Markiser bäst i test 2024 – Hitta de bästa markiserna här!

av
1. Jabo Utdragbar skärm2. Granat Screen vertikalmarkis3. Diamant Mono terassmarkis
Jabo Utdragbar skärm 600×140 (Dubbel)Granat Screen vertikalmarkisDiamant Mono terassmarkis

Alla tycker nog att det är härligt med sol, dock är det bara så härligt till en viss begränsning. Att sitta på altanen och i stekhet sol och äta, prata eller dylikt kan vara mycket påfrestande. Tillslut blir man irriterad på att det är stekhet sol – därför vill man införskaffa sig markiser, så att man lätt kan bestämma själv när man vill ha sol eller inte.

I detta markiser bäst i test kommer vi kolla på olika modeller av markiser, vad man bör tänka på inför sitt köp av markiser, samt de allra bästa markiserna på marknaden – vi ska inte slösa någon tid, så nu kör vi!

Att tänka på vid köp av markis

Stående eller hängande

Det finns två typer av markiser – de klassiska, de som är monterade i väggen och fälls ner. Dessa skyddar från sol uppifrån och är därför de mest populära. Den andra typen av markis är den stående, är alltså en avskärmare, från vind och insyn. Denna är mer populär för de som har en altan med mycket insyn och vill kunna koppla av, eller när det är blåsigt ute och man vill kunna stänga ute vinden och inte ha pappersservetter som blåser iväg.

Hängande: automatisk eller manuell?

Om du väljer en hängande modell så är det ännu en fråga du bör ställa dig, vill du ha en automatisk markis eller en manuell? Den automatiska markisen fälls ut när solen är framme, och vecklas in igen när det blivit mörkt och markisen inte används (för att hålla den fräsch). Denna funktion kostar oftast flera tusenlappar extra och vi har faktiskt inte med en automatisk markis i listan på de bästa markiserna.

Vi anser att den manuella varianten är tillräcklig och att det nästan är ovärt med en automatisk variant. Men detta är från person till person, och också utifrån budget.

Prislappen

Beroende på vad för modell du väljer så kommer prislappen ändras kraftigt, väljer du en hängande automatisk så är detta betydligt dyrare än en avskärmnings-skärm eller en manuell hängande. Prislappen är endast något man behöver bry sig en gång, för när man väl köpt produkten så kommer den hålla flertalet år framöver.

Ni som länge har köpt trädgårdsprodukter vet att det finns mycket att köpa in, men när man väl köpt ett verktyg eller hjälpmedel så behöver man inte lägga en enda krona till utan då har man löst problemet (i detta fall med sol i ansiktet) i många år framöver.

Topp 3 Bästa Markiser bäst i test 2024

1. Jabo Utdragbar skärm 600×140 (Dubbel)

Först ut i vårt markiser bäst i test är en utdragbar skärm från Jabo. Med en modern stil så passar denna in på gamla som nya hus.

Detta är då alltså en skärm, som fungerar som en vind och insyn-markis. Denna från Jabo är en dubbel och därför kan du alltså dra ut den på båda sidorna – och få en total längd på 6 meter.

Detta passar perfekt för den som vill gå runt ostört på sin altan eller stänga ute vinden under en blåsig dag.

Jabo är en etablerat företag inom trädgårdstillbehör och är specialister på detta område. Har du en friggebod eller förråd så är oftast Jabo med i bilden någonstans. Företaget var skapat 1961 och fokuset var att skapa exteriörprodukter med fokus på design, funktion och kvalité – och detta har företaget hållit levande sedan dess.

Skärmen är stadig och är gjord i tålig polyester – det finns även ett väggfäste, stolpfäste och golvinfästning som medföljer. Priset är i marknadsmässiga priser, varken för högt, eller för lågt.
Detta är alltså en av de allra bästa markiserna du kan välja!

Se priset här!

 

Markiser Näst bäst i test - Granat Screen vertikalmarkis2. Granat Screen vertikalmarkis

Med denna vertikalmarkis får du det bästa av två världar. Du får behålla din utsikt då man kan se ut genom markisen samtidigt som du slipper att bli bländad av det starka solskenet. Markisen reducerar dessutom solens värme med hela 95% vilket gör att du får en behaglig temperatur inomhus eller i ditt uterum.
Markisen har en mycket högre slitstyrkan i jämförelse med en vanlig markis, den står emot väder och vind på ett mycket effektivt sätt. Den kan dock inte användas som ett regnskydd.

