Elcykel bäst i test 2024 – Hitta den bästa elcykeln

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.se, Fyndiq.se och Traningsmaskiner.com

1. Stromer ST1 X2. Stålhästen Suverän3. Winther Black Superbe 1 Dam Elcykel
Stromer ST1 XStålhästen SuveränWinther Black Superbe 1 Dam Elcykel

Det har blivit mycket populärt på senare tid att skaffa elcykel och många människor är nyfikna på om det kan vara ett spännande alternativ till vanlig cykel, moped eller mopedbil. Med regeringens förslag på subvention av elcyklar lär försäljningen gå upp. En del byter helt enkelt ut bilen mot detta både billigare och mer miljövänliga transportalternativ.

Vilka fördelar och nackdelar finns egentligen med elcykeln och vad ska man tänka på vid förstagångsköp eller köp överhuvudtaget? Hur fungerar en elcykel? Dessa frågor besvaras i detta bäst i test samtidigt som tre populära elcyklar ur olika prisklasser provcyklas och recenseras.

Elcykel bäst i test, topp 3 elcyklar

1. Bästa överlag för dam och herr – Stromer ST1 X

Elcykel bäst i test - Stromer ST1 X Comfort Sand
  • Ram: Aluminium
  • Motor: Stromer Cyro Drive
  • Växlar: 10
  • Däck: Schwalbe Big Pen Punctureguard
  • Batteri: BQ618 W 120 km
  • Bromsar: Stromer HD822

ST1 X är i Stromers egna ord en “Super Bike”. Cykeln finns i dam och herrmodell, och är en lyxig Schweizisk modell som är godkänd för elassistans upp till 45 km/h. Stromer, den geniala tillverkaren, har under åren presenterat vad vi kan säga är framtidens elcyklar. För denna cykel är nog mer av ett fordon än bara en cykel – till och med är den klassad som en EU-moped klass 1!

Denna cykel har en kraftfull nyutvecklad motor i bakhjulet som kallas Cyro Drive II. Denna motor levererar 820 W och ett vridmoment på 35Nm. Batteriet är mycket kraftfullt, på 618 W, och kan hålla cykeln i rullning i upp till 120 kilometer.

Mer om cykelns maxfart? 45 kilometer i timmen är något som inte många elcyklar kan göra. Självklart betyder det fortfarande att man måste trampa, men med ST1 X får du hastighet som ingen annan cykel kan ge, körglädje och komfort samtidigt som du gör ett hälsosammare och miljövänligt val.

Eftersom cykeln är bakhjulsdriven får du fortfarande en väldigt ren cykelkänsla, samtidigt som den smarta tekniken ser till att slitaget på kedjan minskar. Motorn som ger dig den extra support du behöver är mycket stark och pålitlig, på 820 W, vilket kan jämföras med vanliga elcyklar som har motorer på 250 W.

Se priset här!

2. Bästa unisexcykeln – Stålhästen Suverän

Elcykel bäst i test - Stålhästen Suverän Cream
  • Motor: Framhjulsmotor
  • Växlar: 7
  • Däck: Schwalbe Big Pen Punctureguard
  • Batteri: 36 V 10,4 Ah
  • Bromsar: Hydraulisk skidbroms

Cykeln för dig som vill ha mer än bara en vanlig cykel. Denna cykel är sjuväxlad, har snygg design i beige och brun och ett batteri inbyggt i ramen för jämnare viktfördelning när du cyklar. Batteriet är så integrerat i designen att det knappt är märkbart.

Trots att batteriet nästan är gömt i cykeln ram är det lätt att ta av. Detta är bra ifall man parkerar cykeln på allmänna platser, då det kan vara bra att förvara batteriet någon annanstans så att det inte blir stulet.

Cykeln motor sitter i framhjulets nav, och ger dig all den support du behöver för att kunna cykla i de tuffaste backarna och mest krävande terrängerna utan att ta bort din körglädje. Med motorn kan du cykla i upp till 25 kilometer i timmen! För att kontrollera motorn har Stålhästen satt en display for cykeln ram, där du kan styra hur du vill att motorn ska assistera din cykling. Denna cykel är ett perfekt alternativ för dig som är ute efter en elcykel som är mycket effektiv och klarar av de allra tuffaste väderförhållanden och väglekar.

Se priset här!

