Högtryckstvätt bäst i test 2024 – Hitta den bästa högtryckstvätten

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Kärcher K2.1002. Nilfisk C 110.7-5 X-TRA3. Bosch Aquatak 33-10
Kärcher K2.100Nilfisk C 110.7-5 X-TRABosch Aquatak 33-10
Se priset härSe priset härSe priset här
När en grovrengöring väntar dig därhemma, är det betydligt enklare att ha en högtryckstvätt till hands. Den kommer åt där vanliga händer inte klarar jobbet och det tar absolut mindre tid än om du skulle stå och skrubba själv i timtal. En högtryckstvätt kan vara bra att ha till en mängd olika saker – allt från att göra rent stenplattorna i trädgården till att snygga till bilens yttre. Ja, vissa kanske till och med har sett Per Morberg tvätta potatis på det sättet, men så långt kanske de flesta inte går.

 

Vad gör en högtryckstvätt?

En högtryckstvätt gör ett intensivare arbete än den vanliga trädgårdsslangen. Först tar den in vatten genom ett uttag från t.ex. trädgårdssängens anordning eller ett annat vattenutkast. Sedan höjs vattentrycket i maskinen med hjälp av en inbyggd pump för att sedan blandas med tvättmedel eller ett slags schampo för att kunna tvätta rent föremålet.

Högtryckstvätten tvättar bort ingrodd smuts och mossa där man annars behöver skrubba eller fila i timmar, på en betydligt kortare tid. Vattenstrålen med sitt enorma tryck, avlägsnar denna smuts mycket smidigt. Smutsen kan vara relaterad till berghällar, fasader, trallar, takpannor eller så små saker som vanliga grillgaller som vi vet är svåra att få rena.

Ett vattentryck mäts i bar. Ur kranen hemma kommer vanligtvis ett vattentryck på ca 4 bar, medans det i en högvattentvätt kommer runt 130 bar eller mer. I kombination med vattenmängden som mäts i lit/h, avgörs det om en högtryckstvätt har dålig, medel eller stark kapacitet. Sedan räknar man givetvis in motorns effekt också.

Vad du ska tänka på

Bland det viktigaste som finns när det gäller högtryckstvättar, är munstycket som kan vara fast eller roterande. Andra tillbehör finns också och är oumbärliga när du tvättar. Ett skummunstycke monteras längst ut på spolanordningen. Fördelen är att medlet inte går genom maskinen utan hamnar i slutet av vattenflödet. Då slipper man oroa sig för extra rengöring av maskinkroppen och kan lugnt sätta tillbaka den efter användning.

Valet av högtryckstvätt beror på det material som skall rengöras och olika tillbehör följer med olika materialtvättar. Det är nämligen så att sten och metall inte kan rengöras på samma sätt som trä. Trämaterial är känsligare och kan skadas av vattnets kraft när det tränger in. Har du en terrass eller veranda som är gjord av trä, bör du t.ex. använda tillbehören som används för terrastvätten. Spolar du som vanligt på en terrass kan det orsaka flisor, sprickor eller påväxt som gör att du får dubbelt så mycket att rengöra nästa gång.

Samma sak gäller för staket och den färg som sitter på. Vissa tillbehör är alltså till för att rengöra materialet skonsammare och dessa bör du inte avstå ifrån. Det kan stå dig dyrt i slutändan.
Många bäst i test har betygsatt olika högtryckstvättar och då kollar man framför allt på munstycket samt hur tillbehören fullföljer sin funktion. Många sådana test visar på skiljaktigheterna mellan olika märken och modeller.

Det handlar främst om tvättkraft, livslängd, uthållighet och hur vattensnåla de är. Vatten är en bristvara i många delar av världen och även Sverige har fått känna på det de senaste somrarna då grundvattennivåerna sjunkit markant. Att använda högtryckstvätt på vissa orter var rent avrådande. En glädjande nyhet är emellertid att en del modeller kan stödja alternativa vattenkällor som privata brunnar eller uppsamlade vattenhål.

Man får heller inte glömma bort användarvänligheten. En del är inte inbitna trädgårdsmästare utan vill ha en enkel, lättförståelig apparat som gör jobbet utan att man behöver klia sig i huvudet som när man sätter ihop en IKEA-möbel. Högtryckstvätten blir också betydligt mer lätthanterlig om den är ergonomiskt utformad med smarta handtag som gör att man inte glider. Den ska också vara lätt att ställa undan och inte ta mer plats än den redan gör.

Sist men inte minst, är det naturligtvis också en penningfråga. Vissa kan lägga ned stora summor på en högtryckstvätt, medans andra är lite mer reserverade till att betala det dyraste priset. Ofta är tryckkraften relaterad till priset, precis som motoreffekten, vattenspolningen och livslängden har med kostnaden att göra.

