Bärbar dator bäst i test 2024 – Hitta den bästa laptopen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

1. HP Pavilion 15-cs3022no2. ASUS ZenBook Duo 14 UX4813. Surface Laptop 3
HP Pavilion 15-cs3022noASUS ZenBook Duo 14 UX481Surface Laptop 3

Bärbar dator bäst i test – Trots att det finns en uppsjö av bärbara datorer i alla möjliga butiker, behöver det egentligen inte vara så svårt att välja ut den bästa bärbara datorn. De flesta vet förmodligen redan huruvida de ska ha en PC eller en Mac, deras budget och vad de ska använda datorn till.

Vilken dator ska man välja?

Bara genom att man har en idé om den typen av information, gör köpet en aning enklare. Ska man arbeta digitalt kanske man behöver en bra laptop eller en bärbar PC istället för en stationär dator. De sistnämnda är dessutom ett risktagande vid strömavbrott.

Är det enbart surfa runt som man vill göra, räcker det med en dator som inte har så stort lagringsutrymme. Vet man med sig att det är ritprogram som är viktigast, är en Mac förmodligen det bästa alternativet. Då behövs också ett betydligt större utrymme, eftersom man med all säkerhet måste ladda ned saker eller spara material. Och är det spel man är ute efter, kan man samtidigt behöva titta på ett bäst i test av en bärbar speldator.

Men även om man har en klar idé om vad man vill ha, kan det ändå bli överväldigande när man väl står i butiken eller sitter framför internet för att beställa hem sin dator. Kanske tillhör man dem som kollar upp så mycket information som möjligt och läser igenom vartenda test på bärbara modeller först. Eller man kanske istället tillhör gruppen som går på magkänslan i affären och helst lyssnar på säljarens råd om den ultimata portabla datorn.

Datorerna idag varierar mycket i både färg, form och prisklass och dessutom kan man lagra mer eller mindre material på dem. Ett större lagringsutrymme kostar i regel mer. Men tänk också på att priserna varierar oändligt mycket i vissa fall, mellan butiksexemplar och onlineköp.

Ibland hör man att onlineprodukter är äldre än butiksmodeller, men när det gäller datorer är det oftast tvärtom. Portabla datorer som säljs på nätet är ofta nyproducerade, medan butiksdatorer kan ha legat där i månader. Detta påverkar givetvis komponenter eller hårdvara till en viss grad. Komponenterna kommer att beskrivas närmare under kommande rubrik.

Viktiga komponenter i en portabel dator

De komponenter som finns i en bärbar dator är mindre och drar mindre ström än de som finns i en stationär dator. Därför är de vanligtvis billigare, men ska man ha samma prestanda i en portabel dator som en stationär modell, får man räkna med att betala mer.

En bra laptop är dock mer uppskattad än en stationär dator, just därför att den är portabel och mer praktisk. Dessutom har de en tendens att vara tystare. Längre ned i artikeln kommer det exempel på tre modeller, i form av ett ”bärbar dator bäst i test”, och då kan man som läsare få ett bättre hum om vad man kan välja.

Här listas några viktiga komponenter i en bärbar dator.

  • Processor
  • Grafikkort
  • Skärm
  • Arbetsminne eller internminne
  • Hårddisken
  • Den optiska enheten
  • Anslutningar
  • Batteriet
  • Antivirusprogram

Processorn

För att ta allt i tur och ordning, börjar förklaringen med processorn. Man kan jämföra processorn med datorns hjärna och dess hastighet mäts i Hertz eller Hz. Två kända tillverkare är Intel och AMD. Man skulle kunna tro att en högre frekvens betyder en snabbare dator, men detta stämmer inte. Dessutom mäter tillverkare sina processorer på olika sätt och detta gör att de blir svårare att jämföra mot varandra. En Intel Atom-processor med 1,5 Ghz är inte lika snabb som en i3-processor på 1,3 Ghz.

Normalt sett kan man emellertid vänta sig en bättre processor för ett dyrare pris. Man får den prestanda man betalar för, helt enkelt.

Grafikkortet

Ett grafikkort behövs när det som ska visas på datorskärmen ska se så bra ut som möjligt. Speciellt viktigt är det när man använder ritprogram som Photoshop eller Illustrator eller när man tittar på högupplöst film eller andra tunga bilder. Ett riktigt bra grafikkort kan kosta tusentals kronor medan ett mindre bra kan gå på några hundralappar.

Grafikkortet kräver i regel de dyraste modellerna när man ska köpa en bärbar speldator och använda tunga datorspel. Ska man bara surfa runt eller använda kontorsprogram som Office, kan man satsa på ett billigare grafikkort. Tänk på att datorer med dyra grafikkort blir högljudda, genom att de kräver en fläkt då de kan riskera överhettning.

