Att köpa säng kan bli en dyr historia men det är det också värt eftersom vi spenderar en tredjedel av vårt liv i den. Man gör därför rätt i att investera i en bra säng som håller och inte en vinglig stomme med en halvdan madrass som både ger sömnproblem och ryggbesvär.
Men vilken säng är den rätta då, kan man undra. Ja, detta är naturligtvis individuellt, men en madrass som följer din kropp och som inte är vare sig för hård eller för mjuk, är en viktig punkt. Detta känner du bäst själv. Och behöver du hjälp på traven, har många varuhus eller sängbutiker naprapater och kiropraktorer som vistas där en viss tid i veckan för att ge dig råd i valet av säng. Efter det gäller det att ta reda på om du föredrar skummadrasser, tempur eller rent naturmaterial. Självfallet måste du tänka igenom din budget också.
Att undvika eller att tänka på
Om du har en gammal säng som inte längre håller måttet, ska du förmodligen köpa en hel ny säng och inte bara investera i en ny bäddmadrass. För även om madrassen känns bra i butiken, så måste du tänka på att den ligger i en ny säng. Det är således inte samma känsla när du lägger den i ditt gamla fornminne till säng hemma.
En ny bäddmadrass är mer en hygienisk fråga än en ergonomisk och det är hela sängen man bör ta hänsyn till när man känner att det är dags att byta. Ett råd är att alltid försöka få en säng på öppet köp. En säng som ibland känns som himmelriket i butiken, kan kännas avskyvärd efter en natts sömn i den och detta kan man ju aldrig veta i förväg. Förlita dig heller inte alltför mycket på långa garantitider.
En garanti handlar om ett fel på sängen och inte en obekväm känsla. Så välj rätt och tänk efter först innan du bestämmer dig för en säng. Dessutom är en dyr säng inte alltid den bästa för dig även om de relativt ofta kan vara ett bra val.
Om du vet med dig att du är extra känslig för kvalster och fukt, ska du satsa mycket på madrassen. Vi svettas mycket när vi sover och vissa svettas mer än andra. Därför kan det vara bra att köpa en madrass som enkelt går att tvätta eller vända. Om du har barn, är madrassen också viktig. Köp inte två madrasser då barn gärna vrider och vänder på sig. Madrassen kan då åka i golvet och smutsas ned extra mycket. I vårt bäst i test har vi valt att ta med modeller med en stor madrass så att du slipper det bekymret.
När du har haft din säng ett tag, så ska du heller inte glömma att vända på bäddmadrassen och dammsuga den sida som du sovit på under en tid. De flesta modeller har vändbara madrasser och detta är viktigt ur hygiensynpunkt.
Efter 5 år bör man byta ut sin bäddmadrass och om sängen fortfarande är bra och stabil, kan man enbart köpa ny madrass. Men är stommen lika knagglig och ful som resten av sängen, så ska man nog köpa ett helt nytt sängpaket.
Prova mer än en gång
Sist men inte minst – glöm aldrig att prova ut sängar ordentligt. Detta kan ta ett tag men är verkligen viktigt att tänka på. Våga prova sängar. Du behöver inte skämmas eller känna dig stressad. Sängar är till för att provas och du gör rätt i att lyssna till din egen kropp och magkänsla, mer än att lyssna på säljaren som gärna vill att du ska köpa en säng fort.
Lägg dig i olika ställningar, ta av dig skor och ytterkläder så att du lätt kan vända dig om och känn efter hur trycket känns i sängen. Glöm heller inte att prova med din partner om ni är flera som ska sova i sängen. Då kan det vara lägligt att specialanpassa madrasserna eller köpa två madrasser som passar till varje persons vikt. Två madrasser kan dock vara knepigt att ha om man har vilda barn som gärna sparkas och leker i sängarna.
