Robotdammsugare bäst i test 2024 – Hitta den bästa robotdammsugaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. Roborock S6 MaxV2. Neato Botvac D7 connected3. Cleanmate S950
Roborock S6 MaxVNeato Botvac D7 connectedCleanmate S950

Välkommen hit till oss! Du har antagligen hamnat här eftersom du är på jakt efter en robotdammsugare samtidigt som du kanske inte har så bra koll på utbudet som finns där ute på marknaden? Du vill såklart ha den bästa robotdammsugaren som finns att köpa och som faktiskt fungerar, stämmer det? Då har du kommit helt rätt kan vi intyga! I vårt robotdammsugare bäst i test kommer du inte endast hitta den bästa robotdammsugaren utan även få reda på lite mer om robotdammsugare, vad du bör ha i åtanke innan ditt köp av robotdammsugare och mycket, mycket mer! Så, slå dig ned och låt dig sugas in i vårt test!

Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare är, som du antagligen redan vet eller kanske anat, en dammsugare som är helt frigående. Den är därmed inte bunden till en sladd som ständigt trasslar sig runt möbler eller fast till en människa som ständigt klagar över hur trist det är att dammsuga.

Med en robotdammsugare som hjälp behöver du inte böja dig runt hela lägenheten och dras med en traditionell dammsugare, för nu kan du enkelt sätta på din robotdammsugare och den städar åt dig, även i de mest svårnådda gömmor av damm så som under sängen, soffan eller i små hörn som annars är svåra att nå.

Att köpa robotdammsugare är kanske inget som har slagit dig, förrän nu. För hur härligt vore det inte att kunna luta sig tillbaka i fåtöljen och se sitt favoritprogram på TV samtidigt som en robotdammsugare städar ditt hem av sig självt, utan att du behöver lyfta ett finger? Hur ballt vore det inte att kunna ställa in en timer på en automatisk städning som sker när du inte ens är hemma, för att sedan återvända till rent hus, utan att du ens hann märka vad som hände? Eller vad sägs om att få en renare och mer noggrann städning än vad du nånsin har lyckats med själv, i svårare områden som till exempel under soffor och längs väggar?

Alla dessa saker plus mycket mer är fullt möjliga med en robotdammsugare. Därför har vi jämfört dessa självgående dammsugare i vårt robotdammsugare bäst i test för att se vilka som är värda att investera i, så att du verkligen kan få den bästa robotdammsugaren för ditt hem! Innan vi går in på vårt resultat av vårt robotdammsugare test så ska vi snabbt gå igenom vad du bör tänka på inför ditt köp av robotdammsugare.

Att ha i åtanke när du ska köpa robotdammsugare

Att köpa robotdammsugare kan vara svårt ifall man inte riktigt vet vad man ska titta på, därför har vi gjort en lista på vad vi tycker som är allra viktigast vid val av robotdammsugare. Listan har använts när vi har jämfört robotdammsugare, och därför kommer du snabbt kunna se ifall robotdammsugaren fyller de kraven vi har – vilket alla gör till en viss grad i vårt robotdammsugare bäst i test – och så får du helt enkelt avgöra vad du tycker är viktigast.

Effektivitet

Detta är det mest basala i vår jämförelse: hur blir resultatet? Fångas all damm upp eller inte? Blir det rent? Du vill verkligen inte ha en robotdammsugare för att sedan behöva gå runt och dammsuga själv, eller hur? Du vill ju ha en som sköter rubbet åt dig.

För att förstå vilken effektivitet din robotdammsugare har så får vi dela in det i tre olika “kategorier”. Dels så har vi sugförmåga, utformningen av dammsugaren samt vilken borste dammsugaren har. Sugförmågan är nästan den viktigaste egenskapen då sugförmåga visar hur mycket smuts och damm som din robot klarar att suga in.

En robotdammsugare med bättre sugförmåga har dock tendens att låta aningen mer vilket kan vara en klar nackdel om du vill att dammsugaren ska städa medan du befinner dig i hemmet. Olika borstar ger olika resultat. Dem flesta av robotdammsugare vi tagit med i detta bäst i test har otroliga borstar, särskilt utformade för att få upp all smuts i samma tag. Dessa borstar är i full bredd och återfinns allt som oftast på de något dyrare modellerna.

Detta innebär dock inte att andra borstar är sämre, allt handlar ju i slutändan om vilket behov du och ditt hem har vilket gör att en helt annan typ av borste fungerar bättre för dig.

Vi kan glädja dig med att alla robotdammsugare i vårt test uppfyller de här kraven och vi lovar att alla får upp dammet och smulorna i de allra trängsta vrårna. Om du väljer en av de robotdammsugare i vårt test så behöver du alltså inte oroa dig över att du måste gå runt och dammsuga själv efteråt.

Energimärkningen

EU:s energimärkning är något många vitvaror har gått igenom, och blivit bedömda. Ifall mycket energi krävs vid användning av robotdammsugaren så får den betyget G, men ifall den är i toppklass, och använder lite energi så får den energimärkningen A. Så energimärkningen går allt ifrån G upp till A, för att visa på hur energisnål den är.
Inte bara är en bra energimärkning viktigt för miljön, det är även mycket hälsosamt för din plånbok.

Har du en robotdammsugare med en snål energiförbrukning så kommer du inte få en skyhög el-räkning. Dessvärre har ej robotdammsugare blivit testade utifrån energimärkningen och vi kunde därför inte riktigt jämföra robotdammsugare där.

