Kaffekvarn bäst i test 2024 – Hitta den bästa kaffekvarn

av

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Bagarenochkocken.se.

1. Wilfa Kaffekvarn CG-110B2. Colombia Gammaldags Manuell3. Sage Kaffekvarn The Smart Grinder
Vi svenskar älskar vårt kaffe. Doften av nybryggt kaffe sitter i sedan barndomen och det spelar ingen roll vilken ålder vi har. Kaffet dricks i vart och vartannat hem i Sverige, oavsett om det är kokt, bryggt eller löses upp som pulverkaffe. Det har förekommit allehanda studier om kaffet och dess egenskaper, positiva som negativa. Men många forskare lär vara överens om att kaffedrickande överlag är en bidragande faktor till bättre hälsa.

Om detta verkligen stämmer, lär vi få reda på allt eftersom tiden går. Men en sak är säker, att ta ifrån svenskarna deras kaffe är som att förbjuda mjölk. Det är en omöjlighet. I Sverige är vi kända för att ha ett ganska starkt kaffe och detta uppskattas inte alltid av turister. Dock älskar man espresso i de flesta länder och ju starkare desto bättre.

Kaffekvarnens uppgift och olika modeller

Om man verkligen vill dricka sitt kaffe på rätt sätt, ska man utan tvekan investera i en kaffekvarn. Det är det som detta kaffekvarn bäst i test, handlar om. Smaken är bättre och skillnaden mellan färdigmalt och egenmalt kaffe är markant. Men det gäller att förstå att alla kaffekvarnar är olika samt hur kaffet mals i dem.

Det är nämligen det som sätter betyg på det slutgiltiga kaffet.
De vanligaste modellerna bland kaffekvarnar, är burr grinders och blade grinders och så även de gamla handkvarnarna.

Blade grinders är den billigare varianten som ofta skapar s.k. kaffedamm. Kaffebönorna mals men lämnar ofta efter sig ganska stora bitar som riskerar att hamna i kaffekoppen, beroende på hur man brygger det. Med fransk press går de rakt igenom filtret och åker ned i koppen och med vanligt pappersfilter stannar de kvar men stoppar en del av vattenflödet när man brygger det.

Det är detta man kallar för kaffesumpen. En blade grinder har två roterande blad som roterar åt motsatt håll, ungefär som en gräsklippare. Ofta är det inte ens blad utan vanliga små knivar som skär itu bönorna. Du finner dem ofta hos de stora elektronikkedjorna eller hembutikerna, och är du en riktig kaffeentusiast som vill ha ditt kaffe perfekt med den bästa kaffekvarnen, bör du undvika en blade grinder. Men då får du givetvis också betala mer.

Om du bara vill ha vanligt kaffe eller möjligtvis moka, kan en blade grinder räcka gott och väl. Men för espresso, gäller det att införskaffa en burr grinder.

Nu i vårt kaffekvarn bäst i test, ska vi beskriva burr grindern, kaffeälskarens bästa vän och känd som den bästa kaffekvarnen man kan ha. Det är nämligen den modellen som gör kaffet till den makalösa dryck den är. Till skillnad från blade grindern, har burr grindern två roterande hjul som pressar sönder kaffebönorna. Bönorna krossas helt enkelt och smaker och oljor från dem frigörs samtidigt. Ett plus med en burr grinder, är att man själv kan ställa in malningen i olika styrka, vilket betyder att kaffet anpassas till olika bryggmetoder.

De billigaste burr grinders har inte så många val, medan de bättre på marknaden kan mala i stort sett hur litet som helst. Ett undantag kan dock vara turkiskt kaffe som måste krossas med mortel. Men i övrigt kan du få nästan vilket kaffe du vill. Detta är mycket bra att veta om man äger en espressomaskin. Du får vanligtvis inte en riktigt god espresso utan ett finmalet kaffe och med en egen kaffekvarn får du ut desto mer av smak och doft.

En riktigt bra burr grinder kan gå på flera tusen kronor, men du kan vanligtvis få en bra för ca 800-1000 kr.

