Brödrost bäst i test 2024 – Hitta den bästa brödrosten

av

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Bagarenochkocken.se.

1. Dualit Lite Brödrost2. PRINCESS TUNNEL BRÖDROST 2 SKIVOR3. MAGIMIX VISION BRÖDROST 2 SKIVOR

 

För att uppnå största möjliga smakupplevelse ska en skiva rostat bröd vara gyllengul, ljummen och härligt krispig. En del personer kan konsten att få till det perfekta rostade brödet varje gång medan andra för en ständig kamp mot svartbrända områden på brödskivorna. Att rosta bröd kan minst sagt vara ett konststycke men med en modern brödrost av god kvalitet kan även den mest tafatta brödrostaren få till perfekt rostade mackor.

I vårt bäst i test av brödrostar lyfter vi fram några av marknadens allra bästa brödrostar. Om du upplever problem med att tillaga goda rostade brödskivor är det väl värt pengarna att låta den gamla brödrosten få hamna i köksapparat-himlen för att ge plats åt en lite mer användarvänlig rostningsmaskin.

Rostat bröd eller toast

Kärt barn har många namn och det gäller inte minst rostat bröd. En del säger rostat bröd, andra säger rostade mackor medan några säger rostbröd eller varma mackor. Sedan finns det de som alltid säger toast och detta engelska ord har även fått hänga med till bäst i test brödrosten då det inte är ovanligt att den numera benämns toaster.

Det är lätt att tro att ord som ”toast” och ”toaster” är nymodigheter i det svenska språket men faktum är att ordet sägs ha förekommit så tidigt som under 1780-talet i en skrift på svenska och det ska då ha varit fråga om just rostat bröd. I engelsk litteratur förkom toast för första gången under 1430-talet och det sågs då i ett recept för Oyle Soppys, vilket ska ha varit en slags lökstuvning som bland annat innehöll öl och olja.

Det är något oklart varifrån ordet toast kommer, där en del källor säger att det kommer från latinets torrere som betyder ‘att bränna’ medan andra menar på att det kommer från fornfranskans toster som betyder ‘rosta’. Då fornfranskan, som är en föregångare till den moderna franskan, talades runt år 800 – 1300 så är det inte helt otänkbart att endera språk kan ha givit upphov till ordet toast men mest troligt är kanske ändock latin just på grund av dess egenskap som rotspråk till de romanska språken.

För många är användningen av de olika orden och fraserna reserverade för olika typer av brödrätter eller tillagningssätt men detta är definitivt ingen regel utan handlar snarare om kulturella skillnader. För att ge några exempel kan rostat bröd vara all typ av rostning, medan en varm macka för en del personer måste vara tillagad i ugn medan en toast kan vara en dubbelmacka där fyllningen ligger mellan de båda brödskivorna och som ofta tillagas i en smörgåsgrill.

För andra kan alla namnen betyda samma sak och därmed används de huller om buller av dessa individer. Med det sagt kan det vara en idé att se till att klargöra vad det är för typ av rostad macka som önskas om du själv, eller någon annan, har siktet inställt på en viss typ av rostad smörgås. Den klassiska rostade mackan tillagas förstås i en helt vanlig brödrost såsom någon av de som listas nedan i vårt brödrost bäst i test.

Rostning av bröd

I dess korrekta betydelse innebär ordet rosta att någonting hettas upp utan vare sig vatten eller fett. När det gäller rostat bröd så grillas ytan på brödet så att brödets konsistens ändrar struktur och blir hårdare och krispigare.

Vid en lagom rostning får brödet en gyllene färg och hårdnar men förblir samtidigt lättuggat. Om brödet däremot överrostas så blir det så hårt att det kan vara svårt att bita i och därtill kan det brännas så pass svårt att svarta, osmakliga fläckar uppstår.

Själva rostningen sker genom att värme strålas ut mot brödet och en kemisk reaktion uppstår som kallas för maillardreaktion och under denna process reagerar brödets kolhydrater och aminosyror så att den bruna färgen framkommer. Den som har ätit rostat bröd vet ju förstås att det inte är bara är färgen och konsistensen som förändras då även smaken och doften ändras.

Vad smakar och doftar bäst; en rumsvarm brödskiva som inte har rostats eller ett nyrostat bröd? Den stora majoriteten svarar förmodligen att det rostade brödet smakar bäst och det kan de tacka maillardreaktionen för.

Vid rostning av bröd på en grill eller över eld är det värmestrålningen från den glödande kolen eller veden som skapar rostningen medan det vid rostning i ugn är värmeutstrålningen från ugnens värmeledningar som ger rostningseffekten.

En bäst i test brödrost fungerar på samma sätt men liknar kanske ugnen mest då brödrosten ofta har trådar som leder värme nära brödets yta och i en del brödrostar går det till och med se hur dessa värmeledningar glöder av hettan som genomfar dem.

Det klassiska rostbrödet består av tunna, ljusa brödskivor som bakats med vetemjöl som huvudingrediens men det går självfallet att rosta andra typer av bröd också. En del brödrostar är konstruerade på ett sätt som gör att det även går att rosta bröd och bakverk med andra former, såsom croissanter. Det kan dock vara klokt att se till så att det som rostas inte innehåller något som kan läcka ut och droppa, som exempelvis sylt, då det kan vara svårt att rengöra vissa brödrostar.

