Surfplatta bäst i test 2024 – Hitta den bästa surfplattan

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. LENOVO TAB 3 7”2. Apple iPad Air 23. Samsung Galaxy Tab A 10.1

Sedan Apple tog världen med storm när de släppte sin populära surfplatta iPad i början av 2010 så är idag surfplattorna en av de mest populära typerna av portabla datorer. Fler och fler släpper surfplattor och nya modeller kommer ut hela tiden och idag är det svårare än någonsin att välja rätt surfplatta.
För att göra valet lättare för dig så har vi därför har vi satt ihop detta surfplatta bäst i test för att göra valet lättare och hjälpa dig att välja den bästa surfplattan 2021, oavsett vad du är ute efter.

Vad är en surfplatta?

Om du är ute efter en surfplatta, och ska läsa vårt surfplatta bäst i test, så är det viktigt att förstå vad en surfplatta egentligen är. En surfplatta är en pekskärmsenhet som är mindre än en dator, men större en smarttelefon. De kommer ofta med gränssnitt som är enkla att använda, oavsett om du är tekniskt insatt eller inte.

Populärare användningsområden för en surfplatta är allt från att titta på presentationer, videokonferenser, läsa e-böcker (en läsplatta vara ett bättre alternativ om det är ditt största användningsområde), titta på filmer, dela foton med mera. De flesta surfplattor ser liknande ut, men de kan skilja sig rätt mycket när det kommer till prestanda och batteritid. Vi kommer gå in på vad som skiljer dom åt i vårt surfplatta bäst i test.

Vad är en surfplatta bra till?

Surfplattor är ett bra val för de som gillar att surfa på nätet, hålla kontakten med vänner och familj på sociala medier, skicka e-post, titta på film eller spela spel. Det finns tusentals program som gör dagliga aktiviteter som att läsa nyheter till mer interaktiva upplevelser.

För många kan en surfplatta ersätta en klumpig laptop, speciellt om du inte utför mer komplexa uppgifter så som tillexempel video- eller fotoredigering. En surfplatta är det perfekta valet att ha med sig på tunnelbanan eller på kaféer, där faktorer så som storlek och portabilitet är extra viktiga.

Vad för operativsystem kör surfplattor?

Beroende på vad du vill åstadkomma med din surfplatta så är det viktigt att välja rätt surfplatta med rätt operativsystem, då de skiljer sig rätt mycket rent funktionsmässigt. De flesta surfplattor idag kör antingen Android eller iOS, men på senare år har även Windows 10 även blivit ett populärt alternativ.

Alla de 3 olika systemen har sina egna app-butiker där man kan ladda hem en drös olika appar som är anpassade till att användas med just pekskärm. Om man väljer en surfplatta med Windows 10 kan man även ladda hem vanliga program, så som Microsoft Office eller andra kontorsprogram.

Om man endast vill köra appar och inga skrivbordsprogram så är iOS och Android det utmärkta valet, då dessa har största mängden appar på marknaden. Windows surfplattor saknar många populära appar och därför riktar sig dessa mest till de som vill kunna köra vanliga program på språnget.

Ska man köpa en surfplatta med eller utan 3G / 4G?

Ett av de mer viktiga besluten när du köper en surfplatta är att välja om du vill ha en surfplatta med eller utan 3G / 4G. Om du har en surfplatta med 3G eller 4G kan du stoppa i ett SIM-kort från valfri operatör och sedan surfa på nätet utan att behöva ansluta till ett WiFi nätverk – vilket är extra smidigt om du vill använda din platta på tåget eller andra ställen där WiFi inte alltid är tillgängligt.

De flesta surfplattorna som säljs idag brukar dock inte ha stöd för 3G eller 4G, detta inkluderar speciellt de lite billigare plattorna som bara har stöd för WiFi. Dessa surfplattor är perfekta om du vill använda surfplattan hemma eller på annat ställe där du har tillgång till WiFi.

Ett alternativt till att köpa en surfplatta med 3G- eller 4G-stöd är att dela datatrafik med hjälp av din mobiltelefon. Fördelen med detta är att du spar pengar och kan köpa en surfplatta utan stöd för mobildata, samt så spar du pengar på ett extra abonnemang som du annars skulle behöva för att ansluta med.

Liten eller stor surfplatta?

Ett annat val som är viktigt att göra när du köper en surfplatta är att välja den storlek på skärmen som passar just dig bäst. De vanligaste storlekarna på surfplattor idag är 7” och 10”, men det finns även större surfplattor med skärmar på uppemot 13”.