Sist men inte minst, finns de traditionella handkvarnarna som visserligen ser charmiga ut men som tar galet lång tid. Bara att mala kaffe till en enda kopp, kan ta fem minuter så för att mala till en hel kanna, bör du avsätta någon timme eller två.

Men självklart kan du även ta en hel eftermiddag en gång i veckan för att mala rejält med kaffebönor, om du har tid. I vårt kaffekvarn bäst i test kommer vi att lista åtminstone en handkvarn för dig som faktiskt tycker att det gamla sättet är bäst.

Man ska dock inte underskatta de gamla godingarna; ibland kan de vara bra att ha till hands, till exempel om du åker bort och inte vill ha det blaskiga kaffet som ofta finns på hotellen. Handkvarnar är små och praktiska och går lätt ned i handbagaget.

Låg respektive hög hastighet på kaffekvarnen

Kaffekvarnar kan mala med hög respektive låg hastighet. Den höga hastigheten innebär vanligtvis billigare motorer som är mindre i storlek. Den höga farten försöker istället kompensera för det de saknar i styrka. Resultatet blir mindre mängder kaffe och försöker man finmala kaffet, kan kvarnen i värsta fall täppas igen. Dessutom gör den höga hastigheten att motorn går på högvarv, vilket innebär högre värme.

Den höga värmen när kaffet mals, tar bort en stor del av smaken. Om du har en kvarn som mal med låg hastighet, kan du skatta dig lycklig. Dels är motorn tystare än den snabba kvarnen och dels får du ut mer av ditt kaffe, både i mängd och smak. Dessa motorer är i regel dyrare och kraftfullare och alstrar relativt lite värme när kaffet mals.

Lägre hastighet på motorn kan också brygga både grovt och fint kaffe, vilket gör att du har mer valfrihet. Ofta kan de emellertid vara större än de vanliga kvarnarna, eftersom motorn är större och i genomsnitt tar upp minst hälften av hela kvarnens vikt. Normalt är kvarnar med högre hastighet dyrare än andra kaffekvarnar men modellerna och kvaliteten varierar även här.

För att veta vilken typ just din kaffekvarn är, kan du titta på motoreffekten som mäts i W. En lägre enhet tyder på en billigare motor och en högre enhet talar för en bättre och låg-varvad motor. Det kan ibland vara svårt att veta om man är nybörjare. Man ser en lägre siffra och tror således att det betyder låg hastighet, när det i själva verket är tvärtom. Dessa motorer är också stabilare, vilket kan vara skönt att veta.

Bryggmetoder och malningsgrader

Hur man väljer att brygga sitt kaffe resulterar i olika typer av kaffedryck. Målet med ett bryggt kaffe, är att vätskan skall suga åt sig maximalt av smakerna. Det är malningen på kaffet som påverkar smaken. Tiden då kaffet är i kontakt med vattnet avgörs av bryggmetoden och malningsgraden. Ju längre tid bryggningen verkar, desto mer finmalet ska kaffet vara. Man brukar dela upp malningsgraderna i fyra varianter.

  • Extra fint
  • Fint
  • Medium
  • Grovt

Extra finmalet kaffe är till för espressomaskiner, fint kaffe kan användas till mokabryggare, medium-kaffe passar till kaffebryggare och grovt kaffe till pressobryggare. Om du vill kunna brygga med alla fyra, bör du således köpa en lite dyrare kaffebryggare som har inställningsfunktioner och kan mala kaffe både grovt och extrafint. De bästa kaffekvarnarna kommer med upp till 60-70 olika inställningar för malning, så här har du ett stort utbud att välja mellan.

Att kaffet är jämnt malet, hör också till en viktig del när man sedan brygger det. Ojämnt malet kaffe orsakar t. ex. bitter espresso när vattnet passerar genom passager som inte är tilltäppta. Finmalet kaffe som normalt används till espresso och hälls i en vanlig kaffebryggare, ger ett bittert kaffe.