Vi kan dock säga att de allra bästa robotdammsugare är energisnåla och, som du säkert vet så listar vi endast de bästa i vårt robotdammsugare bäst i test. Du kan vara säker på att plånboken och miljön kommer vara evigt tacksam.

Priset

Priset är något viktigt för många, och vi anser även vi att du ej ska betala för mycket för en produkt bara för att det är skapad av ett visst märke eller så. När du jämför vanliga dammsugare med robotdammsugare så kommer du antagligen få en liten chock när du ser priset som oftast är det dubbla jämfört med en traditionell dammsugare.

Men tänk bara på möjligheterna, det är lite som att ha en städare hemma hos dig om du har en robotdammsugare, och du behöver egentligen aldrig ens tänka på att den är där. Det är ett engångspris som kommer göra att du slipper dammsuga själv och som ger dig mer tid till sådant  som du tycker är kul istället.

Dammsugare för dig med allergi

När du köper en robotdammsugare så är det bra att dubbelkolla om den har ett filter och om svaret var ja på denna fråga så är det att rekommendera att ta reda på vilken typ av filter den har. I dem flesta fall är dammsugaren utrusad med ett standardfilter som ser till att det damm som sugs upp i dammsugaren inte flyger ut i rummet igen.

Är du däremot allergisk mot kvalster eller damm så ska du satsa på en robotdammsugare med ett allergi-vänligt filter. Ofta kallas dessa filter för HEPA och ett allergi-vänligt filter fångar upp de minimala partiklarna som annars skulle virvla runt i rummet istället och orsaka problem och olika allergiska besvär.

Ofta är dammsugare utrustat med HEPA-filter något dyrare men är du eller någon i ditt hushåll allergiska så kan det vara värt att betala några extra kronor för att få detta filter.

Robotdammsugares kapacitet och minne

För att din robotdammsugare ska kunna städa större ytor eller kanske hela ditt hem så är det viktigt att du väljer en robotdammsugare som kan hantera storleken på ditt hushåll. Detta är inget du ska blanda ihop med batteritid utan detta handlar enbart om den yta som din robotdammsugare kan memorera i sitt minne.

De flesta av marknadens mest populära robotar har en kapacitet att kunna memorera 300-400 kvadratmeter och fulladdad dammsugare har möjlighet att städa ca 100 kvadratmeter, vilket betyder att du kan behöva ladda din dammsugare upp till 3-4 gånger så att allt verkligen blir städat.

Ljudnivå

De flesta robotdammsugare som vi har med i detta bäst i test har en ljudnivå på mellan 60-80 dB vilket är relativt högt för att vara ett ljud. Detta är dock lägre än vad en traditionell dammsugare skulle ge dig så i städsammanhang så är en robotdammsugare att föredra om du är känslig för ljud. Fördelen med en robotdammsugare är dessutom att du kan låta den städa medan du är på annat håll, på jobbet eller på andra äventyr.

Nu när vi gått igenom lite vad vi anser är viktigt att tänka på så kan vi hoppar rakt in i vårt robotdammsugare test för att se resultaten av vårt test. Vi hoppas du är redo, för nu dyker vi in!

Topp 12 Bästa Robotdammsugare 2024

1. Roborock S6 MaxV

Robotdammsugare bäst i test - XIAOMI Roborock S6 MaxV BlackVårt förstahandsval blir utan tvekan Roborock S6 MaxV. Det är Xiaomi som är tillverkaren bakom modellen och de har även en ledande position vad gäller marknaden för robotdammsugare. Denna robotdammsugare styr du enkelt via telefonen där du även kan dela upp virtuella rum och på så sätt välja att städa ett område i taget eller hela bostaden i ett svep.
Dammsugaren använder sig av en borste för att samla upp damm och smuts och med hjälp av ett medföljande tillbehör rengör du enkelt borsten vid behov. Förutom att dammsuga har denna modell även en våttorkningsfunktion. Du kan välja om du enbart vill dammsuga eller om du samtidigt vill att golven våttorkas. På appen kan du ange zoner som ej ska våttorkas, till exempel mattor. När dammsugaren är klar återvänder den automatiskt till sin laddningsplats för att ladda upp på nytt.

Robotdammsugaren har ungefär 1,5 timmes batteritid när den är fulladdad. Denna modell tar sig an alla typer av golv och är även effektiv på mattor. Höjden på dammsugaren är 9,6 cm och den har en vikt om 3,7 kg.

Se priset här!

2. Neato Botvac D7 connected

Robotdammsugare bäst i test - Neato Botvac D7 ConnectedPå andra plats hittar vi Neato Botvac D7 connected som är en prisvärd robotdammsugare särskilt anpassad för allergiker eller hushåll med pälsdjur. Dammsugaren städar med hjälp av en huvudborste som är av större storlek och en mindre sidoborste, en kombination som effektivt samlar upp hår från pälsdjur. Det inbyggda filtret samlar upp damm och smuts vilket är bra för allergiker. Robotdammsugaren navigerar med hjälp av laser men du har även möjlighet att styra dammsugaren genom att rita upp en karta och spärra av områden som du inte vill att dammsugaren ska städa. Du kan även välja att helt styra den manuellt via en app eller schemalägga städning till när du inte är hemma.

Batteritiden uppgår till 2 timmar och den har en räckvidd som sträcker sig över 460 kvadratmeter. Den har en höjd på 10 cm och väger 3,5 kg. Dammsugaren fungerar på alla typer av golv och fångar effektivt upp damm, hår och smuts även från mattor.

Se priset här!

