3D skrivare bäst i test 2024 – Hitta den bästa 3D skrivaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Creality Ender-5, 3D-skrivare2. FlashForge Finder 3D-Drucker3. XYZ da Vinci 1.0 Pro 3D Printer
Creality Ender-5, 3D-skrivareFlashForge Finder 3D-DruckerXYZ da Vinci 1.0 Pro 3D Printer

3D-skrivare är verkligen ett hett ämne och en produkt som verkligen har tagit världen med storm sedan de först lanserades på konsumentmarknaden för ett par år sedan. Både konsumenter och företag köper idag 3D skrivare för att ta fram prototyper av produkter, eller helt enkelt bara som en hobby för att tillverka olika innovativa föremål som inte existerar i dagsläget.

Idag finns dock en uppsjö av olika tekniker och olika sorters 3D skrivare av varierande kvalitet och pris, och därför kan det inte vara det enklaste att hitta den bästa 3D skrivaren just för dig. Vi har satt ihop denna lite längre guide som innehåller en 3D skrivare bäst i test för att hjälpa dig att förenkla ditt val när du ska köpa 3d skrivare.

 

Hur fungerar en 3D skrivare?

Den vanligaste frågan som många undrar över när det kommer till 3D skrivare är hur de faktiskt fungerar i praktiken. Många 3D skrivare idag använder sig av komplexa tekniker för att kunna skriva ut så korrekt som möjligt, men i grund och botten så fungerar de ungefär på samma sätt.

Grundläggande så fungerar nästan alla 3D-skrivare ungefär på samma sätt och de skapar tunna lager i ett filament som läggs på varande som sedan bygger upp den tredimensionella formen som du önskar att skriva ut. Lagren som skapas byggs på en byggplattform som är höj- och sänkbar och den sänks efter hand för att ge plats åt nya lager, och på detta vis så byggs en modell i höjdled upp. Höjden och bredden bestäms av storleken av 3D-skrivaren och dess räckvidd i längd, bredd och höjd.

För att skapa den modell som skrivaren använder för att skriva ut så görs detta i ett 3D-modelleringsprogram som har stöd för export i formatet. STL som de flesta 3D-skrivare har stöd för. Det är vanligt att dessa modeller skapas i program som bland annat i det populära CAD-programmet AutoCAD.

Historien bakom 3D-skrivare

3D-skrivare har funnits nu i mer än 30 år, men idag anses det som en rätt ny teknik och detta beror till viss del på att denna typ av produkt nästan uteslutet använts av företag fram tills 2009. 3D skrivarna började användas redan på 1980-talet av företag för att ta fram prototyper av olika produkter, mest för att det var väldigt kostnadseffektivt.

År 2009 släpptes de första riktigt konsumentskrivarna som var lätta att använda och komma igång med, men dessa var inte särskilt billiga och dessutom fick du montera ihop dessa själv. Dessa gick på ungefär 100000kr och resultaten som de producerade var inte ens hälften så bra som de billigaste konsumentskrivarna som finns på marknaden idag. Nu på senare år har tekniken blivit mer mogen och de har även ökat mycket i popularitet, nu är det rätt tidpunkt att investera i en 3D-skrivare.

Hur ser moderna 3D-skrivare ut?

De flesta 3D-skrivare idag är utformade på ett sätt som gör det enkelt för dig som konsument att komma igång och skriva ut, utan att behöva dyka djupare i dokumentation och fokusera på de riktigt tekniska bitarna. Det enda som du oftast behöver göra är att du stoppar i filamentet, som används för utskrifter, i skrivaren och justerar den så kallade byggplattformen.

Det svåraste är att skapa modellerna i 3D-program, då detta kräver en del förkunskaper eller att man sätter sig in i det närmare. Det är tyvärr inte enkelt som att rita i Paint när man skapar en 3D-modell, utan det kan krävas timmar utav arbete och en hel del erfarenhet att skapa komplexa modeller. Dock så är detta inte något större problem idag, då internet är en bra informationskälla där du kan läsa dig till exakt hur du skapar perfekta 3D modeller. Det går även att tanka ner färdiga modeller som är redo att skrivas ut utan att du behöver rita, om du så önskar detta.

