Laserskrivare bäst i test 2024 – Hitta den bästa skrivaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. SAMSUNG MULTIFUNCTION XPRESS M2885FW2. HP COLOR LASERJET PRO MFP3. SAMSUNG XPRESS M2835DW

 

Dags att köpa en skrivare till kontoret eller hemmet? Känner du att det är svårt att navigera på en skrivarmarknad som erbjuder hur många alternativ som helst? Då kan den här artikeln vara till hjälp. Texten som följer är en laserskrivare bäst i test som går igenom totalt tre skrivare som var och en för sig har specifika egenskaper som passar bra för olika sammanhang.

Vi har testat skrivarnas prestanda på olika sätt som motsvarar regelrätt användning och tittat på utskriftskvalitet och generell prestanda. Av de skrivare vi testat är två stycken av märket Samsung och en av HP.

Innan vi presenterar själva testet ska vi gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig för vilken skrivare du ska köpa.

Den första frågan du ska ställa dig är om du har behov av en färgskrivare eller om det duger med svartvita utskrifter. Svartvita utskrifter är mer kostnadseffektiva men lämpar sig förstås bäst för utskrifter av text. Framför allt för hemmabruk kan det ju ofta röra sig om att man vill skriva ut foton och då är möjligheten till färgutskrifter närmast ett måste. Det gör samtidigt att kostnaden per utskrift ökar, men det kompenseras å andra sidan av att få hem har samma behov av att skriva ut lika mycket som det genomsnittliga kontoret.

För det andra bör du fundera över vilken typ av funktionalitet du behöver. Det finns gott om multifunktionsskrivare idag som låter dig scanna, faxa och kopiera. Försök att vara förutseende, det är onödigt att betala för funktioner som du aldrig kommer att använda. Möjligheten att göra färgutskrifter på ett kontor som bara skriver ut fakturor i svartvitt är inte till glädje för någon.

Titta också på vilken typ av anslutningar skrivaren är kompatibel med. För hemmiljön med endast en dator räcker det att det finns möjlighet att ansluta trådlöst eller via USB. Om skrivaren istället ska delas mellan flera datorer så är det en klar fördel om det går att ansluta med Ethernet-kabel. Detta låter dig koppla datorn mot en router som i sin tur gör att skrivaren delas mellan alla anslutna datorer.

Du är vid det här laget förmodligen van vid att använda dig av touchscreens på surfplattor och mobiltelefoner. Numera är många skrivare utrustade med samma funktionalitet vilket vanligtvis gör dem mer lätta att använda. Det brukar dock synas på prislappen, och behovet av en touchscreen hänger naturligtvis också ihop med mängden funktioner skrivaren har.

Tänk till sist på vilken typ av pappersformat du kommer att använda dig av. Det absolut vanligaste är att skrivare hanterar A4-papper, vilket är det mest använda formatet. Det betyder att du inte kan förutsätta att skrivaren kommer klara av att hantera större format som A3 och så vidare, så om du har tänkt dig att göra större utskrifter så är det någonting som du behöver titta extra på.

Laser eller bläckskrivare?

Laserskrivare har länge dominerat marknaden för kontorsmiljöer medan bläckstråleskrivare främst marknadsförs för hemmet. Den grundläggande tekniska skillnaden ligger i att bläckstråleskrivare använder bläck medan laserskrivare skriver ut motiven genom att värma tonerpulver på pappret. Det ger två olika skrivartyper som i genomsnitt är bra på olika saker.

Detta är precis som titeln avslöjar ett test av laserskrivare, men för hemmabruk har bläckstråleskrivare länge varit det mest använda. De har länge varit billigare, på kort sikt, än laserskrivare och bättre på att skriva ut foton och andra typer av grafiska dokument som ofta skrivs ut hemma.

Fördelarna med bläckstråleskrivare är alltså i första hand att de fram tills nu varit billigare på kort sikt och att de hanterar grafiska utskrifter bättre. De har utöver det varit mindre och smidigare och därför passat bättre i hemmiljöer. Fördelarna med laserskrivare är framför allt att de är snabbare, klarar av högre volymer och skriver ut text med större skärpa. Inte särskilt förvånande då att de fram tills nu främst använts i kontorsmiljöer.

