Airboard bäst i test 2024 – Hitta den bästa hoverboard

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. ORB WheeL X82. ORB WheeL X43. Denver Hoverboard 6.5″
ORB WheeL X8ORB WheeL X4Denver Hoverboard 6.5
Se priset härSe priset härSe priset här

Ifall du är på jakt efter en hoverboard har du kommit precis rätt, för vi har nämligen jämfört massvis med hoverboards och kommit fram till airboard bäst i test. Då det finns många oseriösa säljare av hoverboards så är det viktigt att kunna filtrera igenom dessa på ett smidigt sätt, och därför har vi sammanställt detta hoverboard bäst i test! Nu hoppar vi rakt in!

Vad är en hoverboard?

Kärt barn har många namn som man brukar säga, och hoverboards är just det där kära barnet. En hoverboard kan kallas många olika saker så som självbalanserande bräda, självbalanserande skoter, elektrisk skoter, Airboard, Smartboard, minisegway eller segway utan handtag. Dom alla beskriver ju verkligen vad det är, ett elektriskt fordon med två hjul. Då hoverboard och airboard är betydligt lättare att skriva och det är vad medierna har döpt dom till så är det vad jag kommer kalla dom också i detta hoverboard bäst i test.

För att förenkla, och inte gå så djupgående på hur dom funkar, så styr man en airboard med fötterna istället för hur en segway styrs – med ett handtag. Om du vill åka framåt så lutar du fram fötterna, lutar du dig smått så svänger hoverboarden med kroppen. Detta gör att det inte alls är speciellt svårt att lära sig åka hoverboard. Något annat som är positivt är att den går på elektricitet, vilket är mycket bra ifall man vill ta sig fram snabbt men ändå miljövänligt!

Höger och vänster fotpedal är inte sammankopplade, så ifall du bara lutar fram vänster fot så snurrar du bara åt vänster. Men när du lutar båda framåt så åker du rakt fram. Den högsta hastigheten man kommer upp i är ungefär 15-20 km/h. Det kan kännas läskigt att sätta sin unge på en sådan, men låt de testa det först på ett mjukt underlag och när de väl lärt sig så är det inga risker. Du kan åka snabbare med en sparkcykel till och med.

Historia om hoverboarden

Sedan “Back To The Future 2” kom ut 1989 och väckte idén om att ha en svävande skateboard så har folk varit som tokiga i att få tag på en sådan. Många företag har försökt utveckla en men tyvärr misslyckas. Tyvärr så finns det fortfarande inte någon skateboard som helt svävar av sig själv.

Detta är något som stört många när Airboard började säljas som “hoverboard” och själva namnet ljuger. Hover betyder ju svävande på engelska, och den prylen som vi fick i handen var en med två hjul? Dock så spelar detta ingen roll, för dessa är hur grymma som helst (speciellt dessa i vårt hoverboard bäst i test)!

Hoverboard-trenden sattes igång ifjol när kändisar så som Justin Bieber, Skrillex, Chris Brown, m.fl. skyltade med dessa på sina sociala medier. Det blev en stor hets i världen kring dessa och detta ledde såklart till att marknaden började krylla med olika hoverboards.

Däribland fanns det dom som är av bra kvalitet och sedan finns det dom som snott konceptet och producerar hoverboards med sämre kvalitet. Sedan kom de riktiga problemen, de strömkablar som fanns inne i dessa hoverboards var så dålig att de inte höll och vissa började brinna och sprängas. Det är bland annat därför jag är här, för att tipsa om airboard bäst i test, som är av hög kvalitet – som varken sprängs eller brinner upp, praktiskt va?

Vad ska man tänka på innan man köper en airboard?

Hoverboard pris

Priset på en hoverboard kan variera kraftigt. Detta beror på kvaliteten på materialet företagen använder för att tillverka sina hoverboards. Det är alltid rekommenderat att prioritera kvaliteten före priset när man köper en hoverboard, det är ju viktigt att produkten håller och inte går sönder eller i värsta fall börjar brinna.

Oftast skiljer det sig endast ett par hundralappar, och de är det värt. Vill du ha en hoverboard från vårt airboard bäst i test så behöver du lägga dom där extra hundralapparna.

Kvaliteten

Som tidigare nämnt så är kvaliteten något att alltid tänka efter om. Hur kommer det sig att de kan sälja något såhär pass mycket mer billigt än konkurrenterna? Plasten som används som ett slags skal för airboarden kan lätt gå sönder ifall man köper de billigare alternativen, då behöver du köpa en ny och vips så har du betalat lika mycket som en med bättre kvalitet.

