Att ha en fungerande brandvarnare som varnar dig ifall en brand skulle ske är mycket viktigt. Att veta vilken brandvarnare som fungerar bäst är dock svårt om man inte testat brandvarnare och jämfört dom med varandra. Vi har gjort detta, och vill dela med oss av resultaten i vårt brandvarnare bäst i test! Häng med!
Brandvarnare bäst i test
Här har vi sammanställt ett antal brandvarnare med olika finesser, prisklasser och andra attribut så att du som läsare kan få en inblick över vilken enhet du ska välja till just ditt hem. Bor du i en lägenhet brukar det redan finnas en brandvarnare, men om du funderar på att byta, kan du med fördel läsa igenom detta bäst i test.
De gamla brandvarnarna behöver utrustas med nya batterier då och då och därför har de nyare varianterna kommit med nätdrivna modeller och inbyggda batterier. Här i detta brandvarnare bäst i test finns information om modell, batteritider och för- och nackdelar.
1. Nexa 105 optisk brandvarnare
Märket Nexa gör ett flertal brandvarnare som kommer i trådlösa varianter och prisklasse. Just den optiska brandvarnaren hör till de lägre priserna och är förmodligen en av de vanligaste varianterna i svenska hem.
De inbyggda batterierna som medföljer vid köpet, håller i genomsnitt 5 år och ett plus är att brandvarnaren plingar till vid låg batterinivå samt att den inte innehåller några radioaktiva ämnen.
Denna optiska brandvarnare reagerar direkt på rök och är märkt med EN-14604. Man kan pausa varnaren med en funktionsknapp på 10 sekunder. En nackdel är att när batterierna är slut så är de slut. De kan inte bytas ut, utan att köpa till en helt ny brandvarnare. Visserligen är produkten inte dyr, men ändå. En vanlig brandvarnare enligt vårt brandvarnare bäst i test!
Se priset här!2. Housegard Trådlös Brandvarnare 2-P Origo
Nästa modell i vårt brandvarnare bäst i test är den lite dyrare varianten 2-P Origo från Housegard. De här brandvarnarna är smart utrustade med en funktion som gör att man kan koppla ihop alla varnare i huset trådlöst, och om den ena känner rök så sänder den en signal direkt till de andra, som börjar tjuta de också.
Oavsett var branden startar någonstans, piper det i alla enheterna och man kan ansluta så många som 24 stycken i samma byggnad. 2-P Origo är en optisk brandvarnare som är mycket känslig för rök och eld och den är märkt med EN-14604, d.v.s. den korrekta stämpeln.
Batterier ingår vid köpet och den kan inte monteras upp om batterierna inte sitter i den. 2-P Origo blinkar alltid vid normalt läge och den kommer även med en testfunktion så att du kan kontrollera den när du vill.
3. Nexa GNS-2236 trådbunden
Detta är en av de nyare modellerna på marknaden beträffande brandvarnare. Den är nätansluten och kan kopplas samman med 20 andra brandvarnare i samma byggnad.
Det innebär att när en tjuter, så börjar de andra också att tjuta, oavsett var elden eller röken satte fart. När man installerar den kan man med fördel använda en skärmad kabel så att man undviker störningar från nära ledningar.
Detta kan vara lite komplicerat och kanske behöver du hjälp att montera den. Men när allt väl är på plats, är det en säker produkt med 5 års livslängd som kommer med alla funktioner du behöver i en brandvarnare. Den är 12 mm i diameter och kan tyckas lite väl stor, men man kan emellertid välja andra färger så att de smälter samman i den övriga inredningen.
Eftersom den är trådbunden, kan man få betala några hundralappar för den men det är inte hutlöst dyrt. Nexa GNS-2236 är bara en modell utav flera inom samma märke och säljs i de flesta hembutiker. D.v.s. ett säkert kort i vårt brandvarnare bäst i test.
4. Smartline brandvarnare
Smartline har två brandvarnare; en på 10 års batteritid och en på fem år. Skillnaden i priset skiljer sig inte mycket åt och i övriga fall är de mycket lika varandra.
Denna brandvarnaren i vårt brandvarnare bäst i test är liten men ganska tjock. Den är fyrkantig till utseendet i jämförelse med de vanligare runda brandvarnarna som brukar pryda hemmen.
Godkänd med EN-14604 märkning och har en enkelt pausfunktion som du kan tillämpa om du skulle öppna ugnen eller liknande.
Den kommer givetvis även med en testknapp och varnar dig om batteriet håller på att ladda ur. Visserligen är den liten och behändig men man kan kanske tycka att den är en aning tjock. Måtten är 46x46x42 mm.
