Våffeljärn bäst i test 2024 – Hitta det bästa våffeljärnet

av
1. Wilfa Was-623 Bell2. Tefal Snack Collection3. Cloer dubbelt våffeljärn

Finns det något godare än nygräddade våfflor en varm sommardag eller en kall höstmorgon? Våfflor har en hög “status” i många länder där de ibland även blir som en nationalrätt. Tänk bara på de belgiska våfflorna som man kan köpa lite här och var på gator och torg i Belgien och Frankrike.

När man vill kunna göra våfflor när som helst på dygnet eller året, är ett våffeljärn en perfekt investering. De kostar normalt heller inte skjortan förutom några enstaka undantag, utan kan köpas för några hundringar. Och tänk bara på alla goda våfflor som du kan göra till dina vänner och bekanta under åren som kommer.

Våffeldagens historia

Visste du om att våfflor har gräddats i Sverige sedan 1500-talet och att i stort sett alla människor i landet äter våfflor minst en gång om året om inte mer. Våffeldagen inträffar den 25 mars varje år. Och denna dag är gammal med en gedigen tradition. Från början hette den jungfru Maria bebådelsedag och var en helgdag.

Det var nämligen dagen då, enligt Bibeln, Jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus. Numera firar man denna dag genom att smälla i sig våfflor. Anledningen? Jo dagen kallades i folkmun vårfrudagen, som snabbt uttalat blev våffeldagen. Allt för att äta sötsaker och njuta av god mat, eller hur?

Typer av våfflorna

Det finns två olika sorters våfflor – den fyrkantiga belgiska våfflan och den hjärtformade svenska våfflan. Den belgiska våfflan är tjockare och äts gärna med allehanda tillbehör än bara grädde och sylt. Bananer, Nutella, kokos, florsocker och ringlande chokladsåser är populära toppingar.

För att kunna grädda båda typerna, krävs ett särskilt våffeljärn som kan grädda båda tjocklekarna. Det har då utbytbara plattor som man kan ta av och på för att byta våffeltyp.

Från enkeljärn till dubbeljärn

Förr var våffeljärnen mycket enkla med ett enda järn. Numera finns det dubbeljärn som gräddar våfflor betydligt snabbare med ett frasigt och gyllenbrunt yttre och ett underbart inre som får det att vattnas i munnen. Ett dubbeljärn är vanligtvis lite dyrare, men inte så att det är en stor prisskillnad och dessutom går det att grädda våfflor till en större skara.

Men bara för att det handlar om ett dubbeljärn, betyder inte det att järnet är av bra kvalitet. Det är därför vi har gjort detta våffeljärn bäst i test som ska jämföra tre olika modeller av järn. Med ett sämre järn kan våffelfesten bli rena pannkakan med flytande smet överallt och sega och degiga våfflor som har alla former förutom den önskvärda hjärt-modellen.

Vad krävs av ett bra våffeljärn?

Ett riktigt bra våffeljärn ska ge dig gyllenbruna och frasiga våfflor som är lika jämnt gräddade som de är goda. Smeten ska glida ut över hela järnet utan att vi måste göra något speciellt manuellt. Många våffeljärn har just en funktion som hjälper smeten att sprida sig över hela järnet utan att hamna utanför.

Dessutom ska gräddningen ske på så kort tid som möjligt och samtidigt ska säkerheten vara A och O så att vi inte riskerar att bränna oss. I detta våffeljärn bäst i test, har vi tagit hänsyn till dessa aspekter och mer därtill. Användarvänligheten är bland det viktigaste för att vi inte ska göra oss illa eller få brännskador.

Andra funktioner som vi gärna vill ha är termostater och temperaturreglerare som signalerar när järnet är tillräckligt varmt för att lägga på smeten. Helst ska det även säga till när våfflan är klar utan att vi ska behöva öppna järnet i otid för att titta efter när våfflan börjar bli färdiggräddad. Detta gör att gräddningen drar ut på tiden och att våfflan gräddas ojämnt, precis som en kaka gör när man hela tiden öppnar ugnsluckan.

