1. BRITAX HI-WAY II | 2. MAXI-COSI MOBI SPS BILBARNSTOL | 3. BESAFE IZI PLUS BILBARNSTOL |
Alla värnar vi om barns säkerhet och speciellt viktigt är detta att tänka på när de vistas i bilen. Att ha rätt bilbarnstol kan vara avgörande om olyckan helt plötsligt är där. Visserligen måste alla bilbarnstolar klara av tester och prov innan de säljs ute i butikerna, men det finns ändå vissa skillnader som kan vara värt att tänka på. Förutom säkerheten är det naturligtvis viktigt att en bilbarnstol ska kunna uppfylla andra krav samtidigt. Ibland när det görs bäst i tester, fokuserar man enbart på barnens säkerhet, vilket naturligtvis är det väsentligaste. Men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till. Ofta talar vi då om barnens komfort eller hur användarvänlig en stol är.
Vissa stolar kan ställa in olika lägen eller t.ex. justera benstöd, nackstöd etc. Dessa funktioner och knappar bör vara lätta att komma åt. I annat fall kan man riskera att klämma sig eller göra skada på barnet. I den här artikeln har vi sammanställt ett bilbarnstol bäst i test där vi både testar bilbarnstolar samt ger råd och viktig information om bilbarnstolar överlag. Här kan du läsa vad som gäller i lagar och standarder samt vad en bilbarnstol bör klara av.
En bilbarnstol bör vara så skön att sitta i som möjligt för ett barn. Under en bilfärd är det lätt att barnet blir rastlöst och börjar svänga eller skruva på sig, alternativt hoppa upp och ned och röra på sig. Då är det viktigt att stolen är tillverkad på ett sådant sätt att barnet sitter fastspänd och inte kan klara av att vrida sig ur stolen för att bråka med sina syskon eller liknande. När det råkar bli tumult inne i bilen, ska en bilbarnstol säkert hålla barnet på plats.
Samma sak gäller när barnet blir trött och vill sova. En bekväm bilbarnstol ska kunna justeras i olika vilolägen som gör att barnet kan sova eller koppla av under färden. Om barnet inte kan göra det, kan det lätt bli grinigt och irriterat. För att få så mycket lugn och ro som möjligt som vuxen och som förare av bilen, ska alltså en bilbarnstol också vara en slags barnvakt som gör att barnet känner sig trygg. När ditt barn senare börjar växa ifrån den vanliga bilbarnstolen, så ska du byta ut den mot en bilkudde eller bältesstol.
En sådan är till för lite äldre barn och förr har de endast sett ut som en vanlig kudde i form av ett säte. Men idag har även lagstiftningen för dessa ändrats och säkrare regler har införts från och med 2017. Bland annat får man inte använda en bältesstol utan ryggstöd längre. Man har nämligen sett att med ett sådant riskerar barnen mindre vid en eventuell krock. en bälteskudde kan du både ha fram och bak i bilen, men det är förvisso bättre och säkrare att sätta dina barn i baksätet, åtminstone tills de har fyllt 7-8 år. Även lite större barn innan 10-årsåldern bör aldrig sitta i passagerarsätet om det finns en krockkudde placerad där.
När man gör bäst i test på bilbarnstolar, kan det ibland visa sig att det förekommer risker med vissa modeller samt att en del inte är tillräckligt komfortabla för barnet. Statens väg- och transportforskningsinstitut är det institut som ansvarar för tester av bilbarnstolar. De utvecklar standarder för hur bilbarnstolar ska se ut och vilka test de ska klara av.
Olika standarder för bilbarnstolar
Statens väg-och forskningsinstitut är den myndighet som godkänner bilbarnstolar. De kollar så att standarden hålls och att stolarna klarar vissa utmaningar. Standarden sedan april 2008 heter ECE R44/01 och är av orange märkning. Den kan även uppfylla den andra standarden som heter i-size och som vi beskriver nedan i detta bäst i test.
Observera att de bilbarnstolar som är tillverkade före 1995 och har märkningen 44/02 eller ECE R44/01 inte längre är lagliga utan måste slängas.
För det godkända märkningarna finns det tre typer av godkända modeller. Universal, Semi-universal eller fordonsspecifik.
- Universal innebär att du kan montera dit din bilbarnstol i alla bilar förutsatt att den passar i din bil.