3. Cleanmate S950

Robotdammsugare bäst i test - CLEANMATE S950 , RobotdammsugareRobotdammsugaren S950 från Cleanmate förtjänar vår prestigefyllda tredjeplats på vår lista över topp 3 bästa robotdammsugare. Dammsugaren är försedd med två roterande sidoborstar som är placerade i dammsugarens framkant, dessa borstar har som uppgift att samla in damm och smuts in till den större roterande huvudborsten som sitter undertill. Huvudborsten ser sedan till att dammet samlas upp i dammsugarens behållare som rymmer 0,5 liter. Dammsugaren kan kopplas upp till Wi-Fi och du kan enkelt ställa in framskjuten starttid så att den städar när det passar dig. Detta kan du ställa in via en app där du även kan lägga upp olika våningar som ska städas, vilket är en fördel om man bor i ett hus med flera våningar.

Batteriet håller i 100 minuter vid full kapacitet. Förutom att dammsuga har S950 även stöd för att skura golven med sin moppfunktion. Den låga höjden på 8 cm gör att den smidigt kan ta sig in under möbler för att städa en större del av bostaden. Dammsugaren har även en nätt vikt på 2,8 kg.

Se priset här!

4. Ecovacs Deebot OZMO 610 Product image

Lyckas dina dammråttor mirakulöst komma tillbaka direkt efter att du precis dammsugit, som ett brev på posten? Är du trött på att stå där vareviga dag och dammsuga upp smuts och damm, böjd i oergonomiska positioner som får din rygg att knacka på ett obehagligt vis? Tar städningen upp det mest av din fria tid, när du egentligen bara vill ligga och slappa framför en serie? Svarade du ja på minst ett av detta påståenden kan vi säga att vi har hjälp att ge dig och det omedelbart!

Ecovacs Debot OZMO 610 kirrar biffen och dammsuger dina ytor medan du ligger och kollar på från soffan eller varför inte medan du är på jobbet? Med sin timerfunktion så kan du ställa in så att robotdammsugaren rengör när det passar dig som bäst och då ljudnivån är otroligt låg på denna (65 db vilket är mycket lägre än en traditionell dammsugare) så kan du låta robotdammsugaren göra sitt jobb under natten.

Tänk att vakna upp till ett nystädat hem varje dag! Och inte nog med att den dammsuger upp minsta spår av damm och smuts, den våttorkar även ditt golv till perfektion! Med en kombinerad dammsugnings-och-moppkombination så suger Ecovacs Deebot OZMO 610 upp damm och smuts samtidigt som den löser upp ingrodda fläckar tack vare det intelligenta moppsystemet.

Just denna robotdammsugare så tillkommer Ecovacs app som gör att du får full kontroll över din robot, vart du än befinner dig och vilken tid på dygnet det än är. Du kan med ett knapptryck kolla din robots rengöringstatus, styra schemaläggningen och ställa in olika rengöringslägen. Tack vare sin moderna framtoning och där din telefon blir till ett hjälpmedel i hemmet så hamnar denna robotdammsugare i topp i vårt dammsugare bäst i test.
Även en robotdammsugare behöver vila men för att ladda batteriet fullt så krävs ynka 240 minuter, något som motsvarar 4 timmar eller fyra avsnitt av din favoritserie.

När batteriet är fulladdat kan du sedan använda den i 110 minuter med full kraft, utan minsta tillstymmelse på slöhet från dammsugaren sida!
Bäst är just denna dammsugare på större ytor utan stora hinder, men den kan naturligtvis ta sig fram överallt. Då den har ett inbyggt navigeringssystem så tar den sig alltid fram så att den täcker alla golvytor i rummet den städar samtidigt som den undviker trappor och andra typer av hinder.

En annan viktig funktion som gör att denna dammsugare hamnar i topp är att robotdammsugaren läser av vilket material som den arbetar på och anpassar sin förmåga utefter det. Alla har vi nog varit med om att vi dammsugit upp något som egentligen inte hör hemma i en dammsugare och som lett till att det blivit stopp i munstycket men med denna robotdammsugare är det snart ett minne blott? Med sin anpassningsförmåga så är roboten selektiv med sina rengöringslägen och väljer rätt läge för olika material/ytor vilket förhindrar att det skulle bli stopp.

Med ett utbytbart  munstycke kommer du kunna maskinen fräsch länge genom att enbart behöva byta ut munstycket när maskinen blir slö, istället för att behöva byta ut hela apparaten.
Tillsammans med den tillkommande fjärrkontrollen som tillåter dig att styra roboten millimeternoga så är Ecovacs Deebot OZMO 610 inget annat än ett kap som heter duga. 

neato-robotdammsugare

5. Neato Robotics Botvac D85 Robotdammsugare

Vill du väldigt gärna ha en effektiv robotdammsugare men är samtidigt orolig att du skulle betala för mycket för den? Då kan du sluta oroa dig, för med robotdammsugaren Botvac D85 från Neato så får du en otroligt prisvärd modell!

Denna dammsugare är väldigt enkel att använda och den är också väldigt effektiv vilket ger dig det städresultat som du alltid vill ha. Det är en högpresterande robotdammsugare som är specialbyggd med en kombinationsborste för att klara alla typer av hårstrån och djurhår och som navigerar försiktigt runt möbler och andra hinder.

Det är även en dammsugare som är skoningslöst effektiv mot damm och grus på både hårt golv, såsom kakel och trä, och på tjocka mattor. Botvac D85 har en sidoborste som hjälper till med en mer effektiv och noggrann rengöring längs lister och möbler. Underborsten är bred, filtret är stort och dammbehållaren är väldigt rymlig vilket innebär att du inte behöver tömma och byta den lika ofta! Detta är kanske den bästa dammsugaren för folk som är allergiska eller för folk som har husdjur och det är troligtvis en av de mest högpresterande robotdammsugarna som vi har sett!