Skillnader mellan billiga och dyra 3D skrivare

När du ska köpa en 3D-skrivare så kan det du köper till stor del bero på hur mycket pengar du önskar att spendera på en skrivare, samt även hur mycket erfarenhet du faktiskt har. De absolut billigaste 3D-skrivarna på marknaden kommer oftast inte monterade då detta skulle bidragit till att skrivaren skulle kostat betydligt mer – dessa skrivarna får du montera ihop själv vilket kan vara en rätt komplex process om du inte riktigt har erfarenhet inom området. Dock kommer dessa med detaljerade instruktioner om exakt hur du sätter ihop skrivaren, vilket underlättar när det väl är dags att sätta ihop den.

Om du köper en lite dyrare skrivare kan du räkna med att denna redan är ihopsatt och känns lite mer robust, vilket gör att det blir betydligt enklare att komma igång med produkten. De lite dyrare 3D-skrivarna, som oftast utnämns som 3d skrivare bäst i test, brukar även erbjuda utskrifter av lite högre kvalitet, gentemot de billigare modellerna. 

Kvalitet på utskrifter

Nuförtiden så har kvaliteten på 3D-skrivarna blivit betydligt bättre, gentemot första generations 3D-skrivare som producerade resultat av varierande kvalitet. Beroende på filamentet kan kvalitén även skilja sig och därför är det bra att köpa ett filament av bra kvalitet. Dock så ännu idag är det dock väldigt vanligt att utskrifterna som görs med en 3D-skrivare har en lite räfflad yta, men detta är inget större problem då man kan få slätare ytor genom att putsa ytan med sandpapper eller använda sig av ångor från aceton.

Det kan även skilja sig lite i kvalitén på utskrifterna beroende på vad för typ av filament som används, men de mest populära som nästintill alla använder idag är gjord av ABS eller PLA. Detta då dessa material producerar resultat som blir bra, samt så är dessa material väldigt kostnadseffektiva.

Topp 3 Bästa 3D skrivare 2024

Då det idag finns en hel drös av olika 3D-skrivare av varierande kvalitet så blir det svårare och svårare att hitta den bästa 3d skrivaren och därför har vi satt ihop ett par recensioner för att hjälpa dig att göra valet lättare. Nedan hittar du dessa och även länkar till de olika produkterna:

3D skrivare bäst i test - Creality Ender-5 3D-skrivare1. Creality Ender-5, 3D-skrivare

Är du ute efter en 3D-skrivare som ger en mycket stabil utskrift som samtidigt undviker vibrationer som kan uppstå under utskrift? Då är Creality Ender-5 ett perfekt alternativ! Denna högkvalitativa 3D-skrivare sitter på den senaste tekniken med ett dubbelt Y-axelsystem som ger god stabilitet till det dubbelsidiga bältesystemet, vilket gör att skrivaren kan arbeta med hög prestanda. 

Creality Ender-5 är konstruerad med en ram tillverkad i full metall och har en magnetisk byggnadsyta, som gör skrivaren mycket stabil att använda. Själva byggplattan har stora hjul och är mycket användarvänlig, då du med enkelhet kan vrida plattan med fingrarna.  

Utskriftsområdet för skrivaren ligger på 220x220x300 millimeter och skrivaren fungerar med de flesta filament som finns ute på marknaden idag, exempelvis PLA och ABS. Utskriftsområdet är medelstort för denna 3D-skrivare och den kan med fördel även användas av de utan vidare förkunskaper.  

3D-skrivarens moderkort och strömförsörjning är inbyggd i dess bas och skrivaren har en utskriftshastighet på 200 millimeter per sekund. Du kan därför använda Creality Ender-5 för större utskriftsprojekt säkert och snabbt.  

Creality Ender-5 är den perfekta 3D-skrivaren för hobbyanvändare och hemmabruk för den som vill ha en högkvalitativ och effektiv skrivare, med ett stort användningsområde. Denna 3D-skrivare har en så pass bred kompetens att den kan klassas som ett högkvalitativt alternativ, men fortfarande ligga i den nedre prisklassen! 

Se priset här!

3D skrivare bäst i test - FlashForge Finder 3D-Drucker2. FlashForge Finder 3D-Drucker 

FlashForge Finder 3D-Drucker är den mycket populära 3D-skrivaren som både har hög prestanda och är mycket användarvänlig. 3D-skrivaren är ett mycket eftertraktat val på marknaden av ett flertal olika anledningar.