3. Bästa under 20 000 kr – Winther Black Superbe 1 Dam Elcykel

Elcykel bäst i test - Winther Black Superbe 1 Dam Elcykel
  • Ram: Aluminium
  • Motor: Framhjulsmotor
  • Växlar: 7
  • Däck: Kenda Kwick Bitumen Punktursskyddade
  • Batteri: 317 WH
  • Bromsar: Hydraulisk skidbroms

Elcyklar kan vara rätt dyra, om man jämför med andra sorters cyklar på markanden. Vi tyckte dock att det var viktigt att inkludera en lite billigare elcykel på denna lista, som trots sitt lägre pris gör precis allt den behöver för att vara en kul och effektiv elcykel att cykla på.

Denna elcykel från Winther fokuserar på enkelhet och komfort, två nyckelord som många går efter när de letar ny cykel. Därför har märket kommit ut med Superbe 1 som är en cykel fylld med komfort med dess upprätta körställning, enkel på- och avstigning och bra balans. I kombination med dess framåttänkande teknik blir Superbe 1 lätt att förstå och den perfekta vardagscykeln.

I grunden liknar denna cykel en vanlig, analog, cykel för dam. Ramen är av aluminium, och cykeln har sju Shimanoväxlar. Designen är väldigt klassisk och påminner om vilken vanlig damcykel som helst.

Batteriet på cykeln är 317 W starkt och klarar upp till 1000 laddningar, då den laddas till fullt på ungefär 5 timmar. En full laddning klarar ungefär 50 kilometer. Motorn som batteriet stödjer sitter i framhjulet och är en tyst 250 W elmotor.

I stort sett har denna cykel allt du behöver på en vardagscykel, men faktumet att det är en elcykel som erbjuder all den extra komfort man behöver för en enklare vardag får oss sålda på den!

Se priset här!

Att tänka på vid köp av elcykel

Elcykeln fungerar precis som en helt vanlig cykel med den skillnaden att den är utrustad med en elektrisk hjälpmotor. Motorn ger assistans när man trampar och underlättar cykelturen genom att det går både fortare och lättare att ta sig fram. Man kan själv styra hur mycket assistans man vill ha och när man vill ha den. Det kan vara bra att känna till att den högsta möjliga farten är lagreglerad och elmotorn kopplas från vid fart över 25 km per timme.

Det är lätt att bli exalterad över att få köpa en ny teknikpryl men som konsument ska man alltid kolla upp i förväg vad marknaden har att erbjuda samt ta sig en funderare över vad man egentligen är ute efter. Elcykeln är en finurlig uppfinning som vem som helst kan ha nytta av men den främsta fördelen är att människor som annars lägger pengar på taxi, buss eller bil större delen av året kan komma ut i friska luften istället.

Dessutom blir det mindre utgifter på transportmedelskontot och att det är bra för hälsan gör inte köpet sämre. Elmotorn kan med fördel användas i uppförsbackar eller i områden med stark vind och det underlättar exempelvis arbetspendling.

Batteritid, motor och växlar

Det finns en del att hålla koll på vid köp av en elcykel. Både motor, batteri och växelsystem är komponenter som avgör både användarvänlighet och känslan av komfort. När det gäller både batteritid och räckvidd för elcykel måste man vara medveten om att resultatet är beroende av en del yttre faktorer som till exempel hur snabbt man cyklar, användarvikt, däcktryck, yttertemperatur, vind och underlag.

Grusvägar eller ökad transportvikt i form av cykelvagn med åkande barn påverkar hur mycket batteri som går åt. Det spelar naturligtvis också roll hur mycket man själv trampar. Den distans som anges av tillverkaren är alltid beräknad på bästa möjliga förutsättningar och därför är det viktigt att i förväg räkna ut hur mycket man kommer att cykla.

Själva elsystemet styrs från kontrollenheten på cykelstyret. Beroende på elcykel, kvalité och pris visar och styr kontrollenheten olika funktioner som effekt, hastighet och distans. Batteristatus brukar visas på skärmen och ibland även återstående räckvidd. Kontrollenheten gör det också möjligt att välja hur mycket motorassistans man behöver i olika steg. Enhetsskärmen är ofta antingen LED eller LCD.

Motorerna som används i elcyklar varierar i både pris och kvalitet. De flesta elcyklar drivs av litium-ion batterier. Dessa batterier har ganska generösa laddningscykler och klarar upp till 1000 laddningar men nackdelen är att de är kostsamma. I jämförelse med bilbesiktningar och tillhörande reparationer är det dock en väldigt liten utgift.