Botvac D85 är kanske inte den minst högljudda robotdammsugaren på marknaden men det väger den enkelt upp med hjälp av sina effektiva egenskaper som ger den en ordentlig sugkraft och därmed en fantastiskt bra städning.

Själva städningen och hur rent det blir tycker vi är viktigare än hur dammsugaren låter eller ser ut. Dessutom kan man låta den städa när man inte är hemma, med hjälp av funktionen schemaläggning, så då spelar det ju faktiskt ingen roll hur mycket den låter! Tack vare en patenterad teknik så skannas och kartläggs rummet av en osynlig laser som sticker upp i ett litet torn ovanpå dammsugaren. Med hjälp av denna laser så planerar och rengör dammsugaren metodiskt och effektivt och går sedan automatiskt från rum till rum. 

Förutom de effektiva och produktiva egenskaperna så är denna robotdammsugare väldigt enkel att hantera. Det krävs ingen förkunskap överhuvudtaget utan det är bara att trycka på en knapp och låta dammsugaren göra sitt! Och göra sitt kan den.

Den gör sitt jobb bättre än vad man normalt kan förvänta sig utav en dammsugare. Enkelheten i kombination med noggrannheten i städningen gör det väldigt lätt för oss att utse Neato Botvac D85 till en av de bästa robotdammsugarna i vårt robotdammsugare bäst i test och det  råder ingen tvekan om att det är en robotdammsugare väl värd att investera i!

När du köper en Botvac D85 så ingår, förutom en extremt effektiv robotdammsugare Neato, en integrerad laddningsstation, en strömsladd, en spiralborste, en kombinationsborste, en sidoborste, rengöringsverktyg för borstar och filter, gränsmarkeringar och ett högeffektivt filter. Men kanske bäst av allt i denna deal; En garantitid på ett helt år och 6 månaders garanti på batteriet! 

6. IROBOT Roomba 980

Product image


En robotdammsugare som är nästan dubbelt så dyr som dem andra dammsugare som vi listat upp i detta robotdammsugare bäst i test, men som är så briljant att vi inte kunde låta bli att ta med den också.

Den är utrustad med en hel del finurliga finesser som får din gamla traditionella dammsugare att blekna i jämförelse och när du en gång valt att städa med en robotdammsugare så kan vi lova att du aldrig kommer gå tillbaka till den gamla tjutande maskinen som du hade förr.

Just denna dammsugare är utrustad med iAdapt 2.0 navigering vilket gör att den lätt som en plätt navigerar sig genom ditt hem för att hitta det mest optimala läget för att få ditt hem rent och fint. Roomba 980 använder iAdapt 2.0 responsiv navigering vilket ger ett effektivt städmönster som anpassar sig efter rummet den städar i, tack vare en rad uppsättning sensorer som tar hänsyn till möbler och föremål som finns i rummet.

Din robot kommer aldrig missa en fläck och du kan vara säker på att minsta millimeter kommer att rengöras tack vare att din robot alltid kommer veta sitt läge samt vilka delar av rummet den redan jobbat igenom.
Just sensorerna gör också så att dammsugaren undviker trappor och andra nivåskillnader som skulle kunna skada roboten, sensorer för stupdetektering som det kallas med avancerade termer.

Du kan därför helt lugnt låta din dammsugare ta sig fram i ditt hem utan risk för att din nya dyra dammsugare ska gå sönder eller orsaka skador på sin kropp. Perfekt att kunna lita på att din dammsugare håller kurs om du vill ha den ska städa under tiden du jobbar eller gör andra nöjen.

Att dammsuga under soffan är ett moment som de flesta fasar inför och alltid tycks råttorna leta sig tillbaka med en gång, nästan innan du hunnit stänga av dammsugaren. Roomba 980 har en låg design och kan därför rengöra och dammsuga under låga möbler och även mot golvlisterna runt om i ditt hem, lister som annars brukar kunna vara den bortglömda delen av städningen som aldrig blir gjord. Dammråttor under soffan kommer därför vara puts väck och även kvarlevor från fredagsmyset som slunkit ner under soffan ligger risigt till.

Är du rädd för att din robotdammsugare ska ladda ur mitt under städningen och därför lämna jobbet halvfärdigt? Lugn bara lugn, Roomba 980 kan städa upp till två timmar och laddar automatiskt upp sig när batteriet börjar gå mot noll. När batteriet håller på att ladda ur så återvänder robotdammsugaren till sin dockningsstation för att ladda upp sig för att sedan slutföra arbetet enligt sitt schema. Gällande schemat så kan du ställa in sju schemalagda städningstillfällen i veckan som din robot sedan kommer att genomföra utan minsta problem.

På en traditionell dammsugare måste du ändra inställning på maskinen när du ska gå från golv till matta och vice versa. Detta är ett minne blott med Roomba 980 som automatiskt anpassar sig efter underlag och ändrar därför tillvägagångssätt beroende på vilket typ av golv den ska städa på. Klinker, mattor, hårt golv eller laminat – inga problem för denna stjärna till dammsugare.

Med ett AeroForce-städsystem så ökar roboten sugkraften på mattor där det behövs som allra mest. Just denna robotdammsugare har även borstlösa dammuppsamlare vilket förhindrar trassel och stopp orsakat av hår och annat skräp som annars kan sätt stopp och orsaka irritation när du väl tagit tag i städningen.