Granat Screen vertikalmarkis monteras enkelt i fönsterfodret eller direkt på väggen med justerbara väggfästen. Det finns olika sätt att styra sin markis på, antingen via ett klassiskt markisband eller med hjälp av en motor som smidigt hissar markisen upp och ned. Bredden på markisen kan väljas mellan 1-3 meter, upp till 1,20 meter utan skarv.

Väven är tillverkad av mikroventilerad polyester beklädd i plastisol och profilerna i aluminium.

Se priset här!

Markiser tredje bäst i test Diamant Mono terassmarkis3. Diamant Mono terassmarkis

Med Diamant Mono terassmarkis kan man stänga ute mellan 90 – 99% av solens värme, vilket gör att man kan nyttja sin terass eller uterum även under årets allra varmaste dagar. Markisen är tillverkad av akrylväv som är beständig syntetisk fiber. Tillverkaren ger hela 5 års garanti på väven mot blekning och mögel. För att bibehålla färgen spinnfärgas väven.

Markisen står emot smuts och väta mycket effektivt, men den ska ändå inte användas som ett fullskaligt regnskydd.
Man reglerar markisen med hjälp av en löstagbar vev men det går också att lägga till en motor som man istället kan styra med hjälp av en fjärrkontroll. Det går också att köpa till en sensor för sol- och vind så att markisen automatiskt går upp och ned i förhållande till solen.
För utseendets skull man kan också välja att lägga till en kappa i markisens framkant.

Se priset här!

Äldre test av markiser med toppresultat

VidaXL Markis Manuellt infällbar 400×300 cm

Näst på tur i vårt markis test så har vi VidaXL Manuell infällbar 400×300, en manuell hängande markis som gör det enkelt att ta kontroll över sin altan och stänga ute solen för att få en avsvalkande altan.

Om man hörde någon säga under vintern att den gärna vill stänga ute solen så skulle folk tro att man var galen, men under sommaren kan det bli riktigt påfrestande med kraftig sol hela dagen. Varit ute och badat/solat med familjen? Eller har du gjort trädgårdsarbete hela dagen? Då kan det vara skönt att få vara i skuggan ett slag.

VidaXL har producerat en justerbar markis med stadigt tyg. Ramen till markisen klarar UV och är vattensäker då den är gjord av aluminium. Markisen avvisar smuts och vatten vilket gör att de smuts som kommer flyger bort med vinden, och om något kanske du får sopa av markisen en gång då och då högst.

Tyget som medföljer är blå/vit-randigt vilket passar perfekt både för moderna och gamla hus. I ett gammalt hus ser det väldigt retro och härligt ut, klassiskt, och i de moderna husen så ser det fräscht och klassiskt ut. Tyget kan bytas ut för ett par hundralappar ifall du hellre vill ha en vit markis.

Markisen monteras enkelt på väggen med de medföljande väggfästena. Så du behöver inte anställa någon för att hjälpa dig sätta upp markisen, vilket kan öka det totala priset markant.

Se priset här!

VidaXL Entrétak 150x100cm

Sist men inte minst i vårt test kommer en speciell variant av markis; nämligen ett entrétak! Detta entrétak från VidaXL är en form av markis som är till för att skydda dörrar och fönster från nederbörd.

Detta är inte bara mycket praktiskt utan även väldigt snyggt och kan förhöja din egendoms utseende. Polykarbonatskivorna är av hög kvalitet och klarar extrema väderförhållanden.

Alla monteringstillbehör kommer med vilket gör det mycket enkelt att montera upp utan att behöva leta upp rätt skruvar eller i värsta fall, behöva åka till affären för att köpa det.

Något som är värt att notera är att taket inte håller för kraftigt snöfall och därför är det bra att montera ner taket under vintertid så att de håller så länge som möjligt.

Se priset här!

Slutsats

Oavsett vilken markis du än väljer kan vi lova att du kommer bli mycket nöjd med valet. Du har nu blivit presenterad 3 olika modeller som har 3 olika funktioner, och dessa är de allra bästa i deras respektive kategori. Lycka till med väljandet!