De gamla hederliga diabilderna som visades förr är numera ett minne blott. Nu används istället projektorerna för hemmabiobruk och annan trevlig underhållning. Om du föredrar hemmets lugna vrå för att se på film och äta popcorn, kan du med fördel satsa på en projektor så får du i stort sett samma känsla inför din favoritfilm som om du skulle befinna dig framför bioduken.
Projektorns användning fram till idag
Projektorer har funnits sedan mycket länge som alternativ till en tv-skärm. Dåtidens modeller har dock inte varit helt felfria med relativt dålig ljusstyrka som i regel har krävt ett helmörkt rum för att kunna se på filmen i detalj. Ofta var filmerna hoppiga och bilderna suddiga. Många minns kanske också de susande fläktarna under filmstunden som lyckades irritera den mest okänsliga tittaren. Till råga på allt har livslängden varit lite si och så.
Självklart gäller det att fortfarande ta dessa faktorer i anspråk när man välja en projektor men vi kan ändå garantera dig att dagens modeller är bättre än dåtidens. Idag är HD-signalen betydligt mer utvecklad med en massa nya detaljer som gör att både bildskärpan och ljusstyrkan konkurrerar ut de stora tv-skärmarna.
Visst är en enorm TV en trevlig investering också, särskilt som de har utvecklats och blivit mindre biodukar, de med. Men så länge man inte har en sjö av pengar att ösa ur, är projektorn det bästa alternativet som skapar en ordentligt realistisk känsla när man tittar på rysare eller actionladdade filmer.
Den nya utrustningen
Det har som sagt hänt en hel del på utrustningsfronten vad gäller projektorer. Det syntes och märktes när vi gjorde detta bäst i test. Nuförtiden får du ett bättre HDMI-system som erbjuder flera inkopplingar av videokällor och en del kommer till och med utrustade med trådlösa överföringar så att man slipper kruxet med jobbiga kablar.
Vissa modeller kan också kopplas samman med hemnätverket så att man enkelt kan överföra filmer och bilder via mobilen eller datorn. Vill man ha smarta tv-funktioner, kan man länka samman projektorn med Chromecast eller andra mediaspelare.
Ljusstyrkan presenteras i ANSI lumen. Den lägsta är på ca 1000 ANSI lumen och tillhör de billigaste varianterna. De dyraste är ofta till för konserter eller nattklubbar och har en ANSI lumen på över 3000 eller 4000.
Projektorer och teknologi
Man brukar tala om två olika teknologier när man pratar om projektorer. De heter DLP och LCD. Skillnaden är egentligen inte så stor och framstegen har varit bra med båda varianterna.
EN LCD-projektor har högre ljusstyrka och ger klarare bilder. Yttermåttet brukar också bli en aning större. DLP-projektorerna har emellertid en längre livslängd och bättre svärta och kontraster.
Däremot kan man med en dålig DLP-projektor få regnbågseffekter som följd men detta är ganska ovanligt, eftersom färghjulet numera har en bättre rotation på moderna modeller. I vårt bäst i test har vi tagit med båda teknologierna så att du får en bättre guidning i jakten på den bästa projektorn.
Att tänka på när du använder en projektor
Bland det viktigaste du kan tänka på när du sätter på din projektor är att ha ett bra avstånd mellan apparat och vägg. En tiotusenkronors projektor får en bra bild hur mycket man än blåser upp den och det betyder att du kan välja helt och fullt i vilket rum du ska ställa den.
Att flytta på den är heller inga bekymmer då förminskning av bilden inte förändrar något. Billiga projektorer kan istället orsaka en alldeles för stor bild om man placerar dem för långt bak i rummet. Det beror på att projiceringsavståndet mellan filmduk och projektor är förkortat. De har heller inte samma kontraster och färgintensitet som de dyrare på marknaden.
Men vi kan ändå glädja dig över att det finns några bra modeller som inte kostar dig en förmögenhet och som faktiskt levererar en bra upplevelse ändå. Dåliga projektorer innebär inte sällan ett litet brus genom för stora pixlar. Det kan ha att göra med ett för stort vitt segment i färghjulet. Ofta är det sämre DLP-projektorer som orsakar detta brus. Det blir en flimrande känsla när pixlarna slås på eller av, ungefär som när en spegel vänds.
