Spisbränsle bäst i test 2023 – Hitta det bästa spisbränslet

av
1. VAUNI ECO FLAME PREMIUM2. KEMETYL KARNEVAL3. FLAME SPISBRÄNSLE

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buildor.se och Furniturebox.se.
När mörkret närmar sig om kvällen så vill man oftast skapa en härlig atmosfär som man trivs i, med kanske levande ljus eller varför inte elda i en skorsten. Det kan vara riktigt mysigt att elden ger det där skimrande, men ändå dova ljuset och man kommer garanterat att känna mysfaktorn på max. Men det är inte alltid som man har en skorsten eller en kamin att elda i, speciellt inte om man bor i bostadsrätt mitt i stan.

Det är verkligen en privilegie om man har möjlighet att själv starta upp en egen brasa i köket eller i vardagsrummet. Men med modern teknik så behöver inte detta vara något för endast personer som bor i hus eller de som har tillgång till en riktig skorsten eller kamin. Idag så kan man skapa helt rätt stämning tack vare spisbränsle som ger den där vackra lågan och som garanterat leder till succé.

Vad är egentligen spisbränsle?

Idag finns det flera olika produkter och märken som säljer spisbränsle men kort och gott så är det ren flytande bioetanol eller bioalkohol. Det är en produkt som kan användas för all eldning i alla olika sorters skorstensfria kaminer eller brännare. Man kan jämföra det med ved, fast i flytande form och utan att skapa sot eller rök. Med andra ord så brinner lågan helt rent och man kommer inte få något sot in i rummet.

Vidare så kommer man inte heller andas in någon farlig luft eftersom spisbränsle när det brinner endast skapar koldioxid, värme och vattenånga. Själva restprodukten är alltså inte farlig utan det är samma som vår utandningsluft.

Kommer man även känna värme från lågan?

När man använder spisbränsle för att sätta igång en låga i en skorstensfri kamin eller brännare så kommer man kunna njuta både av det visuella men även av värmen. Dock beror det såklart på hur stort ens rum är och hur stark lågan är. Men det kommer garanterat att leda till en skön tillskottsvärme. Men som sagt, själva styrkan som kaminen har ger också olika mycket effekt och värme.

När man jämför generellt mellan kaminer som är skorstensfria och en traditionell öppen spis så kan man utgå ifrån att det kommer kännas på ett liknande sätt, som om att man eldar med ved i en öppen spis. Men hur mkt värme som kommer spridas i rummet beror på kaminens effekt och styrka. Det är med andra ord bra att jämföra märken så att man vet vilket spisbränsle är bäst i test.

Vid användnings av spisbränsle, luktar det något speciellt?

Här skiljer det sig mellan produkter, då vissa har en neutral lukt medan andra kan leda till en mer kemisk doft. Det som också kan avgöra doften som spisbränslet kommer att avge är själva förbränningskärlet som man använder vid eldning. Det finns vissa material, som exempelvis material som liknar koppar, vilket kan leda till en viss sorts doft. Det är därför viktigt att man har ett anpassat förbränningskärl med god kvalité så att man inte får någon obehaglig doft.

Hur mycket spisbränsle förbrukar man generellt?

Hur mycket spisbränsle som förbrukas och används varierar från produkt till produkt samt mellan de olika märkena. Hur länge en flaska kommer att hålla beror såklart på hur ofta man eldar men också på brännarens effekt. Generellt så brukar man utgå ifrån att 1 liter räcker till 2 timmars eldning.

Priset för detta varierar såklart också mellan produkterna men i snitt så bör man räkna med 10-15 kr per timme. Nedan följer recensioner – spisbränsle bäst i test – av tre olika märken.

Spisbränsle bäst i test

1. Vauni Eco Flame Premium

Produkten Eco Flame är ett miljövänligt alternativ som produceras i Sverige och själva råvaran har ett nordiskt ursprung. Det är en råvara som inte skall blandas med andra drivmedelsetanol.

Eco Flame framställs genom fermentation, vilket är en naturlig jäsningsprocess, och tillverkas av förnybara nordiska skogsråvaror, majs eller potatis.
Produkten lämpar sig till alla olika sorters skorstensfria kaminer eller brännare, man behöver inte oroa sig över konstruktionen.

Som alltid är det dock viktigt att man har uppsyn över alla brännare, speciellt de som liknar koppar. När det gäller priset så finns det oftast riktigt bra erbjudanden som man kan stöta på, speciellt om man vill inhandla en stor kvantitet av Eco Flame.

Det som är en fördel med Eco Flame, förutom att det är en miljövänlig produkt, är även att det kan användas vid hushållsändamål, som exempelvis rengöring. Produkten är nämligen renare än både Röd Etanol och T-Sprit. Vidare så bildas det inte heller något sot eller liknande när man använder sig av Eco Flame. Garanterat en spisbränsle bäst i test som man bör testa på om man vill elda med en skorstensfri kamin.

2. Kemetyl Karneval

Kemetyl Karneval är en produkt framtagen speciellt för att elda i skorstenslösa dekorativa kaminer, öppna kärl och spisar. Det är ren naturprodukt framställd av förnyelsebara råvaror och är därför även miljövänlig. Samanställningen är av 80% denaturerad etanol som vid förbränning omvandlas till koldioxid och vatten.

En av fördelarna med Kemetyl Karneval är att produkten varken sotar eller ger ifrån sig någon typ av konstgjord lukt, utan luktar snarare friskt av skog. Lågan blir också mycket vacker, i en gul skimrande nyans. Brinntiden varierar mellan 2-4 timmar för en liter, och har i snitt en dyrare prislapp.

Vidare så är det viktigt att man är medveten om att Kemetyl Karneval är ett mycket brandfarligt ämne och att man använder vätskan korrekt. Vissa spisbränslen kan användas för lyktor, dock är inte Kemetyl Karneval anpassat för detta. Man bör därför inte testa vätskan för lågor i varken lyktor eller oljelampor.

3. Flame spisbränsle

Flame är en produkt som tagits fram för att användas vid öppna spisar som är skapta för att brinna med hjälpa av etanol. Det är en ren naturprodukt och etanolbränsle som vaken avger sot eller någon sorts lukt vid förbränning. Vidare så kan Flame även användas vid lyktor och brännare, som är anpassade för etanolbränning.

Flame ger ett riktigt fint ljus från den levande elden och skapar en härlig stämning i rummet. Flammorna från elden är mycket naturliga och värmer skönt. Även om Flame inte skall avge någon doft, så är detta inte 100% garanterat utan man kan snarare beskriva det som närmast luktfritt.

Vidare så är förbränningstakten cirka 2,5 timmar per liter, vilket är något under genomsnittet. Självklart så kan detta variera från brännare till brännare.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.