Om du vill ha en portabel surfplatta så kan en skärmstorlek som är lite mindre vara ett utmärkt val, men om du endast tänker använda surfplattan hemma så kan det vara bättre att satsa på en modell med större skärm på 10”. Fördelen med att välja en surfplatta med större skärm är att det blir lättare att se text och navigera på stora hemsidor.

Surfplatta med eller utan tangentbord?

Om du är ute efter att skriva längre texter på din surfplatta kan det vara omständligt att skriva att skriva ner all text på det inbyggda skärmtangentbordet, och därför finns idag en del olika surfplattor med tangentbord som ofta går att ta bort. Fördelen med att skaffa denna typ av surfplatta är att det blir enkelt att skriva lite längre texter, då är det bra att köpa surfplatta med tangentbord.

De flesta surfplattor har även speciella fodral som du kan köpa till som har inbyggda tangentbord som ansluts till surfplattan via bluetooth. Dessa fodral både skyddar surfplattan och gör det enklare att skriva ner mycket text, vilket är smidigt om du önskar att köpa en surfplatta som inte kommer med tangentbord, men i efterhand önskar att skaffa ett.

Surfplatta bäst i test

Idag finns det väldigt många olika sorters surfplattor och därför kan det ibland vara svårt att välja mellan den stora mängd modeller som finns på marknaden. Vi har därför sammanställt recensioner för att göra valet enklare och för att hjälpa dig att hitta den bästa surfplattan 2016.

1. Lenovo Tab 3 7”

Först ut i vårt surfplatta bäst i test har vi en surfplatta från Lenovo. Tab 3 7″ är en liten enklare och smidig surfplatta som är riktigt prisvärd från den välkända tillverkaren Lenovo. Surfplattan har en skärm på 7″ med en upplösning 1024×600 pixlar som använder sig utav IPS- teknik, vilket inte riktigt imponerade oss när vi läste igenom specifikationerna.

Dock så förändrandes denna uppfattning snabbt när vi väl fick chansen att testa surfplattan i detta surfplatta bäst i test och man märker inte riktigt av att upplösningen är lite sämre än övriga plattor. Vid vanligt användande så fungerar skärmen utmärkt och inga pixlar märks av vid vardagligt bruk, så länge man inte tittar på skärmen under förstoringsglas eller mikroskop.

Tab 3 7 kör det populära operativsystemet Android och mer specifikt version 5.0, vilket betyder att den har bra stöd för de flesta appar som finns tillgängliga för denna plattform. Allting flyter på bra vid normalt bruk, men vi märkte dock att appar i bakgrunden stängs ner om man har för mycket igång samtidigt – vilket beror på att surfplattan endast har 1GB ram.

Surfplattan har givetvis stöd för de vanliga standarderna som WiFi och Bluetooth, så att det går utmärkt att ansluta mot trådlösa nätverk och även ansluta tillbehör som tillexempel tangentbord. Förutom dessa standarder så finns det även stöd för GPS vilket betyder att du kan använda den för att navigera, vilket är ovanligt att se på surfplattor för ett så lågt pris som Tab 3 7” har.

Överlag så är Lenovo Tab 3 7” en riktigt bra billig surfplatta och den tillhandahåller många funktioner som man normalt sett ser på dyrare plattor, så som en IPS skärm och GPS. Det är just därför som Lenovo’s Tab 3 7” är en av de bästa billiga surfplattorna på marknaden och vi rekommenderar den varmt.
Se priset här!

2. Apple iPad Air 2

Näst på tur i vårt surfplatta bäst i test har vi iPad Air 2! Apple har genom åren tagit marknaden med storm med sina surfplattor och som vanligt med Apple så är de även kände för kvalitet, därför hade vi väldigt stora förväntningar när vi först började att testa Apples nya surfplatta iPad Air 2 i vårt surfplatta bäst i test. iPad Air 2 är eftergångaren till den mycket populära surfplattan iPad Air och har en skärmstorlek på 9.7”, vilket betyder att detta är en av de större surfplattorna som vi valt att testa.

Även vid spel så levererar denna surfplattan och det finns inga spel på AppStore som denna surfplatta inte orkar med att köra, och inga av de spel som vi testat i detta surfplatta bäst i test har segat ner surfplattan och orsakat lagg – vilket är ett problem speciellt med en del surfplattor så som Lenovo Tab 3.

iPad Air 2 har en av de bästa skärmarna av de surfplattor som vi testat och den har en 9.7″ IPS-skärm med hela 2048×1536 bildpunkter, vilket betyder att både text och film är väldigt skarp och att färgarna ser väldigt bra ut. Skärmen har även utmärkta betraktningsvinklar, vilket betyder att färgerna inte påverkas negativt när man tittar på skärmen från en vinkel.