- Semi-universal betyder att du har en mer begränsad bilbarnstol som kan komma att kräva godkännande av vissa andra säkerhetskrav när du monterar in den i din bil.
- Fordonsspecifik är, precis som det låter, till för att monteras i ett visst fordon.
Från och med 2020 har standarden för europeiska bilbarnstolar översetts och uppdaterats. Detta har kommit att påverka de två standardtyperna R44/04 och den nyare i-Size stolen. R129 heter den europeiska barnstol standarden och den utvecklas också genom året som gått, dvs 2020. Detta är densamma som i-Size och man har delat upp den utvecklingen i tre faser. Den första kom i januari 2020, den andra under sommaren och den tredje under hösten.
I januari bestämdes det att sittkuddar för barn utan ryggstöd bara får bära barn som är längre än 125 cm. De andra barnen får snällt vänta på sin tur och fortsätta sitta i bilbarnstol tills de växt lite mer. En bilbarnstol som har ett ryggstöd gör både att bältet sitter säkrare vid axlarna samt att barnet utsätts för mindre stötar om det skulle inträffa en krock.
Detta har varit ett mycket viktigt argument för att kunna lagstifta om det. Ett barn som väger lite över 15 kg, brukar vanligtvis vara ca 105 cm lång och detta är inte tillräckligt för en bilkudde. De behöver således en bilbarnstol tills de åtminstone väger 22 kg och är minst 125 cm långa.
Den andra fasen som trädde i kraft sommaren 2020, försvann inte R44/04-lagstiftningen och den standarden, utan det gäller numera båda. Konsumenterna kan välja vilken standard som passar dem men tänk på att den äldre förmodligen kommer att försvinna så småningom. istället för att använda kg på barnet, så ska säkerheten och standarderna mätas i centimeter. Det är betydligt enklare att hålla koll på säkerheten om man mäter på detta sätt.
Lagstiftningen kommer främst att påverka barn som är över 100 cm långa, eftersom föräldrar har en tendens att sätta dem i bälteskuddar eller sittkuddar för snabbt. Ofta är dessa kuddar heller inte utrustade med det som krävs. Genom kraschtester har man nu kommit fram till nya slutsatser.
Alla typer av bältesstolar som säljs efter sommaren, kommer vara tvungna att vara utrustade med ryggstöd, oavsett i vilken ålder barnet befinner sig i. Detta gäller även sittkuddar. Så om du har en gammal bälteskudde från 90-talet som du använder; se till att göra dig av med den.
Det som däremot inte ändras är den egna nationella lagstiftningen om ett barn ska vara tvungen att använda bilbarnstol till dess att det är 135 eller 150 cm långt. Detta måste man kolla upp i det land man befinner sig i. I Sverige måste barn sitta i bilbarnstol tills de är 135 cm.
I det här bäst i testet tar vi inte med några bälteskuddar men vi tycker det känns viktigt att dela med oss av informationen gällande dessa ändå. Du kan se det som kompletterande information i vårt bäst i test.
Framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol?
Det finns både framåtvända och bakåtvända bilbarnstolar och i Sverige är det känt att de bakåtvända anses säkrare. Anledningen är att barns kroppar inte är skapta för att klara de kollisioner som de utsätts för om de skulle krocka.
Man talar då främst om nacke och huvud och därför är det dessutom farligt att placera en bilbarnstol framför en krockkudde som slungar iväg barnet mot bakre delen av bilen och sätet. En framåtvänd bilbarnstol gör istället att barnet slungas mot rutan direkt och att huvudet då blir det som vanligtvis tar störst skada.
Så när det gäller att välja bilbarnstol, ska man absolut ta en bakåtvänd. Tro inte att barnet mår illa av den, då man själv kan vara känslig att åka baklänges. Normalt har en så ung person inte utvecklat de symptomen ännu. En bilbarnstol ska användas från och med att barnet kan sitta upp själv utan att stödja sig.
Detta brukar ske vid 6-9 månaders ålder. Fram till dess är det babyskyddet som gäller. En bilbarnstol används sedan fram till dess att barnet fyllt 5 år. Efter den åldern brukar man gå över till en bältesstol eller en bälteskudde som kan användas både i fram-och baksätet.
Det finns även så kallade kombistolar som kan användas både som bakåtvända och framåtvända exemplar. Man vänder då på dem och när man köper en sådan brukar det indikeras huruvida de är vändbara eller inte. Dessa är dock ganska tunga och stora och är därför svåra att montera.