I och med att din robotdammsugare alltid ser till vara fulladdad så kan du genom iRobot HOME-appen styra och bestämma schema för din dammsugare, allt detta genom att inte ens behöva vara hemma för tillfället.

Du kan från jobbet få Clean Map ™- rapporter som visar hur din robot städar och exakta tidsåtgången som det tagit för din robotdammsugare att slutföra sitt jobb, som att ha en personlig städare som du kan styra vart du än är med enbart ett knapptryck. Kan det bli bättre än så? Vi tror faktiskt inte det.

7. NEATO Botvac D3 Product image

Ännu en robotdammsugare från NEATO, de vet hur man producerar bra produkter med andra ord! Denna är något mindre avancerad än sin kusin NEATO Robotics Botvac D85, dock inte sämre för det.

Med en ljudnivå på 69 dB (A) så är den inte knäpptyst men den är betydligt tystare än en traditionell dammsugare som kan väcka ett helt hus med sitt oljud.

Botvac D3 har en smart lasernavigering och en extremt kraftfull sugförmåga till ett förmånligt pris, vilket svårt att hitta då en letar efter en robotdammsugare då dem flesta brukar ligga i en betydligt högre prisklass. Just denna är perfekt för dig som inte är särskilt tekniskt kunnig då den är extremt enkel att använda.

Ladda ner Neato-appen för att lägga scheman, styra och starta din dammsugare. Annars kan bara trycka på knappen för att starta din robot och så klarar den sig galant, helt själv! Smart va! I appen kommer det även nya uppdateringar jämnt och ständigt som gör din redan smarta robot ännu smartare.

LaserSmart-navigeringen skannar och rengör dina golv metodiskt för ett felfritt resultat. Ingen risk att din robot råkar missa ett hörn eller två tack vare denna funktion. Då roboten har en D-formad design med  CornerClever-teknik så rengör den även minsta lilla hörn, nära vägar och andra ställen där envis smuts kan klamra sig fast, ställen du annars skulle missa om du inte har ett otroligt tränat öga.

Och ett tränat öga, det har minsann Botvac D3, den ser nämligen utmärkt i mörker och kan därför gå långt under möbler där du aldrig har kunnat dammsuga innan eller ens insett att det fanns smuts. Botvac D3 gör det fysiskt besvärliga för dig lite mindre besvärligt.  

Precis som sin kusin Botvac D85 så är just denna robotdammsugare optimal för att få upp djurhår som annars brukar lika som ett härligt lager över golv och möbler hos djurägare. Optimal för den som är trött på att behöva handplocka hår från golvet som din att ha släppt eller för dig som är allergiker och måste få upp minsta lilla spår av damm. Den starka sugningsförmågan får upp smuts från alla golvtyper – trägolv, kakel, heltäckningsmattor – inga problem!

En urladdad dammsugare kan få vem som helst att vilja riva av sig håret för att sedan helt tappa lusten för att städa. Men precis som några av de andra produkterna som vi listat upp i detta test så har just denna modell automatisk laddning och ser till att fylla på med energi när batteriet börjar gå mot noll.

Batteritiden är dock en detalj som ger just denna modell ett något längre betyg. Tillskillnad från andra modeller så har just denna dammsugare en maximal gångtid på 60 minuter och laddningstiden ligger på det dubbla. Dock mildras ju denna detalj av att roboten känner av själv när det är dags att laddas vilket gör att du aldrig kommer råka ut för att dammsugaren laddar ur mitt under en städsession.
Så om du tycker att Botvac D85 är något för dyr för din plånbok så är denna variant ett bra substitut!

8. SEVERIN Chill 7025 , Robotdammsugare Product image

Här har vi en billig robotdammsugare! Ja, du läste rätt, billig. Dessa finns också! Är de användbara? Kanske inte alla, men vi har som sagt hittat några stycken som gör jobbet och som definitivt är värda en chans och därmed en plats i vår lista! Först ut är Severin Chill 7025. Här har vi en rekordtunn robotdammsugare som bara är 7 cm tjock och som därmed är den en av dem plattaste modellen på marknaden!

Med detta faktum kommer en hel del fördelar, så här har vi redan en situation som kan beskrivas; billigt vs. dyrt 1-0. Denna dammsugare går att köpa för så lite som 1 290 kronor vilket gör den till en av de billigaste på marknaden. Billigt vs. dyrt 2-0? Ja, om den funkar bra, vilket den gör!

Severin Chill 7025 Robotdammsugare har egenskaper såsom trappsensor och sensorer som gör att dammsugaren undviker kollisioner, precis som flera av de dyrare dammsugarna har. Den har även ett trestegs-rengöringssystem samt två stycken extra långa sidoborstar och tack vare hur tunn den är så vinner den över de flesta andra dammsugare när det kommer till att städa under låga möbler! Billigt vs dyrt 3-0?

Vi måste dock nämna att sugförmågan är något sämre och att hanteringen av trösklar inte är lite bra som man kanske hade önskat. Dessutom saknas funktioner som till exempel automatisk laddning. I dessa tre områden vinner de dyrare modellerna och slutresultatet i jämförelse kanske blir “3-3”, vilket ändå låter väldigt bra för detta låga pris. Oavgjort, med andra ord. Om du helt enkelt behöver en robotdammsugare som kan städa och det räcker bra för dig, utan alla “flashiga” egenskaper, då har du definitivt en bra produkt här.

Se priset här!

9. Cleanmate S800 Robotdammsugare

cleanmate-robotdammsugare

Ytterligare en billig robotdammsugare! Denna är från Cleanmate och modellen är S800 och kan klassas som en billig robotdammsugare då den kostar ungefär hälften av vad de fyra första dammsugarna i denna lista gör.

