Golvfläkt bäst i test 2023 – Hitta den bästa golvfläkten här!

av
1. Bionaire BTF002X2. Sensotek – ST 550 Tower Fan3. Tristar VE5924 20W
bionaire_tornfl_kt_btf002xsensotek-st-550-tower-fan2

Nu är sommaren här, och gud vad vi i det avlånga landet längtat efter det! Den första veckan gassar man gärna flera timmar i solen och sitter mer än gärna i solen konstant – men efter ett tag blir det något tröttsamt (även fast man inte vill erkänna det). Är du inomhus när solen ligger på så kommer du svettas även inomhus, även fast du har så tunna kläder som möjligt.

Då kan det vara passande att köpa en golvfläkt – att ställa i ditt sovrum eller i vardagsrummet, eller var du än behagar.

I vårt golvfläkt bäst i test hittar du en köpguide till vad man behöver tänka på inför köpet av fläkt, samt en lista på de allra bästa golvfläktarna på marknaden i dagsläget. Vi har gjort den research du annars behöver göra inför ett köp, så att du lätt kan hitta en komplett lista på de bästa produkterna så snabbt som möjligt.

Att tänka på inför köp av golvfläkt

Ljudnivå

Att ha en golvfläkt som överröstar filmer, stör i fokuserat arbete eller samtal kring köksbordet ska inte hända med bra golvfläktar. Det är därför viktigt att man tar och kollar på vilken typ av ljudnivå golvfläkten i fråga producerar.

De klassiska fläktarna har rotorblad vilket kan öka ljudnivån något, men på senare tid har även dessa förbättrats efter att marknaden ställt högre krav på detta.
En rimlig ljudnivå vi skulle rekommendera är runt 50-65 dB.

Med eller utan blad?

Numera finns även bladlösa fläktar, vilket är något som brukar kosta något mer, men de ser mer moderna och snygga ut. Dessutom är dom tysta och erbjuder bra luftflöde! Alla har olika krav och prioriteringar i hur mycket designen spelar roll.

Vissa tycker det är otroligt viktigt att fläkten passar in i resten av inredningen, medan andra prioriterar hellre att bara ha funktionalitet och lägga lite mindre pengar på en golvfläkt.
Detta är alltså något du själv får ta i åtanke i vad du prioriterar högst.

Funktioner

Att man ska kunna höja och sänka golvfläkten (beroende på modell), samt bestämma styrka på fläkten är två funktioner de flesta innehar. Timer, fjärrkontroll, oscillation och effekten är desto viktigare att kolla på.

Timer och fjärrkontroll är rätt förståeliga termer, att kunna sätta en timer som gör att fläkten står på under X antal timmar innan den stängs av (ifall du glömmer att stänga av den innan ni åker till landet och inte vill att den ska stå och dra el i flera veckor, till exempel). Fjärrkontrollen kommer in händigt då man enkelt kan höja styrka, sätta på och stänga av fläkten från distans.

Oscillation är att golvfläkten rör sig sida till sida och då fläktar en större yta än bara rakt fram. Oftast är detta något man kan stänga av och sätta på med ett knapptryck. Med oscillation så får du en större yta som fläktas och det gör att hela rummet blir kallare, med en fokuserad yta så är det endast denna yta som påverkas. Detta kan man känna ifall man riktar fläkten på en själv tillräckligt länge så börjar man faktiskt frysa, vilket man inte vill heller.

Effekten räknas i Watt, som med alla elektroniska produkter och den visar på hur kraftfull golvfläkten är. Desto högre watt, desto snabbare och starkare luftflöde kommer ur fläkten.

Krav på underhåll

De flesta fläktar behöver väldigt lite underhåll, men efter ett tag behövs det för att du skall få så ren luft ur fläkten som möjligt. Då dammpartiklar och dylikt oftast dras in i fläkten (och går igenom ett filter) så behövs det ju efter ett tag rensas. Detta är oftast väldigt enkelt då man endast behöver ta isär fläkten, ta en blöt handduk eller en mikrofiberduk och dra bort dammet. Ibland kan en dammsugare vara användbar också.

Modell

Det finns två typer av golvfläktar – “pelarfläkt” och “retro/bladfläktar/klassiska höjbara fläktar” (den andra typen har vi svårt att hitta ett samlingsnamn på, därav vårt tappra försök att förklara den). Pelarfläkten står stadigt på marken och är som en pelare av fläktar, detta gör att den täcker ett stort område på 60-80cm och om den dessutom är oscillerande så täcker det med enkelhet runt 10-20kvm.

Klassiska fläktar har inte lika hög effekt (watt) samt har mindre effektiva rotorblad vilket gör att du inte får samma höga tryck och kan inte komma åt samma typ av område. Dessa är dock väldigt snygga i ett retro-designat hem, och kan vara en perfekt matchning för dig som gillar retro-stilen.