Så det är viktigt att tänka över noga. I vårt airboard bäst i test finns det inget annat än bra kvalitet, då vi endast valt ut de 3 bästa hoverboard.

Batteritid

Det är viktigt att försäkra sig om att batteritiden kommer gälla iallafall en timma eller två. De varierar såklart på ens hastighet hur länge batteriet håller men du bör försöka hitta en airboard vars batteritid ligger mellan 1-2 timmar. Det finns ju nuförtiden nästan eluttag överallt så du kan ju alltid ladda den på kontoret, i skolan eller i omklädningsrummet.

Jag har aldrig fått slut på batteri, och om jag skulle få det är det inga problem. Jag har en hoverboard-väska som jag smidigt kan bära min airboard i. Armen och framförallt handleden kan bli överansträngd ifall man bär sin hoverboard alldeles för länge.

Topp 5 Bästa Hoverboard 2024

Nedan kommer jag prata om de fem bästa hoverboards jag använt mig av. Jag har testat totalt tio stycken och kom fram till att dessa var de bästa fem. Jag kommer, så genomgående som möjligt, jämföra dessa fem för att hjälpa dig hitta den bästa airboarden i detta hoverboard bäst i test. Jag har tittat så att batteriet håller de krav som EU ställer på fordon, och samtliga som listas här följer EU:s krav!

orb-wheel-x8-hoverboard1. ORB WheeL X8

Först ut i vårt airboard bäst i test är ORB WheeL X8. Detta är den uppgraderade versionen av ORB Wheel X4 och kommer med ungefär 30% större däck än de flesta andra hoverboards. Tack vare de stora däcken så levereras en väldigt stabil upplevelse av ORB Wheel X8. Med de stora däcken så blir det enklare att åka på lite svårare terräng utomhus.

Den har inga problem att ta sig över och förbi platser med massa små sten, grus, kvistar och annat. Den känns väldigt robust och pålitlig och man känner sig lite som en superhjälte när man stiger upp på brädan och drar igång!

X8 har dessutom en topphastighet på 16 km i timmen vilket gör den till den snabbaste brädan jag testade och dessutom till en av de lite snabbare på marknaden. Klart att man vill ha lite speed! Det blir ju så mycket roligare när det går undan. Viktkravet är på 30-100 kilogram, vilket innebär att du inte bör kliva på om du väger mer än 100 pannor.

Brädan själv väger 13 kg vilket är i det tyngre laget, delvis pga de stora däcken, men vilket också bidrar till dess stabilitet. Den har samma batteri som lillebrorsan X4 och detta batteri från Samsung räcker i 2 till 3 timmar, beroende på hur snabbt du åker och på vilken terräng. En bra hoverboard ska vara tålig, stabil och snabb. Den rejäla X8:an uppfyller alla dessa krav och vinner därför enkelt en plats i listan av de fyra bästa i mitt test.

Nackdelar då? Inga, ärligt talat. Priset kanske…  För omkring 3500 kronor så blir detta den dyraste i vårt airboard bäst i test, men för detta pris så har du en väldigt komplett leksak som kan ta dig ut på många roliga äventyr. Det är helt enkelt en väldigt bra hoverboard. Priset är det som gör att vi inte kan lista denna som solklar vinnare av vårt airboard bäst i test, men det är fortfarande en av de bästa airboards marknaden någonsin sätt, och förtjänar definitivt en plats i vårt hoverboard bäst i test!

Se priset här!

orb-wheel-x4-hoverboard2. ORB WheeL X4

Näst på tur i vårt hoverboard bäst i test kommer Orb Wheel X4. För en tusenlapp mindre än ovanstående X8 så kan du köpa lillebror ORB Wheel X4! Med samma batteri, en lika kraftfull motor och en förmåga att åka 2-3 timmar på en laddning så kommer man väldigt långt även med denna hoverboard. Den enda stora skillnaden mot X8 är att denna “bara” når en topphastighet på 12 km i timmen, istället för X8:ans 16 km i timmen.

Man åker dock oftast inte så fort, delvis på grund av de svenska lagarna som säger max 5 km i timmen på gångvägar, vilket kanske är den vanligaste platsen för en hoverboard i rullning. Därför räcker 12 km i timmen väldigt långt. Om man ändå vill dra iväg med full hastighet på cykelvägarna, hoverboardens autobahn, så kanske man ska fundera på X8:an istället. X4:an dock är en av de mest prisvärda skotrarna på marknaden och man får mycket för pengarna.