Sist men inte minst vill vi ha ett järn av rostfritt material som är enkla att rengöra. Att ha ett gammalt järn som har vidbränd smet vid sidan som inte går att ta bort och gamla rostfläckar som pryder fasaderna, är varken trevligt eller hälsosamt. Ett bra våffeljärn ska ha beläggning på plattorna så att smeten inte fastnar och som gör det urenkelt att rengöra. Signallampor och termostater gör att det blir lättare att få en perfekt gräddad våffla, så detta är två funktioner att hålla utkik efter.

I detta bäst i test ska vi se till det, även om dagens våffeljärn nästan alltid är tillverkade med denna beläggning. Om du däremot hittar ett gammalt järn på second hand, så finns det risk att det inte har detta. Köp alltså ett nytt! Det är fräschare och kostar inte särskilt mycket.

Våffeljärn bäst i test

I den här artikeln har vi sammanställt ett bäst i test av tre olika våffeljärn som finns på marknaden just nu. Vi har tagit fasta på ovanstående funktioner och aspekter som man gärna vill ha av ett våffeljärn. Beläggning, funktioner, användarvänlighet samt extra finesser som utgör ett effektivt våffeljärn. Naturligtvis har vi även tänkt på priset, eftersom vi vet att de flesta inte äter våfflor varje dag och vill kanske därför inte investera massor av pengar för något man äter ibland.

Trots det vill vi naturligtvis ha valuta för pengarna och förväntar oss ett järn som ger oss goda och frasiga våfflor. I detta bäst i testet, har vi även tagit hänsyn att alla människor inte eftersträvar att äta stora mängder. Man kanske är en liten familj eller bara saknar en våffla lite då och då. Då behövs bara ett enkeljärn istället för ett dubbeljärn.

1. Wilfa Was-623 Bell

Först ut i vårt våffeljärn bäst i test, kommer en rostfri modell som har fått många bra omdömen och har höga positioner i många våffeljärn bäst i test.

Det är ett enkeljärn som har extra stora hjärtformade plattor med små koner för jämn gräddning och stekyta. Konerna gör att det blir ett luftutrymme som är lämpligt när man vill ha den där perfekta våfflan till frukost.

Som grädde på moset har den också en inbyggd termostat som reglerar temperaturen samt ger ifrån sig ett ljud när våfflan är färdig. I plattan finns det 6 stora hjärtan på 23 cm i diameter sammanlagt, vilket är större än många andra våffeljärn.

Du får alltså en stor och smaskig våffla som slutresultat. Med på köpet följer en slev som du öser smeten med. Modellen kommer med en extra smart släpp-beläggning som gör det enkelt att rengöra och medför att våfflan släpper och inte kladdar.

Wilfa kostar lite under tusenlappen och passar utmärkt till folk som inte smäller i sig våfflor jämt och ständigt. Resultatet blir utmärkt men räkna inte med att kunna göra stora satser med detta våffeljärn. Det är alltså ett bra järn som har det som krävs för att göra goda våfflor.

Märket tillverkar flera modeller som är mycket populära, oavsett om det handlar om dubbel- eller enkeljärn. Och designen på modellerna är både snygga och moderna och gör sig bättre ute i köket än undangömda i ett skåp.

Se priset här!

2. Tefal Snack Collection multijärn

Näst ut i vårt våffeljärn bäst i test, har vi denna guldklimp från Tefal. Här kan vi snacka våffeljärn! Tefals modell gräddar inte bara goda och frasiga våfflor med sitt dubbeljärn; det är också möjligt att göra donuts, paninis, pannkakor och engelska trekantstoast i den.

Här kan du verkligen imponera på dina kompisar med alla möjliga snacks som man vanligtvis får i gatustånden i storstäderna.

Och detta för ett pris som är mer än bra. Inte ens tusen kronor kostar detta multijärn som har fler möjligheter än de flesta andra våffeljärn på marknaden.

Plattorna som krävs för att göra alla dessa snacks eller rätter, är alla utbytbara och belagda med non-stick beläggning. De är således lätta att rengöra och att diska i maskin om så önskas. Plattorna byts ut med en knapp som med bara ett tryck gör att de släpper. Materialet är av rostfritt stål så att du slipper gamla rostfläckar och beläggningar.

Ja, vi vet att vi gör ett bäst i test på våffeljärn, men det går inte att bli lite extra förälskad i detta multijärn som dämpar suget på många olika snacks eller rätter. Tycker man om att grädda pannkakor eller våfflor och gärna äter paninis eller toast till vardags, ska man inte tveka att investera i denna pärla som faktiskt även gräddar mycket bra mat. Våfflorna blir frasiga och brödet perfekt gyllenbrunt.