Batteriet kopplas till en laddare och laddas enligt medföljande anvisningar. Ett hett tips är att se till att handla av en återförsäljare som har gott om reservdelar då man som konsument kan behöva serva sin cykel regelbundet. Rekommendationerna för bästa möjliga resultat är att man lämnar in elcykeln på service en gång om året.

När det gäller själva batteriets placering och vikt på elcykeln påverkar denna faktor i hög grad komfortkänslan. Cykeln blir helt enkelt tyngre att cykla när både motor och batteri väger mer. Hur pass välbalanserad tillverkaren har lyckats göra cykeln genom att fördela vikten så jämnt som möjligt är direkt avgörande för både hantering och komfort. När man ska köpa elcykel kan det därför vara bra att provcykla och känna sig fram.

Batteriet sitter oftast antingen integrerat i ramen, på ramen eller under pakethållaren. Man får vad man betalar för och en lättare cykel med hög komfortkänsla som är både väldesignad och välbalanserad kan kosta lite mer.

Vidare är elcyklar försedda med en motorsensor som gör att motorn automatiskt slås på när pedalerna är i rörelse och av vid bromsning eller när man slutar trampa. Den vanligaste hastighetssensorn sitter i vevpartiet och håller koll på pedalrörelserna. På lite dyrare varianter finns istället en momentsensor som känner av när kedjan spänns vilket innebär snabbare motorkraft och underlättad assistans. På en del elcyklar finns också bromssensorer som automatiskt kopplar från motorn vid inbromsning.

Motorns placering beror på vilken typ av elcykel man väljer. Det finns framhjulsdrift där motorn sitter i navet på framdäcket, kedjedrift där motorn monteras i direkt anslutning till cykelkedjan samt bakhjulsdrift där motorn placerats i backdäcket. Dessa olika motorplaceringar gör själva cykelupplevelsen annorlunda.

Som konsument är det därför extra viktigt att veta vad man behöver och varför. Om elcykeln ska användas för cykling i backiga områden eller öppna landskap som utsätts för höga vindtryck kan bakhjulsdrift vara en god idé.

I fråga om elcyklar och antal växlar så finns det även där ett stort utbud. De billigaste varianterna har ofta tre växlar men om man ska cykla längre sträckor regelbundet kan det kanske vara bra att satsa på en cykel med fler växlar. Själva idén med en elcykel är ju att växlarna reglerar eldriften och man får återigen fundera igenom vad man egentligen har behov av.

För många växlar kan dock också resultera i ett meningslöst växlande med lägen som egentligen inte ger någon kännbar effekt.

Sammanfattning

Testvinnare i vårt bäst i test av elcyklar blev Stratos E-go från Batavus. Prismässigt ligger den i övre mellanklassen men det uppvägs av känslan av komfort och användarvänlighet. Detta är elcykeln för stadsmiljö, landsbygsmiljö med grusvägar, öppet landskap och backar. Räckvidden är fullt tillräcklig och alla nödvändiga tillbehör ingår samt Walk Assist.

Den fungerar också utmärkt med bakkopplad cykelvagn vilket gör den till ett familjevänligt alternativ.
Söker man en utpräglad terrängcykel kan man med fördel köpa La Pierre Overvolt XC 300. Prismässigt är det den dyraste elcykeln i testet men den har fantastisk teknologi och är en dröm för både skogscykling och stadscykling men den är för dyr för genomsnittskonsumenten och den har varken stänkskydd eller pakethållare.

Sist men inte minst måste bäst i test likväl framhålla Cyclotricity Revolver Hybrid som ett fantastiskt lågbudgetalternativ. Den kostar hälften så mycket som ovanstående cyklar och om man är beredd att till viss del kompromissa med kvalitet och komfort får man en hel del cykel för pengarna.

Tips på tillbehör

Det finns en hel del tillbehör till elcyklar som gör att de antingen kan användas till mer än en person eller att de förbättrar och underlättar hela elcykelupplevelsen och gör den mer bekväm. Det finns mängder av tillbehör som kan göra cykelturen bättre.

Dessa skiljer sig inte nämnvärt från tillbehör man kan hitta även till vanliga cyklar men det kan vara bra att känna till att man även som elcykelägare har möjlighet och tillgång till amma utbud och alternativ att styla upp elcykeln med.

Backspeglar, ringklockor och mobilhållare

Ett riktigt bra tips är att satsa på en eller två backspeglar till elcykeln som lätt kan monteras på styret. Då man lätt kommer upp i farter som vanliga cyklar aldrig når kan det vara en god idé att ha uppsikt även bakåt. Har man en cykelvagn med åkande barn med sig eller en cykelsits på pakethållaren är det ett oumbärligt hjälpmedel för att även hålla koll på de små passagerarna.

