Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Teknikmagasinet.se.
1. CHEERSON CX-10C | 2. PARROT ROLLING SPIDER | 3. HUBSAN X4 CAM PLUS QUADCOPTER |
Drönare har blivit alltmer populära under de senare åren och idag finns det många olika typer som passar alla plånböcker. Borta är de dagar då bara de allra mest välbärgade hade råd med denna fiffiga produkt. Själva tanken är ganska enkel; genom att fästa en kamera vid en fjärrstyrd helikopter kan man ta bilder från höga höjder med fantastiska, spännande och vackra resultat.
Förr i tiden var det flygfoton som gällde och om man ville ha bilder på sitt sommarställe, företag eller nyhetsreportage var det endast fotografer från helikoptrar och flygplan som kunde fylla dessa behov. Detta innebar i sin tur att man fick betala enorma summor och därför var det få förunnat.
Men nu är det alltså andra tider och i princip alla kan skaffa sig en drönare och här skall vi försöka hjälpa er att bestämma vilka som är värda priset drönare bäst i test, och vägleda dig till den bästa drönaren
Att tänka på vid köp av drönare
Här följer resultaten och recensioner av ett antal drönare som vi anser vara förtjänta titeln drönare med kamera bäst i test och det finns ett antal faktorer som man bör ta i beaktande. Först och främst hur bra kameran är, både när det gäller video och stillbilder.
Kameran och dess linsers kvalitet är av avgörande vikt och vill man ha knivskarpa bilder men realistiska och snygga färger får man vara beredd på att betala lite extra. Man kan välja mellan många olika modeller och innan man bestämmer sig kan det vara en god idé att fundera på vad man egentligen vill med sin drönare.
Är det frågan om professionella foton som skall tryckas upp i storbildsformat, till exempel som affischer eller reklampelare, eller vill man endast lägga ut bilderna på nätet genom sociala media och på hemsidan? Här spelar kapaciteten en avgörande roll eftersom man behöver mycket större minne och antal pixels för det som skall tryckas medan internet-arkiv är ”små” och inte kräver speciellt mycket alls. Alltså kan en drönare vara bäst i test när det kommer till kameran, snarare än bäst i test när det kommer till fjärrstyrningen, hastigheten eller räckvidden.
Man bör också ta sig en rejäl funderare på hur mycket man tycker att drönaren själv är värd. Är den lätt att manövrera? Hur länge kan den flyga? Hur stabil är den? Klarar den en krasch eller går den sönder av minsta lilla vindpust? Dessutom krävs det att man själv klarar av det där med att sköta en fjärrkontroll.
Beroende på hur mycket du vill satsa på din drönare så kan det vara bra att börja med att ställa sig dessa frågor, liksom att känna efter om man är mer intresserad av en som är rolig att köra eller en som är stadig och stabil. Det är alltid att rekommendera att man börjar med enklare modeller för att se om detta verkligen är din grej, och efter det kan man i princip lägga hur mycket pengar som helst på sina olika modeller.
Testen vi har gjort på olika modeller börjar med mindre och billigare modeller och fortsätter sedan i stigande prisklass, men de tillhör alla dem som är populärast och samtliga är drönare bäst i test inom sina klasser.
Drönare med kamera bäst i test
1. Cheerson CX-10C
Detta är en av världens minsta och billigaste drönare och den är mer en leksak än ett verktyg för seriösa fotografer och det är inte att undra på att den är alla tonåringars dröm.
Med sin miniatyrstorlek kan man styra den både i hemmet och utomhus och även om bilderna kanske inte blir bäst i test så duger de dock för sociala media.
Man kan bara flyga den fyra minuter åt gången och man behöver ett minneskort för att lagra bilderna. Den är icke att förakta utan ett mycket bra sätt att börja prova på hur det är att styra drönare.
Omdöme: En leksak som man kan ge till yngre användare från ungefär 14 års ålder och uppåt. Drönare bäst i test för dem som vill ha roligt att lära sig hur drönare fungerar och bäst manövreras.
Se priset här!2. Parrot Rolling Spider
Denna drönare ser, precis som namnet avslöjar, ut som en liten spindel som har två stora hjul på vardera sidan. Tack vare hjulens storlek skyddas den lilla enheten när man kör den på marken och den kan klara ganska extrem terräng, vilket gör den bäst i test för svåråtkomliga miljöer.