I regel är det bättre att köpa en framåtvänd bilbarnstol när barnet är så pass stort att det kan sitta framåtvänd. Alternativet är annars, som sagt, en bälteskudde.
Stolar som är bältesförankrade
En mycket bra bilbarnstol, är den bältesförankrade bakåtvända stolen som fästs med både bilbältet och stolens förankringsband. Dessa stolar kan användas länge, oftast upp till barnet väger 25 kg, och är därför en bra investering. De flesta bra bilbarnstolar kommer med denna typ av utrustning idag.
De anses som mycket rymliga och kan även bära större barn. Ibland kan de dock vara lite svåra att montera och att montera en bilbarnstol korrekt, är A och O för barnets säkerhet. Idag är i stort sett alla stolar bältesförankrade av någon form. Det finns numera också andra förankringar som Isofix-stolar eller i-Size-stolar.
Vi ska förklarar vad det innebär här nedan när vi sammanställer vårt bäst i test. Dessa modeller är de nyaste på marknaden och har både för-och nackdelar.
Isofix – vad är det?
De nyare Isofix-stolarna har en typ av montering som gör att den i princip inte kan ställas in fel. Med dessa fästen kan du enklare ta ut eller in stolen i bilen och förflytta den som du vill, utan att du behöver gå igenom samma problem med svår montering och förankring igen. Tyvärr tål dessa bilbarnstolar en mindre vikt totalt sett och det betyder att barn snabbare växer ur dem.
Egentligen är det inte stolen som inte tål belastningen utan det är Isofix-bältet som man monterar in i bilen som inte tål en högre belastning än 33 kg maximalt. Det gör att stolen alltså inte kan ta emot ett barn som väger över 18 kg, för då kan monteringen brista. Man får ju också tänka på att en bilbarnstol väger lite den också och denna vikt måste räknas med i slutändan.
I detta bäst i test har vi inte listat några sådana stolar, men det kan vara värt att skriva om systemet ändå. Det underlättar avsevärt när man monterar in sin bilbarnstol.
I-Size stolar
En i-Size stol fungerar i princip på samma sätt som en isofix-stol med tanke på att den använder sig av samma förankring som en Isofix. I-Size är den säkerhetsförordning som används för att montera dit en bilbarnstol. Vad som däremot skiljer en i-Size stol från de vanliga stolarna, är att de dessutom har mer sidokrockskydd än vanliga stolar.
Alla bilbarnstolar går igenom tester och krockprov innan de kommer ut i försäljningen, och i-Size stolar går dessutom igenom mer tester av sidokrockar, vilket har lett till att man byggt upp en säkrare vägg utmed sidorna på dem. I detta bäst i test har vi med minst en sådan modell som verkligen visar på hur olika de kan vara de enklare varianterna av bilbarnstolar.
De ser robustare ut och de verkar också säkrare. Så vår rekommendation när du ska köpa en bilbarnstol, är att just välja denna säkerhetsanordning. En i-size har ännu en annan fördel; de ska vara mer lättmonterade än andra vanliga bilbarnstolar. Detta i och med att den monteras med Isofix-bälten som alltid visar tecken på om stolen är felmonterad eller inte.
Du bör veta att om din stol ska kunna kallas en i-Size stol, så måste den monteras med Isofix-förankring, annars får den inte tillhöra standarden. I-Size är alltså i den mån den nya standarden för hur en säker bilbarnstol ska vara monterad.
Även här gäller maxivikten på 33 kg, vilket kan vara lite struligt när man väljer stol. Du kan alltså inte sätta dit ett barn som väger mer än den vikt som är kvar när stolen är monterad och måste därför snegla på stolens vikt också. Fördelen med i-Size stolar är däremot att det tillverkas numera fler och fler stolar som väger mindre än 15 kg och det gör att det finns mer viktutrymme över till barnet.
Stolarna har också gränser för hur bred, hög och lång de får vara. Detta bidrar till att en i-Size stol i regel är lite mindre än vad andra stolar kan vara. För att summera det hela om Isofix och i-Size, kan vi alltså påminna om att en Isofix-stol är en bilbarnstol som är förankrade på ett speciellt sätt vilket räknas som säkrare och enklare. I i-size stol är en stol som har denna säkerhetsanordning men själva begreppet i-Size är således en standard på bilbarnstolar som nyligen uppfunnits.