Det finns riktigt bra backspeglar för en billig peng hos de flesta cykelåterförsäljare men även i varuhus som säljer cyklar och fritidsutrustning. Speglarna är lättmonterade och värda varenda krona.

Om elcykeln inte har en ringklocka går det att hitta hur många varianter som helst i vanliga cykelaffärer. Det kan kännas lite otryggt och trafikfarligt att ha en elcykel utan möjlighet att signalera med annat än rösten. Även de riktigt billiga sorterna gör det de ska. Att en vara är dyr betyder inte med automatik att den är bäst.
Det finns faktiskt något så nytänkande som en mobilhållare även till elcykel. man kan med fördel köpa en mobilhållare på nätet som man fäster på styret.

De flesta varianter har ett patenterat snabbfästningssystem som gör det möjligt att montera dem på några sekunder. Det ingår säkerhetsrem och vattentätt regnskydd. Naturligtvis får man inte använda mobiltelefonen när man cyklar men de flesta uppskattar att kunna ha sin telefon med sig samt att den är synlig och går att nå på ett smidigt och enkelt sätt. Kostanden för en mobilhållare varierar alltefter märke, tycke och smak.

Punkteringsfria däck, bekväm sadel och stiliga stänkskydd

Om man cyklar mycket på grusvägar eller i hårdare terräng kan man med fördel satsa på punkteringsfria däck. De fungerar alldeles utmärkt och ger en känsla av trygghet och säkerhet. Vem har inte varit på väg till jobbet och gjort den irriterande upptäckten att ett av däcken fått punktering igen. Dessa dagar är ett minne blott med denna finurliga uppfinning.

Däcken kan både köpas och monteras direkt hos återförsäljaren.
En bekväm sadel är ett måste både för arbetspendling och motionscykling. Man upptäcker ganska snart om sadeln behöver bytas och det behöver inte vara en dyr affär.

En billigare lösning kan vara att köpa ett mjukt överdrag om både skyddar och värmer. Ska man cykla långt behöver man komma överens med sadeln annars kan det bli mer lidande än man behöver. Sadlar är lätta att byta ut och att montera. Vet man från början vad man letar efter kan man söka bästa pris på nätet annars är det bäst att besöka en affär och prova ut en bättre.

Det är inte alla elcyklar som är utrustade med stänkskärmar vilket även visade sig vara fallet i testet. Vill man verkligen köpa en specifik modell som saknar stänkskydd behöver detta inte alls vara ett problem utan det går snabbt att lösa genom att helt enkelt köpa till det som saknas. Utbudet är stort av både olika märken, färger och prisklasser. Här är det botanisera fritt som gäller.

Cykelvagnar, cykelkorgar och förvaringsboxar

Elcyklar passar utmärkt som dragare och man kan med fördel välja att köpa till en cykelvagn och göra elcykelköpet till något som kommer hela familjen till del. När det gäller cykelvagnar finns det ett flertal märken och modeller att välja bland och de monteras precis likadant på elcykeln som på en vanlig cykel.

De varierar i pris och det går att hitta väldigt billiga cykelvagnar såväl som väldigt dyra varianter som genom ett enkelt knapptryck kan förvandlas till barnvagnar. Ur säkerhetssynpunkt bör man som konsument noggrant prova ut en vagn som passar och även låta passagerarna prova så att alla blir nöjda.

Cykelkorgar är det ultimata tillbehöret som på ett kick utökar förvaringsmöjligheten. De flesta styren klarar att bära både korgar eller boxar. Förvaringsboxar går annars alldeles utmärkt att fästa på pakethållaren. Plötsligt är det fullt möjligt att slippa ha ryggsäcken på ryggen. Handväskan eller extrakläder kan på ett enkelt sätt tas med på åkturen. Det finns alltifrån moderna alternativ till traditionella cykelkorgar. En cykelkorg behöver verkligen inte vara dyr för att göra det den ska.

Lampor och reflexer

Många elcyklar säljs med medföljande lampor men inte alla. det kan därför vara en god idé att noggrant se över vad som verkligen följer med på köpet och vad man som konsument behöver komplettera. Fungerande fram och bakljus är något som definitivt behövs.

Som med allting annat kan man få precis vad man vill ha. Det gäller bara att öka med ljus och lykta. De flesta affärer har kunnig personal som gärna bistår med hjälp och råd om man inte vet vad som skulle passa just den cykel man själv har.