Vill man sedan använda den i luften tar man manuellt av hjulen och kastar ”spindeln” upp i luften, varav flygläge aktiveras automatiskt efter att man har tryckt på en knapp som heter Freefall.
Man styr den lilla enheten från sin smartphone och den fungerar både med iOs och Android. Tack vare den utomordentliga mjukvaran kan man ha riktigt roligt med fjärrstyrningen då den är både förvånansvärt stabil och har roliga funktioner som att göra snabba vändningar och till och med loopar.
Man laddar enheten i 90 minuter och sedan klarar den antingen sex minuter på marken eller åtta i luften. Omdöme: En drönare som man väljer mer för den roliga fjärrstyrningen än bildkvaliteten, men den förtjänar helt klart en bäst i test utmärkning för sin underhållande aspekt.
Se priset här!3. Hubsan X4 Cam Plus Quadcopter
Detta är en liten drönare som endast är cirka en decimeter stor, men som har en förvånande bra High Definition (HD) kamera. Den är idealisk för den som är nybörjare och som inte vill lägga så många slantar på en drönare och man kan med lätthet ta med den på semestern då den väger som en tennisboll.
En extra bonus är att den är utrustad med LED-lampor vilket gör att man kan flyga den även nattetid, vilket är perfekt om man till exempel vill filma en restaurang om kvällen eller ett beach party; detta är en av anledningarna till att vi tycker att den är bäst i test inom sin prisklass.
Det finns andra fina fördelar med denna behändiga lilla drönare, bland annat att den har en mycket bra stabilisator som förhindrar att bilderna blir suddiga men också att den har en sensor som ser till att höjden hela tiden är densamma. Det tar ungefär en timme att ladda den här drönaren och det gör man med en USB-sladd. När den är full-laddad kan man flyga den i blott sju minuter, så det är bra att planera i förväg vad och hur exakt man vill filma.
En annan aspekt som inte är speciellt positiv är att den kan vara ganska vinglig i starten och att dess lätta vikt gör den känslig för blåst. Drönaren må nå upp till 100 m men om det inte är helt vindstilla är det inte speciellt lämpligt att flyga den så högt.
Omdöme: En bra nybörjardrönare för den som vill använda flygfoton för sociala medier och drönare bäst i test för dem som vill ta den med sig sin drönare på semestern.
Se priset här!4. Cheerson CX-30W
I samma priskategori hittar vi denna lilla drönare som har en inbyggd kamera och som låter oss se vad den filmar på våra smartphones medan det hela håller på i så kallad realtid.
Återigen handlar det om en kamera för amatörer men den tar fina bilder och videos som man kan dela med gott samvete på Facebook och andra sociala media.
Den här drönaren fungerar med både Android och iOS och är även den en perfekt nybörjardrönare för den som inte är beredd att satsa stort. Den här drönaren har också en stabilisator men flyger inte längre än trettio meter. Den har dock tre olika hastigheter som man kan flyga med och den är aningen större med sina 1.5 decimeter och tillåter ungefär 5-6 minuters flygning efter att man laddat den i 90 minuter.
Omdöme: En bra nybörjardrönare som är rolig för nybörjaren med som i längden kommer att få användaren att vilja satsa på något bättre. Bäst i test för den som är på väg att bli proffs.
Se priset här!5. Cheerson CX-35 FPV
Flyttar man upp lite grann i prisklass hittar man denna stabila drönare som ger en helt annan kvalitet. Den här drönaren är speciellt utformad för den som kanske inte har så stor erfarenhet av att flyga med fjärrkontroll då den landar automatiskt om batteriet håller på att ta slut liksom lyfter med automatik med en endaste knapp.
Definitivt en av de drönare bäst i test man kan börja med då den just erbjuder kvalitet samtidigt som den har funktioner att ”rädda” den som styr den om man gör rookiemisstag. Den har dessutom en HOME-knapp som man kan trycka på om man förlorar den ur sikte, i sig en funktion som alla borde ha, vilket får drönaren att backa tillbaka exakt samma väg som den kom.
Kameran tillåter mycket fina bilder och videofilmer i HD och man kan använda sin telefon som skärm; man kan följa vad man filmar utan problem genom streaming-funktionen. Räckvidden är upp till 100 m och drönaren flyger i ungefär 6-7 minuter efter att man har laddat den i cirka tre timmar.