Så varför ska du köpa en laserskrivare? Det beror lite på. Bläckstråleskrivare har länge ansetts som billigare för hemmabruk, men det är till viss del en sanning med modifikation och beror mycket på hur mycket du skriver ut. Laserskrivare är betydligt billigare i långa loppet om du skriver ut ofta och mycket, och priserna sjunker kontinuerligt.

Det handlar också mycket om vilken typ av funktionalitet man är ute efter. Eftersom laserskrivare hittills använts mest på kontor så har också tillverkarna riktat in sina modeller på den miljön. Det betyder att sånt som att kunna skriva ut foton och andra funktioner som ställer höga krav på färgutskrifter främst har utvecklats för bläckstråleskrivare

Av samma anledning har det utvecklats färre multifunktionsskrivare för hemmamarknaden. På ett kontor letar man kanske snarare efter en skrivare med en användbar och kostnadseffektiv kopiator snarare än möjligheter att scanna in färgfoton.

Ditt skrivarköp föregås därför gärna av att du funderar på vilken typ av utskriftsmetod som passar dig bäst. Laserskrivare är snabba, klarar av höga utskriftsvolymer, hanterar text väl och är billigare i långa loppet. Bläckstråleskrivare passar bättre för den som skriver ut mindre, mer grafik och som vill ha lägre uppstartskostnader.

Topp 3 Bästa skrivare 2024

Vi kommer i detta test att titta på varje skrivare med hänsyn till i första hand utskriftskvalitet och hastighet. Samt även ta i beaktande eventuell annan funktionalitet. Med det sagt låter vi detta bäst i test av laserskrivare börja. Först ut en multifunktionsskrivare av Samsung.

1. Samsung Multifunction Xpress M2885FW

Tillverkaren Samsung kräver förmodligen ingen närmare presentation. Det Sydkoreanska företaget är sedan många år tillbaka en välkänd tillverkare av allt från mobiltelefoner till tv-apparater.

M2885FW är en laserskrivare som klarar av svartvita utskrifter som mäter 40x36x36 cm och väger ungefär 10,4 kilo. Den låga vikten och den behändiga storleken gör den till en skrivare som lätt kan hanteras av en enda person.

För pappershanteringen finns ett huvudfack som rymmer 250 ark, samt möjligheten till manuell inmatning och dubbelsidiga utskrifter. Största arkformatet är A4, som också är den största storleken som hanteras av enhetens scanner och kopiator. Utskriftshastigheten ligger på 29 sidor per minut.

Grundfunktionaliteten i M2885FW innefattar möjligheten att skriva ut och faxa, samt scanna till en dator, plus fristående kopiering och faxning. Dessutom stöder den mobilutskrift, även om den inte erbjuder mobilskanning. Anslutningsalternativen inkluderar USB, Ethernet, Wi-Fi och Wi-Fi Direct.

Anslut skrivaren till ditt nätverk med antingen Ethernet eller Wi-Fi, och du kan skriva ut från iOS, Android och Windows-telefoner samt skriva ut genom molnet. Om du ansluter till en enda dator via en USB-kabel kan du inte skriva ut genom molnet, men du kan fortfarande skriva ut från din mobila enhet genom att dra nytta av Wi-Fi Direct för att ansluta direkt från enheten till skrivaren.

Det är också värt att nämna att skrivaren har så kallad NFC-support vilket gör det väldigt enkelt att ansluta den till en NFC-aktiverad enhet. För att upprätta en anslutning med NFC behöver du bara föra telefonen eller surfplattan över NFC-logotypen överst på skrivaren. Smidigt.

Inkopplingen fungerar lätt och smidigt utan några problem. Vi kopplade utan några svårigheter in skrivaren på ett trådlöst nätverk via en dator med Windows Vista som operativsystem.

