt i med syret och därvid tar kemiska processer vid som gör att kaffet snabbt försämras. Det gäller därför att förvara kaffet på ett bra sätt, till exempel genom att försluta kaffepåsen väl. Det är svårt att vara nog försiktig så att dessutom förvara kaffet i en tät burk och kanske även i kylskåpet kan ytterligare förlänga hållbarheten.

Både ljus och dofter i miljön kan förstöra kaffet ytterligare och därmed är det väldigt viktigt att kaffet inte exponeras för ljus samt att det inte förvaras tillsammans med matvaror eller ämnen som har stark lukt eller smak. Att förvara kaffe tillsammans med lök, fisk eller stark ost, till exempel, kan vara en riktigt dålig strategi då få av oss vill dricka kaffe som smakar just lök, fisk eller ost. Kaffet bör förstås också förvaras i en förpackning eller burk som är vattentät då kaffe lätt suger åt sig fukt, vilket i sin tur förstör kaffet och dessutom ökar risken för bakterietillväxt och mögel.

Av denna anledning är det oklokt att ha kaffeburken stående precis invid spisen, vattenkokaren eller till och med själva kaffemaskinen. För att kaffet ska förbli smakfullt och hålla så länge som möjligt bör all typ av exponering för vattenångor och matos undvikas, vilket gör kylen till ett ganska bra alternativ eller kanske ett väl tillslutet skafferi.

Oavsett hur noga du är med att förvara ditt kaffe så går det inte att komma ifrån att kaffe som mals redan i fabriken alltid kommer i kontakt med syre och därmed startar nedbrytningsprocessen där, även om vakuumförpackningar, upphettningar och liknande gör vad de kan för att stoppa denna process. Med det sagt är sannolikheten alltid större att kaffet håller högsta möjliga kvalitet om du köper hela kaffebönor och sedan lägger tiden på att mala bönorna innan kaffebryggningen.

Det allra bästa kaffet mals således precis innan det är dags för kaffebryggningen. Om du får för dig att du ska spara tid genom att mala en stor sats bönor på en gång, för att sedan ha under en längre tid så bör du tänka om för då kan du lika gärna köpa malet kaffe.

Den riktigt fina smaken från kaffebönor får du nämligen endast om du använder nymalda kaffebönor och med denna metod minimerar du även risken för att utsätta dig själv och dina kaffegäster för eventuella bakterier som har börjat att festa på kaffeblandningen.

Använd en bra kaffekvarn

Om du eftersträvar en riktigt god kopp kaffe så kommer du långt med att köpa kaffebönor istället för malt kaffe men varför stanna där? Även kaffekvarnen är en viktig del i kaffetillverkningen och vilken barista som helst skulle kunna intyga att om kaffekvarnen inte håller måttet så är kaffet i princip förstört, även om bönorna är förstklassiga.

Vid kaffemalning är kaffets grovlek väldigt viktigt för vattengenomströmningen och vattengenomströmningen är i sin tur viktig för smaken som kaffet får. I praktiken kan detta betyda att om kaffekornen är grova så rinner vattnet igenom alldeles för snabbt och kaffet blir smaklöst, medan kaffekorn som är för fina kan orsaka andra problem. I det värsta scenariot gör finmalet kaffe så att vattnet inte kommer igenom alls eller så gör det så att det bildas kanaler i kaffet och att vattnet således inte får smak från allt kaffe.

Smaklöst kaffe kan alltså bero både på grovmalet och finmalet kaffe medan för starkt kaffe oftast enbart beror på att kaffet är alltför finmalet.

Det finns enkla kaffekvarnar att köpa som har ett eller ett par olika grovlekar på malningen men om du väljer en kaffekvarn med betydligt fler valmöjligheter så får du förstås en betydligt större kontroll över ditt kaffe. För det mesta är det mest strategiskt att köpa en kaffemaskin utan inbyggd kvarn, för att sedan komplettera med en fristående kaffekvarn som har fått goda recensioner.

I en kaffemaskin med inbyggd kaffekvarn kan maskinen nämligen visa sig vara riktigt funktionsduglig medan så inte är fallet för kaffekvarnen eller vice versa, vilket ju betyder att kaffemaskinen ändå måste kompletteras och att pengar kan ha slängts i sjön.

Undvik överdosering

En del kaffedrickare gillar riktigt starkt kaffe medan andra vill ha en betydligt vekare dryck. Oavsett vilken typ du tillhör så bör du alltid försöka att dosera rätt och välja kaffesort utefter dina preferenser. Det är nämligen många som tror att det räcker att öka mängden kaffe och det bryggda kaffet upplevs som lite väl svagt men detta är faktiskt helt felaktigt.