Genom en inbyggd stabilisator och barometer håller sig drönaren stilla och konstant på samma nivå, vilket är särskilt behändigt när man vill videofilma. Den här drönaren är både lite större och tyngre med sina 45×45 cm och ca 400 gram men detta gör å andra sidan att den är stadigare och ger mer tillfredsställande resultat. Omdöme: En mycket bra nybörjardrönare som samtidigt ger proffsiga resultat och som vi ger bäst i test för sin fina balans.
Se priset här!6. Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition
Det här är en drönare som man kan manövrera och följa med sin smartphone och den har bland de bästa kamerorna och linserna inom sin prisklass på marknaden.
Med sin unika vida lins kan man snappa upp ett mycket stort område och den ger en snabb bildsekvens och mycket hög bildupplösning, vilket gör att den även lämpar sig för dem som vill trycka upp sina bilder på papper och inte bara hålla sig till sociala medier, vilket gör den till drönare med kamera bäst i test för just upplösningen.
Den här drönaren styr man med WiFi men den har flera inbyggda funktioner som skyddar den från att krascha om man till exempel tappar kontakten eller är på väg att landa. Den har dessutom en sensor som känner när drönaren befinner sig en halvmeter ovanför ytor, till exempel mark eller trädtoppar, vilket får den att sakta ner och flyga försiktigare.
Drönaren är relativt stor, 451×517 mm, men kan flyga i hela 15 minuter efter att man laddat den i några timmar. Även om man kan koppla ett separat minneskort till den har den bra minneskapacitet och en av fördelarna är att man kan ladda upp det man filmar direkt på nätet när man är klar.
Omdöme: En bra drönare som fint kombinerar flygmöjligheter och bra bildkvalitet och därmed är bäst i test för dem som även vill använda den för tryckt reklam.
Se priset här!7. Hubsan FPV X4 Plus 107D
För den som fördrar mindre modeller utan att förlora bildkvalitet är detta den perfekta drönaren då den är utformad att klara av både stabil flygning och ha bra bildupplösning.
Det som skiljer denna modell från andra är just att den kombinerar mindre storlek med bra kvalitet. Fjärrstyrningen kommer med en skärm där man kan följa allt man filmar och om man vill filma på natten är det absolut inga problem; drönaren kommer med fyra inbyggda LED-lampor som möjliggör filmande efter att solen har gått ner.
Dessutom ser den tuff ut och får delvis utmärkelsen drönare bäst i test eftersom man känner sig riktigt cool med den! Tänk dock på att även skaffa ett minneskort om du vill spela in det du filmar.
Denna mindre drönare tillåter användaren att även flyga den inomhus vilket är mycket bra för den som vill fota interiörer under till exempel baler eller arkitekturreportage och man kan vinkla den i sex olika riktningar. En annan fördel med denna drönare är att den flyger i hela 6-7 minuter trots att den bara behöver laddas i en halvtimme, vilket åter igen är en stor bonus för den som till exempel vill filma ett event som ett bröllop, en musikfestival eller mässa.
Omdöme: Passar bra både för proffs och amatörer och är mycket behändig för den som ständigt är på resande fot.
Se priset här!8. Eachine Falcon 250 FPV Quadcopter
Billigare modeller i all ära men när man väl känner sig säker så är det oundvikligt att man så småningom vill ha en bättre modell. Här kommer en drönare som både är fantastiskt rolig att styra men som också ger möjlighet till att ta HD-videor och bilder med bra upplösning.
Denna drönare är speciell eftersom den kan kopplas till ett par glasögon som gör att man ser precis vad drönaren ser och med det gör den drönare bäst i test i äventyrarsyfte.
Med detta känner man sig som en riktig pilot och det är som om man själv flyger. Glasögonen kommer inte med drönaren och man får räkna med att betala ungefär 800 kr för ett bra par. Faran med denna funktion är att den frestar till spionage; se till att du håller dig till regelboken så att du inte hamnar i trubbel!
En annan rolig aspekt med denna tuffa drönare är att man kan meka med den. Trots att den levereras redo att flyga så kan den teknikintresserade gör olika justeringar och uppgraderingar, vilket gör drönaren till anpassningsbar efter ens egna behov.