Det första du bör göra när du ska välja projektor är att veta vad du ska ha den till. Ska den enbart vara för hemmabruk eller behöver du resa med den i jobbet eller privat? Många föredrar även att kombinera tv:n och projektorn. Tänk också på var du vill placera projektorn.
Det har betydelse om du ska välja en billigare eller en dyrare variant. Ta mått och tänk på dem när du beger dig till affären. Har du läst igenom några projektor bäst i test innan, är det givetvis också en fördel. Om du ska hänga upp projektorn eller om du ska ha den på ett bord har stor betydelse för tillbehör.
En upphängd projektor kräver mer sladdar och kablar än en stående. Det finns även projektorer med ett trådlöst HDMI. Exempel på sådana projektorer är några modeller hos märken som Epson och BenQ.
Tre olika typer av projektorer
När man köper en projektor är det vanligtvis tre olika användningsområden som den är till för. Kanske du ska ha den till alla tre och kanske det är ett som fångar din uppmärksamhet lite mer. De tre användningsområdena är:
- Hemmabio
- Presentation
- Portabel projektor som kan användas till lite vad som helst.
Om projektorn ska användas till hemmabio, behövs generellt en högupplösning på 1080 p och en ljusstyrka på 2500 ANSI lumen om du bara vill ha en dämpad belysning i rummet. För ett helt nedsläckt rum räcker 1500 ANSI lumen men den bör helst ha lite mer.
Om det är i presentationer du kommer använda projektorn, är det ljusstyrkan som ska stå i fokus. Då krävs ofta en ljusstyrka på minst 2500 ANSI lumen eller gärna mer för en grundlig överblick. Upplösningen bör vara minst på 1280×768 och ha formatet 16:9, vilket räknas som det vanligaste för dessa typer av ändamål.
4:3 kan gå bra också. Inom presentation är det skärpan som du vill komma åt så att allt syns som det ska och lite till. Helst ska en presentationsprojektor ha bra med anslutningar som VGA men helst HDMI. Samma gäller för filmprojektorn.
De små bärbara projektorerna kan tyckas roliga och lätthanterliga. Dessa brukar komma i två storlekar – en som är lika stor som en mindre digital kamera som får plats i fickan och en lite större på max 5 kg. De är lite bättre i ljusstyrka och passar bra till ljusa miljöer. Ofta kommer bärbara projektorer med högtalare så att det förenklar visningen för dig. Dock har vi inte tagit med en sådan i vårt bäst i test.
Projektor bäst i test
Vi har sammanställt ett bäst i test av tre olika projektorer som du kan hitta i butikerna idag. För att utse den bästa projektorn, har vi tagit hänsyn till aspekter som färgåtergivning, ljusstyrka och kontrast – både i mörkt rum och med dämpad belysning. Bildkvaliteten anser vi hör till de viktigaste elementen så därför har vi sett till att lista det specifikt i vårt bäst i test.
Förhoppningsvis får du en bättre idé om olika projektorer så att du inte blir så tafatt när du väl står inför valet och kvalet. Det kommer att göra dig mer säker på din sak och du kommer få en bättre upplevelse när projektorn väl är på plats.
I detta bäst i test har vi tagit tre modeller som inte överstiger 15 000 kronors gränsen. Det finns självklart projektorer som kostar drygt 100 000 kronor, men det är förmodligen inte många som köper dem. Ofta är det mer till stora evenemang med mycket folk.
1. ViewSonic Lightstream Projektor
Först ut i vårt bäst i test på jakten efter den bästa projektorn, är en DLP-modell från ViewSonic. Det är den billigaste modellen och har en ANSI lumen på 3200 och en högupplösning på 1280 x 800, vilket gör den till en bra kamrat i presentationer och som filmvisare.
Lampans livslängd ligger mellan 5000-10000 timmar beroende på om den går på strömsparläge eller inte.