Det är alltid en god idé att satsa på reflexer när man ska befinna sig ute i trafiken på olika sätt. Att vara väl synlig i gryningen, mitt på dagen och på kvällen är lika viktigt som att ha reflexervid nattliga cykelturer. Det är fantasin sätter gränserna. Reflexvästar är ganska vanliga och gör att man syns tydligt. En hel del mössor har inbyggda reflexer. Elcykel bäst i test kan verkligen rekommendera att se till att njuta av cykelturen på ett så säkert sätt som möjligt.

Tidigare test av elcyklar med toppresultat

Följande elcyklar deltar i testet:

  • LaPierre Overvolt XC 300
  • Batavus Stratos E-go
  • Cyclotricity Revolver Hybrid

Nedanstående elcyklar har testats med toppresultat tidigare, men har av olika anledningar slutat säljas eller det har helt enkelt kommit bättre elcyklar på marknaden. Vi låter de tidigare recensionerna ligga kvar som referens. Därigenom kan ni läser få information om vad vi tycker är viktigt vid val av elcykel, även med en liten historisk tillbakablick.

https://fyndiq.se/search/?q=elcykel&search=enter&sf=category:Elcyklar–6421#8429048-elcykel-overvolt-xc-300-lapierre

LaPierre Overvolt XC 300

Denna elcykel kan bäst beskrivas som elcyklarnas off-road alternativ. Den är utmärkt för alla olika sorters terränger och är designad som en heldämpad mountainbike. Cykeln klarar med andra ord riktigt tuffa terränger men att skaffa den för stadscykling är slöseri med både kapacitet och pengar. Saken är den att med LaPierre Overvolt får man elcyklarnas kung till ett relativt överkomligt pris.

De bästa motorerna, växelsystemen och batterierna kommer från Asien och kvalitet kostar betydligt mer än kvantitet. Som konsument ska man naturligtvis alltid försöka få så mycket som möjligt för pengarna och bara kompromissa om man själv vill. LaPierre ligger prismässigt i de övre regionerna men cykelupplevelsen är värd varenda krona.

Cykeln är nämligen utrustad med en kraftig Yamaha elmotor och batteriet har en kapacitet på hela 400 Wh. LaPierre Overvolt tar terrängcykling till en helt ny nivå. Med 20 växlar från Shimano Deore går det nästan för fort. Hastigheten och styrkan hos denna elcykel är både fördel och nackdel på samma gång. Fördelen är naturligtvis att det går riktigt snabbt i såväl uppförsbackar som svårare terräng men nackdelen är att det kan vara för mycket för en vanlig stadscyklist.

Elcykeln är dock försedd med ett par rejäla hydrauliska skivbromsar som fungerar alldeles utmärkt i alla typer av väglag. La Pierre Overvolt XC 300 bjuder på:

  • Aluminiumram: 44 cm, 48 cm
  • Motor: Yamaha, mittenplacerad
  • Bromsar: hydrauliska skivbromsar Shimano
  • Växlar: 2 x 10 Shimano Deore
  • 4 effektlägen
  • Walk-Assist med gashandtag
  • Batteri: Yamaha, 400 Wh på ramen, uppladdningstid 3,5-5 h
  • Däck: Michelin Wild Rock
  • Display: Yamaha LCD
  • Räckvidd: 65 km, över 100 km vid utmärkta förhållanden
  • Vikt: 23.5 kg

Omdömet blir riktigt positivt för denna elcykel. Fördelar med LaPierre Overvolt är bland annat den användarvänliga kontrollpanelen på styret samt att cykeln är lätt att cykla även utan assistans.

En nackdel är dock att den helt saknar stänkskärmar och tåliga kläder är ett måste. Man kan definitivt ha kul i terrängen och söker man en mångsidig elcykel är detta ett riktigt bra alternativ för såväl arbetspendling i vardagen som off-road cykling på fritiden.

Två cyklar i en! En annan fördel är de utmärkta däcken från Michelin som är tåliga och bidrar till den höga komfortkänslan. Elclykel bäst i test är mycket nöjda med cykeln och kan främst rekommendera den till användare som gillar terrängcykling och uppskattar motor och växlar av riktigt god kvalitet.