Apple iPad Air 2 är en utmärkt surfplatta om man är ute efter en modell som både är enkel att använda, har bra prestanda vid vardagligt bruk och som har en lagom stor skärm. Därför rekommenderar vi verkligen denna surfplattan och det är en av de bästa modellerna som vi fått chansen till att testa.
Se priset här!

3. Samsung Galaxy Tab A 10.1

Galaxy Tab A 10.1 är en Samsung surfplatta för hela familjen som har en skarp skärm på 10.1″ med en upplösning på 1920×1200 pixlar. Surfplattan har en snabb processor som hanterar alla de uppgifter som vi testat utan några problem, även när det kommer till tyngre spel och hemsidor med mycket bilder. Surfplattan har även en bakre kamera på hela 8 megapixel som tar utmärkta bilder och har flera funktioner som både är användbara och roliga, så som bland annat HDR och Pro Mode.

Surfplattan kör en av de senaste versionerna av Android operativsystemet, Marshmallow, och ger dig tillgång till miljontals av appar och spel som du kan installera med hjälp av Play Butiken. Den har även ett speciellt läge som heter Kids Mode som ger dig tillgång till föräldrafunktioner som låter dig styra vad dina barn kan göra på surfplattan, dessa inkluderar allt från tidsbegränsning till att begränsa åtkomst till appar.

Med appen SideSync kan du vidarebefordra samtal och aviseringar från din telefon direkt till surfplattan, så att du kan hålla koll på allt på ett och samma ställe.
Den har ett internt minne på 16GB som räcker till för att lagra massvis av appar, musik och filmer. Om utrymmet inte skulle räcka till så kan du enkelt uppgradera surfplattan genom att köpa till ett MicroSD-kort på upp till 128GB. Helt enkelt värdig sin plats i vårt surfplatta bäst i test!
Se priset här!

4. Denver TAQ-90032

Denver TAQ-90032 är en lite större surfplatta som är en utmärkt surfplatta barn kan använda, så att du slipper att låna ut din egna surfplatta.

Surfplattan kommer med ett barnvänligt gränssnitt som heter KIDO’Z som är anpassat för att vara enkelt att använda, samt så skyddar det mot oönskade debiteringar vid köp av appar eller att dina barn installerar något olämpligt.

Surfplattan stödjer även flera olika profiler, så att du enkelt kan anpassa vilka appar och spel som dina barn kan komma åt. Den h ar även en egen app-butik som har en mängd olika spel, pedagogiska appar och e-böcker som är utformade för barn. På framsidan av surfplattan finns även en webbkamera som kan användas för att ta bilder eller ringa samtal via tillexempel Skype.

Surfplattan kommer med en skärm på 9″ med en upplösning på 800×480 pixlar och bakom huven hittar vi en fyrkärning processor och 1GB arbetsminne. Surfplattan har ett lagringsutrymme på ynka 8GB, men det går utmärkt att utöka det med hjälp av ett MicroSD-kort på upp till 32GB. Den har även ett brett stöd för olika format på filmer och musik. Den bästa surfplattan för barn i vårt surfplatta bäst i test!
Se priset här!

5. Lenovo Tab 2 A10-70

Lenovo Tab 2 A10-70 är en surfplatta utan kompromisser som låter dig att ta med filmer, musik och spel vart du än befinner dig. Den har en skarp skärm på 10″ med en upplösning på 1920×1200 pixlar som bra färger som tillhandahåller en perfekt upplevelse, oavsett om du spelar eller tittar på film.

Surfplattan är även utrustad med en soundbar med Atmos-teknik från Dolby som ger kristallklart ljud och en upplevelse utöver det vanliga.

Prestandan är väldigt bra och hela Android-systemet flyter på bra, oavsett om du spelar spel eller surfar på nätet. Eftersom att surfplattan kör det populära system Android så har du tillgång till miljontals av appar och spel som du kan installera, samt kan du skräddarsy din surfplatta så att den passar just dig bättre. Det inbyggda batteriet låter dig att använda plattan i upp till 10 timmar åt gången.

Tab 2 A10 har även dubbla kameror som låter dig att både ta selfies och fotografera andra saker, eller att videochatta med hjälp av Skype. Surfplattan har även stöd för Bluetooth så att du kan ansluta tillbehör så som externa tangentbord eller hörlurar. Den är även utrustad med 16GB utrymme som låter dig att lagra en massa appar, film och musik, men kan även uppgraderas med hjälp av ett MicroSD-kort till 64GB.
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.