Halogenlampor bäst i test 2024 – detta är vinnaren i vårt test!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Conrad.se.

1. OSRAM 12 V Standard H72. 12 V Night Breaker® Silver H73. 12 V Philips VisionPlus H7

 

Med halogenlampor i ditt hem behöver du inte byta ut glödlamporna i exempelvis fönster-, bords- och övriga armaturer lika ofta. En halogenlampa håller i snitt tre till fyra gånger längre än en vanlig glödlampa. Det tjänar både din ekonomi och miljön på. Denna typ av lampa ger dessutom ifrån sig mer ljus vilket gör att du kan välja en med lägre andel watt, vilket innebär att också strömförbrukningen blir lägre.

Det finns riktigt många olika fabrikat och typer av just halogenlampor och som konsument kan det vara svårt att veta vilken typ som du bör välja. Därför har vi gjort denna sammanställning av halogenlampor bäst i test så att du ska kunna hitta rätt lampa för ditt användningsområde.

Vad är en halogenlampa?

En halogenlampa innehåller någon form av halogengas, vanligast är att brom eller jod används. Temperaturen i en halogenlampa blir mycket högre än i en vanlig glödlampa. Det gör att glödtråden förgasas i en omloppsprocess som samtidigt återbildar nya trådar. Processen är det som förlänger livslängden hos denna typ av lampa.

Förr i tiden kunde en halogenlampa bli väldigt varm men med ny teknik har utvecklarna kunnat ta fram ett värmetåligt skyddsglas som gör att lampan inte längre blir brännande het. Den har också utrustats med UV-skydd för att inte orsaka eventuella skador på exempelvis ögon.

Vilka olika modeller finns?

Halogenlampor finns i många varianter exempelvis:

  • lågvoltshalogenlampor
  • halogenrör
  • reflektorlampor

Vilken typ av glödlampa som du ska använda till vilken produkt brukar stå angivet på lampans förpackning. Om du vill använda dig av en halogenlampa som ser ut som gamla tiders glödlampa är det halogenlampor med skruvsockel som du ska leta efter.

Bra miljöval och snäll mot din plånbok

EU beslöt år 2008 att den vanliga glödlampan skulle fasas ut före år 2013. Det krävde att tillverkarna tog fram nya modeller som kunde tillgodose konsumenternas efterfrågan. Satsningen har visat sig vara lyckad. En halogenlampa finns för de flesta ändamål, oavsett om det gäller halogenlampor som behövs i vanliga bordslampor eller i strålkastare. Det är inte bara livslängden som är längre, för att få samma ljusstyrka som från den gamla tidens 60 watts glödlampa krävs en 45 W halogenlampa.

Halogenlampor bäst i test

I detta test har vi valt att prova några olika typer av halogenlampor till bilar, allt från H1, H4 till H7. Halogenlamporna är i stort sätt av samma typ, siffrorna anger att det är olika varianter av fästningsanordning. En billampa är ofta svår att byta och därför krävs det att lamporna har lång hållbarhet.

1. OSRAM 12 V Standard H7

Den kända glödlampstillverkaren Osram känns pålitlig och som ett säkert köp. Denna tyska tillverkare är inte bara en av världens äldsta inom området utan dessutom en av världens största producenter.

Modellen är neutral i ljusfärgen, den avger ett vitt ljus. Driftsspänningen är 12 V och effekten är 55 W. Sockeln storlek är PX26d och brinntiden beräknas vara 330 timmar.

Produkten kan användas både som originaldel och som reservdel till ett flertal bilar, vilket vi tycker är bra och något som vi uppskattar. Den har en stadig och stark ljusstyrka utan flimmer.

Priset ligger på mellannivå men eftersom livslängden är så pass lång anser vi att varan är ett bra köp.

Se priset här!

2. 12 V Night Breaker® Silver H7

Precis som förra produkten avger denna halogenlampa ett vitt så kallat neutralt sken. Glasgolven har klarglas. Driftsspänningen är på 12 V och effekten kan variera mellan 60 och 55 W. Fästningsanordningen ser lite annorlunda ut för denna modell och heter P43t.

Var noga med att köpa rätt modell för att lampan ska passa. Det finns många modeller och du måste köpa precis rätt för att lampan ska kunna fästas i din strålkastare.

Denna modell ger 50 procent mer ljus i jämförelse med samma modell av andra fabrikat. Dessutom är ljuskäglan förlängd. Kombinationen bidrar till att du får bättre vägbelysning. Det ökar inte bara din bekvämlighet utan också säkerheten på våra vägar.

Neolux är ett tyskt företag som tillverkar främst lampor och tillbehör så som halogenprodukter. De ägs faktiskt av Osram, vilket bidrar till att produkterna håller en hög kvalitet.

Se priset här!

3. 12 V Philips VisionPlus H7

Philips är ett annat känt märke som tillverkar elektronikprodukter, däribland halogenlampor. Vision H7 är har ett högre pris än exempelvis testets Osram H7. Lamporna är i övrigt ganska lika, driftsspänningen är på 12 V, effekten på 55 W och glaset är klart. Sockeln är av typen PX26d.

Denna lampa producerar 30% mer ljus än en vanlig standardlampa, därmed blir ljuset klart och vi tycker att vi upplever att strålkastaren kastar ett bekvämt sken på vägen. Skillnaden mellan en standardlampa och en vision lampa är att den sistnämnda ska producera en kraftfull ljusstråle med så högt ljusflöde till ett så lågt watt-antal som möjligt. Det lyckas Philip med anser vi.

Liksom konkurrenten Osram är Philips en av världens största tillverkare av bland annat halogenlampor. Företaget grundades i Holland år 1891 och huvudkontoret är idag beläget i Amsterdam. De har anställda i över 60 länder. De hade faktiskt tillverkning i Sverige mellan åren 1940 till 1973.

Philips verkar inom fler områden är konkurrenterna Osram och Neulux som mestadels fokuserar på just glödlampor och tillbehör.

Se priset här!

Slutsats

I vår sammanställning av halogenlampor bäst i test har vi korat en vinnare som står ut lite grann mer än sina konkurrenter. Vi har noga avvägt pris, hållbarhet, styrka och exakthet av ljusstrålen när vi testat lamporna. En bra ljusstråle ska vara distinkt men inte blända. Den ska vara riktad och sammanhållen utan att flimra. Vinnaren i vårt h7 lampa bäst i test blev Osrams standardlampa.

Trots att den inte lyser lika starkt som sina konkurrenter, upplever vi inte skillnaden som särskilt stor. Produkten har ett bra pris både jämförelsevis med sin hållbarhet och i jämförelse med de övriga lamporna.

Att denna H7 halogenlampa kan användas både som standard och som reservdel-lampa tycker vi är praktiskt och produkten får pluspoäng för det. Att företaget dessutom är välkänt och inarbetat gör att vi känner att vi vet vad vi kan förvänta oss i kvalitet. Dock ska sägas att kampen var väldigt hård och att det är jämt i toppen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.