M2885FWs utskriftskvalitet är förmodligen dess starkast lysande egenskap. Text, grafik och bilder skrivs ut inom det kvalitetsintervall där de flesta monokroma multifunktionsmaskiner ligger med ett stort plus för att just den här skrivaren presterar i de högre delarna av intervallet i varje enskilt fall. För text betyder det att den passar för nästan alla typer av företagsdokument, även om du till exempel skulle råka ha ett ovanligt stort behov av att skriva ut väldigt små teckensnitt.

För grafiska utskrifter är skrivaren tillräckligt bra för att prestera väl godkänt på utskrifter av till exempel Powerpoint-presentationer, så länge inte färgutskrifter är ett krav. Bildutskrifter fungerar också de bra, men såklart även där så länge det duger med svartvita bilder.

Slutsatsen för detta bäst i test av laserskrivare blir att det här är en skrivare för den som ställer höga krav på bildkvalitet och hastighet. Om du funderar på att köpa en skrivare till hemmet är detta en högpresterande skrivare för dig som inte har någonting emot att betala lite extra för prestanda som kanske typiskt sett inte hör hemmaskrivare till.

Laserskrivare bäst i test säger: Samsungs Multifunction Xpress M2885FW ger bättre utskriftskvalitet överlag än de flesta monokroma multifunktionsskrivare. Denna modell är lämplig för den som skriver ut mycket hemma eller för den som behöver en delad skrivare till ett mindre kontor.

Den presterar en utskriftshastighet som bör vara mer än acceptabel för de allra flesta och har alla de extrafunktioner du kan tänkas önska dig. Den kostar lite mer än många andra multifunktionsskrivare för hemmabruk men om du behöver en snabb skrivare som samtidigt har funktioner som scanner, fax och kopiator så är denna definitivt ett prisvärt alternativ vars prestanda motiverar priset.

Se priset här!

2. HP Color LaserJet Pro MFP

Amerikanska Hewlett-Packard är kända världen över som en av de största tillverkarna av hemelektronik. De tillverkar numera allt från kompetenta hemdatorer och inte minst mängder av skrivare. Låt oss se om HP Color LaserJet Pro MFP lever upp till tillverkarens goda rykte.

HP Color LaserJet Pro MFP M477fdw är en liten multifunktionsskrivare med kompakt konstruktion, snabb hastighet, mycket bra grafikkvalitet och ett brett utbud av anslutningsval.

Även om jämförbara bläckstråleskrivare överträffar med hastighet och billigare driftskostnader så föredrar många människor fortfarande laserskrivare för dess pålitlighet och skarpa utskrifter av både text och grafik. Som sådan är M477fdw ett tilltalande val för det lilla kontoret eller hemmet med höga utskriftsbehov.

M477fdw är en kompakt multifuntionsskrivare som mäter 41x47x40 cm och väger ungefär 23 kilo. Det gör den till en liten nätt skrivare som med lätthet ryms i hörnet av ett större skrivbord. Papperskapaciteten är 250 A4 i huvudfacket och det största arkformatet är B4. Skrivaren stödjer dubbelsidig utskrift och precis som namnet säger så är detta en färgskrivare.

Ovanpå skrivaren finns en scanner som kan scanna papper i A4-format och en 50-arks automatisk dokumentmatare som stödjer enkelsidig och dubbelsidig scanning. På höger framsida av M477fdw finns en 4,3-tums pekskärm med tydliga ikoner som används för att styra maskinens alla funktioner. Nedanför frontpanelen finns en port att användas med USB-minnen.

Med den här skrivaren får du ett bra utbud av trådbundna och trådlösa anslutningsalternativ, inklusive USB för anslutning till en dator samt Ethernet för anslutning till ett kabelanslutet LAN. I detta bäst i test för laserskrivare testade vi att ansluta skrivaren över en Ethernet-anslutning på en dator som kör Windows Vista.

Wi-Fi finns också det inbyggt och skrivaren stödjer dessutom HP Wireless Direct och NFC touch-to-print. Apple-datorer stöds självklart de också, inkluderat Apples egna protokoll för trådlösa utskrifter, AirPrint. I och med att NFC stöds finns också möjligheten att på bara några sekunder koppla upp en mobiltelefon eller surfplatta för snabba utskrifter.