Datorskärmen

Idag används främst LCD-skärmar som ger bättre högupplösning, klarare bild och mer ljusstyrka. Dessutom får man en större kontrast. De högblanka skärmarna är betydligt mer populära än de matta, eftersom de ger mer färg. Däremot får man mer reflektioner vid solljus eller tända lampor. Detta vet datortillverkarna och försöker åtgärda det med högre ljusstyrka och ännu bättre högupplösning.

Den bästa skärmstorleken för en bärbar dator, ligger på minst 15 tum. Då får man ofta också en prisvärd dator med en bra blandning av prestanda och portabilitet. Om man går upp till 17 tum, innebär det oftast riktigt kraftfulla datorer som kan vara lite otympliga att ta med på resan. De är tyngre och drar också mycket batteri. Vanligtvis passar de bättre som ersättare till den stationära datorn.

Datorer med skärmar från 9–13 tum, anses vara de enklare varianterna. Exempel på detta är t.ex. mini-PC:n eller Netbook. Dock kan de billigare datorerna ha en skärm på 13 tum och de fungerar bra för medellånga arbetspass.

Arbetsminnet

Ett annat ord för arbetsminne är RAM-minne eller internminne. Det innebär att man kan köra flera olika program på en bärbar dator eller PC utan att den blir långsam eller krånglar. Det är kanske så att man märkt att om man öppnar flera program på en billig dator, kan det bli kaos och man får stänga ned alla utom ett eller två.

Om man vill ha en bra portabel dator som man kan arbeta lugnt och smidigt på, bör man välja en med större minne. Man kan emellertid uppgradera sin bärbara dator eftersom ett moderkort oftast har bär med sig två minnesplatser.

Hårddisken

Det viktigaste för en bra hårddisk är snabbheten och storleken. Större hårddiskar är synonymt med förmågan att installera fler program eller spara fler filer. Detta är viktigt att komma ihåg om man vill ladda ned mycket musik, bilder eller filmer. Samma sak gäller om man arbetar på datorn med allehanda ritprogram som sparas i stora format. Hårddiskar mäts i gigabyte. En hårddisk på 500 gigabyte, innebär ca 350 filmer eller över 9000 timmar av musik. Många har flera bärbara datorer som tjänar till olika syften idag. Ofta har man en mindre som är bra att ha vid resor eller internetsurfande.

Den andra kan vara mer avancerad med ritprogram, sparade filer och annat smått och gott. Den datorn är man ofta mer rädd om, eftersom den har kostat mer pengar. En bra idé är att köpa till en extern hårddisk för att säkerhetskopiera material. En extern hårddisk tjänar även som extra lagringsenhet för filer men är bra att ha om datorn går sönder eller man av någon orsak har förlorat viktiga filer.

Den optiska enheten

Den gamla tidens optiska enheter i form av CD-brännare för att förflytta filer, har idag ersatts av USB-minnet eller Dropboxen. Google har också skapat Google Drive som även har liknande program som Excel och Power Point m.m. Dessa enheter är betydligt smidigare än gårdagens brännare som dessutom var tidskrävande.

En optisk enhet innefattar även DVD-spelaren som ofta är inbyggd i datorn. I de riktigt tunna och dyra laptopparna som MacBook eller Samsung Series, finns ingen DVD-enhet eftersom det inte finns plats för dem. Idag finns emellertid externa DVD-brännare med ytterligare en egen USB-anslutning som man kan använda och köpa till.

Nutidens mest populära DVD-enhet, som ofta hör till multimediadatorerna, är Blu-Ray med extremt bra högupplösning. Dock fordras i sådana fall en mycket effektiv hårdvara som inkluderar en HDMI-anslutning för TV.

Anslutningar i datorn

En laptop eller en bärbar dator kommer alltid med någon form av anslutning. Dessa anslutningar kan vara trådlösa eller fasta och exempel är Wi-Fi eller Bluetooth som trådlösa samt fasta USB-anslutningar för att installera digitalkamerans bilder eller anslutning för hörlurar.

För att få ett trådlöst Wi-Fi nätverk behövs en router. I annat fall kan man köpa ett modem som innebär ett mobilt bredband. Detta är smart om man vill förflytta datorn till en annan ort. Då kan man surfa trådlöst var man än är.

Batteriet

Att ha ett starkt och kraftfullt batteri är viktigt i en bärbar dator. En del batterier slocknar efter ett tag och kräver en ny dator eller ett nytt batteri. Ibland när man laddar ett batteri på en billig dator, kan man märka att det tar datorns all uppmärksamhet och att man har svårt att surfa runt på nätet. Batterier har också en tendens att bli mycket varma och då brukar man höra fläkten.