Så om du är lite mer krävande än att bara ha en “robotdammsugare som kan städa” men fortfarande inte villig att betala en förmögenhet så kanske denna modell är något för dig!

Cleanmate S800 har flera funktioner som gör att den känns relativt komplett. Den har en timer som låter dig ställa in automatisk städning då du inte är hemma. Den har trappsensor som gör att du slipper handskas med en robot som ramlat nedför olika typer av höjder som finns runt om i ditt hem.

Dessutom har den en automatisk laddfunktion tillskillnad från många andra robotdammsugare som hamnar i kategorin “billig”. Den har en dammbehållare med en kapacitet på 5 dl vilket anses vara medel i vårt test, det finns alltså de dammsugare som rymmer betydligt mindre men även de som rymmer det dubbla.

Den har dessutom en moppfunktion vilket ger dig en komplett 2-i-1-produkt och du behöver aldrig fäktas med din golvmopp igen. Den är även utrustad med ett UV-ljus, HEPA-filter och dubbla sidoborstar. På köpet ingår även en fjärrkontroll. 

Vilka är nackdelarna då? Vi har upptäckt att den kan fastna på mattor och trösklar som är 2 cm och högre. Den har dessutom en tendens att suga in gardiner som är nära golvet och lyckas ibland kila sig fast under soffan. Som en konsekvens av detta så kan knapparna på ovansidan ibland råka tryckas ner vilket kan sluta med att dammsugaren stannar.

Men för att summera denna dammsugare så måste vi ändå säga att vi är imponerade! För det låga priset så får man en väldigt kompetent robotdammsugare!

10. Cleanmate Robotdammsugare S300

Precis som modellen ovan så är även Cleanmate S300 i billigaste laget och ja, du får ju precis vad du betalar för. Städtiden för just denna robotdammsugare är detsamma som för de flesta andra, laddningstiden är dock fyra gånger så lång vilket är en nackdel. Med en ljudnivå på 65 dB så är den dock otroligt tyst och den kan gladeligen åka runt och städa medan du är hemma och har roligare saker för dig.

Nästan alla robotdammsugare nuförtiden har sensorer som gör att roboten undviker trappor och andra höjder som skulle kunna skada kroppen på dammsugaren. Cleanmate S300 är inget undantag och klarar även att ta sig över mindre lister samt mattor låga mattor. Har du högre mattor alternativt yviga mattor såsom ryamattor så kan det bli problematiskt och du kan därför behöva se till att golvet är “fritt” innan du låter din dammsugare gå lös. Då den även är mycket låg, enbart 7,5 cm hög så klarar den galant att städa under soffor och andra möbler där det kan vara svårt att städa under.

Med en kapacitet på 2 dl damm i behållaren så behöver denna tömmas oftare än dem andra dammsugarna som vi listat ovan med det billiga priset kompenserar upp för att du får göra mer jobb. Just denna robot har en manuell ladd-funktion vilket gör att du själv måste koppla in laddaren till dammsugaren manuellt.
En mycket enkel robotdammsugare som kan vara ett första steg in i denna revolutionerande värld som en robotdammsugare har att erbjuda och som samtidigt inte skaver så mycket i din plånbok. Den må vara billig men priset avgör ju inte alltid kvalitén.

Just denna dammsugare har ett års garanti vilket gör att du verkligen inte har något att förlora.
Se priset här!

11. NEATO Botvac Connected Robotdammsugare

Product image
En prisbelönt robotdammsugare som är något av det smartaste som du kan hitta på marknaden. Den högeffektiva dammsugaren jobbar noggrant och effektivt och hela tiden på en diskret ljudnivå som gör att du knappt kommer att märka den alls. En intressant funktion som NEATO:s dammsugare har är förmågan att kunna skapa “virtuella väggar”där du markerar dörröppningar och områden du inte vill att din dammsugare ska dammsuga på.

När dammsugaren är ute på rengöringsfärd och når en virtuell vägg kommer den därför vända tvärt och fortsätta städa någon annanstans.

Det är tröttsamt att behöva ladda sin robot stup i kvarten och det kan därför vara att fördra att köpa en robot med en något längre batteritid. Med Botvac Connected så har du en batteritid på 120 minuter och en laddningstid på 180 minuter vilket gör att just denna modell anses vara snabb-laddad. Många andra dammsugare på marknaden har en laddningstid på minst det dubbla jämfört med tiden den sedan kan städa vilket gör att du får mer städning och mindre väntan med just denna robotdammsugare.

När det väl är dags för en uppladdning så sköter dammsugaren det galant själv då den automatiskt rullar mot laddningsstationen för att fylla på energi. Väl påfylld så tar den vid där den innan slutade för att avsluta sitt noggranna arbete.

Särskilt effektiva är robotdammsugare för stora ytor men billigare modeller som finns på marknaden kan ha problem med att hanka sig fram i ett rum med mycket möbler eller textilier, då roboten råkar suga in en gardin eller fastna under en byrå. Neato Botvac Connected fungerar dock felfritt på både stora och små ytor och punkt-rengör dem båda lika noggrant och bra.

Funktionen punktrengör är unik för Neato och fungerar på följande sätt: genom att trycka på knappen punktrengör så kommer din dammsugare att rengöra ett litet avsnitt (2 gånger 2 meter) alternativt ett större (4 gånger 4 m) genom att först dammsuga kanterna på en virtuell yta för att sedan dammsuga insidan på den virtuella ytan. Genom att ställa in detta via Neato-appen så kan du välja mellan att ställa in punktrengör till 1-pass eller 2-pass. 2-pass är ett 1-pass som sedan upprepas ännu en gång vilket passar vid tillfällen då ditt golv är smutsigare än vanligt.