När vi gjorde detta bäst i test slogs vi av att M477fdw presterar snabba utskrifter i förhållande till dess prisklass. Utskriftshastigheten är på 28 sidor per minut vid färgutskrifter. Utskriftskvaliteten är god både för bild och text. Textutskrifter är tillräckligt bra för alla typer av företagsanvändning, men den är inte lika bra på att skriva ut riktigt små typsnitt som föregående skrivare i detta test. Till skillnad från föregående skrivare så är den här bättre lämpad för Powerpoint-utskrifter i och med att den klarar av att skriva ut med färg.

Laserskrivare bäst i test säger: HP Color LaserJet Pro MFP M477fdws är en skrivare som imponerar trots sin blygsamma storlek. Bortsett från sammanhang som kräver riktigt små typsnitt har du här en skrivare som klarar av snabba utskrifter med god kvalitet.

En imponerande uppsättning av anslutningsalternativ till alla tänkbara enheter utgör extra grädde på moset. Även detta är en skrivare som passar bra för ett litet eller medelstort kontor eller för den som ställer höga krav på utskrifter i hemmet.

Se priset här!

3. Samsung Xpress M2835DW

Här återvänder vi till Samsung i detta bäst i test av laserskrivare. Xpress M2835DW hör prismässigt till mellanskiktet och är detta tests billigaste skrivare.

Den riktar liksom de tidigare två maskinerna in sig på marknaden för små- och mellanstora kontor samt hem som ställer höga krav. Den har hög hastighet och stödjer dubbelsidiga utskrifter och har en mängd alternativ för både trådbundna och trådlösa anslutningar.

Till skillnad från de två skrivare vi hittills har tittat på så är detta ingen multifunktionsskrivare, här handlar det enbart om svartvita utskrifter.

Detta är en mycket kompakt skrivare som mäter 36x33x20 cm och väger 7,4 kilo, det gör den till detta tests utan konkurrens minsta deltagare. Den svarta överpanelen som i vissa perspektiv antar en snygg mörkbrun färg kombinerat med en gråvit huvudpanel ger den ett modern men diskret utseende som bör se snygg ut både i hemmet och på kontoret.

På den övre ytan finns en indragning som fungerar som utmatningsfack och till höger om den finns maskinens huvudsakliga kontrollpanel. Det finns totalt fyra knappar: på och av, viloläge, WPS-inställning och miljöläge. WPS-knappen möjliggör trådlös anslutning till en router. Det finns ingen skärm för feedback eller status, men det finns det inte något särskilt behov av då detta är en enfunktionsskrivare.

På skrivarens ovansida finns en etikett som visar vart du kan föra en NFC-aktiverad surfplatta eller mobiltelefon för snabb trådlös anslutning. När vi gjorde detta bäst i test för laserskrivare testade vi med en Sony Xperia och det fungerade perfekt. Det enda som krävs är en gratis nedladdning av Samsungs skrivarapp. Om du inte vill ansluta trådlöst finns det Ethernet- och USB-anslutningar på baksidan.

Tonerkassetten finns tillgänglig i två kapaciteter på 1200 och 3000 sidor och byts lätt ut genom att dra ner frontpanelen. Programvara som följer med skrivaren består av drivrutiner samt ett administrativt verktyg utvecklat av Samsung. Det sistnämnda är inte obligatoriskt. Drivrutinen innehåller kontroller som låter dig ställa in skrivarlägen som är mer miljövänliga genom att de sparar på tonern.

Utöver det finns det lägen som låter dig skriva ut flera sidor per ark och hoppa över blanka ark. Drivrutinen visar dessutom besparingar direkt när det gäller koldioxid, energi och åtgång av papper. Du kan på det viset enkelt skräddarsy dina inställningar till den typ av besparingar du vill uppnå.