Ett batteri håller laddningen mellan 2-12 timmar, beroende på dess kapacitet och spänning som mäts i mAh respektive V. Ju högre siffror desto längre driftstid och detta kan även koppas ihop med datorns prestanda, eftersom grafikkort och processorer tar mycket av batteriet när de är mer avancerade och snabba. Dock är ett kraftfullare batteri också tyngre.

Batteriet förbrukas snabbare om man spelar datorspel eller ser på film. Vanligt surfande gör att batteriet håller sig längre.

Antivirusprogram

Bland det viktigaste man kan ha i en dator, är ett effektivt antivirusprogram. Många tillverkare vet vikten av detta och installerar ett eget virusprogram redan vid produktionen. Men om man inte skulle ha ett inbyggt antivirusprogram, måste man definitivt köpa till det. Det brukar kosta ca 700 kr per år eller mer och på så sätt riskerar man inte att få trojaner, hackade konton eller stulna lösenord samt att datorn helt enkelt pajar ihop.

Några kända virusprogram som är mycket säkra, är McAfee eller AVG. När man köper en dator i butiken kan man samtidigt köpa till ett antivirus. Annars kan man beställa det online.

Tillverkare av de senaste bärbara datorerna

Det finns en mängd namn och märken inom datavärlden men alla är inte lika bra eller seriösa. Det finns några stora företag som tillverkar bärbara datorer och dessa bör man främst hålla utkik efter när man ska investera i en bärbar laptop. Eftersom marknaden för bärbara datorer är så stor, måste företagen nischa sig för att hålla måttet och attrahera kunder. Därför har varje tillverkare numera skapat något unikt som är typiskt just för dem. Här nedan ska det förklaras närmare.

  • ASUS har satsat på att man ska kunna göra laptopen till en surfplatta när man har lust och den ska samtidigt falla inom kategorin “portabla datorer”. Serien kallas för ASUS Transformer och har både en pekskärm och ett dockningsbart tangentbord. Dessa datorer är små och utmärkta att ta med på resan och samtidigt arbeta med.
  • Lenovo har skapat ThinkPad-serien som är avsedd främst för småföretagare. Datorerna kommer med spillsäkra tangentbord, roterande bildskärmar och tyst fläkt. En liten smart bärbar dator som har alla förutsättningar för effektivt arbete.
  • MacBook från Apple har utvecklat de ultratunna datorerna som färdigställs med egna komponenter och hårddisk, vilket orsakar färre problem. Köper man en MacBook behöver man heller inte oroa sig för virus då de är förskonade från detta.
  • VAIO från Sony. Här har man satsat rejält på industridesignen och den senaste tekniken samt materialet i datorerna som är betydligt starkare än många andra märken. Höljet görs av kolfiber och magnesiumlegering och man kan förvänta sig en tyst och snabb dator med högupplöst skärm upp till 16 tum.
  • HP (Hewlett Packard) står bakom några av världens mest sålda datorer och deras senaste utbud av laptops och PC:s står högt i kurs hos företag såväl som privatpersoner. Deras nyaste serie kallas Pavilion och har anpassats till just företag som efterfrågar snabba multimediaupplevelser.
  • Dell har satsat på kundens behov till 100%. Varje kund skräddarsyr sin egen laptop och efter det tillverkas den med rätt prestanda, hårddisk och arbetsminne. Dock är priserna ganska låga så de riktar sig främst till privatpersoner som ska ha datorerna för hemmabruk. Deras serie Alienware är istället till för alla spelsugna och har de bästa grafikkorten och processorerna som gör att de ofta vinner bärbar speldator bäst i test eller bästa bärbara datorn under 6000 kr. Dock kan de vara lite högljudda i och med fläktarna.
  • LG Notebooks med ultimata anslutningar. Eftersom många andra tunna bärbara datorer saknar anslutningar, har LG nischat sig just här. De har HDMI, minneskortläsare samt Bluetooth. Som grädde på moset har de utsetts till att vara de mest stilrena datorerna i segmentet mellanprisklass.

Inte sällan hamnar de också högt upp i bärbara datorers bäst i test.

Fördelar och nackdelar med portabla datorer

Nästan allting innehar både för-och nackdelar och detta gäller även bärbara datorer.
Fördelarna är dock många. En laptop är lätt att ta med sig var man än är och man kan på så sätt arbeta även på semestern. Genom att använda trådlöst internet eller köpa ett mobilt bredband, kan man ta med sig kontoret överallt. Man kan också använda den när strömmen går eller när den stationära datorn är upptagen. Den tar lite plats och är lätt att bära.