Vi kan även tillägga att pelarfläkten fungerar väldigt bra för att suga upp det damm som annars cirkulerar i hemmet och gör att det blir dammigt bara några timmar efter att du dammsugit senast. Även fast detta inte är ett huvudskäl till att köpa en golvfläkt så är det ett väldigt bra plus i kanten!

Portabilitet

Om man inte vill köpa på sig en fläkt per rum så är det praktiskt att kolla att fläkten är bärbar, att du enkelt kan flytta den från rum till rum utan svårigheter. Är du gammal eller har ont i kroppen så kan en pelarfläkt på 5 kg vara väldigt tungt och svårt att bära runt på. Ha detta i åtanke ifall du lider av svårigheter att lyfta tunga saker och kolla en extra gång på vikten innan du bestämmer dig.

Nu kan det kännas som att vi överrumplat dig med olika faktorer du verkligen måste ha i åtanke, och kanske har vi gjort valet ännu svårare för dig. Det är inte vår intention, vi vill endast lyfta de olika faktorerna man kan använda sig av. Vissa av dessa saker så som fjärrkontroll och timer behöver du ju faktiskt inte tänka på, men det kan vara ett plus i kanten. Välj och vraka i de olika faktorerna som passar dina krav bäst!

Topp 3 Bästa Golvfläktar 2023

1. Bionaire BTF002X

Först ut i vårt golvfläkt bäst i test är denna fläkt från Bionaire. Denna oscillerande, digitala pelarfläkten med fjärrkontroll, 8 timmars timer, 3 olika hastigheter, breeze och viloläge är helt klart en av de mest funktions-maffiga golvfläktarna vi stött på. Luftflödet ligger på 16,5 m³ i minuten, vilket passar perfekt för stora som små rum.

Ljudnivån ligger på 62,5 dB vilket räknas som en normal nivå för fläktar, det är inget att skryta med men samtidigt inget som drar ner betyget på denna fläkt. Med en 3-års garanti kan vi lova att denna kommer vara en räddare i nöden under stekheta sommardagar inne i hemmet eller på kontoret.

Detta är helt klart den bästa golvfläkten, och den har ett väldigt överkomligt pris dessutom vilket gör att den passar perfekt för de allra flesta som är ute på jakt efter en golvfläkt.

Se priset här!

Golvfläkten - Sensotek - ST 550 Tower Fan2. Sensotek – ST 550 Tower Fan

Med hjälp av denna tornfläkt kan man få en behagligt sval temperatur i både hemmiljö och i kontorsmiljö. Tornfläkten är 117 centimeter hög och i färgen mattsvart med en enkel design för att lätt kunna smälta in i övrig inredning. Denna fläkt erbjuder tre olika program och har dessutom en vridfunktion för att kunna sprida luften ytterligare.

Har man problem med värme i sovrummet så är denna modell från Sensotek att rekommendera då den har ett speciellt nattprogram som gör att den blir tystare och fläkthastigheten reduceras samtidigt som den levererar sval luft. Förutom nattprogrammet så har den programmet “normal” och “natural” att välja mellan. På normal ställer man själv in fläktens hastighet som då blir konstants. På natural är tanken att fläkten ska påminna om en naturlig bris och den växlar därför mellan olika hastigheter och kortare pauser.

Fläkten är enkel att ställa in med hjälp av en fjärrkontroll och de valda inställningarna syns på en tydlig display. Den har också en inbyggd timer som gör att du enkelt kan styra när fläkten ska gå i gång. Fläkten drivs på el och den medföljande fjärrkontrollen går på CR2032-batterier.

Helt klart en av de bästa golvfläktarna vi någonsin stött på.

Se priset här!

3. Tristar VE5924 20W

Näst på tur står denna bärbara luftkylare från Tristar. Inte bara sänker den inomhustemperaturen, den renar även luften inomhus för att förbättra luftkvaliteten.

Detta är en typ av bärbar luftkonditionering, som med en blandning av luftkylning och ventilation kyler rummet effektivt och snabbt.

Luftflödet ligger på 777 m³ i timman och du kan välja mellan 3 olika hastigheter (låg, medel, hög). Det bästa med denna fläkt är att den är portabel och att du, oavsett ålder, kan använda och bära runt på den.

Se priset här!

Äldre test av golvfläktar

CO/TECH Pelarfläkt

Näst på tur i vårt golvfläkt bäst i test är CO/TECH Pelarfläkt. En pelarfläkt, är en stående fläkt som med sin höjd lätt och snabbt gör rummet svalt och behagligt under heta sommardagar.
Inte bara har den hög kapacitet, den har även 8 olika hastigheter vilket gör att du kan välja hur svalt och hur mycket fläkten får låta.

Den har även intervaller, timer, svepande rörelser, en touchpanel, temperaturmätare och, för enkelhetens och bekvämlighetens skull – en fjärrkontroll.

Helt klart en av de bästa golvfläktarna vi någonsin stött på.

Se priset här!