Ett lägre pris är även ofta synonym för en lägre garantitid. En viktig information är att garantin inte täcker frysskador som kan uppkomma på vintrarna. Därför bör du förvara din högtryckstvätt inomhus där det garanterat inte blir minusgrader.

Detaljer på högtryckstvättar som är värda att syna

Det är inte bara munstycket du ska ta dig en närmare titt på när du ska köpa en högtryckstvätt. Andra detaljer ska passa in och fungera på bästa sättet. I detta test beskriver vi dem närmare.

  • Slangen bör vara lång men samtidigt så flexibel att du inte snor in dig i den varje gång du tar en vända med munstycket. Det gör även att maskinen lätt välter, vilket både orsakar irritation och skador.
  • Slangfästet som är nästa viktiga punkt, bör helst vara en trumma eller rulle där sladden kan rullas upp, s.k. sladdvinda. Är den försedd med föringsbygel, är det ett ännu större plus i kanten. Då styrs sladden enklare och du har ett problem mindre. Förutom slangfästet skall det finnas en bra bevaring så att sladden inte samlar på sig för mycket damm eller riskerar att gå sönder när man flyttar på apparaten. Sladden skall således vara skyddad på ett smidigt sätt.
  • Handtaget bör vara ergonomiskt och gärna ha ett teleskop som gör det enklare för vinterförvaring.
  • Vart tvättmedelsbehållaren är placerad kan ha stor betydelse. I flera högtryckstvätt test har man provat olika metoder. Det finns två ställen där tillverkarna brukar sätta tvättmedelsbehållaren och vad som är bäst för dig, kan bara du veta. I vissa fall placeras den på maskinen, vilket ger en lättare hantering av stålröret. Har man satt den vid munstycket, behöver du dock inte rengöra slangar och rör efter användning. Det är helt enkelt bara att väga för och emot innan köpet.
  • Vattenanslutningen är viktig. Den bör sitta längre ned på själva maskinen och ha ett filter som förhindrar att det kommer in lera, smuts och annat otyg.
  • Hjulen på behållaren bör vara kraftiga och kompakta och lätt att dra utan att låsa sig eller fastna i löv och annan smuts.
  • Tillbehören i en högtryckstvätt skall man inte underskatta. Beroende på material som skall rengöras kan dessa vara avgörande för ett bra resultat. Se till att det finns utrymme för bl.a. tvättmedelsbehållare, olika munstycken, stålrör samt olika handtag. Plats för dessa tillbehör är ett minimikrav på en högtryckstvätt. Ibland medföljer tillbehör men vanligtvis måste man köpa till dem.
  • Vikten har stor betydelse när du ska dra omkring din högtryckstvätt. Alla har olika styrka och att släpa på en tung maskin gör inte jobbet enklare. Är de av de tyngre varianterna, brukar de normalt vara mer kraftfulla, men även då har de vanligtvis anpassats till att kunna transporteras någorlunda bra.
  • Ljudet kan uppfattas som mer eller mindre störande och ju effektivare motor, ju starkare ljud. Det kan alltså vara värt att investera i ett par hörselskydd eller öronproppar, så att du inte får hörselskador om du använder en starkare modell. Var försiktig med motorn och släpp alltid på vattnet innan du startar den. Annars finns det risk för vakuum.

Hur förvarar man en högtryckstvätt?

Som tidigare nämnt, bör en högtryckstvätt stå upprätt eller i den ställning som den är avsedd för, på en plats inomhus där kylan inte kommer åt. Ett garage räcker gott och väl bara det är någorlunda isolerat. Det viktigaste är att det inte blir minusgrader så att maskinen får efterföljande frysskador.

Var också noga med att täcka över din högtryckstvätt med ett skynke eller dylikt för att slippa samla damm och annan smuts som lätt kan förstöra den. Alla tillbehör bör rengöras efter användning och torkas och sladdar ska vara inrullade i sin slangvinda så att det inte blir hack i sladden när andra föremål kommer åt.

Detta kan leda till svåra elektriska bekymmer som till slut kan explodera eller orsaka stötar. Ställ din högtryckstvätt på en undanskymd plats där man inte lätt stöter till den.

Vad passar dig?

Alla är vi olika och olika behov och hemmen följer samma princip. Sätt dig ned och fundera på vad du behöver ha högtryckstvätten till och sök sedan upp den maskin som erbjuder det bästa för ändamålet. Sök i olika butiker och jämför, precis som vi har gjort i detta bäst i test. Visst kan priset vara en viktig aspekt, men köp inte en högtryckstvätt som inte är utrustad med de viktiga detaljerna eller tillbehören för just materialet du har i åtanke.