Nackdelarna är inte så många men några stycken finns det emellertid. En portabel dator stjäls lättare än vanliga datorer. De är också vanligtvis dyrare eftersom de har samma prestanda som skrivbordsdatorer. Förvisso får man ut mycket mer av den och kan använda den oftare och vid alla tillfällen, men man behöver först lägga ut en slant.
En laptop blir även lättare överhettad, speciellt efter en tid. I början kanske man inte märker av det lika väl men efter ett par år kan man känna hur batteriet värms under laddning.

Överhettning orsakas också av dammpartiklar som kommit in i datorn. Detta kan leda till plötslig avstängning, vilket gör att man förlorar arbete. Ibland kan man tro att det är ett virus i datorn då muspekaren börjar bråka eller att skärmen inte fungerar som den ska. Sist men inte minst har det förr varit svårare att uppgradera bärbara datorer, men nu har tillverkarna ändrat på det.

Datorns design

Nu kanske en del tycker att datorns design inte är så viktig utan att det är prestandan och högupplösningen på skärmen som står i centrum. Men många håller inte med. När man står där framför alla modeller och ska välja, kommer man förmodligen att inse att designen och datorns stil är mer betydelsefull än man tror.

Även här gäller vikten av den första anblicken och är datorn bra men intetsägande, kommer man förmodligen att gå vidare. En lätthanterlig dator som man kan ta med sig överallt är A och O, men man vill heller inte skämmas för den. Bärbara datorer har numera blivit som en extra accessoar till ens egen stil och därför lägger tillverkarna allt mer fokus på datorns yttre, likaväl som de inre komponenterna.

Ofta går design och nisch hand i hand. Om tangentbordet är spillsäkert, kommer det också att se annorlunda ut än ett som inte är det.

Till designen hör givetvis även grafiken på skärmen. Man vill ha en snygg och välordnad grafik som är enkel att förstå – detta gäller även för den yngre generationen som växer upp med datorer redan från några månaders ålder.

Datorns tillbehör

När man köper en dator, oavsett om den är bärbar eller stationär, är det ofta en del tillbehör som bör köpas till. Bärbara modeller har ofta det mesta integrerat men småsaker som mus och musplatta är alltid bra att ha då den lilla pekfunktionen ibland kan vara för svår för att använda till svårare arbete. Att ha en mus innebär ofta säkrare fingerfärdighet och man undviker att slinta eller göra fel i texter.

Den lilla pekskärmen är dessutom mycket känslig för smuts och damm samt fukt så för att skona den delen av datorn är en mus säkrare.

När man använder sig av ritprogram, är det vanligt att använda pekpenna istället för en mus. Detta tillbehör är oumbärligt för detaljer och design av olika saker. Precisionen är mycket bra och man kan göra handgjorda ritningar varvat med digital teknik på det allra bästa sättet. Resultatet blir ofta mycket snyggt. Dock är en pekpenna ganska dyr, speciellt om man ska ha den till mer avancerade program.

Datorerna idag är för det mesta utrustade med webkamera och mikrofon eftersom många använder datorn för att kommunicera, både i jobbet och privat. Skulle den mot förmodan inte vara det, kan man köpa till ett headset med mikrofon och hörlurar samt en webkamera. Detta förutsatt att det finns anslutning i datorn för dessa tillbehör.

Bland det allra viktigaste man kan köpa som tillbehör till en bärbar dator, är en datorväska. Den skyddar datorn samtidigt som den är praktisk och snygg. Datorväskor finns i olika design, färger och material och ser på det stora hela ut som en portfölj.

Externa hårddiskar kan vara en räddare i nöden när minnet i en dator börjar sina eller om ens dator förstörs. Då har man säkerheten på sin sida genom att inte ha gått miste om viktigt arbete.

Sist men inte minst behöver man garanterat ett antal USB-minnen så att man kan föra över, spara och lagra material. De kostar inte många kronor så man bör se till att köpa på sig några stycken. Förvara dem väl, annars kan foton bli konstiga i överföringen.

Hur tar man hand om sin dator?

När man väl bestämt sig för att köpa en dyr dator, gäller det också att ta väl hand om den. Hur många gånger har en dator inte förstörts genom att kaffe spillts ut, smulor kommit in bland tangenterna eller genom att datorn helt enkelt fallit i golvet? En stationär dator ska tas om hand lika väl som en bärbar, men en bärbar är ändå betydligt känsligare. Detta eftersom de ofta bärs omkring, är lätta och kommer i mindre storlek.

En bärbar dator blir ofta mer överhettad än en stationär, eftersom de numera kommer med samma prestanda som en stationär.