I engelskspråkiga länder har det sedan 1960-talet varit populärt att rosta så kallade Pop-Tarts, vilka är fyllda bakverk som är specialgjorda för just brödrostar, och dessa kan ibland hittas i Sverige i välsorterade matbutiker med en internationell sektion. Om du känner för att rosta något sött så kan det alltså vara en idé att hålla dig till Pop-Tarts och liknande sötsaker.

Gott på rostmackan

Rostat bröd äts inte naturellt utan det kräver vanligen att någon typ av pålägg äts till efter att det har tillagats i bäst i test brödrosten. Vad du väljer att toppa det rostade brödet med är helt och hållet en smaksak men några varianter är vanligare än andra. Smör eller bordsmargarin är allra vanligast liksom ost och en god marmelad.

En del nöjer sig med att bara ha smör som får smälta lite lätt av värmen från brödet medan andra låter sina rostmackor drypa av smör och honung. Sötat nötsmör såsom Nutella är en annan sötsak som är vanlig på rostat bröd samtidigt som det är skinka och andra matiga pålägg som gäller för en liten skara människor. Hur du än väljer att äta ditt rostbröd så underlättar det om det får svalna någon minut innan smöret bredes på, annars kommer brödet att ha smör rinnandes åt alla håll och kanter.

Utanför Sveriges gränser är det också tämligen vanligt att äta rostat bröd, inte minst i länder såsom Storbritannien, Frankrike och USA. På vissa av dessa platser förekommer dock toppingar som kan få de flesta att rynka på näsan.

Exempelvis har amerikanerna en förkärlek till den något märkliga kombinationen jordnötssmör och sylt, vilket de kallar för ”peanutbutter and jelly”, medan stora segment av den brittiska populationen gillar att äta så kallad Marmite på sina toast, vilket är ett salt, mycket populärt pålägg som är gjorda av jäst som blivit över vid öltillverkningen. Även australiensarna har en variant av detta jästpålägg som de kallar för Vegemite och som de gärna äter på rostat bröd.

Det är vanligt att rostat bröd äts som en lättare frukost och det är gärna något som njuts av under långfrukostar på helgerna men det fungerar också fint till eftermiddagsfikat eller som ett litet kvällsmål. Det är en väldigt smidig måltid som kan göras precis så stor eller liten som du önskar då en eller ett par brödskivor blir klara på någon minut i en bäst i test brödrost.

Finesser på bäst i test brödrostar

En brödrost är en elektrisk maskin som fungerar genom att den pluggas in i vägguttaget. Vi har letat efter batteridrivna brödrostar liksom efter brödrostar som kan användas i bilens cigarettuttag men tyvärr inte hittat någon som motsvarar våra förväntningar på en bäst i test brödrost. För det mesta är moderna bäst i test brödrostar utrustade med automatiska avstängningsknappar som gör att elen, och därmed värmen, slås av efter en viss tid.

Förr om åren fanns sällan denna säkerhetsanordning vilket innebar att brödrostens startknapp kunde fastna om det ville sig illa och därmed kunde det göra så att brödet brändes och brödrosten överhettades. Oavsett om brödrosten har en automatisk avstängningsanordning eller inte så bör den naturligtvis inte lämnas oövervakad.

Andra funktioner som bäst i test brödrostar är utrustade med är särskilda inställningsmöjligheter för upptining av frusna bröd liksom förmågan att justera rostningseffekten så att du kan få den typ av rostning som du själv föredrar. Visserligen har även många äldre brödrostar reglage där användaren kan ställa in hur länge ett bröd ska rostas men de moderna brödrostarna är mer finjusterade och ger användaren större kontroll.

Brödrost bäst i test

I det här brödrost bäst i testet har vi valt ut tre brödrostar som vi verkligen gillar. De är alla av hög kvalitet där var och en av dessa bäst i test brödrostar har sin alldeles egen charm och sin egen unika stil och funktionalitet. Vi skulle nog inte påstå att någon av dem är något budgetalternativ men som så ofta så får du vad du betalar för så det kan vara väl värt pengarna att lägga några hundralappar extra på en riktigt bra brödrost.

1. DUALIT LITE BRÖDROST 2 SKIVOR

En av de mest populära bäst i test brödrostarna på marknaden kommer från det engelska märket Dualit och det är inte svårt att förstå varför den är så populär. Brödrosten Dualit Lite är en lite roligare brödrost som passar in i de flesta hem då den finns att få i olika färger, däribland svart, vitt, canvas, pistage, pastellrosa eller pastellblått.

Bortsett från färgvalen har Dualit Lite en klassisk ”brödrost-look” med sin rostfria design som dessutom gör den lätt att rengöra och på tal om rengöring så är brödrosten utrustad med en utdragbar bricka undertill som samlar upp smulor.