FlashForge Finder 3D-Drucker är en favorit för nybörjaren, då den är utrustad med en stor pekdisplay i färg som också kan parkopplas via Wi-fi med dina andra enheter under användning. Du får mycket bra överblick över dina utskrifter med detta val av 3D-printer och skrivaren arbetar mycket tyst och effektivt.

3D-skrivaren är också utrustad med ett hjälpsamt ljus placerad över dina utskrifter så du enkelt kan se kvaliteten på dem när de kommer ut från maskinen. Skrivarens byggplatta är avtagbar, vilket gör det mycket lättare för dig att ta ut dina utskrifter från skrivaren.

Dess snygga design och kompakta storlek är vad som skiljer sig mot andra likvärdiga 3D-skrivare på marknaden idag. Denna skrivare kan du väldigt lätt förvara i mindre skåp eller utrymmen, då den inte tar stort plats i ditt hem.

Utskriftsområdet för skrivaren ligger på 140x140x140 millimeter, vilket därför passar bäst för de som har i åtanke att skriva ut mindre storlekar av sina utskrifter. 3D-skrivaren fungerar endast för PLA filament och till en viss del PETG, för mindre typer av utskrifter. Vi kan därför rekommendera denna 3D-skrivare för förstagångsägaren som är ute efter en 3D-skrivare utan högre krav.

Se priset här!

xyz-da-vinci-1-0-pro-3d-printer

3. XYZ da Vinci 1.0 Pro 3D Printer

Näst på tur i vårt 3d skrivare bäst i test är Da Vinci 1.0 Pro från XYZ. Detta är en 3D skrivare som främst är designad för professionellt bruk enligt tillverkaren och det stämmer rätt bra, med tanke på att skrivaren är 460x560x500mm stor och väger hela 26kg – detta är inte direkt en skrivare som man bara har stående bredvid datorn hemma!

Förutom storleken så är detta en inkapslad skrivare som redan är monterad, vilket betyder att den är väldigt enkel att komma igång med rent praktiskt. Fördelen med en inkapslad 3D-skrivare är att detta bidrar även till att göra ljudnivån lägre, samt så slipper man lukten av bränd plast som en del 3D-skrivare avger när man skriver ut utskrifter. Funktionsmässigt så är den fullspäckad, men den enkla mjukvaran som följer med underlättar när man väl behöver konfigurera skrivaren.

Ett annat plus med denna skrivaren är att den har stöd för WiFi vilket betyder att du kan ha skrivaren i ett annat rum och skriva ut på distans, vilket är smidigt med tanke på att skrivaren är rätt stor. En annan fördel är också att byggplattan är uppvärmd.

Skrivaren bygger även på öppen källkod som en del övriga modeller som vi testat, vilket är en klar fördel för den som är tekniskt intresserad. Skrivaren kommer även med XYZWare som tillhandahåller inställningar som låter dig justera 3D-skrivaren på ett väldigt enkelt sätt.

När det kommer till kvalitén på utskrifterna så presterar denna skrivaren snarlikt till da Vinci Junior, men med en större byggplatta vilket betyder att man kan skriva ut betydligt större föremål. Som med en del övriga skrivare så är det en del räfflor, men dessa kan man givetvis bearbeta bort. Skrivaren använder sig av endast PLA eller ABS filament.

Slutsatsen är att detta är en lite dyrare skrivare som erbjuder lite mer avancerade funktioner och även stöd för större utskrifter, men den utskriftskvalitén är långt från imponerande. Skrivaren är dock väldigt tyst och enkel att komma igång med, vilket gör den till ett bra val om du snabbt vill komma igång.

Se priset här!

Tidigare test av 3D-printers med toppresultat

m3d-micro-3d-skrivare

M3D Micro 3D-skrivare

Först ut i vårt 3D skrivare bäst i test är 3D-skrivaren Micro från M3D. Detta är en kompakt färdigbyggd 3D skrivare som idag är en av de minsta på marknaden med en storlek på endast 185x185x185 mm, vilket gör den till det perfekta valet om du har ont om utrymme men ändå vill kunna skriva ut modeller i 3D-format. Detta kan vara en fördel och en nackdel då utskriftsytan är mindre än de flesta övriga skrivare på marknaden, vilket leder till att man inte kan skriva ut lika stora modeller som en del andra modeller kan.