Om du använder mer malet kaffe till en kopp i syfte att göra det starkare så är det mycket troligt att du i själva verket åstadkommer en riktigt bitter dryck. Bitterheten kommer nämligen som en följd av en stor mängd malet kaffe.

Lösningen på problemet är därför att alltid följa rekommendationerna gällande dosering som finns på antingen kaffepåsen eller i kaffemaskinens manual, det är nämligen dessa två källor som bäst kan uttala sig om vad den optimala doseringen är eftersom det varierar från kaffesort till kaffesort och från kaffemaskin till kaffemaskin.

Om du följer doseringen och inser att du tycker att kaffet är för svagt eller att du helt enkelt inte gillar smaken, så bör du se dig om efter en annan typ av kaffe. Det finns mängder av olika kaffesorter att välja mellan och ett första steg kan vara att satsa på ett mörkrostat kaffe.

Denna typ av kaffe är ofta fylligare och har en djupare smak, utan att kaffet för den delen blir bittert. Ett andra steg i jakten på smakfullt kaffe är att lära dig mer om bönorna och deras respektive egenskaper, då ingen sort är den andra lik och då blandningar av olika kaffebönor förekommer i syfte att uppnå den perfekta blandningen.

Det här med kaffesorter och olika rostningar kan upplevas som något av en djungel men det gäller helt enkelt för kaffedrickaren att testa sig fram till dess att du hittar en eller ett par sorter som faller dig i smaken. Här finns inga rätt eller fel, var och en har sin särskilda preferens, och dessutom kan det också vara lämpligt att ha kaffemaskinen i åtanke när kaffet väljs ut då olika bryggtekniker kan kräva olika sorters kaffe.

För en god kopp kaffe är det viktigaste av allt, vad det gäller doseringen, att du strävar efter att undvika bitterhet eftersom detta kan göra kaffet nästintill odrickbart.

Var noga med vattnet

En kopp kaffe består förstås av mer än bara kaffe. Sanningen är den att nästintill hela koppen är vatten eller närmare bestämt drygt 98% av en kaffekopp är just vatten. Med det sagt så är vattnet nästan lika viktigt som kaffebönornas kvalitet, rostning, malning och dosering för att kaffet ska smaka så där ljuvligt som bara kaffe kan.

Ett vatten som har orenheter eller mycket metaller i sig kan lätt ge kaffet konstiga bismaker. Det spelar egentligen ingen större roll om du har kommunalt vatten eller om du har egen brunn, vattnet kan ha konstig smak oavsett vattenkälla.

Det är inte helt ovanligt att kommunala vatten innehåller rester från klor eller till och med mediciner, medan det kanske är mer vanligt för borrade brunnar att innehålla stora mängder metaller och mineraler, såsom järn eller kalk.

Ett sätt att undersöka hur just ditt vatten ser ut är naturligtvis att låta analysera vattnet. Det är ingen dum idé att testa vattnet med jämna mellanrum, exempelvis vartannat eller var tredje år, och i vissa kommuner delas det till och med ut vattenanalysflaskor, som sedan kan skickas in för gratis analys.

Det går lätt att testa vattnet, du fyller provflaskan med ditt kranvatten, skruvar på korken och skickar in till ett ackrediterat laboratorium, därefter kommer resultatet inom ett par veckor och då får du veta statusen på vattnet sett till de vanligaste bakterierna och mineralerna. Om du önskar en rejälare analys så går det naturligtvis att betala för detta.

Om du inte vill testa ditt vatten, eller om du redan har testat det men ändå inte är säker på om vattnet smakar optimalt eller inte, så är en filterkanna ett bra alternativ. En filterkanna är en tillbringare som har ett filter placerat i sig och som kranvattnet hälls igenom, detta filter renar en stor mängd partiklar så att vattnet blir så rent som möjligt.

En filterkanna kostar vanligen runt några hundra kronor så det är ett bra budgetalternativ om du vill ha ett renare vatten eller om du helt enkelt vill testa om kaffet smakar annorlunda när renat vatten används. Det är trots allt lätt att bli hemmablind, så kanske har du inte ens märkt att vattnet smakar lite suspekt eller att dess smak har blivit sämre med tiden?

Om du endast vill göra ett smaktest utan att göra någon egentlig investering är ett budgettips att köpa en flaska stilla vatten i mataffären och använda detta till din kaffemaskin. Gör gärna två omgångar kaffe vid samma tillfälle, en där du använder ditt vanliga vatten och en där du använder köpevattnet (efter att kaffemaskinen har rengjorts från första bryggningen).

Sedan är det bara för dig att smaka på de båda kaffekopparna och försöka avgöra om de skiljer sig från varandra i smak liksom vilken som smakar bäst.