Då tar det nämligen längre tid för vattnet att rinna igenom kaffet. Och grovmalet kaffe i en kaffebryggare ger surt kaffe. Grovmalet kaffe bör helst användas i en pressobryggare. Idealet är att då mala sina kaffebönor själv och sedan använda 60 gram till 0,9 liter vatten. Sedan ska kaffet dra i fyra minuter och därefter rör man om ett par gånger med en sked. Detta för att kaffet ska ramla till botten.

Att välja bästa kaffekvarnen

Det har visat sig att folk köper alltmer dyra och kvalitativa kaffebryggare idag. Förmodligen för att människor blir allt mer kräsna och vill ha det där utsökta kaffet. Ett vanligt misstag som en del dock gör, är att köpa en dyr espressomaskin och spara in på kvarnen.

Det är nämligen kaffet som är viktigt, inte espressomaskinen. Och ju mer avancerad espressomaskinen är, desto större krav ställs det på kvarnen. Ojämnt malet kaffe eller kaffe som inte är tillräckligt fint, gör att man lika gärna kunde ha köpt en billig variant av espressomaskin också.

De båda kompletterar varandra som handen i handsken. I detta kaffekvarn bäst i test, ska det redas ut vilken kvarn som lämpar sig bäst för olika ändamål och hur bra kaffe man bör få i sin kopp i slutändan.

Kaffekvarn bäst i test

I det här testet har det listats tre stycken kaffekvarnar och i nedre delen av testet, kommer du kunna se vilken kvarn som är vinnare; den bästa kaffekvarnen som du kan ha glädje av hemma eller på kontoret. Samtidigt finns det olika behov och smak hos varje person och därför har testet modeller av kvarnar som både har bra funktioner, bra pris och användarvänlighet. Även om de bästa kaffekvarnarna oftast är burr grinders så finns det exempel på handkvarnar också.

Förhoppningsvis kommer det att verka lite klarare när du har läst igenom detta bäst i test. Om det är första gången du tänker köpa en kaffekvarn, behöver du förmodligen lite mer guidning, medan en van kaffedrickare som ser till detaljerna, redan är bekant med märken och modeller. Målet är att du ska kunna göra riktigt gott kaffe i fortsättningen, oavsett vilken sort du dricker. Så följ med och läs om den bästa kaffekvarnen.

1. Wilfa Kaffekvarn CG-110B

Först ut i detta kaffekvarn bäst i test, är Wilfas modell som faktiskt är den billigaste i testet. Men trots sitt låga pris, har den 17 inställningsgrader för att mala kaffebönorna. Den hör alltså till modellen burr grinder.

Motorns effekt är på 110 W, vilket gör den till en snabb kaffekvarn. Det kan dock vara en nackdel, eftersom det alstras mer värme när kaffet mals och detta tar av smaken. Wilfa kan mala upp till motsvarande 12 koppar kaffe och kan ta emot 180 gram bönor. Det är en lätt kaffekvarn på drygt 2 kg och måtten är 22 x 16,8 x 27,5 cm.

Den kommer även med en automatisk stoppfunktion. Du kan göra kaffe för espresso likväl som vanligt bryggkaffe med Wilfa och modellen kommer både i svart design eller i stål som dock är en aning dyrare. En relativt bra kaffekvarn för ett bra pris och som är lätt att få tag på. Visst finns det kaffekvarnar med bättre kapacitet, men den duger gott och väl och ger ett fint och välsmakande kaffe.

Se priset här!

2. Colombia Gammaldags Manuell kaffekvarn

En riktig dyrgrip i detta bäst test, är faktiskt den gamla, traditionella handvevade kaffekvarnen i askträ. Bara synen av den gör dig sugen på kaffe och den är otroligt vacker att titta på.

Kaffekvarnen är handgjord och ger dig 10 års garanti. Trots att du måste sitta själv och veva och ta upp din tid, kommer du garanterat få ett jämnt och fint kaffe. Vevning medurs ger ett finmalet kaffe, perfekt till espressomaskiner och moturs ger ett grövre malet kaffe.