Man kan i regel säga att dessa stolar är säkrare men kan inte användas alltför länge då de inte tar mer än en viss vikt och själva väger upp en del av maxvikten. Därför riskerar du att bli tvungen att köpa nytt innan barnet fyllt 5 år. Dock är de utrustade med mer krockskydd än traditionella bilbarnstolar.
Lag på bilbarnstol
Om ett barn är kortare än 135 cm måste man använda någon form av skydd i bilen till dem. Detta enligt svensk lagstiftning. Från början handlar det alltså om ett babyskydd som sedan byts ut mot en bilbarnstol. Sedan brukar man gå över till bältesstol eller bälteskudde. Detta för att barnet ska få bättre stöd samt komma upp för att se mer.
Vilken modell man ska välja, beror också på hur ditt bilsäte ser ut. Vissa stolar kräver en viss typ av montering. Detta bör återförsäljaren veta, så om du är osäker ska du fråga honom/henne. Be om att få provmontera den i din bil först innan du köper den. En bilbarnstol ska man inte bara köpa sådär hux flux. Det krävs att du ser hur barnet sitter i den och hur den passar din bil först. Se också alltid till att den kommer med garanti.
Hyra eller köpa?
Idag är det faktiskt fler och fler som väljer att hyra en bilbarnstol istället för att köpa en. Detta brukar dock inte rekommenderas, då det kan saknas garantier eller dessa kan vara falska. Dessutom kan det finnas fel eller skador på stolen som inte syns när man hyr den.
Så om du väljer att göra på detta sätt, se till att det verkligen är en seriös återförsäljare som erbjuder uthyrning av bilbarnstolar eller välj någon annan pålitlig aktör. Om du köper en begagnad stol, gäller samma sak. Köp därför alltid en begagnad stol av någon som du litar på. Syna också alltid hyrda eller begagnade stolar i sömmarna innan du slutför köpet.
En begagnad bilbarnstol kan lätt ha slitits ut utan att du ser det direkt. Detta kan visa sig senare när ditt barn börjar röra sig i den. Du kommer då kanske att märka att sömmarna har börjat gå sönder eller det uppkommer små hål i stolen.
Detta är inte bra. Bakterier och annat skräp kan fastna på insida av stolen och orsaka skada och dåliga lukter som du inte kan ta bort eftersom de inte sitter på de platser på stolen som kan tas om hand och tvättas. Så när vi säger att du ska syna stolen i sömmarna, så menar vi det bokstavligt talat.
Underhålla en bilbarnstol
Visst, en bilbarnstol ska vara mycket slitstark och samtidigt ge barnet mycket säkerhet i bilen. Men även om den fyller de flesta funktioner, så behöver den rengöras då och då. Detta är naturligt, eftersom barn gärna gillar att kladda, äta och leka i bilen.
Skor och ytterkläder smutsar ned stolens klädsel och mat orsakar fläckar. Dessutom är det lätt att barnet dreglar eller gör andra fläckar på stolen. Hur det än är, så ska övertyget på en bilbarnstol gå att tvätta rent genom att enkelt avlägsna det från stolen. Om du har köpt en bilbarnstol som man inte kan ta bort tyget ifrån, så bör du se dig om efter ett alternativ eller köpa något slags skydd till den.
Ingen människa; stor som liten, vill sitta i smuts eller omgärda sig med ett fläckigt tyg. Det ger en olustig känsla och en dålig lukt. Så se till att tvätta ditt överdrag minst en gång var tredje månad.
Titta också efter hur tyget håller i sömmarna. Om sömmar och skydd börjar gå upp eller synas, så kan säkerheten minska och det är inte bra. Detta är också en av anledningarna till att man inte ska använda begagnade eller hyrda bilbarnstolar. För även om allt ser ut att vara på topp, så kan sömmen helt plötsligt gå upp eller de inre delarna börja synas.
När barnet har växt ur sin bilbarnstol
Ibland kan det vara lite svårt att veta när ens barn är för stort för att sitta i en bilbarnstol. Ofta ser man det på vikten eller om barnets öron sticker ut över ryggstödets kant. Men man kan fortfarande låta barnet sitta i den lite till för att så småningom övergå till en bältesstol eller bälteskudde.