12. Ecovacs Deebot Slim 2 Product image

Om vi tyckte att nummer 6 på denna lista, SEVERIN Chill 7025, var tunn och behändig då den med sin låga höjd kunde nå lite varstans så är den inget jämfört med denna slimmade robot. Med en höjd på fjuttiga 5,7 cm hög så är den något av lägsta robot du kan hitta på marknaden och den kommer åt där det är fysiskt omöjligt för dig att nå.

Behållaren som samlar upp damm har däremot en något lägre kapacitet än dem andra i detta test och har enbart en kapacitet på 0,32 liter. Du får därför tömma denna något oftare än vad du skulle få tömma exempelvis Botvac Connected här ovan som rymmer det dubbla. 

Då det finns en timerfunktion så kan du ställa in när din dammsugare ska städa, utan att du behöver vara hemma. Perfekt om du vill komma hem till ett nystädat hem efter jobbet och då den har en låg ljudnivå som ligger på fjuttiga 60 dB (A) så kan du med gott samvete låta den dammsuga utan att riskera att störa dina grannar.

Just denna robotdammsugare är utrustad med en direktsugteknik vilket gör den till bästa tänkbara dammsugare för husdjursägare då den får upp även de tunnaste små djurhåren som din hund släppt ifrån sig. Utan problem så kommer Deebot Slim 2 suga upp djurhår och du behöver inte förfasas inför att din katt ska byta från vinterpäls till sin sommarskrud.

Behöver du dessutom suga upp djurhår och smutspartiklar från ett ojämnt underlag? Inga problem, drivhjulen justeras automatiskt till ojämna ytor och sugintaget kommer därför alltid vara nära golvet för att rengöra och få upp så mycket smuts som möjligt.

För att vara en sådan pass billig robotdammsugare så är Deebot Slim 2 utrustad med en hel del förstklassiga funktioner som annars inte brukar återfinnas på “budgethyllan” av robotar. En funktion som gör just denna modell så bra är robotens 3-stegs-rengöringsystem som sveper bort damm, dammar samt moppar golvet på en och samma gång. Även dem envisaste smutsfläckarna får moppen bort och du behöver aldrig moppa för hand igen.

Teknik och städning hör numera ihop med varandra och att Ecovacs Deebot Slim 2 är inget undantag i detta fall. Genom att ladda ner Ecovacs app så kan du övervaka din robots rengöring av ditt hem men inte nog med det- du kan ställa in städscheman, installera nya program till din robot eller varför inte trycka på AUTO så förstår din robot att den ska rengöra en gång varje dag. Teknik som gör din vardag något lättare!

Batteritid är något som är viktigt att veta när man ska köpa en robotdammsugare. I de flesta fall så vill du som köpare ha en dammsugare som kan städa under en längre tid men där uppladdningstiden inte sträcker sig över flera timmar. För just denna robot så kan den maximalt köra i 110 minuter för att sedan behöva ladda i 4 timmar för att få fullt batteri igen.

Det krävs ungefär dubbelt så lång tid att ladda upp den jämfört med den tid dammsugaren sedan kan köra vilket anses vara relativt bra för en robotdammsugare. För ett sådant här pangpris så kan du inte få en bättre gångtid/laddningstid.

Slutsats

Om du har kommit ändå hit i vårt robotdammsugare bäst i test så innebär det antagligen att du kan betydligt mycket mer om robotdammsugare än vad du kunde innan du började läsa. Du är kanske väldigt mycket mer övertygad om att du bör köpa en åt dig själv nu, efter att ha läst om alla funktioner som olika robotdammsugare har och om hur de kan hjälpa dig i din vardag.

Eller så kanske du inte alls är övertygad om att du behöver en robotdammsugare utan att du nöjer dig med din traditionella dammsugare som du redan har där hemma i villan. Oavsett vilket så har du rätt till att känna som du gör. Vi vill dock påpeka ytterligare att ett köp av en av dessa robotdammsugare kan vara ett av ditt livs bästa investeringar.

Inte bara för att du slipper den tråkiga aspekten av städning och inte heller bara för att du kanske är lat och slipper anstränga dig med städningen, utan för att du sparar en massa tid! Många av oss lägger ner flera timmar i veckan på att städa och nu kan du alltså sköta städningen av ditt hem medan du sitter på jobbet.

Beroende på var du bor och hur rent du vill ha det hemma så kan väldigt mycket tid gå åt till städningen. All denna tid kan användas till något mycket bättre som du dessutom njuter av! Mer tid med dina nära och kära, mer tid för dina egna målsättningar och intressen, mer tid för ditt jobb, mer tid för din hobby eller helt enkelt mer tid för ditt liv! 

Det låter kanske överdrivet men att köpa en robotdammsugare ger dig så pass mycket mer tid i vardagen att vi verkligen vill poängtera detta. Tid som du kanske inte ens har tänkt på att den existerar. Tid som du kanske inte kommer upptäcka att den finns förrän någon annan eller något annat börjar sköta städningen. Städning är ett perfekt exempel på en av alla dessa små saker som ligger bakom känslan av att tiden inte räcker till och som får dig att vilja ha dubbelt så många timmar på dygnet. Om du investerar i en robotdammsugare så köper du dig inte bara ett renare hem utan framförallt mer tid. 