För att se till att en dator får en så lång livslängd som möjligt, är det bra om man ställer den på en säker plats, utom räckhåll för små barn eller husdjur. Trots att det är en portabel dator, bör den ändå stå någonstans och inte utsättas för alldeles för många stötar och vibrationer.

Undvik att äta och dricka i närheten av en dator. Även om man alltid har koll på sin tekopp eller sitt vattenglas så inträffar incidenter alltför ofta. Ibland kan man helt enkelt inte styra över vindpustar eller stötar och när olyckan är framme är det i regel för sent. När man köper en bärbar dator följer ett litet skydd med som övertäcker tangentbordet. Spara det! Det är mycket bra att täcka över tangentbordet varje gång datorn inte är i bruk.

En dator kan ibland bli lite överhettad och det kan man ibland känna när batteriet laddas eller när datorn har gått en stund. Normalt kan den inte börja brinna, men det kan vara obehagligt ändå. En dator mår dessutom bäst att stå på ett plant underlag, så släng inte omkring den i soffan eller sängen. Kanske kan man ställa den på en bricka om man nu vill använda den i liggande position.

Annars bör man vara särskilt uppmärksam på temperaturskillnader. Datorn ska stå i ett rum som varken är för kallt eller för varmt. Solljus är också något som bör undvikas, speciellt mot skärmen. Vik i sådana fall ned datorskärmen och låt inte solen stråla mot en öppen dator. Att låta den stå vid ett dragigt fönster under vinterhalvåret när snön viner, är heller ingen bra idé.

Nu kanske det låter som om man inte får göra något alls med sin dator och så är det naturligtvis inte. Men vill man att den skall vara i gott skick även flera år efter man köpt den, bör man vara aktsam.

Topp 3 Bästa bärbara datorerna 2024

Här har det sammanställts ett bäst i test av bärbara datorer för att man som kund ska få möjlighet att få större klarhet i datordjungeln därute. Det finns listat tre modeller i olika prisklasser och märken och testet har tagit hänsyn till flera aspekter som tidigare nämnts i den här artikeln.

En bärbar dator ska inte bara vara snygg utan främst praktisk och prisvärd. Beroende på vad som känns viktigast för en, har testet tagit med varierande egenskaper som lämpar sig för olika ändamål och syften. Förhoppningsvis kan man sedan gå till butiken och göra ett bra inköp och bli nöjd med sin laptop.

Bärbar dator bäst i test - HP Pavilion - 15-cs3022no1. HP Pavilion 15-cs3022no

Vårt toppval kommer från HP:s Pavilion-serie, som har tillverkats sen 1995, men än idag är en av de mest sålda och kända datormodellerna i världen. HP Pavilion 15-cs3022no har hög prestanda och imponerande byggkvalitet, och är dessutom riktigt prisvärd. Ja, precis som med andra datorer i Pavilion-serien får du mycket dator för pengarna med denna modell!

Låt oss först och främst tala om prestandan. Den höga prestandan beror delvis på dess fina komponenter, med ett 8 GB RAM-minne och en 10:e generationens Intel Core i7-processor. Allt detta ser till att din laptop är ett multitaskande kraftpaket som hjälper dig få gjort allt du behöver och lite till. Redigera foton, kontakta vänner, streama videoklipp och njut av annan underhållning. Med den kraftfulla prestandan i denna modell från HP Pavilion behöver du inte oroa dig för att ha för mycket på gång samtidigt.

Som ännu mer stöd för prestandan kommer datorn med den mest högpresterande grafikkretsen bland Ice Lake-modellerna och ett grafikkort på 2 GB. Dessutom kommer datorn med en SSD-typ hårddisk, vilket innebär att den är energisnålare, stöttåligare och snabbare. Inget man klagar på direkt!

Att den bärbara datorn är slimmad och stilfull är naturligtvis också något uppskattat. För självklart vill du kunna lita på att datorn hjälper dig med det du behöver, men helst ska den samtidigt inte kännas som en tung och klumpig börda när den åker ner i väskan och med dig dit du ska. HP Pavilion 15-cs3022no har ett sofistikerat och polerat utseende och en ny design med smal ram.

Ljudet är ännu en höjdpunkt med modellen. Datorn kommer med dubbla högtalare från danska Bang & Olufsen som ger dig ett autentiskt ljud rikt med grym bas. FHD IPS-skärmen med imponerande ljusstyrka och exakt färgåtergivning ger dig dessutom kristallklara bilder. Denna bärbara dator är alltså inte ett dåligt val för dig som arbetar med musikproduktion, videoredigering eller bildbehandling!