Vidare kan också kaffefiltret vara en faktor som påverkar kaffets smak. Filtret i en perkulator går det inte göra så mycket åt så när vi talar om kaffefilter så avser vi de av papper som vanligen används i kaffemaskin. Många som försöker vara miljömedvetna väljer nämligen att använda bruna kaffefilter istället för de vita, då de tänker sig att de vita ska ha utsatts för starka kemiska bad.

Det är delvis rätt, beroende på blekningsmetod, men de bruna alternativen kan vara rena rama döden för kaffesmaken. Eftersom de bruna kaffefiltren inte har genomgått någon större rening så har de även en särskild smak i sig, där vissa beskriver smaken som kartongliknande, och kartong är ju inte något som kaffefantasten vill smaksätta sitt fina kaffe med.

Det rekommenderas därför av kaffekännare att vita filter används för att uppnå bästa smakupplevelse men det ska förstås inte vara de vita filter som har blekts utav klor, istället är det de vita filter som har blekts av syre som fungerar ypperligt. De är både snälla mot miljön och ger ingen – eller en väldigt liten – smakutfällning i kaffet.

Rengör kaffemaskinen

Vår sista punkt i strävan efter att göra ett riktigt smakfullt kaffe har att göra med städning. Det kan låta tråkigt eller onödigt men faktum är att det godaste kaffet görs i en ren kaffemaskin.

Om du slarvar med rengöringen så är det lätt hänt att gammal kaffesump blir kvar i kaffemaskinen och på så vis ger smak åt kommande bryggningar. Ju längre kaffet sitter där desto värre blir det och det är inte omöjligt att bakterier och liknande får fäste.

Regelbunden avkalkning är precis lika viktig som det är att få bort kafferester. Kalk finns i våra kranvatten och det är svårt att helt bli av med kalken, även om filter används. Med tiden blir kaffemaskinens rör och övriga delar belagda av denna kalk, vilket kan innebära att kaffemaskinen fungerar allt sämre.

Lösningen på detta är att använda ett avkalkningsmedel då och då, gärna i förebyggande syfte, för att lösa upp kalken och få kaffemaskinen att återigen fungera optimalt. Det går utmärkt att köpa avkalkningsmedel i de flesta matbutiker men det finns även gamla huskurer som kan fungera, där till exempel ättika är en välbeprövad sådan.

Även kaffekannor och koppar bör naturligtvis diskas efter varje användningen, annars är risken stor att kaffet torkar in och därefter ger nybryggda satser en bitter bismak. Det är också viktigt att eventuella rengöringsmedel sköljs bort ordentligt så att kaffet inte smakar diskmedel helt plötsligt och så att kaffemaskinen inte börjar producera såpbubblor.

Så fungerar en perkulator

En klassisk kaffemaskin fungerar som en droppbryggare där vattnet droppas igenom kaffet i en bestämd takt. Kaffemaskinen är gjord så att den ska utvinna bästa möjliga smak ur kaffet, där både dropphastigheten och filterhållaren har stor betydelse. En bäst i test perkulator fungerar lite annorlunda än en klassisk bäst i test kaffemaskin.

Mycket kortfattat kan det sägas att istället för att vattnet rinner igenom ett vanligt kaffefilter på ordinärt manér så låter en bäst i test perkulator vattnet rinna igenom kaffet gång på gång.

För många är det droppbryggaren som är standard men faktum är att denna inte uppfanns förrän under 1900-talets början medan perkulatorn uppfanns redan under början av 1800-talet. En perkulator är alltså egentligen ingen modern tingest och därav är den faktiskt väldigt användbar vid friluftsaktiviteter, när elektricitet saknas.

Dagens perkulatorer drivs självfallet av el men det är fullt möjligt att använda en perkulator med en annan energikälla, såsom en lägereld, så länge som perkulatorn värms underifrån.

Perkolation betyder i själva verket ”att filtrera” eller ”att rinna igenom” och begreppet används inom många olika områden, inklusive kaffefiltrering. En perkulator kan liknas vid en termos eller termoskanna vari ett långt, ihåligt rör bestående av metall stoppas i mitten och går från perkulatorns botten till toppen. På detta rör träs kaffefiltret och hålls då fast ungefär i mitten av perkulatorn. Även filtret består av metall och är således inte gjort av papper, även om pappersfilter användes under en tid innan kaffemaskinen tog över som kaffemaskin i hushållen.

Värmekällan hos en perkulator finns alltid i botten och på vår bäst i test perkulator består denna av en platta som värms med elektricitet. Värmen underifrån får vattnet längst ner i kannan att börja röra på sig då rörelse alltid hänger samman med värme. Ju varmare bottenvattnet blir desto mer rör det på sig och här är en perkulator gjord på ett så finurligt sätt att vattnet snart börjar att vandra uppför det ihåliga röret. Vid toppen strömmar vattnet ut och hamnar bland ytvattnet varvid gravitationen ser till att det kyligare vattnet rör sig nedåt. Följden av detta blir att vattnet rör sig genom kaffefiltret på vägen nedåt. Den här cirkulära rörelsen fortsätter och ju varmare vattnet blir desto snabbare går proceduren och ju mer vatten far genom kaffefiltret.