Den väger dessutom några kilon mindre än uppgraderade X8, nämligen 10,3 istället för 13. Den ger alltså inte ett riktigt lika stabilt och rejält intryck, men ger å andra sidan en mer bekväm upplevelse då rörelserna blir mjukare och mer tryckkänsliga. Om man inte är ute efter en äventyrlig autobahn-åkning, som man kan få med X8, utan en mer fridfull och avslappnad sådan så är X4 definitivt den bästa hoverboarden. Den är även väldigt lämplig för nybörjare.

Se priset här!

denver-hoverboard3. Denver Hoverboard Balance Scooter 6.5″

Då går vi över till Denver! Denna hoverboard ligger på samma pris som ORB X4. Precis som brädorna hittills listade så har den ett batteri från Samsung som räcker i 2-3 timmar. För att få ut dessa 3 timmar i åktid så måste du ladda batteriet lika länge.

Jag vill påpeka att även om detta inte låter som så mycket åktid när man först hör det, så kan jag lova att det mer än lagom. Sällan känner man att man vill åka längre än 3 timmar, oavsett hur kul det är. Man kan dessutom bli trött efter ett tag, särskilt om man åker i höga hastigheter! Detta är något jag märkte efter att ha provat 9 stycken olika hoverboards.

Topphastigheten är 15 kilometer i timmen så med andra ord går den snabbare än X4 men något långsammare än X8. För samma pris som ORB X4 så tycker jag att denna hoverboard, förutom att den är snabbare, dessutom är något snyggare. Däcken är av gummi och skyddas av snygga och stilrena aliminiumfälgar som förutom att se snygga ut även skyddar mot vassa och hårda föremål.

Jag personligen bryr mig inte så jättemycket om hur min hoverboard ser ut men jag förstår de som gör det. Klart man kanske vill ha en bräda som ser ball ut, särskilt om man är lite yngre och gärna vill imponera på sina vänner.

Precis som ORB X8 så klassar jag denna hoverboard som en väldigt stabil sådan. Den kändes stark och pålitlig. En förklaring till denna stabilitet är dess dubbla motorer samt dubbla balanseringssystem. Denna väger ungefär lika mycket som X4 men förlorar kanske på att den inte är riktigt lika mjuk i rörelserna.

Så i matchen mellan Denver 6,5 och ORB X4 så slutar det nog oavgjort. Båda hoverboards är dock riktigt prisvärda och förtjänar definitivt en plats i vårt hoverboard bäst i test!

Se priset här!

denver-8-hoverboard4. Airboard Denver 8″

I en prisklass någonstans mittemellan alla föregående hoveboards i detta airboard bäst i test så har vi Airboard Denver 8″. Åttan i namnet står för storleken på däcken i tum. Airboard Denver 8″ är inte en av de snabbare modellerna då den bara kommer upp i en hastighet på 12 km i timmen, precis som ORB X4.

Och ungefär som att X8 är storebror till X4 så är Denver 8 storebror till Denver 6,5. Denna kostar också en tusenlapp mer att köpa än sin lillebror och frågan är om det är värt det?

Svaret är ja om du är ute efter den mer stabila och rejäla upplevelsen. Faktum är att med större däck så kan man helt enkelt göra lite mer än vad man kan med mindre däck. Dessutom kommer Denver 8 i en rymdfarkost-liknande design i vitt och med blå och röda LED-ljus i chassit ovanpå däcken. Vilken Denver är mest bekväm att åka på då? Kanske är 6,5:an något bekvämare. Bekvämt vs rejält, återigen. Det beror lite på vad du vill göra och hur du vill åka och hur du är som person. Maxvikten för Denver 8 är 120 kg så för dig som väger mer än 100 pannor, här är brädan för dig!

En ball egenskap hos Denver 8 är att den kan svänga 360 grader utan någon fart, tack vare dess fantastiska dynamiska styrningsteknik. Detta kan vara väldigt användbart i många situationer och är dessutom en viktig egenskap ur säkerhetssynpunkt. För de som känner att de är lite “lagom” i sin personlighet så skulle jag säga att detta är testets bästa hoverboard. Den är inte snabbast men den är inte långsammast. Den är väldigt stabil och den passar alla, yngre som äldre. Dessutom är priset inte i det högsta laget. Vi anser därav att detta är den bästa i vårt airboard bäst i test.

Se priset här!

Slutsats

Jag skulle verkligen rekommendera att skaffa en hoverboard. Det är sjukt roligt! Jag hoppas denna guide varit givande och förhoppningsvis så hjälpte jag dig att hitta en bra hoverboard för dig, din sambo eller ditt barn. Jag rekommenderar starkt de 5 hoverboards jag listat som hoverboard bäst i test men alla har olika preferenser och kommer använda hoverboarden till olika saker. Du får tänka igenom vad du ska använda den till, i vilken miljö och liknande innan du väljer vilken det blir.