Utskriftshastigheten ligger på ungefär 28 sidor per minut. Det är utan tvekan högpresterande för att vara en såpass liten skrivare som detta är. Ett litet minus är att skrivaren tar en liten stund på sig att behandla utskrifterna, ibland upp till 20 sekunder innan de första sidorna skrivs ut.

Utskriftskvaliteten är mycket bra, skarp och mörk även i besparingsläge, fullt tillräckligt för vardagliga utskrifter. Representationen av gråskalor är rimlig i relation till priset, men inte perfekt. Vissa nyanser har en tendens att blandas ihop. Bilder skrivs trots detta ut med god detaljnivå.

Laserskrivare bäst i test säger: Samsung Xpress M2835DW är en bra svartvit laserskrivare, som producerar högkvalitativ text och grafik, inklusive foton. Möjligheten till enkla NFC-anslutningar för trådlös utskrift gör skrivaren väldigt mångsidig i förhållande till priset.

Att drivrutinen dessutom innefattar skrivarlägen som gör det möjligt att göra miljömässiga besparingar gör denna skrivare till detta tests smarta miljöval. Besparingar som dessutom gör skrivaren billigare i drift i och med att de sparar både energi och toner.

Se priset här!

Summering

Vi vill gärna så långt det är möjligt i slutet av varje test komma fram till vilken av de testade produkterna vi tyckte var bäst. Det är inte särskit sällan som det blir jämnt, de allra flesta produkterna inom en viss prisklass och av välkända märken brukar hålla en viss kvalitetsnivå.

Vi vill ändå mena att det har sina fördelar att på ett klart och tydligt sätt mot slutet av en artikel redovisa vilken av produkterna vi trots allt är villiga att rekommendera. När vi väl var klara med det här bäst i test av laserskrivare så vart vi lite fundersamma.

Vi trodde när vi inledde detta test att de här tre skrivarna skulle gå att recensera jämbördigt, att de har samma målgrupp och därför skulle vara tillverkade med ambitionen att uppfylla ungefär samma villkor. Nu måste vi dock konstatera att vi vill rekommendera alla skrivarna, men att du som funderar på att köpa en ny skrivare bör ta en ordentlig funderare över precis vilken typ av förutsättningar du har. Av de tre så är det egentligen bara en av dem som har all den funktionalitet som bläckstråleskrivare för hemmet typiskt sett har, men det är samtidigt också den dyraste.

Samsung Multifunction Xpress M2885FW passar, precis som vi tog upp ovan, allra bäst för sammanhang som mindre kontor eller till hem som skriver ut mycket. Kanske framför allt för dem som driver företag hemma eller som behöver en skrivare till ett mindre kontor. Samtidigt som den ger all den funktionalitet som kan tänkas behövas i hemmet, med scanner, kopiator och så vidare.

HP Color LaserJet Pro MFP är å sin sida i första hand en hemmaskrivare även om den också fungerar i mindre kontorssammanhang. Samsung Xpress M2835DW imponerar genom att vara detta tests miljömässigt bästa val. De här två skrivarna går i stort sett på ett ut. Vad som avgör frågan är om du har behov av att kunna göra utskrifter i färg eller inte.

Samtidigt som den sistnämndas möjligheter till att göra besparingar för miljön inte är att förringa. Synd då att den bara skriver ut i svartvitt, det gör, om inte annat, att det inte går att skriva ut några foton. Något som enligt våra egenskaper kan vara nog så viktigt, särskilt för en hemskrivare.

Gör helt enkelt en gedigen behovsanalys innan du genomför ditt köp. I första hand vilken konkret funktionalitet du kräver. Men i en samtid där miljöfrågor blir allt mer angelägna kanske det också är värt att titta på mjukare värden och ta en noggrann funderare över hur viktigt det är för dig att din skrivare är skonsam mot miljön.

Det är inte bara någonting som kan innebära besparingar för miljön på det stora hela utan också för dig personligen i form av lägre elkostnader. Det är inte någonting att förringa.

Detta bäst i test tackar därmed för sig och hoppas att du har fått hjälp som kan leda dig rätt i jakten på din nya laserskrivare.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.