Det här innebär att i en perkulator så filtreras vattnet genom kaffefiltret mer än en gång, vilket ju är fallet i en vanlig droppbryggare, och på så vis fås en mer effektiv kaffebryggning där mindre energi går år att producera välsmakande kaffe. När kaffet börjar koka eller är väldigt nära kokpunkten så drar perkulatorn ner på värmen och går över i värmebevarande läge, vilket innebär att kaffet är klart. Den exakta tiden som det tar för perkulatorer att uppnå detta varierar mellan olika tillverkare.

Det du bör tänka på när du använder en bäst i test perkulator är att du kan behöva använda specialanpassat kaffe istället för ordinärt bryggkaffe för att undvika att kaffet blir bittert. Om du någon gång av misstag skulle använda finmalet kaffe till en perkulator så kommer du förmodligen uppleva just bitterheten i drycken och det är förstås för att alldeles för mycket smak har dragits ur kaffet. Metoden för att få ett välsmakande perkulatorkaffe är därmed att använda ett grovmalet kaffe som kan hantera den mångfaldiga filtreringsprocessen. Denna kaffetyp marknadsförs ibland som bistrokaffe eller pressokaffe och finns ofta att köpa i matbutiker liksom kaffebutiker.

Det finns många fina kaffemaskin på marknaden som gör utmärkt kaffe men få är så välgjorda och producerar så gott kaffe som bäst i test Moccamaster kaffemaskinerna. Därmed är det en självklarhet att vi har med denna typ av bäst i test kaffemaskin bland våra favoriter. För den som önskar kaffe som har genomgått perkulering har vi valt ut en bäst i test perkulator som gör utsökt kaffe och för den påläste kan vi förstås intyga att perkulator egentligen heter perkolator.

Topp 11 Bästa Kaffemaskinerna 2024

1. MOCCAMASTER KBGC982AO

Kaffemaskinen KBGC982AO från Moccamaster är en kaffemaskin bäst i test utav högsta kvalitet. Moccamaster är ett populärt holländska varumärke som har funnits i Skandinavien sedan år 1971. Alla bäst i test Moccamaster är tillverkade för hand och håller därmed den höga standard som hantverk ofta gör.

I linje med detta medföljer en tio år lång garanti från Moccamaster när du köper denna bäst i test Moccamaster.
Vi har valt ut en bäst i test kaffemaskin från Moccamaster som är gjord i en luxuös, borstad mässing och därmed är detta en riktig dyrgrip bland kaffemaskin.

Samma kaffemaskin finns även i en läcker kopparfärg till samma pris men den som önskar en billigare bäst i test kaffemaskin kan vara trygg i att bäst i test Moccamaster även finns i andra färger och material till en lägre penning. Faktum är att valmöjligheterna är nästintill oändliga då denna bäst i test kaffemaskin kommer i ett brett spektrum av färger, såsom till exempel borstad silver, polerad silver, svart, vit, rosa, blå, röd, gul, orange, grön och så vidare.

Denna bäst i test kaffemaskin är av en ordinär storlek och kapaciteten är alldeles lagom stor då den brygger upp till tio koppar och rymmer 1,25 liter vatten. Dessutom är den riktigt snabb då det endast tar sex minuter för kaffemaskinen att tillverka dessa koppar och för den tekniske kan nämnas att effekten ligger runt 1520 W. Andra bra funktioner är att kaffemaskinen stänger av sig själv efter 40 minuter – så det gör absolut ingenting om du skulle råka glömma att slå av strömmen.

Detta innebär förstås att om du har lagt dig till med ovanan att ha kaffemaskinen påslagen under längre tid så får du lov att vänja dig av med den. Därtill är denna bäst i test kaffemaskin väldigt lätt att använda då den har en automatisk dropphastighet på vattnet och den har också en indikator som talar om för dig när det är dags för avkalkning.

Se priset här!

2. MOCCAMASTER CUP ONE Kaffemaskin

Det är många som har tyckt att ordinära kaffemaskin är onödigt stora och som har längtat efter en kaffemaskin som endast brygger en eller två koppar. Vi har glädjen att meddela att här är den – bäst i test Moccamaster Cup One är kaffemaskinen för det lilla hushållet eller för familjen där endast någon enstaka uppskattar smaken av en stark kopp kaffe.

Att ha möjligheten att brygga endast en enda kopp kaffe är egentligen en sådan enkel idé och det är kanske just därför som vi verkligen gillar den.