Prisvärt, högkvalitativt och med massvis av smarta funktioner. Behöver vi säga mer?

Se priset här!

Bärbar dator bäst i test - ASUS ZenBook Duo 14 UX4812. ASUS ZenBook Duo 14 UX481

ASUS ZenBook-serien har blivit riktigt populär och etablerats mer och mer de senaste åren. ASUS ZenBook Duo 14 UX481 är ännu en bärbar dator som verkligen lyser när det gäller multitasking. Ett perfekt exempel på detta är dess extra display, som är en av dess mer unika funktioner.

Modellens primära skärm har Full HD-upplösning med imponerande färgåtergivning. Men som sagt är det den sekundära skärmen som gör ASUS ZenBook Duo 14 UX481 lite extra speciell. Du kan använda den sekundära skärmen på två olika sätt. Det första sättet är att låta extra-skärmen agera som en förlängning av den övre skärmen, vilket vi måste säga ger ett rätt coolt och modernt utseende.

Det andra sättet att använda skärmen är att placera applikationer på extra displayen. Detta är perfekt för dig som hela tiden behöver skifta mellan olika applikationer när du jobbar med olika arbetsuppgifter. Den sekundära skärmen kan också delas upp i flera ytor för ännu effektivare multitasking. Nu finns dessutom touch i båda skärmarna.

Den bärbara datorn har hög prestanda och kommer med Intel Core i7 Quad Core-processor och dessutom hela 16 GB RAM i arbetsminne. SSD-hårddisken ligger på 512 GB. Ett plus gällande grafiken är att datorn kommer med ett externt grafikkort, vilket betyder bättre kapacitet än integrerade grafikkort. Det externa grafikkortet kommer i formen Nvidia GeFroce MX250.

Datorn har också förvånansvärt bra batteritid. Dubbla skärmar leder till att datorn drar mer batteri, men datorn har ändå en maximal drifttid på hela 22 timmar.

Se priset här!

Bärbar dator bäst i test - Surface Laptop 33. Surface Laptop 3

Microsoft lanserade sin första Surface Laptop i juni 2017, och den tredje generationen kommer här med ruskigt fin design och byggkvalitet. Microsofts Surface Laptop 3 är tunn, stilren, och ger dig en riktigt premiumkänsla. Det är utan tvekan den subtilt exklusiva designen som är det första intrycket du får vid första anblicken. Modellen har beskrivits som att vara en MacBook Pro i PC-format.

Byggkvaliteten är lika imponerande, med bland annat gångjärn i toppklass. Alcantara-materialet bidrar utan tvekan till den exklusiva känslan och är fläckresistent, slitstarkt och förhindrar fingeravtryck. Detta material gör dessutom väl ifrån sig när det gäller temperatur, då det inte blir för kallt vid kalla temperaturer, och inte heller obehagligt hett under mycket belastning.

Modellens prestanda är hög och spännande med processorn baserad på AMD Ryzen-serien och Vega-grafiken som tillhör. För denna prestanda och grafik räknas Surface Laptop 3 ändå som att komma till en väldigt konkurrenskraftigt pris. Modellens multitouch-skärm är en PixelSense-skärm som har 201 pixlar/tum i upplösning. Skärmen kommer i formatet 3:2, vilket uppskattas för att produktivt och praktiskt sett fungera väl.

En fin detalj hos Surface Laptop 3 är pekplattan, som fungerar otroligt bra gällande funktionalitet och finish. Den är utan tvekan bland de bästa pekplattorna bland PC-datorer. Även tangentbordet har blivit uppskattat av testare och upplevs vara förvånansvärt bra att skriva på. Tangentbordets bakgrundsbelysning uppskattas också.

Se priset här!

Slutsats av testet

Utan att få någon att spendera en förmögenhet, bör det ändå påpekas att en dyrare dator normalt ger bättre prestanda. Dock behöver man faktiskt inte lägga ned en hel månadslön på en MacBook för att känna sig tillfredsställd. Den dyraste datorn i detta bäst i test är den som kommer med flest attiraljer och funktioner, men för att vara ärlig kan man tycka att de flesta ändå borde vara nöjda och få allt de behöver med HP ProBook. Därför klassas den som vinnare i detta test.

En MacBook Pro är precis som namnet skvallrar om – till för riktigt professionella designers eller redigerare och det är faktiskt inte alla som arbetar med det. För att göra alla till lags samtidigt som användarvänligheten får ett plus i kanten, är det ändå HP:s bärbara dator som blir testvinnaren. Den riktar sig till de flesta och har en utmärkt grafik, funktion och prestanda och den fungerar lika bra till avkoppling och nedladdning av tunga filer som den gör till professionellt bruk.

