Regelsökare bäst i test 2024 – Hitta den bästa regelsökaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Bosch Wallscanner D-tect 1202. Mastech MS6906 Regeldetektor3. Zircon X85
Bosch Wallscanner D-tect 120Mastech MS6906 RegeldetektorZircon X85

Du har precis köpt ett par sprillans nya, läckra och kraftfulla högtalare. Det enda som finns kvar att göra är att borra upp dem på väggen. Ja, då är det väl bara att sätta igång, eller? Nej, vänta! Det finns några mycket viktiga saker att tänka på innan man börjar borra i sina väggar, exempelvis vad väggen är av för material, var reglarna sitter i väggen och inte minst var det löper elsladdar.

För om du inte vet dessa saker kan ditt byggprojekt få förödande konsekvenser – istället för att bara montera dina nya högtalare, kan din bygginsats rentav göra mer skada än nytta i slutänden, och det är ju verkligen inte meningen.

Så, hur ska du nu kunna ha koll på alla dessa saker utan att anlita professionell hjälp, som kan vara både dyrt och bökigt. Ja, du får helt enkelt ta och skaffa dig en regelsökare! Det här magiska lilla smidiga och behändiga verktyg hjälper dig med alla dina monteringsprojekt i ditt hus eller din lägenhet. Den håller koll på alla de där sakerna som är viktiga att känna till, innan du börjar montera saker på dina väggar, oavsett om det är ett par nya högtalare, en väggfast bokhylla eller bara en stor och tung tavla.

I vårt helt färska och nygjorda regelsökare bäst i test kommer vi därför att titta lite närmare på tre olika modeller av regelsökare, i tre olika prislägen. Detta för att försöka sprida lite ljus över vilken modell som potentiellt skulle kunna passa dig och dina projekt. Men först av allt ska vi titta lite närmare på vad en regelsökare faktiskt är för något, och vad den kan göra.

Vad är en regelsökare?

Ja, det låter kanske som en trivial och nästan lite larvig fråga. Även om du säkert har hört talas om dessa maskiner många gånger – framförallt om du har hållit på med olika byggprojekt i hemmet – så är det faktiskt inte alla som vet vad en regelsökare faktiskt gör.

Kort sagt kan man säga att det är en liten maskin som du håller upp mot väggen, och som därefter känner av dels om det finns reglar i väggen, och dels om det finns elledningar. Nästan alla regelsökare kan känna av båda dessa saker.

De allra flesta känner nuförtiden dessutom av både reglar i metall och reglar i trä. Den största varierande faktorn i olika regelsökare är på vilket djup de har kapacitet att känna av reglar i en vägg, och även på vilket djup de kan känna elkablar och ledningar.

Att tänka på innan man köper regelsökare

Ja, nu när vi har slagit fast vad en regelsökare faktiskt är så måste vi förstås också berätta vad du ska tänka på innan du ger dig ut och köper en! För visst finns det några saker som är viktiga att tänka på. Först av allt brukar det vara bra att fundera på vilket material du har tänkt borra i.

Är det en gipsvägg så är det med allra största sannolikhet träreglar du har att göra med, och det är så helt essentiellt att du väljer en regelsökare som har kapacitet att känna av träreglar. Gärna en som har dokumenterad framgång med att göra just detta. Om det är en trävägg är det förmodligen en metallregel som kommer att dyka upp, men det är inte alltid säkert, så var beredd på att det kan vara både och.

Att ha koll på vilket material du ska borra i är förstås också oerhört viktigt rent generellt, inte minst för att veta vilken borr du behöver, eller vilken skruv som lämpar sig bäst för jobbet. Är väggen av betong behöver du en slagborr och en regelsökare som är bra på att hitta reglar av metall. Ja, du förstår nog vad vi är ute efter här. Så utan fördröjning ska vi dyka in i vårt regelsökare bäst i test för att titta lite närmare på tre olika modeller som återfinns på den svenska marknaden. Häng med!

Regelsökare bäst i test

 

1. Bosch Wallscanner D-tect 120

Regelsökare bäst i test - BOSCH Wallscanner D-tect 120

Vårt toppval av regelsökare går till Bosch Wallscanner D-tect 120. Detta batteridrivna redskap kan lokalisera objekt ned till ett materialdjup om hela 12 centimeter. Regelsökaren har dual power sorce, vilket innebär att den fungerar både med 12V LI-batterier och vanliga alkaliska batterier.  

Denna smarta regelsökare är utrustad med center finder, som ger en optisk riktningsindikering för exakt lokalisering av objektcenter. Du kan därför känna dig helt säker med denna regelsökare, som inte missar sitt föremål.  

Regelsökaren är mycket smidig och lättanvänd med hjälp av det tydliga användargränssnittet med tre självförklarande funktionsknappar för olika slags mätsituationer.  

Detektbara material för regelsökaren är bland annat järnhaltig och järnfri metall, elledningar, vattenfyllda plaströr och träreglar. Sökaren väger endast 0,49 kg, vilket gör den mycket händig och användbar, även under lägre arbeten. 

Många regelsökare på marknaden använder sig av metodmätning – Bosch Wallscanner D-tect 120 däremot, använder spotmätning som gör att du kan lokalisera ditt föremål på minsta lilla yta. Sökaren har också en ljud- och ljussignal vid lokaliserat objekt i vägg, så du omöjligt kan missa föremålet.  

Bosch Wallscanner D-tect 120 har ett ergonomiskt handtag, som gör att du kan använda sökaren länge utan att skada varken din hand eller handled. Sökaren har även automatisk avstängning efter cirka 5 minuter av inaktivitet.  