Denna bäst i test Moccamaster kaffemaskin är ett gediget hantverk, precis som ovan nämnda bäst i test Moccamaster. Kaffemaskinen rymmer 0,33 liter, vilket blir alldeles lagom för en mugg kaffe eller för två små koppar kaffe. Ingen tillbringare följer med kaffemaskinen men däremot medföljer två snygga muggar i vitt. Muggarna är öronlösa men har ett snyggt, räfflat band runtom i en avvikande färg, vilket ger muggarna ett bra handgrepp liksom medför att risken att muggen ska bli för varm att hålla i försvinner.

Denna minimalistiska maskin från Moccamaster har ändå allt som du kan önska av en kaffemaskin. Den brygger kaffet snabbt och tyst, då kaffemaskinen har en effekt om 1090 W. Likt ovanstående bäst i test Moccamaster är denna också utrustad med en automatisk avstängning som gör livet lite säkrare. Kaffemaskinen hamnar i den mellersta prisklassen, vilket vi tycker är överkomligt men vilket en del kanske kan tycka är lite väl mycket för en kaffemaskin med en sådan liten volym.

När det kommer till färgvalet tycker vi att den krämfärgade Cup One är riktigt snygg med sin enkla färgställning men om du föredrar någon annan färg så finns kaffemaskinen också att få i bland annat svart, blått och rosa.

Se priset här!

3. PERKULATOR FRÅN C3

Även om perkulatorer inte är lika populära som vanliga kaffemaskin så finns det en hel del att välja mellan. Det verkar dock som att ingen har fått så goda recensioner eller sålt så många perkolatorer i Sverige som bäst i test perkulator från C3 Scandinavian Lifestyle – och vi är beredda att instämma i hyllningarna.

Därför är vår bäst i test perkulator en retro-inspirerad perkulator som är gjord av just denna tillverkare. Vi gillar att stötta svenska produkter och vi uppskattar därför att C3 är en svensk tillverkare av perkolatorer med mera.

Därtill har vi luskat ut att namnet står för ”Contemporary function, Comtemporary design, Contemporary quality”, vilket på svenska får betydelsen av att företaget fokuserar på nutida funktion, design och kvalitet.

I dagsläget tillverkar C3 två typer av perkolatorer och vi har valt ut C3 Basic som vår bäst i test perkulator då den är riktigt snygg, funktionell och hamnar i en överkomlig prisklass. Den gör ett gott och mycket aromatiskt kaffe samtidigt som den har förmågan att hålla kaffet lagom varmt i upp till 40 minuter, varefter den stänger av sig själv.

Den är användarvänlig på så vis att du endast behöver fylla filtret med kaffe och sedan vänta tills perkolatorns lampa börjar att lysa vilket indikerar att bryggningen är klar. Energimässigt är vår bäst i test perkulator en lättviktare då effekten är 875 W under bryggning och endast 50 W under varmhållningen.

Något som kan vara en nackdel med en perkulator är att den bör fyllas med mycket vatten för att ge det bästa kaffet och det innebär att mellan 4 – 10 koppar behöver bryggas på samma gång. Stilistiskt är denna bäst i test perkulator dock väldigt snygg med sitt rostfria stål som har lackats med en turkos färg och den som inte gillar turkost har möjligheten att välja en rosa, svart eller vit.

Se priset här!

4. Delonghi ECI341 Distinta Espressomaskin

Delonghi är känt för sina kvalitativa espressomaskiner i alla prisklasser och Delonghi ECI341 hör hemma i deras budgetklass. Det är en liten, kompakt maskin vars vattentank hör till de mindre bland alla bäst i test espressomaskiner då den rymmer 1 liter.

Espressomaskinen kan hantera både malet kaffe liksom kapslar tack vare dess 2 i 1 filter och den är utrustad med en steamer så att du kan ånga mjölk till härliga kaffedrinkar. Espressomaskinen har ett säkerhetssystem som gör att den stänger av sig själv efter 20 minuter och den är dessutom en riktig snygging med sin bronsfärgade finish.

  • Kompakt och smidig
  • 2 i 1 filter för både kapsel och malet kaffe
  • Inbyggd mjölkskummare
  • Elegant i bronsfärg
  • Budgetpris
Se priset här!

5. Melitta CaffeO Solo Espressomaskin

CaffeO Solo från Melitta är en liten, silverfärgad espressomaskin i budgetklassen som får goda betyg i vårt espressomaskin bäst i test. Den är helautomatisk, har en inbyggd kaffekvarn som maler bönorna till en utmärkt finhet och vattentanken rymmer 1,2 liter.

Denna espressomaskin är gjord för funktionalitet då den är lätt att rengöra utvändigt tack vara dess avskalade design och dessutom har ett automatiskt rengöringsprogram installerat.

Espressomaskinen är väldigt användarvänlig då det med lätthet går att reglera kaffets styrka och temperatur. Det går även bra att ange hur mycket kaffe som önskas och variera höjden på kaffeutloppet så att även större koppar får plats i maskinen.