Även om vissa stolar säger sig kunna ta alla barn, så är detta inte helt rätt. Vissa stolar är smalare eller bredare än andra och detta kan i mångt och mycket påverka hur ditt barn sitter. Om det finns för mycket utrymme längst med sidorna eller vid benen, så blir det svårare att hitta en skön ställning att sova i för barnet.
Om den istället är för liten eller har för mycket skydd, muddar och liknande, eller om ditt barn helt enkelt är lite bredare i omfånget, så kan detta både orsaka smärtor i rygg eller armar. Dessutom finns det då heller inget utrymme för barnets ytterkläder eller för att leka.
Barnet kommer att känna sig inlåst och detta kommer att få konsekvenser på bilåkandet, det vill vi lova. Så A och O är att hitta den perfekta bilbarnstolen som både är säker för ditt barn och har tillräckligt med skydd, samtidigt som den är bekväm på alla sätt för ditt barns välbefinnande.
Du vill också gärna ha en stol som är lätt att montera i bilen och ibland kan också förflyttningar av stolen påverka köpet. Många har flera bilar som man måste variera bland, och om monteringen är alltför svår, har man kanske slängt ut pengar på fel bilbarnstol.
Topp 3 Bästa Bilbarnstolar 2024
Alla stolarna i detta testet har som sagt redan blivit testade av institutet vi listade ovan. Men man kan behöva ytterligare prov och åsikter angående dessa bilbarnstolar. Däremot har vi ännu inte testat någon Isofix stol i detta bäst i test, utan mest använt oss av vanliga modeller för att se hur de håller måttet.
Dock har vi tagit med en i-size stol i detta bäst i test, och vi tycker faktiskt att den var mycket bra. Du kan läsa mer om den i nedre delen av bäst i testet. De stolar vi har tagit med klarar vanligtvis ganska höga vikter, och det ser vi verkligen som ett pluss.
Man kan nämligen aldrig vara för försiktig när man köper en bilbarnstol. Så innan du väljer en stol till ditt barn, kan du läsa igenom detta bäst i test för att få mer inblick vad du bör kräva av en bilbarnstol.
1. Britax Hi-Way II
Den första bilbarnstolen i detta bilbarnstol bäst i test, är en modell från Britax. Den är ganska prisvärd och märket har fått stor uppmärksamhet för att göra bra produkter. Modellen som vi listat kan användas från 0-25 kg och har både stödben och 5-punktssele.
Stödbenen kan även justeras till barnets längd.
Ett stort pluss i kanten är att den är mycket bekväm för barn att sitta i samt att den är lätt och går att montera i trånga bilar och baksäten.
Den är mycket mjuk och behaglig och kommer med både axelmuddar och stötdämpare som gör att ditt barn förmodligen gärna kommer att somna lätt i den.
Klädseln kan också tas av för att tvättas om det skulle komma fläckar, vilket det oftast gör med barn. Tyvärr kan den inte ändra läge annat än på benstödet och det är lite synd. Barnet får därmed sitta i upprätt position det mesta av tiden och det kan göra att man får stå ut med viss irritation och skruvande från barnets sida.
Dock är den mycket skön att sitta i och trots att bilen kan gunga barnet till sömn relativt lätt ändå, ser vi stolen som mer av en “pyssel-stol” för ditt barn. Här kan man sitta och leka och pilla på saker som surfplatta eller leksaker utan att störa sig på monteringar, sidoskydd eller liknande.
Det finns gott om plats utmed sidorna på stolen och detta gör att barnet kan se vad som händer runt omkring. Men detta har också en nackdel eftersom det inte finns tillräckligt med krockskydd vid sidorna som på t.ex. en i-size stol. Den kunde också gärna varit en aning större om man har ett lite äldre barn i den.
Barnet riskerar då att få en aning mindre plats. Det har inte ett speciellt långt ryggstöd heller; drygt en meter, vilket gör att de flesta barn sitter säkert i den. Men skulle du mot förmodan ha ett längre barn, så kan det orsaka problem.
Vi tycker att denna bilbarnstol har mycket vad som krävs och framförallt när det gäller säkerhet och komfort för barnet. Om vi skulle lista ett litet minus, är det för att den kunde ha varit lite rymligare samt att den inte går att justera i olika vilolägen.