Naturligtvis kan man inte utse en personlig vinnare bara genom ett test. Det är varje kunds behov och krav som värderar vad som är viktigt i slutändan. Men eftersom de flesta ändå tillbringar mycket tid vid datorn idag, rekommenderas att man åtminstone har 1 bättre laptop hemma. De andra modellerna kan ses som extra tillbehör till resor eller spelande på nätet.

Många är även trogna ett visst märke och vill gärna hålla sig till det. Fördelen med en MacBook är att alla deras komponenter och hårddiskar är tillverkade av samma företag vilket underlättar vid skada osv. De kan enklare repareras utan att behöva byta ut hela apparaten.
HP hör som tidigare nämnts, till en av de mest populära datorerna och uppskattas både genom god användarvänlighet samt prestanda.

Testet låter trots allt var och en besluta om vad man tycker känns väsentligt och det enda testet kan göra är att guida. Med de tre beskrivna, tämligen olika datorerna, får man en närmare inblick i datorernas värld och kan förmodligen bedöma vad man behöver. Förhoppningsvis kan man nu ge sig ut bland elektroniken för att hitta den bästa bärbara datorn. Man ska inte köpa någon för snabbt utan ta god tid på sig och jämföra de modellerna som attraherar en mest. Lycka till!

Tidigare test av bärbar dator med toppresultat!

Apple MacBook Pro med Touch Bar

Den absolut dyraste datorn i det här testet är MacBook Pro med Touch Bar som kommer i två färger – silver och rymdgrått. Den kostar tiotusentals kronor men är en riktig höjdare. Mac-datorer är kända för att kosta en slant och den här modellen är inget undantag.

Skärmen är den allra färgrikaste och ljusaste hittills och de nya modellerna lär vara ännu bättre. Naturligtvis har den de vanliga funktionerna som inbyggd webbkamera och högtalare samt mikrofon men den kommer även med ett effektivt batteri som håller upp till 10 timmar i sträck.

Dess prestanda är genial eftersom den är utrustad med Intel Core-processorer av den sjunde generationen, dvs en i7-processor på 2,7 Ghz. Grafikkortet är på 4 gigabyte och det är lämpligt för en Mac, eftersom den normalt används för ritprogram och kreativt skapande. Skärmen är på 15 tum.

En negativ aspekt förutom att det kostar skjortan att investera i denna modell, är arbetsminnet på 16 gigabyte. Man hade hoppats på mer sedan föregående modeller då folk har velat haft mer minne för pengarna. Tyvärr har man stannat vid denna siffra på grund av att ett större arbetsminne slukar mer energi från batteriet. Detta påverkar batteritiden.

Apple har velat tänka lite på miljön också och det kanske man kan förlåta dem för.
Datorn kommer med Thunderbolt 3 som ger en säkrare och snabbare anslutning till andra enheter. MacBook Pro har också snabbare lagring med 512 Gb RAM-minne och är samtidigt otroligt kvick i vändningarna. Föregångaren var 16% långsammare så det går med en väldig fart. Kraftfullhet och hög hastighet är A och O för professionella användare som arbetar med video-eller fotoredigering.

Denna modell hör till serien MacBook Pro som använder den kända Kaby Lake-systemet som innebär extra snabb och kraftfull prestanda. Fördelen med MacBook Pro Touch Bar är att man även kan använda pekskärm jämsides med tangentbordet. Den har således fått med det mesta som krävs i professionellt bruk.

Om man arbetar på sin dator med kreativa program eller om man behöver sin dator dagligen för avancerat professionellt bruk, är MacBook Pro den absoluta vinnaren. Men om man bara vill surfa runt, se på film och arbeta med Office Pack, är den absolut i dyraste laget.

Då kan man hellre hitta den bästa bärbara datorn under 6000 kr. Man kan hitta en MacBook Pro även med lägre gigabyteutrymme och då betalar man givetvis lite mindre, men under 15 000 kronor kommer man garanterat inte.

Se priset här!

HP ProBook 430 G3

Näst ut i detta laptop bäst i test och här där vi i testet försöker komma underfund med vilken som kan vara den bästa bärbara datorn, är HP ProBook. Denna serie har många modeller som varierar i pris från ca 7000 kr upp till över 30 000 kr.

Den här modellen hör till de lägre nivåerna utan att vara den billigaste. HP är känt världen över för att göra professionella PC som ofta riktar sig till företagare. Den här har 8 Gb RAM-minne med en Core Intel i5-processor och är utrustad med såväl pekskärm som tangentbord.