  • Helautomatisk
  • Kompakt och smidig
  • Avskalad design
  • Användarvänlig
  • Budgetpris
Se priset här!

6. Delonghi Magnifica S ECAM 21.117.B Espressomaskin

Bland budgetalternativen av espressomaskin bäst i test ses ännu en espressomaskin från Delonghi. Magnifica har blivit bäst i test bland espressomaskiner i fler tester än vårt och det är inte förvånande då den är väldigt användarvänlig.

Delonghi Magnifica är lite större än de ovan listade espressomaskinerna med sin vattentank som rymmer 1,8 liter.

Den kommer med en tystgående, inbyggd kaffekvarn som har tretton olika malningsinställningar. Användaren kan reglera både kaffets styrka liksom vattenmängden och med steamern kan mjölk eller grädde ångas.

Espressomaskinen är självrengörande då den både kan skölja och avkalka sig själv och utmärkande för den här modellen är att du själv kan ställa in vattnets hårdhet. Därtill kan den stänga av sig själv automatiskt och har ett energisparläge. Utseendet på Delonghi Magnifica är varken tilldragande eller avstötande, då den är gjord i en enkel, svart modell och bör passa i de flesta kök.

  • Användarvänlig
  • Självrengörande
  • Inbyggd mjölkskummare
  • Programmerbar vattenhårdhet
  • Budgetpris
Se priset här!

7. Gaggia Classic Espressomaskin

Gaggia är en riktig klassiker inom espressomaskiner då det prestigefyllda, italienska företaget har tillverkat espressomaskiner sedan 1950-talet. Classic från Gaggia är belägen i den lägre delen på prisskalan men har ändå allt som behövs för att tillverka en god espresso.

Dess 2 i 1 filter gör att både kapslar och malet kaffe kan användas och espressomaskinen från Gaggia gör det även möjligt att brygga en dubbel espresso eller två enkla espressos i en bryggning tack vare de dubbla kaffeutloppen. Vattentanken är större än flera andra espressomaskiner i vårt espressomaskin bäst i test då den rymmer 2,1 liter.

Gaggia Classic är dessutom designad med ett energisparläge och dess design i borstat stål ger ett elegant utseende.

  • 2 i 1 filter för både kapsel och malet kaffe
  • Inbyggd mjölkskummare
  • Två koppar per bryggning
  • Elegant i borstat stål
  • Budgetpris
Se priset här!

8. BOSCH TES50129RW espressomaskin

Bosch är ett kvalitetsmärke som har tagit fram nästa bäst i test espressomaskin. TES50129RW åstadkommer en krämig espresso och med hjälp av ångarmen kan kaffet toppas med mjölkskum för att bli till en fyllig caffè latte.

Den inbyggda kaffekvarnen mal bönorna i en keramisk kvarn och denna espressomaskin är både helautomatisk och användarvänlig. Med hjälp av panelens knappar kan du ställa in hur finmalet kaffet ska vara eller hur många koppar du vill brygga och med hjälp av tidsinställningen kan du ställa in när espressomaskinen ska stänga av sig.

Efter varje bryggning rengör espressomaskin sig själv genom att göra en sköljning och den gör även en genomsköljning varje gång som den startas. Kostnaden ligger någonstans mittemellan budget- och mellanpris. Dess sparsmakade, svarta design gör att bäst i test espressomaskinen från Bosch passar in i de flesta hem.

  • Helautomatisk
  • Inbyggd mjölkskummare
  • Självrengörande
  • Inbyggd kaffekvarn
  • Två koppar per bryggning
Se priset här!

9. Ascaso DREAM espressomaskin

En av de roligare espressomaskinerna i vårt bäst i test är skapad av Ascaso som är hemmahörande i Barcelona – en stad som är känd för sin kreativitet. Bäst i test espressomaskinen Dream har ett lite bubbligt retroutseende och finns att få i tretton olika färger, däribland tuggummirosa, choklad och fräsch pistage. Dream tillhör den mellersta prisklassen och kaffet som den producerar smakar helt enligt förväntningarna.

Denna espressomaskin vinner på sitt härliga utseende men vattentanken är något mindre än konkurrenternas då den rymmer 1,3 liter. Positivt är att espressomaskinen är utrustad med en mjölkskummare så att hemmabaristan kan tillverka utsökta caffè macchiatos och 2 i 1 filtret gör så att både malet kaffe och kaffekapslar kan användas.

Denna bäst i test espressomaskin är användarvänlig då den bland annat visar temperaturen och den är gjord i högkvalitativ aluminium.

  • Kompakt
  • Mjölkskummare
  • 2 i 1 filter
  • Finns i 13 färger
  • Tillverkad i aluminium
Se priset här!