Det finns andra elcyklar på marknaden som lämpar sig bättre för till exempel dragning av cykelvagnar med stänkskärmar och medföljande lås för användning i tätort.

https://fyndiq.se/search/?q=elcykel&search=enter#7969350-elcykel-stratos-e-go-mattsvart-batavu

Batavus Stratos E-go

Denna elcykel från Batavus är både praktisk och enkel att cykla med samt kan liknas vid en citybike. Cykelturen känns komfortabel och med denna cykel kan man med lätthet ta sig fram och tillbaka till både arbetet och affären utan någon större ansträngning.

Den största fördelen är hjälpmedel som Walk Assist och Power Assist som hjälper till i uppförsbackar. Elcykeln är tyngre att cykla än föregående cykel i testet och motorn sitter i framhjulet. Batteriet förvaras under pakethållaren vilket gör det möjligt att montera en barnstol baktill eller andra förvaringsmöjligheter för till exempel matvaror.

Denna cykel kan med fördel även utrustas med tillbehör som cykelvagn eller andra dragkärror. Bäst i test provkörde en cykelvagn med två barn i stadsmiljö och det gick utmärkt.

  • Display: LED
  • Motor: Entry E-motion (effekt 250W)
  • Lås medföljer
  • Bromsar: ABS V-broms i fram, fotbroms i bak
  • Växel: 7-växlad Shimano Nexus
  • Vikt: 30 kg
  • Batteri: 8,8 Ah Li-on, 36 V, Uppladdningstid: ca 3,5-5 h, Effekt: 317 Wh
  • Gåhjälp med gashandtag (Walking Assistance, 5 olika inställningar)
  • Power Assist
  • Räckvidd: ca 25-30 km fulladdat

Omdömet i bäst i test blir positivt även för denna cykel. Den är riktigt bekväm i stadsmiljö och klarar även grusvägar på landsbygden. Prismässigt ligger denna elcykel i övre mellanklassen men man får kvalitet för pengarna. Bäst i test utnämner denna elcykel till testvinnare!

https://fyndiq.se/search/?q=elcykel&search=enter#7428977-cyclotricity-revolver-hybrid-15ah

Cyclotricity Revolver Hybrid

Den engelska tillverkaren Cyclotricity har med Revolver Hybrid producerat en cykel där konsumenten får mycket cykel för pengarna. Detta är bäst i tests lågbudgetalternativ och i de flesta fall innebär det en tillverkningskompromiss av något slag. Elcykeln är dock förvånansvärt lättcyklad och är till och med försedd med en del kvalitetsdelar som till exempel ett växelsystem från Shimano.

Motorn är monterad i framhjulet och det avtagbara batteriet sitter i ramen. Cykeln lämpar sig främst för cykling i stadsmiljö även om den också klarar lättare landsbygd. Displayen på styret är användarvänlig och visar en hel del extra funktioner som kan saknas på betydligt dyrare alternativ.

Den visar inte bara assistansnivå och batteriets energi utan det finns hastighetsmätare också. Utöver detta medföljer lås, ringklocka, stänkskydd och pakethållare. En del konsumenter tycker att dessa delar är självklara men i många fall kan de väljas som tillval för att ytterligare hålla nere produktionskostnader och försäljningspris. Vidare kan man välja mellan två olika ramstorlekar beroende på hur lång man är.

  • Motor: 250 Watt (borstlös), 36 Volt
  • Batteri: Samsung, 15 Ah (324Wh)
  • Räckvidd: 75-90 km
  • Display: LED
  • Ram: Aluminium, finns i 17″ och 20″
  • Växlar: Shimano Tourney, 6 växlar
  • Ringklocka: Ja
  • Batterilås: Ja
  • Stänkskydd: Ja
  • Pakethållare: Ja
  • Laddningstid: 5 timmar
  • Fjädring: ZOOM Legering
  • Vikt: elcykel med batteri: 19 kg

Nackdelarna med denna elcykel är att den är trögstartad och det finns en märkbar fördröjning innan motorn kickar igång. När man väl får assistans går det utmärkt. Vidare är stänkskyddet framtill alldeles för kort men det är naturligtvis bra att det finns något överhuvudtaget. Fjädringen är den största nackdelen och den gör att cykeln känns instabil och man riskerar att vingla till rejält vid både farthinder och trottoarkanter.

Omdömet i bäst i testet är både positivt och negativt. Detta är i första hand ett lågbudgetalternativ för stadscykling. Längre pendlingsavstånd i kuperad terräng kräver annars en kompromiss som en del konsumenter är villiga att ta. Fjädringen är den sämsta komponenten och med cykelvagn gör den hela ekipaget svajigt och dessutom påverkar den cykelupplevelsen negativt.