Det är bara benstödet som går att dra ut och in. Det går heller inte att reglera nack-eller ryggstöd upp eller ned. Om du köper Britax modell så ska du också veta att den lämpar sig extra mycket för mindre bilar, även om du också kan använda den i större bilmodeller.
Se priset här!2. Maxi-Cosi Mobi SPS bilbarnstol
Som modell i mellanpris-klassen i vårt bäst i test, har vi valt att testa Maxi-Cosis bilbarnstol från 9-25 kg. Den kan monteras i både fram- och baksätet och är bakåtvänd.
Den har bältesförankringar och en 5-punktssele som kan regleras beroende på barnets storlek och längd. men eftersom den inte kan användas av barn under 9 kg, är den lite begränsad och kanske inte så prisvärd när man tänker på det.
Mobis modell har emellertid ganska många finesser. Den kommer med golvstöd så att du kan ha den i en minivan, den har hela 4 olika lägen beroende på om barnet äter, leker, sover o.s.v; den kommer med både solskydd och mugghållare som kan bytas ut i färg.
Klädseln är avtagbar och kan tvättas när det behövs och på undersidan sitter ett fjättringssystem som gör det säkrare att montera. Inte nog med det; stolen har även ett reglerbart fotstöd och ett sidoskyddssystem som definitivt har inspirerats av i-Size stolarna.
De olika lutningarna lämpar sig för alla barn, men förmodligen mer till de små. Ett större barn vill vanligtvis sitta lite mer upprätt och spana mer vad som händer omkring det. Ibland måste vi säga att det kan vara lite svårt att komma åt vissa av justeringsknapparna på stolen. Man blir lite överväldigad och undrar ibland vad som går till vad. Stolen har heller inget huvudstöd som kan vara lämpligt när barnet vill vila. men eftersom den har så många lutningar, kan detta bara vara en mindre petitess.
En nackdel är dock att den är tung. Det är inte en kombistol men känns som en sådan med sina drygt 12 kg i vikt. Det är också lite synd att barnet inte kan sitta i den när det är för litet som vi har sett hos de andra modellerna. Stolen fungerar från och med 9 kg och inte innan dess.
Den känns också ganska smal och detta kanske inte är något problem om man har ett smalt barn, men om barnet är lite knubbigare, kan det växa ur stolen tämligen fort. Däremot är detta en bra egenskap om du har flera medpassagerare samt andra bilbarnstolar som ska monteras bredvid. Mobis bilbarnstol passar bäst i medelstora eller en aning större bilmodeller.
Vi har en känsla av att denna stol känns lite säkrare än ovanstående modell och eftersom den även kommer utrustad med flera lägen och justeringar, blir den ändå lite mer överlägsen den förra stolen i bäst i testet.
Se priset här!3. BeSafe iZi Plus bilbarnstol
Om du är villig att betala några tusenlappar mer, kan denna bilbarnstol som är sist ut i bäst i testet, bli ett pluss i tillvaron. Den här stolen är mycket rymlig och passar även för större barn. Det är lätt att föräldrar vänder fram sina barn för tidigt men med denna bilbarnstol, kan de sitta bakåtvända längre.
Det gör det mer säkert för ditt barn. Detta är inte en direkt Isofix-stol men en i-Size stol som gör att den är mycket säker och har fler krockskydd vid sidodelarna.
Du fäster alltså stolen med Isofix-remmarna och monteringen sker snabbt, tack vare de tydliga indikationerna. Selen kan dras åt om barnet så att det sitter väl på plats. När vi synade sömmarna på denna bilbarnstol, så anser vi att det var välsytt och slitstarkt och den kommer således förmodligen inte gå sönder speciellt fort.
Modellen har blivit utsedd som vinnare i andra bäst i test och det kan vi förstå. Den är mycket komfortabel med sin lutbarhet och sin storlek och den går att justera i tre lägen så att barnet kan pyssla, sova och sitta upp rakt. Lägena gör det dock lite mer trivsamt för de mindre barnen.
Ett äldre barn kan komma att tycka att det känns för vinklat. Detta måste du som köpare prova dig fram med ditt barn. Den monteras med bilens bilbälte och har även ett fotstöd framtill som kan lyftas upp och fungera som skydd om barnet skulle halka nedåt i stolen. Selen är också reglerbar och det finns inte mycket denna stol inte skulle klara.