Fasta eller mjuka sängar
Vissa älskar en fast säng och andra tycker det känns som att sova på golvet. Detta är väldigt subjektivt och kan reta gallfeber på de flesta par som ska försöka dela säng. Egentligen finns det inga regler här. En tyngre person behöver i regel oftare en hårdare variant medan en lättar person vill ha det mjukare. Långa personer har också en tendens att välja en mjukare säng.
Provligg sängen först och lägg dig i den ställning som du helst somnar i. Trycket på kroppen ska kännas jämnt i hela sängen. Därför är en vattensäng inget att rekommendera. Tänk på att det ska gå lätt att vända på sig i sängen, annars är det ett tecken på att den är för mjuk. Här är några råd för olika liggställningar. Men smaken är fortfarande individuell:
- Fastare säng om du är van att sova på mage
- Mjukare om du helst sover på sidan
- Medelhård säng om du gillar att sova på rygg
Den goda nyheten idag är att man kan anpassa sängens delar efter den person som ligger i den, oavsett var. Det betyder att den kan vara fastare för den som vill ha ett hårdare underlag och mjukare för den som föredrar det.
Om det är en dubbelsäng du/ni är ute efter, så är en kontinentalsäng den modell som ger det jämnaste trycket i hela sängen. Även här kan sängen ha individuell fjädring beroende på vem som ligger var. Men i mitten är den fortfarande inte hårdare som den ofta blir om man bara har två rammadrasser och en stor bäddmadrass på toppen.
Kontinentalsäng eller vanlig rammadrass
I vårt bäst i test på kontinentalsängar, så har vi tagit ut några modeller på just kontinentalsängar. Men vad är då det? Jo en kontinentalsäng är en säng med en rammadrass i botten, sedan en del i mitten på sängen följt av en vändbar madrass överst.
Om man föredrar att det inte blir någon springa i mitten, ska man alltså satsa på en stor madrass eller just en kontinentalsäng. Denna typ av säng är alltså uppbyggd i tre delar istället för två. Med en kontinentalsäng kommer du ofta högre upp och har ett bra utgångsläge när du ska kliva ur sängen.
Kontinentalsängar känns ofta lite mer bekväma än en vanlig rammadrass och har skjutit i höjden vad gäller popularitet. Den stora fördelen är att du kan välja olika fasthet i de 3 olika lagren och anledningen till att den heter just kontinentalsäng är att den stora bäddmadrassen breder ut sig likt en kontinent utmed hela sängstommen utan att ha en jobbig skarv i mitten.
En rammadrass är den klassiska sängtypen med fjädrande ram nedtill och en vanlig bäddmadrass överst.
Kontinentalsäng bäst i test
I det här testet på kontinentalsängar, har vi tagit ut tre modeller som alla är populära på sitt sätt. Vi listar sedan deras för- och nackdelar och försöker ge en så realistisk bild av dem som möjligt. Naturligtvis är det du som bestämmer i slutändan och det är inte säkert att vinnaren av detta bäst i test, är det bästa för dig, men kanske du åtminstone kan sålla bort andra alternativ.
1. Inbed Kontinentalsäng
Vi börjar vårt kontinentalsäng bäst i test med denna dyrgrip från Inbed. Denna lyxiga säng är en specialutgåva i samarbete med en känd bloggerska.
Så designen är det alltså inget fel på med den handgjorda quiltingen på stommen och det svenska furuträet inbäddat i tyg. Sängen kommer i två mått – 160×200 cm eller 180×200 cm.
I sängpaketet ingår både gavel, bäddmadrass och sängben. Själva mellandelen är ganska hög med hela 13 cm och utrustad med ett välformat pocketsystem, där fjädringen anpassar sig efter din kropp.
Den yttersta bäddmadrassen är 9 cm och allergivänlig. Den stöter bort kvalster och damm och lämpar därmed till en känslig person. Stoppningen är av naturmaterial.
