Sticksåg bäst i test 2024 – Hitta den bästa sticksågen

av
1. Batteridrivna pendelsticksågen Metabo STA 18 LTX 1402. Pendelsticksåg Bosch PST 1000 PEL Compact3. Pendelsticksåg Einhell RT-JS 85

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Conrad.se.
Svenskarna älskar generellt att renovera hemma, snickra, underhålla och hamra samt att fixa till några extra finesser på huset varje år. Därför säljs teknikprylar och verktyg som smör i solsken i vårt avlånga land. Många är dessutom gör-det-självare och förhållandevis vassa på att ordna det mesta själva i hemmet. Då är det naturligtvis viktigt att hitta de bästa produkterna för det ultimata resultatet.

Det är här sticksågen kommer in i bilden, för vem kan klara sig utan detta utomordentliga verktyg när saker och ting skall sågas till snyggt och prydligt?
Sticksågen är suverän på att göra snygga och jämna kurvor, cirklar och andra former p.g.a. det lilla tandade sågbladet som den är utrustad med. Även raka spår blir perfekta med sticksågens hjälp och det enda du behöver göra är att byta sågblad för olika ändamål.

För dig som älskar snickarglädje och vill skapa det där lilla extra på huset, dasset eller dörren, är sticksågen oumbärlig och dessutom ganska lätt att hantera. Vill du såga till riktigt vackra dekorationer och få grannarna att häpna över din snickartalang, så bör du införskaffa en sticksåg snarast möjligt. Just därför ska du ta dig en titt på några recensioner här nedan på sticksågar, så att du får en bättre hum om vilken såg du ska köpa.

Att tänka på när du köper sticksåg

Det finns naturligtvis några viktiga saker som du bör tänka på innan du ger dig ut i butikerna. Det är inte bara att köpa den första, bästa sågen du ser, bara för att få köpet gjort så fort som möjligt.

Visserligen är det enkelt att använda en sticksåg och för dig som är nybörjare, finns det naturligtvis alltid en beskrivning eller manual som följer med verktyget, men du ska ändå helst veta till vad du ska använda den och hur komplicerat ditt arbete kan komma att bli. Olika sticksågar erbjuder olika saker och har mer eller mindre finesser, även om de på det stora hela liknar varandra. Hur detaljerat ska du såga? I vilket material ska det sågas i? Vilka former vill du få till? Hur van är du?

Vissa sticksågar har även laserljus för att såga exakt i det uppritade strecket. De flesta nyare modeller brukar vara ännu enklare när det gäller att byta sågblad. Istället för att krångla till det med skruvmejslar och annat för att skruva bort det, trycker man bara enkelt på en knapp och sågbladet lossnar.

Sticksåg bäst i test

Här nedan har vi sammanställt några populära modeller i ett sticksåg bäst i test som finns på marknaden för tillfället och har dessutom funnits där ett bra tag nu. Så om du funderar på att börja snickra kan du med fördel läsa igenom vårt sticksåg bäst i test för att skaffa dig en uppfattning om vad de olika varianterna har att erbjuda.

1. Batteridrivna pendelsticksågen Metabo STA 18 LTX 140

Det här är en lite dyrare variant och har ett mer avancerat skärdjup än många andra sticksågar. Dock skär den enbart i metall och trä och ej i aluminium.

Den anses för övrigt som en extremt kraftfull sticksåg med många finesser och hjälpmedel för en ultimat skärupplevelse och den är sladdlös.

Bl.a. har den ett säkerhetssystem som gör att den inte kan starta automatiskt och den erbjuder också ett LED-ljus så att man ser arbetsytan optimalt under hela arbetstiden. Greppytan och handtaget är försedd med gummiytor för att inte slinta och bytena av sågblad kunde inte vara enklare, då den har en automatisk utmatning.

Sticksågen Metabo har även ett system för förenkling av sågning av vissa former typ cirklar och parallellstyrning, och under tiden du arbetar, blåser sågen bort spånen så att de inte hamnar i vägen för dig. Sågen har tre pendelsteg att ställa in och även olika hastigheter med växelsystemet för olika snabba snitt.

Som sagt, den tillhör den lite dyrare varianten och kan inte skära i alla material, men vill du ha en säker såg med många finesser och utan störande sladdar, är denna som gjord för dig.
Se priset här!

2. Pendelsticksåg Bosch PST 1000 PEL Compact

Bosch har en mängd olika modeller och prisklasser när det gäller sticksågar. Prismässigt ligger de på allt från ca 600 kronor till uppemot 2600 kronor.

Just den här modellen ligger ungefär mittemellan, prismässigt, och har blivit en av de populärare varianterna då den har det mesta som krävs. Den kan skära i trä, aluminium och metall och har en hastighet på 3100/minut.

Dock kan manualen vara lite svårförstådd och ibland kan man få läsa igenom den några gånger innan man får kläm på det.

Den har ett snabbt och enkelt SDS-system så att du kan byta dina sågblad på ett smidigt sätt samt ett inbyggt hjälpmedel som hjälper dig att få till de allra rakaste snitten. På samma gång minimeras vibrationerna när du sågar så att du inte riskerar att slinta samt en styrskena i metall för att formerna ska bli så exakta som möjligt. I leveransen ingår enbart två sågblad men ytterligare kan köpas till.

Spånskydd, väska och plastbricka att sätta på framför sågen så att siktet blir bättre.
Se priset här!

3. Pendelsticksåg Einhell RT-JS 85

Sticksågen från Einhell tillhör den lite billigare varianten men är populär på marknaden ändå. Den skär både i metall, plast och trä och även om skärdjupet inte är lika avancerat som de dyraste varianter av sticksågar, så räcker det gott och väl.

Trots att den tillhör den billigare modellen av vårt sticksåg bäst i test, har den ändå många finesser för en perfekt sågning och enkla byten utan verktyg.

Den kommer även med tre sågblad vid leveransen och har både inbyggt LED-ljus för maximal syn samt 4 steg i pendelslaget för bra sågning i olika material och en snedvinkel på 45 grader som är lika stor som på den dyrare varianten i vårt sticksåg bäst i test här ovan.

Det är därför inte konstigt att många hellre betalar lite mindre om man får ut en liknade effekt på denna billigare sticksåg. Det man kanske kan reagera på är att den inte innehåller lika många säkerhetsanordningar och styrfunktioner som de dyrare varianterna, men vet man hur den fungerar och är en van hemmasnickare, ska det inte vara några problem.
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.