Projektionsavståndet varierar från 1meter upp till 8 meter. Du kan få en bildstorlek på 762 cm, vilket räcker gott och väl till ett stort vardagsrum. Den har även en inbyggd högtalare så att du slipper köpa till det som tillbehör. Projektorn kan manövreras manuellt eller via en fjärrkontroll som medföljer.
Överlag tycker vi den är väldigt praktisk och prisvärd och skulle definitivt rekommendera den, både för privat bruk och för företagare eller personer som ska demonstrera något.
Den här modellen ger dig en bra kontrast och en mycket bra ljusstyrka, samtidigt som den är behändig att ta med på resor. Den fungerar således både till presentation och till hemmabruk. Vill du ha en VR-upplevelse kan du även köpa till VR-glasögon så att du kan spela eller se film i 3D.
ViewSonic har en rad modeller i olika prisklasser så om du vill prova på ytterligare någon annan variant, är det mycket enkelt.
Se priset här!2. Sony VPL-EW235-EDU WXGA
En medeldyr LCD-projektor som också säger sig ha satsat på miljön, är denna vita modell från Sony. Projektorn som är utrustad med 2700 lumens har två VGA-anslutningar och 1 HDMI-anslutning.
Den höga upplösningen (1280×800) gör det möjligt att både använda den som hemmabio alternativt presentationsföremål.
Dock kunde ljusstyrkan vara en aning bättre för just presentationer, men med tanke på priset, räcker detta gott och väl. Med Sonys projektor kan du även använda Internet eller din mobila enhet för att visa filmer eller bilder från din semester eller dylikt. Projektorn kan samverka med upp till 8 andra enheter samtidigt.
En liten nackdel är att lampan har ganska kort livslängd, om man jämför med exempelvis de andra modellerna i testet. Efter endast 3000 ljustimmar anses den vara förbrukad om man inte använde eco mode och det anser vi vara en förhållandevis kort period. I övrigt håller den måttet med sina effektiva anslutningar, sin högupplösning och inbyggda högtalare. Dock verkar den ibland ge ett sken av regnbågseffekter vid visning och det kan vara typiskt för en LCD-projektor. Men färgerna är däremot mycket klara och ljusa även om vi skulle velat se en starkare svärta.
Överlag är detta en bra projektor med många funktioner och finesser samtidigt som den inte kostar en hel förmögenhet. Är du ute efter en bättre, kan du naturligtvis hitta det och vill du ha en billigare variant, finns det många därute.
Om du endast vill ha den till tv-spel eller filmvisning, är detta ett bra alternativ, men vi tycker att lampans livslängd borde ha varit längre med tanke på att vi har listat billigare apparater i detta bäst i test som har betydligt längre livslängd.
Se priset här!3. NEC UM301W WXGA
Slutsats
Som resultatet i detta projektor bäst i test, när vi har försökt finna den bästa projektorn, kan vi nog vara överens om en vinnare. Det är den modell som vi vill ägna lite extra uppmärksamhet åt och det är den miljövänliga NEC som var sist ut i testet.
Den har det mesta och trots det relativt höga priset, är den ändå ett bra köp och fungerar utmärkt både till hemmabio och till presentation. Med sina drygt 5 kg, går den ganska bra att ta med sig och den ger en oerhört bra bild samtidigt som den är energisparande med lampans 8000 timmar i livslängd. Dock gör den sig bäst hemma på väggen.
Om du är kräsen och vill ha ut det allra bästa av din projektor, bör du fundera över att skaffa denna produkt som faktiskt håller vad den lovar. Men om du har lite mindre klirr i kassan och vill betala lite mindre, finns det gott om andra modeller som också har liknande egenskaper och funktioner.
Det som räknas är hur du använder den och hur dina behov ser ut. Men om du vill vara på den säkra sidan, är förmodligen denna modell i vårt test ett säkert kort.
Vi hoppas att du fått ut mesta möjliga av vårt projektor bäst i test och att du nu är redo för ett beslut när det gäller att hitta den bästa projektorn.