Se priset här!5. Jalo Helsinki Lento
Om du tycker designen är lika viktig för brandvarnaren som säkerheten eller om du letar efter en kul modell att ha i barnens rum, är Jalo Helsinki Lento det optimala valet för dig.
Den kommer i flera färger och är designad som en gigantisk insekt, närmare bestämt en fluga. Den är inte direkt dyr, men eftersom man har fokuserat på att ge den ett roligt utseende, måste man förvänta sig att betala mer än för en vanlig brandvarnare.
Den kommer med inbyggda batterier och har en genomsnittlig livslängd på 5 år. Den nyaste modellen heter Lento-10 och har en livslängd på 10 år.
Brandvarnaren har annars de vanliga funktionerna i sig som testknapp och märkning enligt EU:s regler. En klar favorit i vårt bäst i test på brandvarnare som ger en extra färgklick i taket, antingen i barnkammaren eller i hallen som en kul grej.
Se priset här!6. Jalo Helsinki Kupu
Den andra varianten av Jalo Helsinkis brandvarnare som vi tagit med i detta brandvarnare bäst i test, heter Kupu och har vunnit flera designpriser.
Den är enkel, minimalistisk och liten och kommer i flera färger så det är bara att välja och vraka. Priset är detsamma som brandvarnaren Lento.
Kupu levereras med monterings-kit och har inbyggda batterier som håller i 5 år, precis som sin kusin Lento. Gillar du inredning och vill att allt i rummet ska ha en harmonisk balans, ska du definitivt satsa på en Kupu.
Se priset här!7. Flow brandvarnare
Ytterligare en designad modell i vårt bäst i test som ser ut som en uggla eller en apa. Den kommer i många färger och passar utmärkt i barnrum.
Kan enkelt placeras både på väggar och i tak, men en brandvarnare ska helst, enligt experter, monteras uppe i taket. För övrigt är den EN-14606-märkt och har ett inbyggt batteri, medföljande monteringsskruvar och tejp och en livslängd på ca 5 år.
En söt liten säkerhetsanordning till dina barn, helt enkelt.
Se priset här!8. Fibaro Smoke Sensor
En förhållandevis dyr variant på brandvarnare, har vi listat här i vårt bäst i test och företaget som tillverkar den heter Fibaro. Brandvarnaren som kallas Fibaro Smoke Sensor reagerar på kraftig värme över 54 graders-strecket och är en relativt liten apparat med enbart 65 mm i diameter.
Den är rund och kan monteras både på väggen och i taket. Ett minus är att batteritiden bara är på 3 år, och det kan tyckas vara lite väl häftigt med tanke på priset.
Dock har den en högre ljudfrekvens (100 dB) och är utrustad med två larm, ett för värme och ett för rök. Det mest fördelaktiga när du köper denna brandvarnare, är att den kommer med en svart låda som bistår i utredningen av brandens uppkomst genom sitt Z-Wave-nätverk. En av favoriterna i vårt brandvarnare bäst i test!
Se priset här!9. JacobJen Rökvarnare
Den dyraste modellen i vårt bäst i test för brandvarnare, kommer från JacobJen. Dels är designen lite kul och snygg med en triangelliknande form, dels är den mycket effektiv då den verkligen söker upp rök i närheten.
Dock är den ganska känslig så var noga med att inte placera den nära ett kök eller plats där du vet med dig att du eldar mycket eller har många ljus. JacobJen har också många finesser och larmar inte bara vid låg batterinivå.
Den piper också när den behöver rengöring, när det finns ett tekniskt fel eller när något annat oväntat inträffar. Rena Tamagochin, faktiskt. Den mest effektiva brandvarnaren i detta bäst i test, men är däremot mycket känslig.
Se priset här!10. Bonus: Värmedetektor från König
Det är inte alla rum som bör inneha en brandvarnare. Kök och badrum är exempel på detta, men då kan man istället montera en värmedetektor (https://www.jarnia.se/) som reagerar på kraftig värme och varnar genom att tjuta hejvilt.
En värmedetektor är betydligt billigare och en smart variant där det finns mycket fukt. När temperaturen överskrider 54 plusgrader börjar den pipa och den är avsedd att höras över 85 dB så att man garanterat vaknar.
Kommer givetvis med en testfunktion och varnar vid låg batterinivå. Batterierna är inbyggda och håller upp till 7 år.
Detta är ett litet alternativ till en vanlig brandvarnare enligt vårt bäst i test.