Denna handgjorda klenod har ett koniskt utformat malningssystem som vanligtvis finns i elektriska kvarnar och s.k. burr grinders. Du kommer således att få ett fint fördelat kaffe och den enda nackdelen är att det tar längre tid för dig att få det.

Se priset här!

3. Sage Kaffekvarn The Smart Grinder

Om du är en riktig finsmakare av kaffe och vill ha det allra senaste på marknaden, ska du pröva på Sage Kaffekvarn The smart grinder. Med hela 60 olika malningsgrader kan du få ditt kaffe exakt som du vill ha det. Dessutom tar den emot en stor mängd bönor (hela 450 gram) och har en motoreffekt på 165 W.

Det gör den till en tystlåten grinder med låg hastighet som bevarar aromen i kaffet. I detta kaffekvarn bäst i test, är denna den dyraste kvarnen och den utses även som vinnare. Den kommer med flera funktioner som IQ-teknologi, LCD-skärm och rostfritt malverk och den är lika snygg som den är praktisk.

IQ-teknologin som tidigare nämnts, anpassar doseringen av kaffet efter grovleken och mals sedan till den bryggmetod som du vill tillämpa. Dock är den ganska stor och syns väl i köket, men tack vare sin snygga design, gör detta absolut ingenting. Om du har råd med några tusenlappar för att få det bästa kaffet och en bra kaffekvarn, är Sage Kaffekvarn The smart grinder, det bästa alternativet.

Se priset här!

Resultat

Efter att ha testat dessa tre modeller, kan vi utse en vinnare och den är kaffekvarnen från Sage. Den lågvarviga motorn gör kaffet bättre malet och den är samtidigt tyst och behaglig. Alla tre modellerna ger ett bra kaffe, men den senaste modellen är dock snäppet bättre. Den lockar fram aromen och kan brygga ditt kaffe i 60 olika steg och passar således till alla bryggmaskiner.

Om kaffe är viktigt i ditt liv och du vill imponera på dina vänner med ett underbart gott kaffe i alla former, bör du investera i den bästa kaffekvarnen Sage -The smart grinder. Den är stadig, tyst och trevlig att hantera med sin display, då du kan följa varje steg i processen. Den har dessutom rostfri botten.

Slutsats

Tyvärr måste det medges att de dyrare kaffekvarnarna oftast hör till de bättre. Naturligtvis handlar det om smak och budget också och många nöjer sig med en kaffekvarn på några hundringar. Men det är ändå värt att nämna att ska man ha en någorlunda bra kaffekvarn, måste man vara beredd att åtminstone investera ca 800 kr. Annars brukar det ofta inte ta länge förrän maskinen går sönder eller tappar sin effekt.

Tiden är också en viktig aspekt. Manuellt malda bönor kan vara trevligt eftersom det ger en känsla av kreativitet och hantverk. Dessutom är många gamla manuella kvarnar oerhört skickliga på att mala kaffe, men som sagt, det tar tid i anspråk och du kan få ont i armen. I många fall är en handkvarn mycket vacker och många har den bara för syns skull.

Vårt råd är att köpa en burr grinder, det är också modellerna det finns mest utav i butiker och nätsajter. Dessa kan vara mer eller mindre effektiva, men de mal kaffe till alla bryggsorter. Om det annars alltid är vanligt grovmalet kaffe du är ute efter, kan du lika gärna köpa färdigmalet kaffe.

En burr grinder fixar dessutom kaffet mycket snabbt. Vanligtvis tar det bara 20 sekunder att mala 1 dl bönor. Så om du vill ha det bästa kaffet snabbt och smidigt, bör du lägga ned åtminstone några hundralappar extra.

Vi hoppas att du har fått glädje av detta test och att du snart hittar kaffekvarnen för din smak och plånbok. Kaffe är en underbar dryck och bör konsumeras på bästa sätt. Genom en kaffekvarn blir det inte bara mer hemtrevligt att dricka det – det blir också godare!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.