En annan fördel som denna skrivare har gentemot tillexempel Velleman Vertex K8400 är att denna skrivare redan är monterad, vilket gör den till det perfekta valet om du vill komma igång med 3D-utskrivandet direkt utan att behöva bygga 3d skrivare och grotta ner dig i hur den faktiskt fungerar rent tekniskt. Programvaran som följer med denna skrivaren är även väldigt enkel att använda och installera, vilket gör det busenkelt att komma igång och skriva ut.

En annan nackdel med denna specifika skrivaren är också att kvalitén på utskrifterna inte är de bästa, utan det lätt en del räfflor i utskrifterna som man visserligen kan korrigera i efterhand. Det tar även en del tid att skriva ut med denna skrivare gentemot övriga. En klar fördel dock med denna skrivare är att den har en byggplatta av det populära materialet BuildTak som underlättar vid utskrift då filamentet fäster bättre till själva plattan.

En annan sak som är negativt är att denna skrivaren inte stödjer vanliga filament rullar direkt ur lådan, utan för att kunna använda dessa så behöver man skriva ut en hållare. Utan denna hållare så kan man endast använda filament från M3D.

Med tanke på att detta är en av de mest prisvärda och kompakta skrivarna på marknaden så är detta helt klart värd en plats i vårt 3d skrivare bäst i test. Den är enkelt att komma igång med och redan monterad, vilket väldigt få modeller erbjuder med denna prislapp idag.

Se priset här!

3d-skrivare-byggsats-renkforce

Renkforce RF1000

RF1000 från Renkforce är ingen nybörjaremodell, utan riktar sig mot proffs och personer som sedan tidigare har en del erfarenhet om hur 3D-skrivare fungerar rent tekniskt. Skrivaren är en kvalitetsprodukt som är tillverkad i Tyskland och har en storlek på 375x410x500 mm och en vikt på 16.5kg vilket gör den till en av de större modellerna, tillsammans med da Vinci 1.0.

Som vi tidigare även nämnt så är detta ingen instegsmodell som är riktad till den som vill skaffa sin första 3D-skrivare, utan denna skrivaren är riktad mot proffs. Detta märks redan direkt när man får skrivaren, då den inte kommer monterad och mjukvaran är inte lika enkel att komma igång med som hos övriga modeller.

Mjukvaran för denna produkt bygger på öppenkällkod vilket gör att man modifiera vad man vill göra med skrivaren, vilket är en positiv aspekt om man vill få ut så mycket som möjligt at skrivaren. Skrivaren har även stöd för gravering och fräsning av föremål med extra delar som man kan köpa till i efterhand. Det går även utmärkt att beställa reservdelar till denna skrivare på nätet, vilket underlättar om något i efterhand skulle gå sönder på grund utav slitage.

En annan fördel som denna skrivaren har, gentemot övriga, är att den har stöd för en drös olika filament så som PLA, ABS, Polyamide, Laywood, Bendlay, HIPS, NinjaFlex, smartABS, PVA, Laybrick, Nylon, PP, PS. Detta gör att man har en stor valfrihet när det kommer till att köpa filament och man behöver inte förlita sig på en sort, utan man har en helt annan valfrihet. Förutom det som nämnts ovan så har denna 3D-skrivare även en högkvalitativ nätenhet som är designad för industri där kontinuerlig drift är ett krav, utbytbart munstycke, keramisk utskriftsplatta samt slitagefri kabelföring för att nämna ett par saker.

Detta är verkligen en kvalitetsprodukt som erbjuder funktioner som inte många andra märken kan, men det märker man även på priset och hur avancerad skrivaren är. Detta är ingen produkt för nybörjaren, men om du har erfarenhet sedan tidigare så kan denna modell vara perfekt till just dig.

Se priset här!

velleman-vertex-k8400-3d-skrivare

Velleman Vertex K8400

Sist, men faktiskt störst i vårt 3d skrivare bäst i test är Vertex K8400 från Velleman. Detta är en skrivare som kräver lite erfarenhet sedan tidigare för att komma igång med, men den är betydligt enklare att använda än RF1000 från Renkforce. Skrivaren kommer med detaljerade instruktioner som steg för steg visar exakt hur du bygger ihop skrivaren, vilka är både enkla att följa och genomföra.