Summering av brandvarnare test
Slutsatsen av detta brandvarnare bäst i test är att man inte behöver skaffa sig en svindyr enhet utan istället fokusera på märkningen. En bra brandvarnare med rätt märkning kan således köpas för en billig peng i många hembutiker. En annan aspekt att fundera över, är att istället försäkra huset ännu mer genom att ha en brandsläckare på plats. Kombinationen av de båda produkterna är fenomenal och kan rädda mycket innan brandkåren kommer. I vissa fall kan du även släcka branden själv.
Nu när du fått reda på de allra bästa brandvarnarna på marknaden så är det dags att gå igenom varför det är viktigt att ha en brandvarnare och vikten vid att testa sin brandvarnare kontinuerligt. Häng med!
Varför är det så viktigt att ha en brandvarnare?
Ungefär 9 av 10 bränder uppkommer i vanliga hem och bostäder och det inträffar lika ofta i små hus som i större flerfamiljshus eller lägenheter. Hur elden börjar, råder det dock delade meningar om och faktum är att det också skiljer sig en hel del mellan olika typer av fastigheter.
I större hus där det ryms ett flertal lägenheter, är det vanligt att branden startar i köken då man glömt stänga av spisen, medan ett småhus är osäkrare vid eldstaden.
Många bränder som leder till döden är ofta sammankopplade med rökning. Man kan ligga och röka i sängen eller i soffan och slumra till och om det hamnar aska på textilierna, kan eld uppstå och röken som bildas av den, orsakar ofta medvetslöshet. Efter det är det för sent att göra något och en tredjedel av alla hemska brandolyckor slutar just såhär. I andra fall kan branden vara anlagd.
När vinterns alla juleljus tänds
Vid juletid är det också mycket vanligt med bränder som börjar med tända ljus i gran, på fönsterblecket eller på bordet, exempelvis. Har man inte full koll på de levande ljusen, så kan närliggande textilier som gardiner eller bordsduken ta eld och sedan sprider sig elden snabbt. I vissa fall kan även timers orsaka en eldsvåda genom någon slags kortslutning, men det är dock ganska ovanligt.
Ålder och eldsvådor
Den åldersgrupp som ligger sämst till när det gäller eldsvådor, är äldre personer, ofta från 80 år och uppåt. De har benägenhet att glömma bort spisplattor, påslagna strykjärn eller levande ljus. Inte sällan kan branden vara kopplad till demens och minnesförlust som gör att man lämnar rummet utan att ha koll på vad som är tänt och släckt.
En annan åldersgrupp, är den mellan 20-64 år, som har konsumerat alkohol innan olyckans inträffande. Detta är en stor åldersgrupp och många tänker inte på att droger och alkohol kan vara uppkomsten till bränder.
Vikten av en fungerande brandvarnare
I majoriteten av fall där eldsvådor förekommer, saknar större delen av bostäderna en fungerande brandvarnare. I byggnader och andra anläggningar finns det olika krav på lämpliga brandskydd, men när det gäller privata fastigheter måste privatpersonerna själva se till att brandvarnare finns på alla våningsplan.
Trots att huset kan vara bra isolerat med rätt material och man har vidtagit brandtekniska åtgärder, är en brandvarnare det allra bästa för att förebygga farliga olyckor och att räddningspersonal snabbt kan komma till platsen. Detta är anledningen till detta bäst i test på brandvarnare som vi utfört. Du som hyresgäst har också ett ansvar att kolla upp att din brandvarnare fungerar med jämna mellanrum.
Testa din brandvarnare
Att ha en brandvarnare hemma, kan vara avgörande för dig och din familj. Det gäller också att du som bor i huset, kollar upp att den fungerar ordentligt. En gång i månaden bör man testa sin brandvarnare genom att hålla in testknappen tills varnaren tjuter.
Detta gör att man både ser om batterierna fortfarande fungerar och om resten av enheten går igång som den ska. Brandvarnare bör helst monteras upp i taket, ca en halv meter från väggen och det bör finnas åtminstone en på varje våningsplan.
Sätt den nära sovrumsöppningen men inte intill något fönster eller ventilationshål som gör att rök kan blåsa bort och förhindra reaktion. Kök och badrum är platser där man inte bör placera en brandvarnare eftersom den lätt kan reagera eller orsaka störningar med fukt och dylikt.
En brandvarnare ska alltid ha en märkning. EN-14604 är beteckningen som du ska hålla utkik efter. Våra brandvarnare som vi listar i detta bäst i test, har alla den beteckningen.
Läs också:
Bästa brandvarnaren