Tyvärr är den inte vändbar, vilket man skulle kunna vänta sig av det priset, men faktum är att kombistolar egentligen inte rekommenderas, så egentligen är detta en fördel.
Se priset här!Summering
Självklart ska vi avsluta detta bäst i test med att dra en slutsats. Om man jämför de tre olika bilbarnstolarna så ser man att en står ut lite extra mycket. Visserligen är den lite dyr men barnen älskar den. Den är skön att sitta i och passar för alla lägen. Dessutom är den prisvärd då den passar upp i högre åldrar tack vare sin rymlighet.
Stolen från Mobi får dock plusspoäng för alla sina finesser och extra tillbehör som solskydd och mugghållare. Det är något man ofta inte tänker på när man köper bilbarnstol, men oj vad det kan underlätta. Barn behöver mycket alternativ och saker omkring sig när de åker bil, tåg, flyg eller vad det nu kan vara och detta måste man väga in när man köper en bilbarnstol.
Som förare i bilen är det alltid viktigt att ha barnet under uppsikt, samtidigt som man koncentrerar sig på körfältet. Om man då har införskaffat en bilbarnstol som inte har vad den lovar eller som inte kommer med små pedagogiska detaljer, så kan bilfärden lätt bli en skräckfärd istället. Du gör rätt i att köpa en bilbarnstol som både är säker och välutrustade med små knep som gör att du kan låta barnet fokusera på sina intressen mer.
Detta kommer garanterat att underlätta din körning markant. Modellerna i detta bäst i test, fyller både de basfunktioner som krävs av en bilbarnstol, men det finns vissa som erbjuder det där lilla extra.
Vi harsom sagt, inte tagit med någon direkt Isofix-stol men vi har en modell som kommer som i-Size stol. Detta innebär att den monteras med Isofix-bälten. Resten av stolarna monteras med den vanliga bältesanordningen, och detta kan ibland både vara svårt eller enkelt, beroende på hur van man är eller vilken bil man har. Risken för felmontering finns.
Om man trots allt är säker på hur monteringen går till och gärna vill ha en bältesförankrad stol som är lätt att flytta mellan olika bilar, så är det värt att köpa en vanlig förankrad stol. Många familjer använder sig idag av olika fordon och om det blir ett problem när man ska ta med sig stolen till respektive bil, kan detta snart bli ett bekymmer.
En fördel med alla dessa stolar som vi har listat i vårt bilbarnstol bäst i test, är också att de kan användas längre tid. Alla klarar av en maxvikt på 25 kg och detta utöver stolens egna vikt. Det innebär att du inte kommer att behöva byta ut din stol lika snabbt, samt att du kan sätta i barn från flera olika åldrar i stolen. Du behöver alltså inte se över dina barns vikt lika ofta som du är tvungen att göra med en Isofix-stol.
Vi hoppas att du nu kan vara lite säkrare i ditt val av en framtida bilbarnstol och att du snabbt kan komma underfund med vad du söker efter till din bil och ditt barn. Prova alltid igenom några olika stolar och ta med ditt barn till butiken för att se hur det reagerar på de olika stolarna där.
Skulle du fastna för det ena eller det andra, ska du veta att det finns för-och nackdelar med alla bilbarnstolar men att de alla trots allt är säkrade och testade innan du bestämmer dig. Det enda du behöver vara rädd för, är hur stolen egentligen håller vad den lovar om du skulle hyra eller köpa en begagnad bilbarnstol. Vårt råd är att inte göra det alls utan gå på de nya produkterna.
Då vet du vad du får samt behöver inte oroa dig för om det finns inre skador eller otäcka bakterier på den. Vi vet att försäljare kan vara extremt påtryckande när det gäller att köpa saker, men gå inte på något om du själv inte vet med dig att personen i fråga är mycket seriös eller rekommenderad av en nära vän eller släkting.
I annat fall kan du tråkigt nog, råka ut för bekymmer och i värsta fall en olycka som gör att ditt barn blir ordentligt skadat. Och det vill du ju absolut inte! Innan vi avslutar detta bäst i test på bilbarnstolar, måste vi påpeka att du alltid måste förse alla passagerare i bilen med bilbälte. Numera gäller den lagen även i bussar. Så glöm aldrig bilbältet!
Läs mer, referenser och liknande test:
Bästa bälteskudden
Bästa bältesstolen