Bäst i test brödrosten från Dualit har en vanlig spak som bröden trycks ner med och ett klassiskt skruvreglage tillåter användaren att justera rostningen. Effekten ligger runt 1100 – 1200 watt vilket är högre än många likvärdiga brödrostar och detta innebär förstås att brödet kan rostas snabbare.

Denna bäst i test brödrost fungerar allra bäst till vanliga brödskivor då den kan hantera bröd som är maximalt 36 mm breda men tack vare att bröden skjuts upp extra högt när de är klara så är brödrosten toppen för mindre bröd. Dualit Lite är gjord för att rosta två brödskivor men i samma serie finns även en större variant som klarar av fyra skivor bröd.

Se priset här!

2. PRINCESS TUNNEL BRÖDROST 2 SKIVOR

För den som gillar en modern och minimalistisk design liksom en brödrost som smälter in i omgivningen är den vita brödrosten Tunnel från det nederländska företaget Princess ett utmärkt val.

Det som gör Princess Tunnel unik är definitivt dess annorlunda form då den mycket riktigt är formad som en lång tunnel. Istället för att bröden trycks ner ovanifrån på vanligt manér så placeras de på en bricka som skjuts in från ena kortsidan, där bröden sätts fast med en lätthanterlig klämma.

Tack vare den här speciella designen har denna bäst i test brödrost fortfarande plats för två skivor bröd, precis som i ordinära brödrostar, men det går även utmärkt att rosta bröd och bakverk med andra former i den.

Det som drar ner betyget en aning är att effekten endast ligger på 950 watt, vilket är den lägsta effekten i detta brödrost bäst i test, och det innebär att rostningstiden blir en aning längre med Princess Tunnel. Här bör det dock understrykas att 950 watt verkligen inte är någon dålig effekt och istället kan det nog ses som högst ordinärt.

Positivt är att denna bäst i test brödrost är försedd med funktioner för upptining och återupphettning av bröd liksom sju olika rostningsgrader så att brödet blir precis så rostat som du vill ha det. Till skillnad från klassiska brödrostar så kan bröden inte poppa upp när de är klara, så istället fungerar bäst i test brödrosten Princess Tunnel snarare som en smörgåsgrill där en lampa ger en signal om att rostningen är klar.

Trots den spektakulära designen så verkar det vara brödrostens effekt som avgör prisklassen i det här fallet, vilket innebär att Princess Tunnel ligger relativt lågt i pris.

Se priset här!

3. MAGIMIX VISION BRÖDROST 2 SKIVOR

Bäst i test brödrosten Vision från det franska varumärket Magimix har tagit fasta på det faktum att många brödrostare bränner sina bröd då de inte kan se när bröden är klara.

Magimix Vision är nämligen en brödrost med en praktisk fönsterruta som gör det möjligt för användaren att hålla koll på sina bröd och denna innovativa design är huvudanledningen till att Vision har kvalat in i vårt brödrost bäst i test.

Fönsterrutan är dubbelisolerad och fungerar därmed ungefär som glasrutan i en ordinär ugn.
Förutom att vara en snygg och stilren brödrost som går att att få i antingen rostfritt stål eller svart så är Magimix Vision en funktionell brödrost.

På klassiskt vis trycks bröden ner i brödrosten uppifrån men som det brödälskande land som Frankrike är så har tillverkaren sett till att det även går utmärkt att stoppa ner både croissanter och baguetter i den breda öppningen.

Effekten är riktigt hög då den ligger runt 1450 watt och brödrosten hanterar både upptining, uppvärmning och rostning väl. Funktionaliteten och den nyskapande designen hos denna bäst i test brödrost återspeglar sig, föga förvånande, i priset då den återfinns i en något högre prisklass än de båda andra brödrostarna i detta brödrost bäst i test.

Se priset här!

Säker brödrostning

Oavsett vilken typ av brödrost du föredrar så finns det en potentiell fara med rostat bröd som sammanbinder dem alla och som en avslutande not kommer härmed en kort varningstext gällande rostat bröd. Det är nämligen som så att vid tillagning av spannmåls- eller stärkelserika livsmedel så bildas ett ämne som heter akrylamid genom att aminosyran asparagin reagerar med socker.

Det har gått ut många varningar om att höga halter av akrylamid har hittats i bland annat potatischips men samma ämne går alltså att få fram vid brödrostning. Om ordet akrylamid klingar bekant kan det också nämnas att det var just akrylamid som läckte ut vid den stora skandalen på Hallandsåsen.

Problemet med akrylamid är att det anses kunna orsaka cancer om individen i fråga utsätts för höga nivåer under en lång tid och det anses även orsaka störningar på nervsystemet. Det otäcka i det hela är att människokroppen kan ta upp akrylamid väldigt lätt, både genom matsmältningssystemet och genom huden.

Den som gillar att äta rostat bröd behöver förmodligen inte oroa sig i någon större utsträckning om en säkerhetsåtgärd implementeras och den är verkligen inte avancerad. Det handlar helt enkelt om att endast äta bröd som har en gyllengul färg då ju mer bränt ett bröd har blivit desto mer akrylamid anses det innehålla. Det gäller helt enkelt att ”Go for Gold!”, som britternas kampanj för att minska akrylamidexponeringen lät höra.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.