Skärmen och prestandan är alltså inte att klaga på även om det visserligen finns snabbare modeller med högre upplösning. Datorns skärm är en 13,3-tumsskärm och har därför en helt okej upplösning men visst finns det ännu starkare. Har man emellertid valt en PC och inte en Mac, så kan det räcka gott och väl.

De som anser att de behöver en Mac, är oftast hårt arbetande redigerare som kräver avancerade konstnärliga program.

Fördelarna med en HP är användarvänligheten och det är många överens om. En HP är enkel att använda även för den ovane då t.ex. en Mac-dator ibland kan verka lite svårhanterlig.

HP ProBook har anslutningar för minneskort, telefon, USB-minne samt HDMI och LAN. Ett stort plus i kanten är det smidiga tangentbordet som passar till både vana och ovana fingrar. Det har en bra översikt och ordentligt med mellanrum mellan tangenterna.

HP ProBook finns i flera modeller med olika prestanda och lagring. Om man arbetar på datorn och behöver ett bra arbetsminne och snabb hastighet, så är denna modell ett säkert kort. Den passar även bra för internetsurf och filmstreaming. Dess användarvänlighet gör att det är en dator som passar alla och i och med den goda kvaliteten är det en dator som man kommer att ha glädje av länge.

För den som har vana att arbeta på dator med företagsprogram och dylikt rekommenderas att man köper en HP ProBook för att senare eventuellt uppgradera till en högre nivå. Datorn lämpar sig även att ta med på resor med sina 1,5 kg i vikt- något man kanske kan vara för ängslig att göra om man är ägare av en tunn 35 000 kronors dator.

Se priset här!

ASUS 15,6 FHD

Sist ut i detta bäst i test av bärbara datorer, är denna lite billigare variant från ASUS. Anledningen till att den heter 15,6 är dess skärmstorlek på 15,6 tum med LED-belysning. ASUS är ett taiwanesiskt märke som ofta syns i europeiska hem.

Priser och modeller varierar precis som hos andra datortillverkare och detta är en modell som de flesta har råd med. Övriga datorer hos ASUS kan visserligen komma upp i över 10 000 kronor och mer därtill, men de är inte lika dyra som HP eller Mac.

Om man bara vill ha en vanlig dator som man surfar på, arbetar lite lätt på eller använder som hemmabio, är ASUS 15,6 ett bra alternativ. Den har en i3-processor och har alltså inte samma prestanda som de övriga modellerna som finns listade i detta bäst i test.

Men för ett medelmåttigt användande utan några större krav, räcker det alla tiders. Utrustad med en webbkamera kan den med fördel fungera som telefon till bekantskaper runt om i världen.

Den är en notebook och lämpar sig alldeles utmärkt vid resor. Modellen är visserligen inte så lätt- den väger ändå 2 kg. Då handbagagerestriktionerna ligger på max 10 kg hos många flygbolag, bör man veta att datorn således tar upp 2 kg av dem.

ASUS dator har ingen optisk enhet och detta kan också vara lite klurigt när man vill ladda ned bilder eller föra över material. Dock har den 3 st. USB-portar. Arbetsminnet är det heller inget fel på. Den har 4 Gb RAM-minne och hör därmed till standarddatorerna. När man vill ut och surfa på nätet, kan man använda det trådlösa Ethernet.

Om man inte har så höga krav och bara vill ha en dator att använda lite då och då utan större arbetsbelastning, kan ASUS 15,6 vara ett prisvärt val. Är man en person som inte ska ha datorn att spela tunga spel på eller ladda ned mängder av filer, är ASUS 15,6 en helt okej dator.

Den finns dessutom i fler modeller och exemplar så om man mot förmodan skulle vilja ha ut lite mer, kan man med fördel köpa en annan variant av samma märke.

När man faller inom målgruppen för de som inte begär så mycket av sin dator, bör man heller inte investera och slänga ut en förmögenhet på något som i alla fall inte behöver utnyttjas till max.

Den här bärbara datorn är inte testets vinnare i prestanda och kvalitet, men den är ändå ett säkert kort för den som nöjer sig med det den har att erbjuda. Man kan också använda den som komplement till en bättre dator med högre prestanda. Inte sällan när man ramlar på säljare i butikerna, vill de få en att köpa en betydligt dyrare dator, men det är inget som säger att varje person vill använda en sådan. Man kan garanterat hitta, enligt egna önskemål, den bästa bärbara datorn under 6000 kr.

Se priset här!

Källor:

https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/barbar-dator
https://testat.nu/barbar-dator/
https://www.advized.se/datorer/test-microsoft-surface-laptop-3-stilren-och-kraftfull

https://www.sweclockers.com/test/28606-microsoft-surface-laptop-3-ar-ett-imponerande-lyxbygge/6

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.