Denna lyxiga kontinentalsäng kostar en slant men tänker verkligen på kvalitet och hållbarhet. Sängen är hög men kan anpassas till lägre höjder då man kan välja att beställa lägre sängben. Man kan också specialanpassa fastheten som man vill. Måste säga att modellen är oerhört skön att ligga i och man får verkligen en naturkänsla.
I detta bäst i test, är det en stor favorit och den enda nackdelen är att den är dyr. En garanti på 25 år följer med på köpet.
Se priset här!2. Curem Kontinentalsäng
Denna modell från Curem kommer i en färg och två storlekar – 120×180 cm samt i 180×210 cm. Det innebär att sängen inte är så bred i den smalare varianten som man kanske skulle vilja, men standardstorleken på 180 cm räcker förmodligen gott och väl.
En annan nackdel är att man inte kan välja komfort på sängen. Det bestäms av den bäddmadrass man vill ha. Sänggavel och bäddmadrass ingår inte i priset utan måste köpas till separat. Detta är något som ofta förekommer.
Har du inget problem med det så är det inga bekymmer, men ibland kan man vilja ha allt i ett och samma paket. Designen är däremot ganska snygg med klassiskt möbeltyg och en speciell gavel med ett enkelt mönster.
Underbädden har en utökad avlastning som gör det extra bekvämt att sova i den. Sängen är heller inte lika hög som en del kontinentalsängar kan vara och läget man har när man sitter i den, är perfekt.
Denna modell från Curem är inte billig men den tillhör inte de dyraste modellerna heller. Däremot skulle vi ha önskat oss mer från den. En positiv aspekt är att den kan beställas för extra långa personer, och den är mjuk och skön för den som uppskattar det. Garantitiden på sängstommen är på 15 år medan det på komfortmaterialen är 10 års garanti.
Se priset här!3. Stjärnbädden Kontinentalsäng med förvaring Opal
Om du är ute efter en smart lösning och inte har så mycket plats hemma, ska du ta dig en titt på denna kontinentalsäng med förvaring.
Det är en mycket smart lösning och gör att saker som du förvarar i lådorna under sängen, inte samlar damm.
Stjärnbäddens modell ligger i medelprisklass och är en bra säng att rekommendera och den är samtidigt vår billigaste modell här i kontinentalsäng bäst i test. De två sänglådorna under varje del rymmer hela 100 L vardera och sängens storlekar kommer i 160×200 cm eller 180×200 cm.
Det betyder att du får en sammanlagd förvaring på 400 L. Ramen är av gran och stoppningen av polyester, respektive polyester i den undre delen.
Den stora nackdelen med den här modellen är att både sänggavel, bäddmadrass och ben måste köpas till separat, vilket gör att du nästan kommer upp i den dyraste modellen här i testet. Och då är frågan om man kanske inte hellre ska satsa på den.
Men kvalitetsmässigt talat är den skön och behaglig med 15 års garanti på både ram och resår. Inbed har flera varianter och sängar i sitt sortiment, både med och utan förvaring.
Se priset här!Summering
Eftre detta bäst i test av kontinentalsängar, kan vi lugn kora en vinnare. Och det blir den handgjorda kontinentalsängen från Inbed. Här ingår allt och du behöver inte köpa till något. Därmed får du allt i ett i samma paket utan att det följer en massa dolda avgifter.
Visst kan den verka lite hög ibland men tack vare sin höga bekvämlighet och möjlighet att anpassa sin fasthet i olika delar av sängen, är modellen mycket prisvärd. Och tänk på att om du vill köpa andra märken som Hästens eller Kungsängens sängar, får du vara beredd att betala betydligt mer.
Sängen är dessutom av naturmaterial och man kan verkligen andas när man ligger i den. Det beror också på att madrassen är allergivänlig och detta kan vara av stor betydelse när man sover. Så om du vill ha både design och komfort samt en lång garanti, så ska du välja Inbeds kontinentalsäng från vårt bäst i test.
Glöm inte att ta god tid på dig när du provar ut din säng. Annars kan du lätt ångra dig efter ett par nätter i den. Lycka till!