10. Philips Saeco GranBaristo Avanti espressomaskin

Ett rejält kliv uppåt i priskategori hittas Philips GranBaristo i detta bäst i test av espressomaskiner. GranBaristo Avanti tar fasta på att det finns mer än en familjemedlem i många hushåll och att alla har olika preferenser genom att upp till sex stycken användarprofiler kan sparas.

Denna bäst i test espressomaskin är riktigt användarvänlig där du med några knapptryck bland annat kan ställa in kaffets styrka och hur grovt kaffet ska malas i den inbyggda kaffekvarnen som är gjord i hållbar keramik.

GranBaristo Avanti har ingen klassisk ångarm utan istället fixar espressomaskinen den skummade mjölken i den integrerade mjölkkannan vilket också innebär att 18 olika kaffedrycker finns på menyn. Philips Saeco GranBaristo Avanti är självrengörande och har ett vattenfilter som håller länge. Dess finish är stilren i rostfritt stål.

  • Inställningar för 6 användare
  • Användarvänlig
  • Integrerad mjölkkanna
  • Självrengöring och vattenfilter
  • Elegant i rostfritt stål
Se priset här!

11. Sage BES980UK The Oracle espressomaskin

The Oracle är en riktigt elegant dyrgrip när det kommer till bäst i test espressomaskiner, men så kan den också tillverka en perfekt espresso med en härlig crema.

Inga förkunskaper behövs för att använda denna espressomaskin då den är helautomatisk och sköter allt åt dig men det går även utmärkt att använda den manuellt.

Med The Oracle får du full kontroll över espressotillverkningen då kaffekvarnen bland annat har hela 45 olika malningsgrader! Denna espressomaskin är naturligtvis självrengörande men talar även om för dig när det är dags för grovrengöring.

The Oracle är något större än övriga espressomaskiner men den ser riktigt snygg ut där den står i rostfritt stål och den ser även till att espressokopparna får den ultimata temperaturen innan användning.

  • Både automatisk och manuell
  • 45 malningsgrader
  • Mjölkskummare
  • Självrengörande
  • Rostfritt stål
Se priset här!

Den perfekta espresson

För att kunna välja ut espressomaskin bäst i test är det bra att veta hur den bästa koppen med espresso uppnås. En utsökt espresso är mörk, fyllig och har ett vackert, gyllengult skum på ytan. Faktorer som inverkar är typen av kaffe, hur kaffet behandlas och rostas, hur det mals och även hur bra vattnets tryck är när det pressas över kaffet liksom vattnets temperatur.

Det gyllengula ytskummet på espresson kallas för crema och det består bland annat av kaffebönans fetter och cellulosa. Att uppnå den perfekta creman är en konst i sig då olika typer av kaffebönor ger olika mycket crema och dessutom skiljer sig cremans smak mellan de olika sorterna. Detta är en av anledningarna till att det finns så många olika kaffeblandningar.

När det kommer till kaffe så finns det två favoritarter av bönor som mestadels används till kaffe, det är dels arabicabönan (Coffea arabica) som har sitt ursprung på Etiopens högplatåer och det är dels robustabönan (Coffea canephora) som har sitt ursprung i Kongos tropiska klimat. Trots det afrikanska ursprunget kan kaffe också odlas i klimat som liknar Afrikas, där Sydamerika och Asien är stora kaffeproducenter.

Arabicakaffet anses vara det mest smakfulla men det är också det som är svårast att odla och ju högre upp dessa plantor växer ju bättre anses smaken vara. Dessa komplicerade förhållanden reflekteras inte helt otippat i försäljningspriset då arabicakaffet är dyrare än de övriga kaffesorterna. Robustakaffet, eller kongokaffet som det ibland kallas, är härdigare och lättare att odla men det får ett sämre betyg när det kommer till smak. Det är dock ofta robustabönan som ger espresson dess fyllighet och kraftiga crema, vilket är svårt att uppnå med enbart arabicabönor.

Smakmässigt är arabica lite syrligare medan robusta är lite fylligare. De olika kaffeblandningar som finns i butikerna ämnar skapa den perfekta balansen mellan dessa två. En del konnässörer menar på att robustakaffet är träigt och så pass smaklöst att de väljer att inte använda det alls. Var och en har sina preferenser men en typisk espresso bör innehålla både arabicakaffe och kongokaffe. Vanligtvis ligger halten robustabönor mellan 10 – 40% i espressokaffe.

Det går utmärkt att köpa färdiga kaffeblandningar avsedda för espresso men den hängivne espressodrickaren komponerar bäst sin egen blandning. När du väl har införskaffat en av bäst i test espressomaskinerna och fått en känsla för vad du gillar smakmässigt i en kopp espresso kan du börja att experimentera i köket så att det står härliga till. Kanske vill du inte ha samma blandning till en standardespresso som du vill ha när du gör cappuccino och kanske vill du exempelvis ha en bittrare smak på ditt morgonkaffe än du vill ha vid eftermiddagsfikat.