Och som om det inte räcker så har den ytterligare något riktigt spännande att erbjuda, nämligen hastighet. Detta är en av de snabbaste drönarna på marknaden och den kan komma upp i 100 km/h vilket ger möjligheten att göra riktigt hisnande flygningar och videos. Den är därmed helt klart drönare bäst i test i hastighetsklass.
Man kan flyga denna modell i upp till fjorton minuter och även om kameran ”bara” har en räckvidd på 200 meter så kan man styra drönaren i upp till en kilometer. Detta är en större drönare, hela 230×250 cm och den väger lite över ett halvt kilo, vilket i sin tur gör att den tål hastighet, vind och svävande bättre.
Omdöme: För den erfarne drönare-piloten som nu vill satsa med en rejälare summa pengar och samtidigt känna sig som en virtuell pilot. Denna får utmärkelsen drönare bäst i test för sin hastighet och sina enorma aktivitetsmöjligheter.
Se priset här!9. Cheerson CX-20
Detta är en relativt dyr drönare som man köper separat, utan kamera. Själva poängen med den är att man har att göra med en stadig och avancerad drönare som man proffsigt kan manövrera på många olika sätt och den är därmed bäst i test för sin konstruktion.
Vill man ta bilder så är drönaren specialutrustad med ett utrymme där man kan montera på en rad olika actionkameror, så där får fotografen själv avgöra hur mycket han eller hon vill satsa på bild och videokvalitet.
Man kan jämföra det med att köpa en rejäl kamerakropp och sedan satsa olika mycket på de objektiv man vill använda.
Med den här drönaren kan man flyga både dag och natt då den är utrustad med LED-lampor och den är både snabb och smidig att använda. En av dess många intelligenta funktioner är att den automatiskt har fören framåt, liksom att den kan flyga hem själv om fjärrstyrningen tappar kontakten med den av någon anledning. Detta är särskilt behändigt om man filmar i skogsmiljö där det är lätt att man tappar bort sin drönare.
Eftersom det här är en av de större modellerna, 30 cm och ett kilo tung, finns det både för- och nackdelar med den. Å ena sidan gör det den stadigare än många av de mindre drönarna samtidigt som den å andra sidan är jobbigare att bära omkring på samt drar mer batteri, vilket gör att den endast flyger i cirka 10-15 minuter åt gången efter flera timmars laddning. Man kan hålla en räckvidd på 300 m.
Omdöme: En riktigt bra drönare för dem som söker utomordentlig kvalitet och möjligheter att själv välja GoPro kamera men inte riktigt lika rolig som vissa andra modeller. Får drönare med kamera bäst i test eftersom den är så praktisk och välbyggd.
Se priset här!10. Hubsan H501S GPS FPV X4
En av de dyrare modellerna i vårt drönare bäst i test som dock levererar vad den lovar. Detta är helt klart en utmärkt drönare för den som vill ha det där lilla extra och som känner att man klarar av fjärrstyrningen; det perfekta alternativet när man vill ta steget ut och satsa på en riktigt bra modell.
Den här drönaren är både rolig att manövrera och ger toppenfina bilder och videos, därmed ger vi den bäst i test som allround upplevelse, och man kan se vad man filmar på en medföljande LCD-skärm som sitter på fjärrkontrollen.
Det finns ett antal fiffiga funktioner med den här drönaren som gör den till en av de smartaste, till exempel en automatisk funktion som får den att flyga hem igen om den tappar kontakten med sin pilot. Man kan också ställa in den att följa efter en, vilket är riktigt roligt om man till exempel är ute och cyklar i spännande terränger och därför inte har händerna fria för att manövrera den.
Denna drönare har också den längsta räckvidden av alla de modeller vi testat, hela 300 meter, vilket gör att man har en enorm frihet med den och därmed är bäst i test när det kommer till avstånd. Till och med motorerna är borst-lösa för att de skall ha så maximal kapacitet som möjligt. Flygtiden är cirka tjugo minuter, vilket även det är bland de längsta, men man får räkna med att ladda den i upp till tre timmar.
Omdöme: Helt klart vinnaren i vårt drönare bäst i test, både för amatörer och proffs, och perfekt för dem som vill filma utomhusaktiviteter.
Se priset här!