Då gör du mer skada än nytta och får dubbelt så mycket arbete till framtiden.
Ska du tvätta din terrass? Rengöra bilen eller båten? Är det trädgårdsskötsel som står i fokus eller kanske alla delarna? När du vet vad det är du söker, kan du läsa igenom detta högtryckstvätt bäst i test som vi har sammanställt över några kända modeller på marknaden idag.

Vårt högtryckstvätt bäst i test

Vi har sammanställt ett högtryckstvätt test som kikar på 7 modeller av högtryckstvättar. Genom vårt test, kan du se skillnad i prisklasser, ranka användarvänligheten, se vilka tillbehör som medföljer alternativt om de överhuvudtaget medföljer, samt andra viktiga aspekter för en så bra rengöring som möjligt.

Det har gjorts många test av högtryckstvättar och man kan, trots vissa skillnader, se en röd tråd när det gäller märken och modeller. Vissa tester har testats av professionella medans andra även är baserade på kundomdömen. En mix av båda är det bästa alternativet för att skaffa sig en idé.

Så innan du skyndar iväg till butiken eller sätter dig ner och beställer en högtryckstvätt online, bör du skaffa dig lite extra kunskap om dessa modeller. Man ska aldrig förhasta sig – då riskerar man att ångra sitt köp eller få ett sämre resultat.

1. Kärcher K 2.100

Högtryckstvättar från märket Kärcher har fått stor publicitet och har rykte om sig att vara mycket bra. I flera högtryckstvätt test, har de kammat hem vinster flera gånger. Först ut i vårt högtryckstvätt bäst i test, är denna budgetmodell som också är den billigaste i testet.

Dock lämpar den sig för lite mindre arbeten så om det är ett riktigt grovjobb du har framför dig, kanske du bör välja en större modell. K 2.100 är en lätt högtryckstvätt som dessutom är mycket vattensnål. Den förbrukar 80% mindre vatten än vanliga trädgårdsslangar men du får tänka på att trycket inte är lika stort som i de högre klasserna.

K 2.1000 har motoreffekten 1,3kW och passar därför bäst till mindre föremål som cyklar, möbler, bil eller balkonger. Dess vattenkapacitet ligger på maximalt 340 lit/h. Den är också en god vän när du ska ut och rengöra båten på landet. På grund av sin lätta vikt på bara 4 kg samt det praktiska handtaget, kan du ta med dig den upp på båten eller transportera den i bilen eller för hand. Maskinen är inte högre än ca 45 cm så den går lätt att placera i skåp eller i garaget.

När du köper en Kärcher K 2.100 ingår det tillbehör som rotojetmunstycke, 3 slangar med spolhandtag samt ett integrerat vattenfilter och en adapter till trädgårdsslangen du redan har hemma. Rotojetmunstycken är som namnet avslöjar, ett roterande munstycke som är speciellt tufft mot ingrodd smuts.

Denna lilla högtryckstvätt i vårt bäst i test är mycket prisvärd och perfekt för en nybörjare , alternativt någon som inte kräver rengöringar av mycket stora ytor. Den har bra användarvänlighet och är enkel att hantera. Om vi ska ge den ett litet minus, blir det att slangrullen kan orsaka en trasslig sladd. Detta gäller även för många andra Kärcher-modeller.

Se priset här!

2. Nilfisk C 110.7-5 X-tra

En betydligt billigare variant av den annars ganska dyra Nilfisk-tvätten, är Nilfisk C 110.7-5 X-tra. Detta är en bra högtryckstvätt som är anpassad till privat bruk och till lättare och mindre ytor men som samtidigt har behållit den kraftfulla rengöringen som Nilfisk annars är känd för.

Med sin 440 lit/h i vattenmängd och sina 1400 W i motorkapacitet, hör denna modell till de bättre, svagare högtryckstvättar som märket har tillverkat. Ljudnivån ligger under medel.

Många av de starka varianterna har hög ljudnivå och det är också något som vi har snappat upp i testet.

Modellen väger bara 6 kg och är enkel att flytta runt vilket gör den till en självklar variant bland många städfirmor. Med modellen brukar också ett flertal tillbehör medfölja som skumspruta, högtryckspistol, spolrör och turbomunstycke.

Högtryckstvätten har också en automatisk start/stopp-funktion. Vare sig du vill ha denna tvätt till ditt eget hem eller om du vill använda den i jobbet, är det ett garanterat smart val samtidigt som du inte ens överstiger tusenlappen i pris. Helt klart en av favoriterna i detta högtryckstvätt test.