Se priset här!

Regelsökare bäst i test - Mastech MS6906 Regeldetektor

2. Mastech MS6906 Regeldetektor 

På andraplats kommer en regelsökare från Mastech, modell MS6906. Denna sökare har hela tre olika materialinställningar beroende på vilket material detekteringen är ansedd att göra. Med 3-in-1 funktionen kan du enkelt och säkert välja mellan detektering av metall, trä och ström.  

Denna regeldetektor är en avancerad och innovativ sökare som med hög säkerhet har en aktiv detektering av strömförande elledningar. Denna sökare kommer därför underlätta många renoveringsjobb i ditt hem där du mycket träffsäkert kan avläsa vart de strömförande elledningarna går för att undvika dem.  

Med sökarens tydliga LCD-display kan du lätt navigera och se vart dina sökta föremål befinner sig och de fyra grön- och gulfärgade knapparna visar tydligt de olika inställningarna för detektering. Förutom dess stora användningsområde är detta också en mycket prisvänlig sökare, i jämförelse med likvärdiga sökare på marknaden.  

MS6906 Regeldetektor kan lokalisera objekt olika djupt beroende på dess material. För trä och metall är maximum lokaliseringsdjup 30 millimeter, för metallrör 50 millimeter. För elledningar är det största lokaliseringsdjupet upp till 75 millimeter. Regelsökaren drivs med 1×9 V-batteri som är inkluderat i köpet. 

MS6906 Regeldetektor är det perfekta redskapet för dig som vill ha en avancerad regelsökare till ett mycket bra pris! 


Se priset här!

3. Zircon X85 

Regelsökare bäst i test - Zircon X85 Regelsökare

Zircon X85 är en mycket liten och kompakt regelsökare i den lite högre prisklassen som enkelt och säkert detekterar vattenbärande plaströr, reglar i metall och trä, och kablar med aktiv ström upp till 50 millimeter. Med en tydlig, blå display kan du se hur sökaren arbetar för att leta fram önskat material. 

Du kan mycket lätt byta mellan olika lägen för att lokalisera materialet och genom att placera sökarens baksida mot ditt valda golv eller vägg arbetar sökaren för att hitta ditt föremål. Sökaren har en pilformad pekare som indikerar det detekterade föremålet. Enheten är både vatten och dammresistent så du behöver inte vara orolig att den ska sluta fungera vid arbeten nära vatten eller i mycket dammiga miljöer.    

Vi gillar den kompakta designen som har en ergonomisk konstruktion för att inte trötta ut din hand och arm när du arbetar med den. Den passar perfekt att använda även på högre höjder då du behöver hålla den högt över huvudet för att lokalisera ditt föremål.  

Sökaren ger ifrån sig en ljudsignal när ett föremål har blivit detekterat för att du inte ska missa lokaliseringen. Vi rekommenderar Zircon X85 för den som är ute efter både en liten, lätt men ändå mångfunktionell regelsökare, även om den tillhör den lite högre prisklassen. 

Se priset här!

Tidigare test av regelsökare med toppresultat

De här regelsökarna har vi tidigare utsett till toppval, men de har av olika anledningar slutat säljas. Men vi har recensionerna kvar som referens om vad som är viktigt när ni väljer en regelsökare.

Dibotech Regeldetektor Basic

Vi börjar testet med en av de allra mest grundläggande och enklaste regelsökarna som finns på den svenska marknaden – Dibotech Regeldetektor Basic. Det första vi slås av med den här maskinen, är att den faktiskt inte ens kommer med en specifikation på vilket djup den kan känna av reglar, och det är förstås ett problem.

Nu kan det ju ändå vara svårt att veta på vilket djup reglarna i just din vägg sitter, men det går i viss mån att avgöra genom vilket material väggen är i och när huset är byggt.

Det vi kan säga, är att det här är en regelsökare i det enklaste laget, och även om den hittar reglar när vi testar den, så tycker vi att regelsökande är en så pass seriös uppgift att det känns märkligt att inte ha ett seriöst verktyg för det. Med det sagt kostar den bara ungefär 150 kronor, vilket förstås är ett mycket slagkraftigt pris. Vi går dock vidare, utan att vara särskilt imponerade.


Se priset här!

Dibotech Regeldetektor Pro

Dibotechs nästa modell är deras Regeldetektor Pro, som finns tillgänglig på marknaden för cirka 250 kronor. 100 kronor extra är ett litet pris att betala för att få en specifikation på att den här maskinen hittar reglar i både trä och metall, upp till 19mm in i väggen (vilket är tillräckligt för de allra flesta monteringsprojekt, då du förmodligen inte kommer borra djupare än så!).

Den känner av elledningar upp till 76 mm in i väggen. Om du ska ha en regeldetektor från Dibotech är det här modellen att satsa på, helt enkelt.


Se priset här!

Stanley Regelsökare S150

Avslutningsvis tar vi ytterligare ett steg upp i pris och hamnar på drygt 350 kronor, och regelsökaren S150 från Stanley. Det här är ett gediget företag med en hel serie regelsökare i olika prisklasser. Det är något som verkligen återspeglas i den här modellens kvalitet.

Vi hittar reglar i både trä och metall upp till 38 mm in i väggen, och får både ljus och ljudsignaler för att uppmärksamma oss på detta. Sökaren hittar förstås även elkablar och ledningar, och vi upplever den som mycket effektivare och stabilare än modellerna vi prövat hittills.

Vi tycker att 350 kronor är ett lågt pris för kvalitet på det här området, och rekommenderar dig att skaffa Stanley regelsökare S150. Slå till idag!


Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.