Skrivaren använder sig av PLA eller ABS filament och ger väldigt finna utskrifter av hög kvalitet och är den modell som vi testat som lämnat minst räfflor på de utskriva modellerna. Skrivaren är också väldigt snabb och piskar den dyrare modellen Da Vinci Pro, och ger samtidigt betydligt bättre resultat.

Mjukvaran är även av öppen källkod och baserad på populära Marlin 3D printer, samt så går även mjukvaran att uppgradera av slutanvändaren vilket är väldigt positivt.  Skrivaren kommer även med Repetier, CuraEngine och Slic3r mjukvara.

En annan fördel är att skrivaren kan användas fristående utan att kopplas till en dator, då den har både LCD-panel och en SD-korts läsare. Detta är smidigt speciellt om du vill inte ha skrivaren stående precis bredvid din dator, vilket är en fördel då den är lite högljudd gentemot de inkapslade modellerna. Det finns även stöd för ett extra skrivhuvud, vilket betyder att det går bra att kombinera upp till 2 stycken färger samtidigt. Dock så får man betala extra för det andra skrivhuvudet då det tyvärr inte ingår i byggsatsen.

Slutsatsen är dock att detta är en väldigt bra skrivare och det är förmodligen den skrivaren som producerar absolut de bästa utskrifterna till bästa 3d skrivare pris. Nackdelen är dock att du måste montera ihop den själv, men med enkla instruktioner så är detta inget problem vilket gör den till ett utmärkt val.

Se priset här!

Slutsats

Alla 3D skrivare bäst i test i denna lista är verkligen att rekommendera. Det finns inte en som passar alla, då de är tillverkade för olika syften. Den förstnämnda, är perfekt ifall du bara vill köra igång lite småskaligt och testa dig fram för att det är kul, för personligt bruk. Om du däremot ska skriva ut prototyper eller köpa in en 3D skrivare för ditt företag så är de andra 3 att rekommendera! Då det är alltså väldigt svårt för oss att utnämna en 3d skrivare bäst i test då det varierar från vad man ska använda den till, men i listan finns många bra 3d skrivare för alla slags bruk. Lycka till!

Egenskaper för 3D-skrivarna

Egenskaper Creality Ender-5 3D-skrivare
Teknisk data
* Utskriftsområde: 220x220x300mm
* Utskriftshastighet: 200 mm/sek
* Lagertjocklek: 0,05-0,4 mm
* Munstycksdiameter: 0,4 mm
* Kompatibel med följande filament: PLA, ABS, PETG, TPU, kol
Egenskaper FlashForge Finder 3D-Drucker
Teknisk data
Lättanvänd, snabb och tyst 3D-skrivare.
Inbyggt minne, USB-minne och WiFi ger möjlighet till utskrift utan dator.
Skriv ut modeller, prototyper, smycken, reservdelar och annat.
Klarar stora utskrifter upp till 14 x 14 x 14 cm = 2,74 liter.
Mängder av utskriftsmöjligheter och stor pekskärm med tydliga instruktioner.
Egenskaper XYZprinting da Vinci 1.0 Pro 3in1 3D-skrivare, 3D-scanner
Teknisk data
Scanner-specifikationer:

. Teknologi: Slit Laser Triangulation
. Scan-motor: 2M Pixels camera & dual Laser Diode Modul
. Scan-yta: min:3x3cm, max: 15x15cm
. Maxvikt för vridplattan: 3kg max

Skrivar-specifikationer:

. Teknik: Fixed Fused Fabrication
. Maximal byggvolym: 20x20x19cm
. Upplösning: 0.1mm (100 microns) ~ 0.4mm (400 microns)
. Printhuvudd: Single Nozzle
. Byggplatta: förhettad, i aluminium
. Nozzle diameter: 0,4mm
. Filament diameter: 1,75mm
. Utskriftsmaterial: ABS/PLA från XYZprinting eller 3:e part

Mått(BxDxH): 46,8×55,8x51cm
Vikt: 26kg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.