Brygga kaffe i en espressomaskin

Att brygga en kopp espresso är lite utav en process och det är också därför som bäst i test maskinerna är så avancerade. För den som enbart uppskattar smaken och inte bryr sig om tillverkningen rekommenderas en av espressomaskinerna i bäst i testet som är helautomatiska och både maler och brygger espresson utan att du behöver lyfta ett finger.

Det går att köpa färdiga espressokapslar med malet kaffe men espressokaffets bönor ska vara nymalda för att få ut maximal smakupplevelse ur kaffet. Vid köp av en bäst i test espressomaskin är det viktigt att veta detta då det inte är alla espressomaskiner som har en inbyggd kaffekvarn. Istället är ofta standarden att kaffet mals i en separat kvarn, så om du har bestämt dig för att inhandla en av budgetvarianterna av bäst i test espressomaskinerna så tillkommer kostnaden för kvarnen. Det är dessutom värt att spendera pengar på en riktigt bra kaffekvarn och inte nöja sig med mormors gamla handkvarn. Espresso kräver nämligen väldigt finmalet kaffe, mycket mer finmalet än ordinärt brygg- eller kokkaffe, där nyare kaffekvarnar som är avsedda för espresso alltså ser till att kornigheten blir optimal.

Ju mer finmalet espressokaffet är desto bättre blir smaken, detta är ett faktum som det inte går att komma runt, men myntet har självfallet en baksida. Om kaffet blir alltför finmalet tar det för lång tid för vattnet att rinna igenom kaffet vilket får till följd att smaken kan bli bitter. Om kaffet är för grovmalet blir effekten den motsatta genom att vattnet rinner igenom för snabbt och kaffet kan bli smaklöst. Hur grovt det malda kaffet ska bli kan ställas in på de flesta kaffekvarnar då de oftast har flera olika nivåer av finmalenhet. Det är svårt att beskriva exakt hur kaffebönorna bör malas och det återstår alltså för dig att lära känna din espressomaskin från bäst i testet och själv experimentera fram den bästa grovleken.

Hur kaffet packas är också det viktigt. Vid espressotillverkning används oftast ett så kallat portafilter där det malda kaffet placeras och sedan packas. Det är ett filter i metall som har ett kraftigt handtag och som vrids fast i espressomaskinen med en enkel handrörelse. Kaffet doseras i filtret och sedan packas det med hjälp av en tamper. Det är mänskligt att hasta igenom detta moment men detta steg är mycket viktigt för espressons kvalitet och bör få ta sin tid.

Tampern är ett vertyg som har en cirkulär bottenplatta vars diameter är något mindre än filtrets diameter och därmed passar väl in i filtret vid packningen av kaffet. Se till så att kaffet blir jämnt packat för annars får vattnet chansen att bilda kanaler istället för att rinna igenom allt kaffe. Det säger sig självt att det är ett jämnt vattenflöde som bör uppnås för att få ut så mycket smak som möjligt ur kaffet.

Vattnet påverkar också espressons kvalitet men detta är svårare att kontrollera själv så det överlåts enklast till espressomaskinen. Oavsett vilken typ av kaffe det är som tillverkas så kommer kaffets smak fram bäst när vattnets temperatur är cirka 93 grader Celsius. Espressomaskinens tryck är viktigt då bäst smak på espresson ofta fås runt 8-9 bar men standarden för bäst i test espressomaskinerna är en kapacitet på 15 bar. På mer avancerade espressomaskiner kan du själv reglera termostaterna för temperatur och tryck i viss mån.

Glöm inte rengöringen

Ytterligare en viktigt faktor vid tillverkning av espresso på riktigt hög nivå är hur ren espressomaskinen är. En smutsig maskin, som kanske har gamla kafferester kvar i filtret, kommer inte att kunna producera lika bra kaffe. Det gamla kaffet kommer obönhörligt att ge en bismak som riktiga kaffekonnässörer inte uppskattar. Kanske upptäcker du själv inte smaken, det är ju trots allt lätt att vänja sig vid det mesta, men när samma kaffesump har suttit inkilad i filtret under en längre period så kan du räkna med att den utsökta smaken är borta.

När dessutom vattenledningarna har börjat kalka igen och espressomaskinen inte kan åstadkomma samma kraftiga tryck försämras smaken än mer. Med detta nämnt är det därmed klokt att välja en espressomaskin som faktiskt är lätt att rengöra. Portalfiltret bör vara lättrengörligt, det bör gå att avkalka espressomaskinen med smidighet och därtill underlättar det självfallet om det för övrig är lätt att torka av dess övriga ytor.