Locktång bäst i test 2024 – Hitta den bästa locktången

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. BABYLISS C20E EASYCURL KON-TÅNG2. REMINGTON CI91323. PHILIPS HPS940/00 PROCURLER
BABYLISS C20E EASYCURL KON-TÅNGREMINGTON CI9132PHILIPS HPS940/00 PROCURLER
Se priset härSe priset härSe priset här

Att styla sitt hår har varit populärt sedan människan började bry sig om sitt utseende. För att locka håret använde man upphettade järnstänger och vred sedan hårtestarna runt dem. Detta var mycket vanligt på exempelvis 1800-talet när luggarna på kvinnorna skulle vara stora och lockiga. Även lockarna i sig har förändrats avsevärt. De blöta 20-tals-slickarna skapades med hjälp av ett speciellt instrument och hårnålar och på 40-talet använda man även spolar och papiljotter för att få fram den önskade looken.

Idag har vi dock våra moderna locktänger som har utvecklats avsevärt sedan 70-talet. Vi har krustänger, plattänger och locktänger som skapar både olika lockar och är till för olika hårlängder. Idag finns även våg-tänger som gör håret vågigt utan att du behöver vrida och vända på tången för att lockarna ska lägga sig som du vill. Just nu är kon-tänger mycket moderna.

De ser ut ungefär som en konformad stav där du tvinnar håret för hand. Ju längre ut vid konens spets du lägger håret, desto intensivare kommer hårlocken att bli. Kontången har alltså ingenting som klämmer fast hårtesten som de flesta andra locktänger är utrustade med.

Tänk också på att locktångens temperatur är väsentlig för hur mjuk eller hård lockarna kommer att bli. En lägre temperatur ger en “rakare” lock medans en högre temperatur ger ett hårdare intryck.

När du lockar ditt hår bör du inte ta för mycket hår åt gången. Då får du i slutänden en livligare frisyr som håller längre. Locktänger finns även som blåstänger med piggar på staven. Dessa bör du dock helst använda på ett kortare hår då piggarna ofta gör att håret trasslar in sig.

Uppdaterade locktänger och deras material

De gamla locktängerna slet fruktansvärt på håret. En anledning var att de inte hade några keramiska beläggningar som fick håret att glida enkelt mellan plattorna eller stavarna. Nu har även de billigare locktängerna och styling-verktygen keramiska beläggningar, ett bättre handgrepp och en jämnare temperatur. Dessutom brukar sladden vara flexibel så att du inte råkar tvinna in dig själv när du står där och lockar.

Att använda tillsammans med en locktång

Att bara locka håret utan att använda rätt produkter är att ta på sig en snygg klänning som inte är struken. Det är viktigt att ha preparat i håret både före och efter behandlingarna, så att håret dels håller formen och dels inte utsätts för alltför mycket skada som värmen medför.

För det första, investera i ett bra värmeskydd. Dessa går att köpa i både vanliga hudvårdsbutiker, hos stormarknaderna och hos frisörerna samt online. Värmeskydd gör håret mer lättkammat samt ger en lyster och sist men inte minst skyddar den mot slitage. Ibland kan också root-spray vara effektivt om du inte vill att håret ska plattas till utmed hjässan.

Det är inte särskilt snyggt när håret på huvudet är helt platt och alla lockarna liksom har letat sig nedåt. En root-spray lägger du intill hårrötterna på flera ställen när håret är fuktigt för att sedan föna det torrt och massera in det samtidigt i hårbotten.

Resultatet blir volym ända från rötterna som håller i sig även om du är tvungen att gå med mössa ute. Sist ut behöver du förmodligen använda någon form av starkare och hållbar hårspray som du sprayar över lockarna när de är klara. Ibland kan även en glansspray vara vackert och ge en fenomenal lyster till ett hår.

Locktång bäst i test

När vi nu har testat tre locktänger, så har vi dels fokuserat på hur väl håret fäster mellan tängerna och om det går lätt att locka till det. Vissa locktänger har för mycket friktion och håret lägger sig inte där man vill. Samma sak gäller för plattänger.

Håret glider inte mellan plattorna och man måste trycka för att det ska plattas. Denna friktion eller extra tryck leder till snabbare slitage av både håret och tången. Vi har också tänkt på användarvänlighet samt om sladden är i vägen eller ej. Locktänger finns i olika storlekar och bredd. Använd hellre en smalare locktång om ditt hår är långt, eftersom lockarna brukar hänga ned sig efterhand.

De locktänger vi har provat är av olika storlek och form. Till exempel har vi tagit med en kon-tång i bäst i testet som ger mindre lockar ju längre ned hårtesten kommer. Lugn! Om du inte riktigt förstår vad alla modeller är till för så kommer vi att förklara det närmare för varje tång.