Om du ändå känner dig tveksam och mot förmodan kanske gillar att städa, så tycker vi ändå att du ska ge det en chans. Börja med en billigare variant och se hur det känns. En automatisk dammsugare som test där hemma kanske gör att du upptäcker själv att städning är slöseri med din värdefulla tid och att några tusenlappar ändå inte kommer att märkas, särskilt inte i det långa loppet när känslan av frihet börjar infinna sig som ett resultat av din investering. Vem vet, kanske kommer det sluta med att du tycker att robotdammsugare är någonting som dessutom är ganska kul, en ny familjemedlem som kanske får ett namn till och med? 

Tidigare test av robotdammsugare med toppresultat!

Livet rullar på och produktcykler upphör, dessa robotdammsugare har tidigare varit topprodukter men har nu slutat att säljas och tillverkas. Vi låter recensionerna ligga kvar för att ni ska kunna läsa och jämföra vad som tidigare var toppegenskaper.

DYSON RB01 360 EYE Robotdammsugare 

Product image
Många av de robotdammsugare vi nämnt i detta test har innovativa tekniska lösningar och gränslandet mellan städning och teknik blir bara mindre och mindre. Samtidigt som tekniken tar en allt större plats så utvecklas även mekaniken och maskinens funktioner jämt och ständigt.

Den robotdammsugare du såg på marknaden för bara något år sedan är utbytt mot en ny variant som allt mer börjar likna en sci fi-robot som kan styras med hjälp av din smartphone och som jobbar med en precision och noggrannhet som en människa bara skulle kunna drömma om.

DYSON RB01 360 EYE  är en observant robot som har ett unikt 360° system som gör att den läser av sin position hela tiden och kan se i alla riktningar på en och samma gång. Genom att använda sin live-kamera, som tar 30 bilder varje sekund tack vare sin SLAM-funktion ( en programvara för simultanlokalisering), så skapas det en fullständig panoramabild som läser av robotens omgivning och med denna information så skapas sedan ett unikt systematiskt dammsugningsmönster, där roboten vet vart den dammsugit eller ej. För att kunna ha en så effektiv rengöring som möjligt så krävs det att roboten obehindrat kan ta sig fram över olika typer av golvytor samtidigt som den kan hålla kursen.

Många andra tillverkare använder billigare hjul som har dålig dragningskraft och som lätt får roboten ur kurs medan Dyson 360 Eye är den enda roboten som har oavbrutna larvband, vilket ger exakt styrning på alla typer av golv. 

Med sin patenterade höghastighets-motor med Radial Root Cyclone™-teknik samt ett borsthuvud med nylonborst och kolfibertrådar så rengör denna dammsugare ditt hem noggrant och grundligt och suger upp mer smuts än någon annan robotdammsugare. Hur är detta möjligt då? Jo, luftströmmarna har nämligen byggts om i motorn för att maximera sugstyrkan vilket gör att dammsugaren kan samla upp så mycket damm och andra partiklar från ditt hem.

Borsthuvudet i full bredd (ger full sugeffekt över maskinens fulla bred för att täcka maximalt med yta) som finns i dammsugaren har nylonborst i sig som når djupt ned i mattfibrer för att få bort ingrott smuts samtidigt som kolfibertrådar hjälper till att avlägsna dammpartiklar från hårda golv. Med avancerad filtrering så fångar roboten upp allergener i luften och ger dig renare luft att andas i.

När batteriet börjar gå mot noll så återgår den automatiskt till sin dockningsstation för att ladda batterierna, för att sedan, tack vare sin intelligenta navigering,  återgå till den exakta plats där den slutade innan.
Du kan välja att städa i  två lägen, antingen max eller tyst. När du kör max så har du en ökad sugkraft på 45 minuter vilket är att föredra om du har väldigt smutsigt golv för tillfället. Tyst läge ger dig en hög sugkraft under 75 minuter och är upp till 35% tystare än normala sugkraften. Just denna funktion är att föredra om du har ett lätt nedsmutsat hem som behöver en liten uppfräschning.

Hela maskineriet kan du enkelt sköta från din Dyson Link- app, som finns både till iOS och Android, där du dessutom kan få hjälp från Dysons kundtjänst samt få automatiska uppdatering  av programvaran. Smidigt va!
Vi skulle gärna vilja sätta denna robotdammsugare i topp men då priset är markant mycket högre än andra robotdammsugare så kan vi tyvärr inte sätta denna på plats nummer ett.

Med robotdammsugare får du betala ett högre pris för att få extra detaljer och avancerade inställningar, vill du ha en något billigare så får du även räkna med enklare detaljer och en simplare vara. Men har du en större summa att avvara på din robotdammsugare så är Dyson 360° den modell som vi skulle rekommendera till dig för du får verkligen allt och lite till när du köper denna robotdammsugare.
Se priset här!

Källor i vårt robotdammsugare test:

  1. https://www.radron.se/tester/vitvaror–hushallsmaskiner/robotdammsugare/
  2. https://www.dinside.no/931945/test-irobot-roomba-880
  3. https://testbasen.tv2.no/test/427/test-av-robotstovsugere
  4. https://www.aftenposten.no/bolig/Test-av-robotstovsugere-613966_1.snd
  5. https://m3.idg.se/2.1022/1.619825/test-robotdammsugare-roomba-miele
  6. https://www.tek.no/artikler/test-samletest-av-stovsugerroboter/345949
  7. https://www.altomdata.dk/severin-chill-test-prisbomben-ikke-helt-elendig
  8. https://www.expressen.se/leva-och-bo/stort-test-har-ar-basta-robotdammsugaren/

Läs också:
Topp 3 bästa grovdammsugarna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.