Se priset här!

3. Bosch Aquatak 33-10

Många anser nog att Bosch är ett pålitligt märke för de flesta apparater och maskiner och även i mång högtryckstvätt test har de slagit andra stora märken.

Bosch Aquatak 33-10 är inte en speciellt dyr modell även om den inte ligger i de billigaste prisklasserna. Den är trots det lite högre priset, en modell som drygt väger 4 kg.

Den har en vattenförbrukning på 330 lit/h och kan alltså inte betraktas som den mest kraftfullaste högtryckstvätt.

Den lämpar sig bra till mindre ytor och föremål och bör undvikas på stora ytor där du behöver släpa med maskinen. Sladdlängden är dessutom bara 3 meter men den har en bra anordning för att rulla upp den så att du inte snubblar på den. Tillbehörsfästet är inbyggt och gör att du enkelt kan byta från exempelvis ett munstycke till ett annat.

I det här testet, tar vi upp modeller som både kan användas då och då och modeller som kan brukas dagligen. Detta är inte en sådan högtryckstvätt. Den är bra för nybörjare tack vare sin enkla hantering och den rengör mycket bra.

Du kan emellertid inte använda den i timmar. Bosch Aquatak 33-10 har en auto-stop funktion för en energisnål brukning så uthållighetsmässigt, håller den inte måttet om du har tänkt göre storrengöring.

Se priset här!

4. Lavor Ninja Plus 130

En annan högtryckstvätt som faller inom den lägre, medelmåttiga prisnivån, är högtryckstvätten Lavor Ninja Plus. Vi anser att den är ganska prisvärd, då den har en större vattenmängd (420 lit/h) än många av de övriga högtryckstvättarna i samma pris.

Vikten ligger runt 9 kg och effektförbrukningen på 1800 W. Detta gör att den faktiskt har högre uthållighet än många kända märken.

Med turbomunstycket följer även en tvättborste och ett skumspolrör samt 6 meter slang och ett snabbkopplingssystem.

Det positiva med den här högtryckstvätten är alla tillbehör som medföljer – något som ibland kan vara lite sisådär med många andra högtryckstvättar. Ofta får man köpa dem separat. I vårt bäst i test av högtryckstvättar, är denna modell en förvånansvärt bra variant om man jämför med priset.

En tvätt som helt enkelt förvånar men på ett positivt sätt. Man kan säga att det är en “underdog” i detta test som man faktiskt kan underskatta vid första anblick. Dock har den mer att erbjuda än man tror.

Se priset här!

5. Malmbergs Högtryckstvätt 150 Bar 1,9 kW

Visst ska vi ta med en svensk högtryckstvätt i vårt bäst i test. Malmbergs högtryckstvätt är en som försöker konkurrera med höjdarna i butikerna.

Några hundringar över tusenlappen, ligger denna effektiva högtryckstvätt som har en vattenmängd på 420 lit/h och en motoreffekt på 1,9 kW.

Detta betyder en tämligen hög uthållighet och kan därför användas till lite grövre arbeten. Dessutom är den enkel att transportera eftersom den bara väger strax över 8 kg.

På själva maskinen sitter både slanghållare, strömkabel och munstycke och den integrerade tvättmedelsbehållaren sköter sig själv med sin avfettning och applicering av medel till tvättarna.

Sladden rullas enkelt upp på hjulet vid sidan av maskinkroppen så att den inte snor ihop sig med dig när du drar den. Genom det justerbara spolhandtaget kan du justera strålen och få den kraft eller stråle du vill. Malmbergs högtryckstvätt är bra då den är mycket praktiskt utrustad med hjul som rullar upp den 7 meter långa sladden, den har utrymme på maskinen för strömkabel och hjulen är bastanta och handtaget effektivt.

Hela designen är ergonomisk och det underlättar i ditt underhållningsarbete. Vi ska verkligen inte underskatta våra inhemska märken som ofta är smart designade och anpassade till det svenska behovet att vara ute och rensa och städa i trädgårdarna och på landet. Ett bra val enligt vårt test.

Se priset här!

6. Kärcher K7 FC Plus Flex

Näst ut i vårt bäst i test är en högtryckstvätt av samma märke som den vi startade testet med. Det är en dyr modell från Kärcher som är speciellt utformad för svåråtkomlig och fästande smuts samt stora ytor.

Modellen räknas som den tuffaste i Kärcher-serien av högtryckstvättar och kan användas dagligen. Kärcher K7 FC Plus Flex är en dyrgrip men även en räddare i nöden när du har envis lort att avlägsna.