1. Babyliss C20E EasyCurl kon-tång

Som första modell i vårt locktång bäst i test, har vi valt denna prisvärda variant från det klassiska märket Babyliss. Detta är som sagt en kontång vilket gör dina lockar mindre ju längre in mot spetsen du tvinnar dem. Lockarna blir mellan 13-25 mm så du har mycket att välja mellan.

Locktången kommer med nio olika temperaturinställningar så att du även kan välja mellan hårdare och mjukare lockar. Babyliss är ett säkert kort när man ska välja locktång. De har alltifrån billiga och halvbra produkter till riktiga höjdare. Men de är alltid säkra och ger inte ett dåligt resultat.

Ett litet extra plus ger vi till värmehandsken som kommer på köpet, så att du inte riskerar att bränna dig när du tvinnar ditt hår. Denna locktång passar för alla hårlängder och hårtyper och kostar dig inte en förmögenhet. En liten nackdel är att staven hade kunnat vara lite längre för mycket långt hår, men annars gör den ett bra jobb.

Se priset här!

2. Remington CI9132

Förutom att detta är en mycket bra locktång och även finns i andra varianter som plattång och våg-tång, så är denna modell en klar favorit i vårt bäst i test. Att locka håret med denna är hur lätt som helst.

Håret glider mycket enkelt tack vare de keramiska beläggningarna och ett plus är att den är ganska bred. Tyvärr kan du inte få pyttesmå lockar så den fungerar bättre på lite längre hår, men man känner verkligen att håret inte blir slitet.

Denna modell ligger i mellanprisklass och är verkligen värd ett inköp. Dessutom är den oerhört snygg i rosé guld och läcker design. Den är skön att använda i handen och vrider sig enkelt.

Remingtons locktång har en särskild GripTech-behandling som gör att håret aldrig glider av tången. Den är också utrustad med en supersnygg display som visar temperaturen. Locktången har tre reglerbara temperaturer och värmen fördelas perfekt. Vid rötterna är den högre och vid topparna där håret är slitet, är temperaturen alltid lägre.

Det här är en klar vinnare i vårt locktång bäst i test. Visserligen passar den bäst för mjuka böljande lockar så om du vill ha krullig stil, bör du välja den smalare modellen i samma märke. Men resultatet blir verkligen fint och mjukt och lockarna håller sig mycket bra.

Se priset här!

3. Philips HPS940/00 ProCurler

När man ser denna klotformade locktång, blir man nog först en smula förvånad och betänksam. Det är lite svårt att förstå hur den funkar men det får man snart kläm på.

Denna locktång är nämligen en av de senaste finesserna bland hårstyling. I det runda klotet längst ut så fäster man sin hårslinga som curlern automatiskt drar in. Du behöver alltså inte stå där och rulla själv utan detta fixar din locktång samtidigt som den motverkar trassel.

Denna modell från Philips är den dyraste i vårt bäst i test men även en mycket praktisk locktång. Procurlern suger själv upp hårslingan, värmer den och skapar stora eller små lockar utifrån dina önskemål. Den har även en anti-trasselfunktion som gör att det går lika bra på halvlångt hår som det gör på långt. Lockrullen som står för skapandet av lockarna är utrustad med keramisk beläggning och sliter inte på ditt hår.

Den stora fördelen är att du kan skapa olika sorters lockar i olika storlekar eller riktningar. Och samtidigt behöver du inte stå i timmar och tvinna håret om och om igen för att locken inte blev bra från början.
Om du väljer den automatiska lockfunktionen så väljer curlern själv olika riktningar för ett riktigt livligt och rufsig stil. Om du istället vill ha lockarna i samma riktning, ställer du in den funktionen. Så den är flexibel, vill vi lova.

Och samtidigt ett roligt redskap att använda om du inte tidigare sett denna modell. Babyliss har en liknande modell i samma prisklass om du hellre skulle föredra den.

Välj mellan tre temperaturer och tre tidsinställningar för varje lock. Välj även mellan de tre lockriktningarna: vänster, höger eller båda. En annan fördel är att värmekammaren är isolerad, vilket gör att du aldrig bränner dig.

Den här locktången har verkligen allt, men ibland kan det verka lite krångligt att ställa in en ny funktion eller tid för olika lockar. Dock lär du dig snabbt och då är denna tång guld värd.

Se priset här!

Slutsats

Som summering av detta bäst i test kan vi berätta att alla modeller är enkla att använda och ger bra resultat. Dock tycker vi att det finaste resultatet gavs med Remingtons produkt. Visserligen kan man inte göra små lockar med denna tång, men samma modell finns att köpa med smalare stav.

Lockarna blir underbart fina och håller sig mycket länge. Om du vill få ett naturligt resultat som samtidigt står sig, så ska du välja denna locktång som också får ett plus för sin snygga design. Ännu ett plus för den fördelade värmen i tången som förhindrar slitage.