Man kan egentligen kalla detta våffeljärn för en smörgåsgrill istället, även om det förmodligen främst används för våffel-gräddning. Ett annat plus i kanten är att trots sina 2 plattor, tar järnet lite plats i skåpen. Okey, våfflorna blir inte superstora, men det gör inte så mycket eftersom järnet har så många andra goda sidor som väger upp detta. Och det tål att säga att du endast kan göra belgiska våfflor i det.

De stora svenska hjärtformade våfflorna fungerar inte här och det kanske är den stora nackdelen. En annan, liten nackdel, är att den endast har en lampindikator som lyser rött eller grönt när det är dags för tillagning. Den har således inget ljud som piper när våfflan är klar eller reglerbara temperaturer som kommer med många andra järn. Men nog får du en guldgruva alltid, när du köper detta varierande våffeljärn och smörgåsgrill i ett.

Se priset här!

3. Cloer dubbelt våffeljärn

Sist ut i vårt våffeljärn bäst i test och som det enda dubbeljärnet i testet, har vi tagit med Cloers modell med två plattor. Med detta våffeljärn kan du göra hjärtformade svenska våfflor på nolltid.

Våffeljärnet har alla funktioner som krävs för att grädda frasiga våfflor. Dels kommer plattorna givetvis med den efterfrågade non-stick beläggningen som gör det enkelt att rengöra och förhindrar att smeten klumpar sig, och dels har den 5 olika lägen som kontrollerar och väljer bränningen av våfflorna.

Du kan alltså välja om de ska bli lite gyllenbruna eller lite mer brända på ytan. Med en lampindikator säger järnet till när våfflan är redo att gräddas samt när den är redo för att tas ut och ätas. Modellen är gjord av rostfritt stål och väger 2,5 kg. Visserligen tar det lite mer plats i skåpet, men tänk på att det är ett dubbeljärn som kan grädda stora mängder våfflor snabbt.

Cloers våffeljärn är det billigaste järnet i detta bäst i test även om det inte tillhör de allra billigaste varianterna.

Se priset här!

Slutsats av vårt bäst i test

Faktum är att alla dessa våffeljärn är bra på sitt sätt. i grund och botten handlar det naturligtvis om hur ofta och hur många våfflor du äter eller vill göra. Ett enkeljärn är lika bra som ett dubbeljärn, men passar bättre till människor som använder det lite mer sällan.

Vi har trots allt valt att utse en vinnare i detta våffeljärn bäst i test och det är – Tefals multijärn som även gör smörgåsar, toast, och annat smått och gott. De tio plattorna kan tillfredsställa människor på en hel fest och det finns varianter för alla smaker.

Det är verkligen ett smart våffeljärn som de allra flesta ändå har råd med. Visst, du kan inte göra svenska våfflor med det utan får nöja dig med belgiska, men det är inte fy skam det heller. Belgiska våfflor är supergoda och blir mer matiga än svenska. Så för att kora en vinnare i detta våffeljärn bäst i test på våffeljärn så ger vi medaljen till denna fantastiska smörgåsgrill/våffeljärn som förmodligen kommer falla de flesta i smaken.

Som sagt, alla modellerna har sina fördelar och nackdelar och vi skulle kunna tänka oss att ha alla tre i köket. De håller god standard, är av bra kvalitet och gräddar frasiga och goda våfflor. Är det bara våfflor och ingenting annat du är ute efter, ska du givetvis inte köpa Tefals modell utan kan istället gå på Cloers dubbeljärn eller Wilfas enkeljärn.

Wilfa har faktiskt en mycket bra kvalitet och ett smidigt luftutrymme som gör att våfflorna blir gräddade på ett perfekt sätt. Detta finner man inte i alla våffeljärn. Så egentligen borde det finnas två vinnare i detta våffeljärn bäst i test.

Men om du tycker att något utöver det vanliga skulle sitta fint samt om du har vana att göra mat till dina vänner, kommer du antagligen bli helnöjd med vår vinnare i detta våffeljärn bäst i test. Lycka till med dina våfflor!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.