Maskinen har funktioner för att skifta mellan 6 st. olika tryck samt ändra typ och dosering av tvättmedel som sitter i behållaren. Detta reglerar du enkelt med spolhandtagets knappar och den funktionella displayen där du kan hålla koll på dina val. Modellen har en vattenkyld motor vilket innebär mindre oljud i samband med användning, så du kan slopa hörselskydden.

En praktisk detalj, är att den är utrustad med tre spoltyper i ett och samma munstycke. Du behöver således inte byta för varje material utan bara ställa in den önskade spoltypen. Kärcher K7 FC Plus Flex har en slang på 10 meter och detta kan komma till användning när du ger dig ut och spolar på större ytor.

Handtaget gör det enkelt att rulla och transportera maskinen då den väger hela 18 kg.
Om du vet med dig att du rengör ofta och behöver en högtryckstvätt som håller, bör du inskaffa denna kraftfulla variant som har fått mycket bra betyg i vårt bäst i test. Ibland kan det emellertid vara lite svårt att få kläm på munstycket och slangvindan kan ibland krångla lite.

Se priset här!

7. Nilfisk MC 5M

Nilfisk har många modeller och prisklasser men den här ligger verkligen i den dyraste klassen och den är sist ut i vårt bäst i test.

Den anses visserligen som en portabel högtryckstvätt men den väger hela 85 kg och är över en meter hög, så det är inte bara att greppa den och ta den under armen, om vi säger så.

Dock är den otroligt kraftfull – effektförbrukningen är på 7400 W. Maximal vattenmängd som kan användas per timme är 1130 L. Om vi jämför med de minsta modellerna här i testet, är det en ofantlig skillnad.

De stora hjulen gör den visserligen lätt att rulla och den kommer med flera tillbehör som längre sladd, spolrör och slangrulle.

Nilfisk MC 5M hör till kallvattentvättarna och är en av modellerna i serien som är utvecklad för hårt arbete, främst inom lantbruket-eller fordonsindustrin. Motorerna är utvecklade för dagligt jobb men det gäller att ha öronskydd när man arbetar med det här kraftverket. Nilfisk har ofta starka motorer som gör att ljudet ligger på medelnivå – ca 80-87 dB.

Det här är ingen högtryckstvätt för nybörjare. Den är effektiv och passar den som verkligen är van att arbeta med den här sortens uppgifter.

Se priset här!

Slutsats av testet

I det här testet, kan vi lägga märke till att det finns en hel del medelkraftfulla högtryckstvättar som gör jobbet tämligen bra. Priserna ligger på ungefär samma nivå så det är ganska enkelt att välja och vraka. Det handlar således mer om småsaker som extra tillbehör eller funktioner som gör det lättare att transportera eller lagring.

Beroende på vad du har för behov och erfarenhet, skiljer sig valet av högtryckstvätt åt mycket från person till person. För det första gäller det att fundera ut hur du föredrar att jobba samt hur ofta du måste rengöra olika föremål. Utifrån detta perspektiv kan du sedan välja en högtryckstvätt som passar dig bäst. Är du ovan och kanske inte rengör så ofta, bör du investera i en tålig men mindre maskin som är enkel att använda.

Därifrån kan du ta dig till högre nivåer, så att säga och senare välja en högtryckstvätt som är mer avancerad. Det viktigaste att titta på, är hur din högtryckstvätt är designad och anpassad till olika material och om den har de tillbehör som krävs. Det gäller att inte förstöra materialet som skall rengöras och samtidigt ha en högtryckstvätt som inte förlorar kraft så fort. Ofta är det detta som drar ned betygen i testen samt hur rent det blir i slutändan.

Det märke som faktiskt klarar sig bäst när det både gäller uthållighet, tryck och vattenförbrukning samt användarvänlighet, är Kärscher. Just uthålligheten får bra betyg, då många andra märken till slut resignerar efter några timmars användning. Kärsher har också bra förvaringsmöjligheter men ibland en något trasslig sladdanordning som kräver att man omsorgsfullt rullar ihop sladden och täcker över den.

Bosch är extremt bra på att rengöra och det är även Kärcher och den professionella Nilfisk – även det märket från Tyskland. Visst finns det billigare varianter som också lyckas ganska väl i test, men om man räknar ihop alla aspekter, är dessa tre namn utmärkande. Sedan är det också en fråga om vilket märka som man vill vara trogen.

Kanske har man redan en favorit och vill hålla sig till den, även bland högtryckstvättar.
Vi hoppas nu att du har fått glädje av vårt högtryckstvätt bäst i test och att du nu kan börja botanisera bland varumärkena. Lycka till med din rengöring!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.